Патологическая анатомия

 
 

Патологическая анатомия

тесты КРОК



1. При вскрытии умершей был установлен диагноз: аддисоновая болезнь. Выберите наиболее вероятную непосредственную причину смерти этой больной
A. Острая почечная недостаточность
B. Печеночная недостаточность
C. Тромбоэмболия легочной артерии
D. Тромбоз воротной вены
E. Острая надпочечниковая недостаточность
2. У женщины 67 лет, которая на протяжении 14 лет болела сахарным диабетом, за последние 2 года резко ухудшилось зрение. С какими характерными процессами связано ухудшение зрения?
A. Помутнение роговицы
B. Макроангиопатия
C. Кальциноз стекловидного тела
D. Помутнение хрусталика
E. Микроангиопатия
3. Больная умерла после операции по поводу диффузного токсического зоба. На вскрытии обнаружено "тиреотоксическое сердце". Какие характерные морфологические изменения в сердце нашел патологоанатом?
A. Амилоидоз стромы миокарда
B. Гиалиново-капельная дистрофия кардиомиоцитов
C. Фибриноидный перикардит
D. Крупноочаговый миокардиосклероз
E. Гипертрофия кардиомиоцитов с отеком и лимфоидной инфильтрацией строми
4. При биопсии шейки матки был установлен диагноз: эндоцервикоз (псевдоэрозия). Какие характерные микроскопические изменения в биоптате шейки матки выявил патологоанатом?
A. Локальные изменения многослойного плоского эпителия на однослойный призматический
B. Клеточный атипизм покровного эпителия слизистой оболочки
C. Слизистая дистрофия желез
D. Раковые жемчужины
E. Ороговение покровного эпителия слизистой оболочки
5. Женщина 27 лет с детства болела сахарным диабетом. На протяжении последних лет наблюдались артериальная гипертензия, протеинурия. Больная умерла при явлениях уремии. Какие характерные изменения найдены патологоанатомом при вскрытии?
A. Простое ожирение сердца
B. "Волосатое" сердце
C. Гнойный перикардит
D. "Тигровое" сердце
E. "Панцирное" сердце
6. У больного 43 лет ожеги пламенем правой кисти. На ладони и тыльной поверхности кисти возникло отслоение эпидермиса и образование пузырей, заполненных слегка мутной жидкостью. Какое наиболее вероятное воспаление возникло у больного?
A. Гнильное
B. Серозное
C. Фибринозное
D. Гнойное
E. Катаральное
7. Женщина 45 лет обратилась к эндокринологу. Был установлен предварительный диагноз: диффузный токсический зоб. Какие характерные микроскопические изменения должен найти патологоанатом в пункционном биоптате железы?
A. Некроз железы с лимфоплазмоцитарной инфильтрацией стромы
B. Цилиндрический фолликулярный эпителий с образованием сосочков и лимфоплазмоцитарную инфильтрацию стромы
C. Большие фолликулы с сплющенным эпителием, заполненные коллоидом
D. Клеточный атипизм фолликулярного эпителия
E. Плоский фолликулярный эпителий с нейтрофильной инфильтрацией стромы
8. У больного 60 лет при обследовании был выявлен рак предстательной железы с метастазами в нижние отделы позвоночника, кости таза и патологический перелом бедра. Какой патологический процесс лежит в основе развития метастазов опухоли?
A. Эмболия инородными телами
B. Микробная эмболия
C. Тканевая эмболия
D. Некроз ткани
E. Газовая эмболия
9. Больной был госпитализован в больницу с диагнозом: трихинелез. Какие форма и вид воспаления развились в мышцах больного вокруг животного паразита?
A. Экссудативное катаральное
B. Экссудативное фибринозное
C. Продуктивное гранулематозное
D. Продуктивное интерстициальное
E. Экссудативное серозное
10. При гистологческом исследовании щитовидной железы, удаленной при операции, обнаружена деструкция и атрофия фолликулов, диффузная лимфоцитарная инфильтрация с формированием лимфоидных фолликулов в строме. К какой группе заболеваний относится этот тиреоидит?
A. Вызванных физическими факторами
B. Вирусных
C. Бактериальных
D. Аутоиммунных
E. Инфекционно-аллергических
11. Больной поступил в стационар с жалобами на боль в правом подреберье, желтуху, тошноту. Заболел после употребления чрезмерного количества алкоголя. После обследования больного был установлен диагноз: острый алкогольный гепатит. Определите типичный исход болезни, если пациент прекратит употреблять алкоголь
A. Развитие рака печени
B. Гемохроматоз печени
C. Цирроз печени
D. Гемосидероз печени
E. Выздоровление
12. У больного хроническим циститом в биоптате со слизистой оболочки мочевого пузыря вместе с переходным эпителием выявлены очаги многослойного плоского неороговевающего эпителия. Это может свидетельствовать про развитие
A. Метаплазии
B. Лейкоплакии
C. Гиперплазии
D. Дисплазии
E. Гиперкератоза
13. При лапаротомии у мужчины 49 лет выявлена опухоль в области сигмы, прорастающая все ее слои и обтурирующая просвет кишки. Взята биопсия и наложена колоностома. Клинический диагноз после операции: рак сигми. Какой характер роста у выявленой опухоли по отношению к окружающим тканям?
A. Мультицентрический
B. Экзофитный
C. Эндофитный
D. Инфильтрирующий
E. Экспансивный
14. Больная 22 лет, постоянно проживает в Западной Украине, жалуется на затрудненное носовое дихание. При осмотре носовой полости слизистая оболочка со значительным количеством корок, на носовых раковинах выявлены инфильтраты розового цвета, без эрозий. Клинический диагноз: склерома носа. Взята биопсия. Какие морфологические изменения, характерные для риносклеромы, могли быть выявлены в биоптате?
A. Интерстициальное воспаление
B. Гранулемы с клетками инородных тел
C. Гранулемы с клетками Микулича
D. Гранулемы с клетками Вирхова
E. Гранулемы с клетками Пирогова-Лангханса
15. По подозрению на острый холецистит у хбольной 70 лет проведена лапаротомия. При ревизии органов брюшной полости был поставлен клинический диагноз: билиарный цирроз печени. Какие макроскопические изменения характерны для этого цирроза?
A. Печень уменьшена, плотная, с большими буграми
B. Печень желтая, дряблая
C. Печень увеличена, плотная, зеленого цвета с мелкобугристой поверхностью
D. Печень плотная, бледная
E. Печень большая, красная
16. У больной 36 лет была удалена амбулаторно темно-коричневого цвета "родинка" на коже правой голени. Гистологическое исследование не проводилось. Через 5 месяцев в правой паховой области появился конгломерат лимфатических узлов. При гистологическом исследовании одного из узлов были выявлены метастазы меланомы. Какой путь метастазирования опухоли имеет место у больной?
A. Периневральный
B. Смешанный
C. Лимфогенный
D. Гематогенный
E. Анапластический
17. Мужчина 34 лет на протяжении августа и сентября жаловался на заложенность носа, слизистые выделения из него, слезотечение, свербеж век. При приеме десенсебилизаторов эти симптомы пропадали. Какой тип реакции гиперчуствительности возник у мужчины?
A. Пятый
B. Третий
C. Четвертый
D. Второй
E. Первый
18. На рентгенограмме в легких фиброзно-очаговый туберкулез, в верхушках - булезная эмфизема. Внезапно после физической нагрузки у больного возникли сильная боль в правой половине грудной клетки, одышка. Объективно: цианоз, справа тимпанит, ослабленное дыхание. Какое осложнение туберкулеза возникло у больного?
A. Амилоидоз
B. Ателектаз
C. Арозивное кровотечение
D. Спонтанный пневмоторакс
E. Острое легочное сердце
19. У больной 65 лет, страдающей тромбофлебитом глубоких вен голени, в поликлинике, в очереди на прием к врачу, внезапно наступила смерть. На вскрытии трупа в общем стволе и бифуркации легочной артерии найдены свободно лежащие красные рыхлые массы с тусклой гофрированой поверхностью. Какой патологический процесс в легочной артерии нашел патологоанатом?
A. Тромбоз
B. Жировую эмболию
C. Эмболию инородными телами
D. Тканевую эмболию
E. Тромбоэмболию
20. Женщина 35 лет поступила в больницу по поводу мочекаменной болезни. После внутривенного введения рентгенконтрастного вещества с целью экскреторной урографии развился анафилактический шок. Какие клетки принимают участие в развитии этой реакции?
A. Эпителиоциты
B. Нейтрофилы
C. Фибробласты
D. Тканевые базофилы
E. Миоциты
21. На вскрытии трупа мужчины 60 лет в миокарде передней стенки левого желудочка сердца выявлено серый неправильной формы плотный очаг 5 х 4 см. с четкими границами волокнистой структуры. Какой патологический процесс в миокарде выявил патологоанатом?
A. Постинфарктный миокардиосклероз
B. Инфаркт
C. Диффузный мелкоочаговый миокардиосклероз
D. Петрификация миокарда
E. Воспаление миокарда
22. У мужчины 40 лет была удалена опухоль, которая росла под кожей спины. Гистологический диагноз: липома. На каких принципах классификации опухолей основывался патологоанатом когда давал такое заключение?
A. Ультраструктурных особенностей
B. Биохимических особенностей
C. Физико-химических особенностей
D. Гистогенеза
E. Макроструктуры органа
23. При гистологическом исследовании биоптата из ушка сердца у больного ревматизмом выявлены очаги мукоидного набухания, фибриноидного некроза соединительной ткани. Какая иммунная реакция развилась в тканях ушка сердца?
A. Реакция трансплантационного иммунитета
B. Гиперчувствительность немедленного типа
C. Норергическая реакция
D. Экссудативная реакция
E. Гиперчувствительность замедленного типа
24. Больной 62 лет перенес инфаркт миокарда, через 3 недели умер от острой сердечной недостаточности. На вскрытии выявлен инфаркт на стадии организации и свежий инфаркт. Свежий инфаркт миокарда называется:
A. Острый
B. Рецидивный
C. Повторный
D. Субэндокардиальный
E. Хронический
25. Больному проведена резекция 1/3 печени с многокамерным эхинококом. Какую характерную реакцию окружающих тканей печени на животный паразит выявил патологоанатом при гистологическом исследовании операционного материала?
A. Образование специфических гранулем
B. Альтеративную тканевую реакцию
C. Дряблую консистенцию печени
D. Образоваение неспецифических гранулем
E. Экссудативную тканевую реакцию
26. Женщина 45 лет умерла вследствие уремии при системной красной волчанке. Образование каких антител наиболее вероятно в механизме развития данного заболевания?
A. К миозину
B. К нативной ДНК
C. К эндотелиальным клеткам
D. Ревматоидного фактора
E. К миоцитам
27. Женщина 41 года жалуется на боль в эпигастрии через 2-2,5 часа после приема пищи. Пищевая непереносимость рыбы и яиц. При ФГДС: хроническая язва луковицы двенадцатиперстной кишки - подтверждено биопсией. Позитивная уреазная реакция. Какой наиболее вероятный ведущий механизм развития заболевания?
A. Продукция аутоантител
B. Хеликобактерная инфекция
C. Пищевая аллергия
D. Кишечная инфекция
E. Снижение синтеза простагландинов
28. Больной умер вследствие туберкулеза легких. Какие признаки биологической смерти больного установил патологоанатом?
A. Трупное окоченение
B. Развитие инфаркта миокарда
C. Разрыв аневризмы мозга
D. Остановка дыхания
E. Остановка кровообращения
29. При розтині померлої був встановлений діагноз: адисонова хвороба. Виберіть найбільш імовірну безпосередню причину смерті цієї хворої
A. Тромбоемболія легеневої артерії
B. Печінкова недостатність
C. Гостра надниркова недостатність
D. Тромбоз воротної вени
E. Гостра ниркова недостатність
30. У жінки 67 років, що на протязі 14 років хворіла на цукровий діабет, за останні 2 роки різко погіршився зір. З якими характерними процесами пов'язане погіршення зору?
A. Макроангіопатія
B. Кальциноз скловидного тіла
C. Замутнення рогівки
D. Замутнення кришталика
E. Мікроангіопатія
31. Хвора померла після операції з приводу дифузного токсичного зоба. На розтині виявлене "тиреотоксичне серце". Які характерні морфологічні зміни в серці знайшов патологоанатом?
A. Великовогнищевий міокардіосклероз
B. Гіпертрофія кардіоміоцитів з набряком та лімфоїдною інфільтрацією строми
C. Амілоідоз строми міокарду
D. Фібринозний перикардит
E. Гіаліново-крапельна дистрофія кардіоміоцитів
32. При біопсії шийки матки був встановлений діагноз: ендоцервікоз (псевдоерозія). Які характерні мікроскопічні зміни в біоптаті шийки матки виявив патологоанатом?
A. Клітинний атипізм покрівного епітелію слизової оболонки
B. Локальна зміна багатошарового плоского епітелію на одношаровий призматичний
C. Ракові перлини
D. Зроговіння покривного епітелію слизової оболонки
E. Слизова дистрофія залоз
33. Жінка 27 років з дитинства хворіла на цукровий діабет. На протязі останніх років спостерігались артеріальна гіпертензія, протеінурія. Хвора померла при явищах уремії. Які характерні зміни знайдено патологоанатомом при розтині?
A. Гнійний перикардит
B. "Волосате" серце
C. Просте ожиріння серця
D. "Панцирне" серце
E. "Тигрове" серце
34. У хворого 43 років опіки полум'ям вогню правої кисті. На долоні та тильній поверхні кисті виникли відшарування епідермісу та утворення пухирів, заповнених злегка каламутною рідиною. Яке найбільш вирогідне запалення виникло у хворого?
A. Катаральне
B. Гнильне
C. Гнійне
D. Фібринозне
E. Серозне
35. Жінка 45 років звернулася до ендокринолога. Був встановлений попередній діагноз: дифузний токсичний зоб. Які характерні мікроскопічні зміни повинен знайти патологоанатом у пункційному біоптаті залози?
A. Плоский фолікулярний епітелій з нейтрофільною інфільтрацією строми
B. Циліндричний фолікулярний епітелій з утворенням сосочків, які гілкуються у середені фолікулів і лімфоплазмоцитарну інфільтрацію строми
C. Клітинний атипізм фолікулярного епітелію
D. Некроз залози з лімфоплазмоцитарною інфільтрацією строми
E. Великі фолікули з сплющеним епітелієм, які заповнені колоїдом
36. У хворого 60 років при обстеженні був виявлений рак передміхурової залози з метастазами у нижні відділи хребта, кістки тазу та патологічний перелом стегна. Який патологічний процес лежить в основі розвитку метастазів пухлини?
A. Некроз тканини
B. Мікробна емболія
C. Газова емболія
D. Тканева емболія
E. Емболія сторонніми тілами
37. Хворий був госпіталізований у лікарню з діагнозом: трихінельоз. Які форма та вид запалення розвились у м'язах хворого навколо тваринного паразиту?
A. Ексудативне серозне
B. Продуктивне гранульоматозне
C. Ексудативне катаральне
D. Ексудативне фібринозне
E. Продуктивне інтерстиціальне
38. При гістологічному дослідженні щитовидної залози, видаленої при операції, виявлена деструкція та атрофія фолікулів, дифузна лімфоцитарна інфільтрація з формуванням лімфоїдних фолікулів у стромі. До якої групи захворювань належить цей тиреоідіт?
A. Викликаних фізичними факторами
B. Вірусних
C. Аутоімуних
D. Бактеріальних
E. Інфекційно-алергічних
39. Хворий надійшов у стаціонар зі скаргами на біль в правому підребір'ї, жовтяницю, нудоту. Захворів після вживання надмірної кількості алкоголю. Після обстеження хворого був встановлений діагноз: гострий алкогольний гепатит. Визначте типовий наслідок хвороби, якщо пацієнт припинить вживати алкоголь
A. Гемохроматоз печінки
B. Гемосидероз печінки
C. Видуження
D. Цироз печінки
E. Розвиток раку печінки
40. У хворого на хронічний цистіт у біоптаті зі слизової оболонки сечового міхура поряд з перехідним епітелієм виявлені вогнища багатошарового плоского незроговілого епітелію. Це може свідчувати про розвиток
A. Гіперкератозу
B. Гіперплазії
C. Дисплазії
D. Лейкоплакії
E. Метаплазії
41. При лапаротомії чоловіка 49 років виявлено пухлину в ділянці сигми, що проростає усі її шари та обтурує просвіт кишки. Який характер росту у виявленої пухлини по відношенню до оточуючих тканин?
A. Ендофітний
B. Експансивний
C. Мультицентричний
D. Інфільтруючий
E. Екзофітний
42. Хвора 22 років, постійно мешкає в Західній Україні, скаржиться на утруднене носове дихання. При огляді носової порожнини слизова оболонка зі значною кількістю кірок, на носових раковинах виявлені інфільтрати рожевого кольору, без виразок. Клінічний діагноз: склерома носу. Взята біопсія. Які морфологічні зміни, характерні для риносклероми, могли бути виявлені в біоптаті?
A. Гранульоми з клітинами сторонніх тіл
B. Гранульоми з клітинами Вірхова
C. Інтерстиціальне запалення
D. Гранульоми з клітинами Пирогова-Лангханса
E. Гранульоми з клітинами Мікуліча
43. За підозрою на гострий холецистит у хворої 70 років проведена лапаротомія. При ревізії органів черевної порожнини був виставлений клінічний діагноз: біліарний цироз печінки. Які макроскопічні зміни характерні для цього цирозу?
A. Печінка жовта, дрябла
B. Печінка велика, червона
C. Печінка збільшена, щільна, зеленого кольору з дрібновузловою поверхнею
D. Печінка щільна, бліда
E. Печінка зменшена, щільна, з великими вузлами
44. У хворої 36 років була видалена амбулаторно темно-коричневого кольору "родимка" на щкірі правої гомілки. Гістологічне дослідження не проводилось. Через 5 місяців у правій паховій області з'явився конгломерат лімфатичних вузлів. При гістологічному дослідженні одного з вузлів були виявлені метастази меланоми. Який шлях метастазування пухлини має місце у хворої?
A. Гематогенний
B. Анапластичний
C. Змішаний
D. Периневральний
E. Лімфогенний
45. Чоловік 34 роки на протязі серпня та вересня скаржився на закладеність носу, слизові виділення із нього, сльозотечу, свербіж повік. При прийманні десенсебілізаторів ці симптоми зникали. Який тип реакції гіперчутливості виник у чоловіка?
A. Другий
B. Перший
C. Четвертий
D. Третій
E. П'ятий
46. На рентгенограмі у легенях фіброзно-осередковий туберкульоз, у верхівках - бульозна емфізема. Раптово після фізичного напруження у хворого виникли сильний біль у правій половині грудної клітини, задишка. Об'єктивно: цианоз, справа тимпаніт, ослаблене дихання. Яке ускладнення туберкульозу виникло у хворого?
A. Гостре легеневе серце
B. Арозивна кровотеча
C. Спонтанний пневмоторакс
D. Ателектаз
E. Амілоїдоз
47. У хворої 65 років, що страждала на тромбофлебіт глибоких вен гомілки, в поліклініці, в черзі на прийом до лікаря, раптово наступила смерть. На розтині трупа в загальному стовбурі та біфуркації легеневої артерії знайдені вільно лежачі червоні пухкі маси з тусклою гофрованою поверхнею. Який патологічний процес у легеневій артерії виявив патологоанатом?
A. Тканинну емболію
B. Тромбоемболію
C. Тромбоз
D. Жирову емболію
E. Емболію сторонніми тілами
48. Жінка 35 років потрапила до лікарні з приводу сечокам'яної хвороби. Після внутрішньовенного введення рентгенконтрастної речовини з метою екскреторної урографії розвинувся анафілактичний шок. Які клітини приймають участь у розвитку цієї реакції?
A. Епітеліоцити
B. Міоцити
C. Фібробласти
D. Нейтрофіли
E. Тканинні базофіли
49. На розтині трупа чоловіка 60 років у міокарді передньої стінки лівого шлуночка серця виявлено сірий неправильної форми щільний осередок 5 х 4 см. з чіткими межами, волокнистої структури. Який патологічний процес у міокарді виявив патологоанатом?
A. Дифузний дрібноосередковий міокардіосклероз
B. Постінфарктний міокардіосклероз
C. Петрифікація міокарду
D. Інфаркт
E. Запалення міокарду
50. У чоловіка 40 років була видалена пухлина, яка росла під шкірою спини. Гістологічний діагноз: ліпома. На яких принципах класифікації пухлин базувався патологоанатом коли давав таке заключення?
A. Макроструктури органу
B. Гістогенеза
C. Фізико-хімічних особливостей
D. Біохімічних особливостей
E. Ультраструктурних особливостей
51. При гістологічному дослідженні біоптату з вушка серця у хворого на ревматизм виявлені осередкі мукоїдного набухання, фібриноїдного некроза сполучної тканини. Яка імунна реакція розвинулась у тканинах вушка серця?
A. Гіперчутливість сповільненого типу
B. Норергічна реакція
C. Ексудативна реакція
D. Реакція трансплантаційного імунітету
E. Гіперчутливість негайного типу
52. Хворий 62 років переніс інфаркт міокарду, через 3 тижня помер від гострої серцевої недостатності. На розтині виявлено інфаркт на стадії організації та свіжий інфаркт. Свіжий інфаркт міокарду зветься:
A. Гострий
B. Рецидивний
C. Хронічний
D. Повторний
E. Субендокардіальний
53. Хворому проведено резекцію 1/3 печінки з багатокамерним ехінококом. Яку характерну реакцію оточуючих тканин печінки на тваринний паразит виявив патологоанатом при гістологічному дослідженні операційного матеріалу?
A. Альтеративну тканеву реакцію
B. Дряблу консистенцію печінки
C. Утворення специфічних гранульом
D. Утворення неспецифічних гранульом
E. Ексудативну тканеву реакцію
54. Жінка 45 років померла внаслідок уремії при системному червоному вівчаку. Утворення яких антитіл найбільш вирогідно в механізму розвитку даного захворювання?
A. До нативної ДНК
B. До міозину
C. Ревматоїдного фактора
D. До міоцитів
E. До ендотеліальних клітин
55. Жінка 41 років скаржиться на біль в епігастрії через 2-2,5 год. після приймання їжі. Харчова непереносимість риби та яєць. При ФГДС: хронічна виразка цибулини дванадцятипалої кишки - підтвержено біопсією. Позитивна уреазна реакція. Який найбільш вирогідний ведучий механізм розвитку захворювання?
A. Зниження синтезу простагландинів
B. Харчова алергія
C. Продукція аутоантитіл
D. Хелікобактерна інфекція
E. Кишкова інфекція
56. Хворий помер внаслідок туберкульозу легень. Які ознаки біологічної смерті хворого встановив патологоанатом?
A. Зупинка дихання
B. Зупинка кровообігу
C. Трупне заклякання
D. Розвиток інфаркту міокарду
E. Розрив аневрізми мозку
57. Наявність зерен хроматину в вогнищі казеозного некрозу є проявом:
A. Апоптозу
B. Мітотичної активності ядер
C. Каріорексису
D. Пікнозу ядер
E. Каріолізису
58. У близнюків, хворих есенціальною гіпертензією, встановлено зміни скоротливих властивостей гладких м'язів судин, що пов'язують із спільним для них дефектом гена, який відповідає за:
A. Кодування синтезу ангіотензиногену
B. Порушення синтезу аденозину
C. Транспорт натрію і кальцію в клітинних мембранах
D. Екскрецію натрію ниркою
E. Натрій-калієвий перенос в гладких м'язах
59. В патологоанатомічній практиці для ранньої [до 6 год.] макроскопічної діагностики гострої ішемії міокарда використовують барвник, ефект якого проявляється лише в м'язовій тканині з незруйнованою ферментативною системою. Назвіть цей барвник ?
A. Толуоідиновий синій
B. Солі тетразолію
C. Конго червоний
D. 10% розчин сірчаної кислоти
E. Йодисті сполуки
60. Хворий 22 років [в 20 років перехворів вірусним гепатитом В] госпіталізований в клініку зі скаргами на невизначений біль в правому підребер'ї, диспепсичні явища, втрату ваги. В біоптаті печінкової тканини виявлено незворотну внутрішньоклітинну зміну, що є типовою для перенесеного вірусного гепатиту В. Назвіть цю зміну ?
A. Внутрішньоклітинне ожиріння
B. Тьмяний набряк печінкових клітин
C. Скупчення в ядрах клітин глікогену
D. Тільця Каунсілмена
E. Гідропічна дистрофія
61. Утворення "клітин серцевих вад" є проявом цитофізіологічної активності клітин за типом:
A. Резорбції
B. Макропіноцитозу
C. Апоптозу
D. Фагоцитозу
E. Мікропіноцитозу
62. Назвіть найбільш достовірну ранню [1-2 години] ознаку інфаркту міокарда:
A. Падіння активності дегідрогеназ
B. Вакуольна дистрофія кардіоміоцитів субендо_кар_ді_аль_ної зони
C. Жирова інфільтрація кардіоміоцитів
D. Зникнення глікогену в кардіоміоцитах
E. Розслаблення міофібрил
63. Спадкова схильність до розвитку емфіземи легень зв'язана з генним порушенням, яке проявляється в зменшенні продукції:
A. Альфа-1-антитрипсина
B. Комплемента
C. С-реактивного білка
D. Антистрептолізина-О
E. Гіалуронідази
64. При обстеженні хворого з клінікою білатеральної ектопії кришталика очей виникло припущення про наявність синдрому Марфана. Вкажіть, які із виявлених змін можуть підтвердити це припущення ?
A. Недостатність аортального клапана і розширення висхідного відділу аорти
B. Жодна з вказаних змін
C. Доліхоцефалія
D. Всі вказані зміни
E. Пролапс стулок мітрального клапана
65. При ранній пренатальній діагностиці хромосомних аномалій плода оптимальним матеріалом для дослідження являються клітини:
A. Клітини амніотичної рідини
B. Лімфоцити матері
C. Лімфоцити батька
D. Все вказане
E. Клітини децидуальної тканини
66. У індивіда з підозрою на синдром Прадера-Віллі під час картування хромосом з використанням бендингу відмічена відсутність смужки q-12 хромосоми 15. Якому дефекту відповідає виявлена зміна ?
A. Інсерція
B. Дуплікація
C. Інверсія
D. Транслокація
E. Делеція
67. Хвороба Тея-Сакса характеризується відсутністю ферменту альфа-гексозамінідази та накопиченням гангліозидів в лізосомах нервових клітин, що зв'язано з генетичним дефектом, який визначається як:
A. Дефектність теломера Х-хромосоми
B. Трисомія 21 хромосоми
C. Транслокація гена
D. Дефектність одного гена
E. Дефектність кількох генів
68. Вузликовий поліартериїт характеризується розвитком запалення в кровоносних судинах наступного типу:
A. У всіх вказаних
B. Великих артеріях
C. Артеріолах
D. Артеріях середнього і дрібного калібру
E. Аорті
69. Під час автопсії мертвонаро_дже_ного відмічено виражене укорочення та потовщення кінцівок з утворенням в їх шкірі великих складок. Голівка збільшена, ніс сідлоподібний, ротова порожнина напіввідкрита, язик товстий, шия коротка, тіла хребців потовщені, грудна клітка гіпоплазована. Вада поєднана з гіпоплазією легень. Для якої із вроджених вад м'язово-скелетної системи це характерно ?
A. Недосконалий остеогенез
B. Ахондроплазія
C. Вроджена мармурова хвороба
D. Летальна мікромелія
E. Вроджена міатонія Опенгейма
70. У чоловіка 48 років [шахтаря, який добував гематит] на розтині виявлено збільшені легені, буро-червоного кольору. Мікроскопічно: помірний пневмосклероз, субміліарні та міліарні вузлики, які складаються із пилових клітин з частинками, що дають позитивну реакцію на залізо. В лімфатичних вузлах багато пилу і значний дифузний склероз. Якому із професійних захворювань відповідає описана картина ?
A. Бериліоз
B. Алюміноз
C. Червоний сидероз
D. Чорний сидероз
E. Антракоз
71. Під час розтину тіла шахтаря, який добував гематит, виявлено чорні легені, схожі на легені при антракозі. Мікроскопічно: помірний пневмосклероз, субміліарні та міліарні вузлики, які складаються із пилових клітин з частинками залізного пилу в них [позитивна реакція на залізо]. В лімфатичних вузлах багато пилу і значний дифузний склероз. Ваш діагноз ?
A. Червоний сидероз
B. Чорний сидероз
C. Алюміноз
D. Синдром Каплана [А.Caplan]
E. Бериліоз
72. В приймальне відділення стаціонару доставлено невідомого у непритомному стані. Черговий лікар запідозрив смерть людини. Які із ознак смерті є недостовірними [орієнтовними] ?
A. Ознака Бєлоглазова [феномен "котячого ока"]
B. Плями Лярше
C. Нетривалі: апное, асистолія, арефлексія
D. Трупне задубіння
E. Зниження ректальної температури до 20 о С
73. Автопсія проведена на 2-й день після смерті. При огляді трупа спостерігається виражене трупне задубіння, яке зумовлене:
A. Висиханням тканин трупа [муміфікація]
B. Аутолізом і гниттям тканин
C. Трупним гемолізом і перерозподілом крові
D. Трупними гіпостазами
E. Зникненням із м'язів АТФ з накопиченням молочної кислоти
74. Автопсія тіла юнака, який помер від легеневої інфек_ції, виявила патоморфологічні зміни у м'язах грудного і плечового поясу, "міопатичне обличчя" [гладкий лоб, недостатнє змикання очей, товсті губи], атрофію м'язів спини, тазового поясу. Доказано аутосомно-домінантний тип успадкування даних змін. Про який діагноз може йти мова ?
A. М'язова дистрофія Ерба [юнацька форма]
B. М'язова дистрофія Беккера [рання форма]
C. М'язова дистрофія Дюшена [рання форма]
D. М'язова дистрофія Лейдена
E. Міотонічна дистрофія
75. Чоловік , 46 років поступив в нефрологічне відділення з картиною ниркової недостатно_с_ті, яка супроводжу_ва__лась міоглобінурією. Скарги на гострий біль в усіх скелетних м'язах і серці. В анамнезі - зловживання алкого_лем. Хворий помер. Гістологічно: набряк, вогнищевий некроз, явища міофагоцитозу і регенера_ції м'язових волокон.
A. Стероїдна міопатія
B. Хінгамінова міопатія
C. Прогресуюча м'язова дистрофія
D. Алкогольна міопатія
E. Тиреотоксична міопатія
76. На розтині у померлого вся нижня частка лівої легені брудно-сірого кольору, печінкової консистенції, на плеврі клаптик жовто-сірої тонкої плівки. Етіологія захворювання:
A. Стрептокок пневмонії
B. Тромбоз системи бронхіальних артерій
C. Мікобактерія туберкульозу
D. Тромбоз системи легеневих артерій
E. Бліда трепонема
77. На розтині у померлого в сигмоподібній та прямій кишці множинні червоні виразки неправильної форми, між якими слизова вкрита брудно-сірою плівкою. Етіологія захворювання:
A. Сальмонела
B. Шигелла
C. Мікобактерія туберкульозу
D. Амеба
E. Стафілококовий ентеротоксин
78. Хворий 46р. скаржився на утрудненя дихання носом. В біоптаті потовщеної слизової носа знайдені клітини Мікуліча, скупчення епітеліоїдних клітин, плазмацити, лімфоцити, гіалінові кулі. Ваш діагноз?
A. Алергічний риніт
B. Склерома
C. Аденовірусний риніт
D. Менінгококовий назофарингіт
E. Риновірусна інфекція
79. У померлого, який прижиттєво отримував чисельні ін'єкції наркотиків, в печінці гістологічно знайдена гідропічна дистрофія гепатоцитів, "матовосклоподібні гепатоцити", ацидофільні тільця Каунсілмена, лімфоцитарно-макрофагальні скопичення в портальних трактах. Найбільш вірогідна етіологія захворювання:
A. Токсична
B. Вірусна
C. Бактеріальна
D. Все з названого є можливим з рівною вірогідністю
E. Паразитарна
80. На розтині у померлого 8р. в обох легенях перибронхіальні ділянки ущільнення неправильної форми різних розмірів, червоного кольору, які вибухають або інколи западають відносно поверхні розрізу легеневої тканини, з вибухаючих ділянок розрізу стікає червона рідина. Найбільш вірогідна етіологія хвороби:
A. Стрептокок пневмонії
B. Повна обтурація окремих бронхів
C. Часткова обтурація окремих бронхів
D. Вірус грипа
E. Паличка Фридлендера
81. На розтині у померлого в плевральній порожнині справа виявлено 350 мл зеленувато-жовтої густої рідини з неприємним запахом. Мікроскопічно в ній містилося багато нейтрофільних гранулоцитів. Що є найбільш характерним для цього захорювання з точки зору етіології?
A. Комбінація вірусної або грибкової флори
B. Виключно бактеріальна природа захворювання
C. Виключно вірусна природа захворювання
D. Комбінація бактеріальної або вірусної флори
E. Комбінація бактеріальної або грибкової флори
82. Яким збудником викликається ревматизм?
A. Гонокок
B. Стафілокок
C. Клебсієла
D. Стрептокок
E. Пневмокок
83. Який мікроорганізм спричиняє бактеріальну дизентерію?
A. Амеба
B. Кишкова паличка
C. Мікобактерія
D. Шигела
E. Стафілокок
84. Який мікроорганізм викликає сифіліс?
A. Менінгокок
B. Паличка Леффлера
C. Бліда трепонема
D. Паличка Ганзена
E. Спірохета буккаліс
85. У хворого на важку плевропневмонію з мокротиння висіяли ієрсинію пестис. Яке інфекційне захворювання розвинулось?
A. Туберкульоз
B. Чума
C. Сибірка
D. Бруцельоз
E. Лепра
86. На розтині померлого виявлено, що печінка збільшена в розмірах, щільна, краї закруглені, на розрізі тканина жовтувато-коричневого кольору з темно-червоними крапками та смужками, що нагадує малюнок мускатного горіху. Який патологічний процес лежить в основі таких змін печінки?
A. Артеріальне повнокрів'я
B. Хронічна кровотеча
C. Жирова емболія
D. Хронічне венозне повнокрів'я
E. Артеріальне недокрів'я
87. Макроскопічно печінка збільшена в розмірах, ущільнена, тканина сірувато-жовтого кольору, нагадує старе сало. Який патологічний процес лежить в основі розвитку "сальної" печінки?
A. Амілоїдоз
B. Жирова дистрофія
C. Гіаліноз
D. Ожиріння
E. Мукоїдне набухання
88. При закупорці магістральної артерії верхньої кінцівки тромбом, спостерігається почервоніння шкіри вище місця обтурації. Назвіть вид артеріальної гіперемії, яка виникає при затрудненні кровотоку по магістральній артерії.
A. Вакатна гіперемія
B. Запальна гіперемія
C. Колатеральна
D. Післяанемічна
E. Ангіоневротична гіперемія
89. Після травматичного пошкодження печінки згодом відбулося повне відновлення будови та функції печінки. Як називається такий вид регенерації?
A. Патологічна регенерація
B. Неповна регенерація
C. Субституція
D. Реституція
E. Звичайна фізіологічна регенерація
90. До якого виду запалення відноситься запалення з утворенням поліпів та гострокінцевих кондилом?
A. Гранулематозне
B. Ексудативне
C. Фібринозне
D. Проміжне
E. Продуктивне
91. Назвіть клітини імунної системи, які виробляють імуноглобуліни.
A. Клітини пам'яті
B. Еозинофіли
C. Плазматичні клітини
D. Клітини-вбивці
E. Макрофаги
92. Який клон імунокомпетентних клітин уражується при інфікуванні вірусом імунодефіциту людини?
A. В-лімфоцити
B. Клітини пам'яті
C. Т-лімфоцити кіллери
D. Макрофаги
E. Т-лімфоцити хелпери
93. На розтині виявлено, що нирки збільшені в розмірах, поверхня крупно-горбиста за рахунок наявності числених порожнин з гладкою стінкою, заповнених прозорою рідиною. Назвіть цей патологічний процес в нирках.
A. Інфаркт
B. Гломерулонефрит
C. Полікістоз
D. Пієлонефрит
E. Некротичний нефроз
94. Виберіть вид хронічного гастриту, при якому відбувається перебудова епітелію.
A. Поверхневий
B. Фундальний
C. Гастрит з кишковою метаплазією
D. Антральний
E. Глибокий
95. На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?
A. Бронхоектатична хвороба
B. Інрерстиціальна пневмонія
C. Гангрена легені
D. Вогнищева пневмонія
E. Крупозна пневмонія
96. Назвіть вид інфаркту за макроскопічними ознаками, який найчастіше зустрічається в міокарді.
A. Геморагічний
B. Білий з геморагічним вінчиком
C. Білий
D. Змішаний
E. Червоний
97. Який різновид ексудату з'являється в серцевій сорочці при ревматичному перикардиті?
A. Гнилісний
B. Геморагічний
C. Гнійний
D. Серозно-фібринозний
E. Катаральний
98. У жінки з позаматковою вагітністю відбулось виділення плода в порожнину маткової труби з кровотечею. Назвіть цей патологічний процес.
A. Повний трубний аборт
B. Неповний трубний аборт
C. Штучний аборт
D. Кримінальний аборт
E. Самочинний аборт
99. У хворої людини 42 років виявлено значне збільшення в розмірах носа, вух, нижньої щелепи та стоп. Яке захворювання можна запідозрити?
A. Акромегалія
B. Церебральна кахексія
C. Адіпозогенітальна дистрофія
D. Гігантизм
E. Нанізм
100. При якому виді анемії зустрічається дефіцит внутрішнього фактора Касла?
A. Постгеморагічна анемія
B. Залізодефіцитна анемія
C. В-12-фолієводефіцитна анемія
D. Гіпопластична анемія
E. Гемолітична анемія
101. На розтині хворого виявлено: м'яка мозкова оболонка верхніх відділів півкуль головного мозку різко повнокровна, жовто-зеленого кольору, просочена гнійним та фібринозним ексудатом, що нагадує чіпець. Для якого захворювання характерна така картина?
A. Розсіяний склероз
B. Менінгіт
C. Паркінсонізм
D. Енцефаліт
E. Вентрикуліт
102. На розтині легені щільні, коричневого кольору за рахунок відкладання ендогенного пігменту. Відомо, що при житті у хворого спостерігався хронічний венозний застій в малому колі кровообігу. Який патологічний процес викликав таку картину?
A. Меланоз
B. Жовтяниця
C. Гемосидероз
D. Порфірія
E. Кальциноз
103. При дослідженні стегнової кістки виявлено хронічне гнійне запалення компактної речовини та кісткового мозку, утворення секвестрів. При якому захворюванні розвиваються такі зміни?
A. Периостит
B. Мієломна хвороба
C. Ретикулосаркома
D. Остеомієліт
E. Остеобластокластома
104. При дослідженні колінного суглоба виявлено, що суглобовий хрящ щез, суглобові поверхні і сам суглоб деформовані, внутрішньосуглобові зв'язки потовщені і пухкі, значно зменшена кількість синовіальної рідини, ознаки запалення відсутні. Про яке захворювання іде мова?
A. Артрит
B. Ревматоїдний артрит
C. Подагра
D. Остеоартроз
E. Туберкульозний гоніт
105. На розтині хворого, який багато років працював на шахті і помер від хронічної легенево-серцевої недостатності, виявлено, що легені малоповітряні, значно ущільнені, склерозовані, верхівки емфізематозно змінені, поверхня сіро-чорного кольору, на розрізі тканина легенів аспідно-чорного кольору. Від якої хвороби настала смерть?
A. Асбесто з
B. Алюміноз
C. Талькоз
D. Антракоз
E. Силікоз
106. Після автокатастрофи у водія відбулась зупинка серцевої і дихальної діяльності. Після виконання реанімаційних заходів лікарями швидкої допомоги, постраждалому було відновлено серцебиття та дихання. В якому стані знаходився водій після аварії?
A. Біологічна смерть
B. Природня смерть
C. Клінічна смерть
D. Фізіологічна смерть
E. Соціальна смерть
107. На вскрытии в затылочной доле головного мозга обнаружена полость 2,5х1,5 см, заполненная прозрачной жидкостью, стенка ее гладкая буроватого цвета. Какой процесс развился в головном мозге?
A. Серое размягчение мозга
B. Порок развития мозга
C. Абсцесс мозга
D. Киста на месте серого размягчения
E. Киста на месте кровоизлияния
108. При вскрытии трупа, умершего от кровоизлияния в мозг, обнаружены резко уменьшенные в размерах почки 6х3х2хсм, весом 60.0, плотные, малокровные с равномерно мелкозернистой поверхностью, на разрезе с равномерно истонченным корковым слоем. Изменения в почках являются проявлением:
A. Артериолосклеротического нефросклероза
B. Вторично-сморщенной почки
C. Подагрической почки
D. Амилоидно-сморщенной почки
E. Атеросклеротического нефросклероза
109. При гистологическом исследовании биоптата шейки матки была обнаружена воспалительная инфильтрация с вовлечением стенок мелких сосудов, артерий и вен, наличие в инфильтрате плазматических клеток, лимфоцитов, эпителиоидных клеток с участками склероза и гиалиноза ткани. О каком заболевании следует думать?
A. Сифилис
B. Лейкоплакия
C. Туберкулез
D. Эрозия шейки матки
E. Кондилома
110. При макроскопическом исследовании ткани легкого, обнаружены участки повышенной воздушности с множеством пузырей диаметром 0,5- 1,5 см., а гистологически истончение и разрыв альвеолярных перегородок с образованием крупных полостей различной формы. Какое заболевание обнаружено в легком?
A. Фиброзирующий альвеолит
B. Эмфизема легких
C. Кавернозный туберкулез
D. Хронический бронхит
E. Бронхоэктатическая болезнь
111. На вскрытии в легком обнаружены множественные очаги до 2,5 см. в диаметре округлой формы, плотноватые, безвоздушные, без четких границ, ярко-красного цвета. При микроскопическом исследовании в просвете альвеол найдены эритроциты, небольшое количество лимфоцитов. Описанные изменения характерны для:
A. Аспирационной пневмонии
B. Крупозной пневмонии
C. Геморрагического инфаркта легкого
D. Коревой пневмонии
E. Гриппозной пневмонии
112. На вскрытии у ребенка найдена некротическая гнойная ангина, флегмона шеи, гнойный отит, гнойный менингит. Эти изменения наиболее характерны для:
A. Токсической скарлатины
B. Менингококковой инфекции
C. Дифтерии зева
D. Септической скарлатины
E. Отогенного сепсиса
113. При вскрытии мужчины 40 лет, умершего от обширных ожогов, патологоанатом отметил, что кровь густая, вязкая, темная. При микроскопическом исследовании в микроциркуляторном русле легких, почек , печени, головном мозгу обнаружены тромбы, сладжирование эритроцитов. О каком расстройстве кровообращения идет речь?
A. Ангидремия
B. Гидремия
C. Общее венозное полнокровие
D. Общее острое малокровие
E. Общее артериальное полнокровие
114. При исследовании коронарных артерий сердца обнаружены атеросклеротические бляшки с кальцинозом, закрывающие просвет на 1/3. В мышце мелкие множественные белесоватые прослойки соединительной ткани. Как называется процесс, обнаруженный в миокарде?
A. Миокардит
B. Постинфарктный кардиосклероз
C. Тигровое сердце
D. Инфаркт миокарда
E. Диффузный кардиосклероз
115. Работник животноводческой фермы умер через 3,5 месяца от начала заболевания. При вскрытии во внутренних органах обнаружены гранулемы, состоящие из эпителиоидных, гигантских клеток Пирогова-Лнхганса, плазматических клеток, эозинофилов. В гранулеме много сосудов. В сосудах внутренних органов продуктивно-деструктивный васкулит. О каком заболевании следует думать?
A. Туберкулез
B. Сыпной тиф
C. Сибирская язва
D. Лепра
E. Бруцеллез
116. На вскрытии обнаружены уменьшенные в размерах почки, вес 50.0, поверхность их мелкозернистая, кора равномерно истончена. При микроскопическом исследовании стенки артериол значительно утолщены вследствие отложения в них гомогенных бесструктурных розового цвета масс, просвет их резко сужен, клубочки уменьшены, склерозированы, канальцы атрофичны. Для какого заболевания характерны описанные изменения?
A. Амилоидоз почек
B. Хронический гломерулонефрит
C. Гипертоническая болезнь
D. Острый некротичекский нефроз
E. Пиелонефрит со сморщиванием почек
117. При исследовании биоптата обнаружена гранулема, состоящая из лимфоцитов, плазматических клеток, макрофагов с пенистой цитоплазмой (клетками Микулича), много гиалиновых шаров. О каком заболевании можно думать?
A. Риносклерома
B. Сифилис
C. Туберкулез
D. Актиномикоз
E. Лепра
118. При гистологическом исследовании удаленной матки обнаружено, что эндометрий имеет обычный вид, однако многие железистые структуры располагаются в толще миометрия с формированием единичных кист. О каком процессе в матке можно думать?
A. Инфильтративный рост аденокарциномы
B. Эндометриоз
C. Железистокистозная гиперплазия эндометрия
D. Аденоматоз слизистой оболочки матки
E. Нормальное строение эндометрия
119. При обследовании больной 25 лет, у которой были резко выражены отеки, в моче выявлена высокая протеинурия. При исследовании биоптата почки установлено исчезновение отростков подоцитов, снижение содержания гепарансульфата в базальной мембране капилляров клубочков. О каком заболевании можно думать?
A. Хронический гломерулонефрит
B. Постинфекционный гломерулонефрит
C. Идиопатический нефротический синдром
D. Острый некротический нефроз
E. Быстропрогрессирующий гломерулонефрит
120. При гистологическом исследовании червеобразного отростка, обнаружен выраженный склероз его стенки, стенки артерий среднего и мелкого калибра склерозированы с очагами мукоидного набухания, умеренной пролиферацией эндотелия, вокруг сосудов лимфогистиоцитами инфильтрация. О каком заболевании можно думать в данном случае?
A. Хронический аппендицит
B. Острый флегмонозный аппендицит
C. Острый катаральный аппендицит
D. Узелковый периартериит сосудов аппендикса
E. Гангренозный аппендицит
121. При микроскопическом исследовании увеличенного шейного лимфатического узла определяется стертость его структуры, лимфоидные фолликулы отсутствуют, все поля зрения представлены клетками с округлыми ядрами и узким ободком цитоплазмы. Из клинических данных известно, что увеличены и другие группы лимфоузлов, а также селезенка и печень. О каком заболевании следует думать?
A. Лимфогранулематоз
B. Миелоидный лейкоз
C. Миеломная болезнь
D. Лимфоидный лейкоз
E. Лимфосаркома
122. У умершего мужчины 30 лет, на вскрытии обнаружена увеличенная селезенка (вес 900,0), увеличенная печень (вес 4000,0), увеличенные лимфатические узлы, костный мозга диафиза бедра сочный малиново-красного цвета. Микроскопически в печени определяются густые инфильтраты преимущественно по ходу портальных трактов, состоящие из незрелых кроветворных клеток с округлой формы ядром и узким ободком цитоплазмы. О каком заболевании можно думать?
A. Острый миелобластный лейкоз
B. Хронический лимфолейкоз
C. Генерализованная форма лимфогранулематоза
D. Хронический миелоидный лейкоз
E. Острый лимфобластный лейкоз
123. При исследовании биопсии увеличенного шейного лимфатического узла выявлена стертость рисунка, ткань его представлена большим количеством пролиферирующих лимфоцитов с примесью единичных клеток Березовского-Штернберга. Эти изменения свидетельствуют о?
A. Лимфогранулематозе, с истощением лимфоидной ткани
B. Лимфогранулематозе, с преобладанием лимфоидной ткани
C. Нодулярно-склеротическом варианте лимфогранулематоза
D. Смешано-клеточном варианте лимфогранулематоза
E. Лимфосаркоме
124. У ребенка 12 лет, через 2 недели после перенесенной ангины, развился нефритический синдром (протеинурия, гематурия, цилиндрурия), что свидетельствует о поражении базальной мембраны клубочков почек. Какой наиболее вероятный механизм лежит в основе повреждения базальной мембраны?
A. Иммунокомплексный
B. Гранулематозный
C. Антительный
D. Реагиновый
E. Цитотоксический
125. У больного с аутоиммунным гастритом взята биопсия. При исследовании биоптата в слизистой оболочке обнаружена лимфоцитарная и макрофагальная инфильтрация. Это свидетельствует о развитии в слизистой оболочке гиперчувствительности:
A. IY типа
B. III типа
C. Y типа
D. II типа
E. I типа
126. На вскрытии мужчины 59 лет, умершего от хронической легочно-сердечной недостаточности обнаружены следующие изменения: легкие увеличены, плотноватые, маловоздушные, на разрезе в них определяется множество диффузно расположенных узелков белесоватого цвета, 2-3 мм в диаметре. Микроскопчески узелки представлены концентрически расположенными коллагеновыми волокнами. О каком заболевании можно думать?
A. Метастазы опухоли в легкие
B. Узловая форма силикоза
C. Мелкоочаговая пневмония
D. Миллиарный туберкулез легких
E. Фиброзирующий альвеолит
127. На вскрытии умершего 78 лет, забрюшинная клетчатка пропитана кровью, в брюшном отделе аорты обнаружено мешковидное выпячивание, в котором определяется дефект с неровным краем, стенка аорты местами каменистой плотности. Осложнение какого заболевания развилось у больного?
A. Висцерального сифилиса
B. Гипертонической болезни
C. Болезни Морфана
D. Атеросклероза
E. Системного васкулита
128. При гистологическом исследовании лимфатического выявлено большое количество увеличенных лимфоидных фолликулов с крупными центрами размножения c большим количеством фигур митозов. О чем свидетельствуют описанные изменения?
A. Атрофии лимфоидной ткани
B. Лимфосаркоме
C. Лимфолейкозе
D. Антигенной стимуляции с фолликулярной гиперплазией
E. Лимфогранулематозе
129. На вскрытии женщины 27 лет, умершей от хронической почечной недостаточности обнаружены множественные рубцы и инфаркты в селезенке, почках. При микроско-пическом исследовании обнаружены изменения в артериях среднего и мелкого калибра, которые характеризовались склерозом стенок, умеренной пролиферацией эндотелия и выраженной лимфогистиоцитарной инфильтрацией вокруг. Каким заболеванием страдала больная?
A. Атеросклерозом
B. Узелковым периартериитом
C. Гипертонической болезнью
D. Висцеральным сифилисом
E. Болезнью Морфана
130. На аутопсии больной умершей при явлениях тяжелой интоксикации выявлено: левая миндалина увеличена, плотная, на разрезе сотовидная - с множеством полостей, заполненных желтовато-зеленоватым содержимым; гнойное расплавление мягких тканей шеи и клетчатки переднего средостения. Микроскопически: множество абсцессов, в центре которых интенсивно базофильные образования, состоящие из коротких палочкоподобных элементов, одним концом прикрепленных к общему центру. Эти изменения характерны для:
A. Бруцеллеза;
B. Актиномикоза;
C. Лейшманиоза;
D. Амебиаза;
E. Скарлатины.
131. Ребенок 6 лет, заболел остро, заболевание началось с катарального назофарингита. Через 2 суток больной умер. На аутопсии: мягкие мозговые оболочки мозга резко полнокровны, отечны, пропитаны густой мутной желтовато-зеленоватой жидкостью. Мозг отечен, миндалики мозжечка увеличены в объеме, выражена странгуляционная борозда. Описанные изменения наиболее характерны для:
A. Кори
B. Дифтерии
C. Менингококковой инфекции
D. Гриппа
E. Коклюша
132. На вскрытии женщины 23 лет, умершей при явлениях почечной недостаточности, обнаружена на коже лица "красная бабочка", на митральном клапане мелкие до 0.2 см красновато-розовые бородавчатые наложения, в почках очаги фибриноидного некроза в клубочках, утолщение базальных мембран капилляров клубочков в виде "проволочных петель", гематоксилиновые тельца, кариорексис. Какое заболевание развилось у больной?
A. Ревматоидный артрит
B. Ревматизм
C. Системная красная волчанка
D. Системная склеродермия
E. Узелковый периартериит
133. У жінки віком 45 років, яка померла від хронічної алкогольної інтоксикації, на аутопсії виявлена різко збільшена печінка, тістоподібної консистенції, жовтоватого кольору. Мікроскопічно в цитоплазмі гепатоцитів виявляються різних розмірів оптично порожні вакуолі. Який вид дистрофії має місце?
A. Гідропічна
B. Паренхіматозна жирова
C. Гіаліново-крапельна
D. Вуглеводна паренхіматозна
E. Мезенхімальна жирова
134. При електронно-мікроскопічному дослідженні біоптата міокадра хворого віком 65 років на ішемічну хворобу серця виявлені структурні пошшкодження зовнішньої цитоплазматичної мембрани. Які морфологічні прояви даного пошкодження?
A. Збільшення числа і розміру мітохондрій
B. Утворення псеедомієлінових структур
C. Ущільнення цитоплfзматичного матриксу
D. Зменшення числа лізосом
E. Формування цистерн і пухирців
135. При ультраструктурному вивченні біоптату тканини встановлено, що в цитоплазмі макрофага, який входить до складу запального інфільтрату, виявляється значне збільшення кількості лізосом. Що є проявом даного морфологічного процесу?
A. Проліферативна активность клітин
B. Активація апоптозу
C. Сповільнення апоптозу
D. Сповільнення фагоцитозу:
E. Активація фагоцитозу
136. У жінки з важкою інтоксикацією, зумовленою сепсисом, який і послужив безпосередньою причиною смерті, на розтині виявлене "тигрове серце". Мікроскопічно в цитоплазмі кардіоміоцитів виявлені ліпіди. Який морфогенетичний механізм розвитку лежить в основі даної дистрофії?
A. Інфільтрація
B. Порушення секреції і застій секрету
C. Спотворений синтез
D. Декомпозиція
E. Трансформація
137. У жінки віком 34 років після наобережного поводження з праскою на правому вказівному пальці з'явився різкий біль, почервоніння, припухлість. Через кілька хвилин виник міхур, заповнений прозорою рідиною солом'яно-жовтого кольору. Проявом якого патологічного процесу є описані зміни?
A. Альтеративного запалення
B. Травматичного набряку
C. Ексудативного запалення
D. Вакуольної дистрофії
E. Проліферативного запалення
138. Чоловік віком 55 років хворів на хронічний гломерулонефрит. Смерть наступила при явищах хронічної ниркової недостатності. На аутопсії виявлено уринозний запах. Макроскопічно: на поверхні епікарда і перикарда сірувато-білуваті ворсинчасті нашарування, після зняття яких добре видно різко розширені і переповнені кров'ю судини. Який процес мав місце в перикарді?
A. Організація
B. Геморагічне запалення
C. Проліферативне запалення
D. Фібринозне запалення
E. Артеріальне повнокров'я
139. Хворий віком 34 роки, звернувся до лікаря зі скаргами на локальний біль в області потилиці, підвищення температури тіла у цій ділянці. Макроскопічно визначається інфільтрат конусоподібної форми багряно-синюшного кольору з жовтувато-зеленуватою верхівкою, яка піднімається над поверхнею шкіри. Поставте діагноз.
A. Карбункул
B. Абсцес
C. Фурункул
D. Емпієма
E. Флегмона
140. При мікроскопічному дослідженні біопсійного матеріалу патологоанатом виявив у тканині печінки гранульоми, які складаються переважно з Т-лімфоцитів та епітеліоїдних клітин, серед яких поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангханса. В центрі гранульоми розміщена невелика ділянка казеозного некрозу. Який патологічний процес має місце?
A. Проліферативне запалення
B. Коагуляційний некроз
C. Альтеративне запалення
D. Ексудативне запалення
E. Колікваційний некроз
141. У жінки віком 38 років хірург діагностував карбункул носо-губної складки. Яке небезпечне ускладнення даного патологічного процесу може розвинутися?
A. Гнійний лімфаденіт
B. Гнійний фарингіт
C. Гнійний менінгіт
D. Гнійний хейліт
E. Гнійний стоматит
142. Дівчинка віком 5 років захворіла на дифтерію. На третю добу померла від асфіксії внаслідок справжнього крупу. На розтині встановлено, що слизова оболонка гортані, трахеї та бронхів стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сіруватими плівками, які легко відокремлюються. Про який патологічний процес свідчать морфологічні зміни у гортані:
A. Крупозне запалення
B. Серозне запалення
C. Дифтероїдне запалення
D. Дифтеритичне запалення
E. Катаральне запалення
143. Робітник тваринницької ферми гостро захворів при на_ростаючих явищах інтоксикації і помер. На розтині встановлено, селезінка збільшена, в'яла, на розрізі темно-вишневого кольору, зішкріб пульпи обільний. М'які моз_кові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров'ю мають темно-червоний колір ("шапочка кардинала"). Мікроскопічно: серозно-геморагічне запалення оболонок і тканин головного мозку з руйнуванням стінок дрібних судин. Поставте діагноз.
A. Холера
B. Сибірка
C. Бруцельоз
D. Чума
E. Туляремія
144. При гістологічному дослідженні біоптату шкіри виявлені гранульоми, які складаються з макрофагальних вузликів з наявністю лімфоцитів та плазматичних клітин. Крім того, зус_трічаються великі макрофаги з жировими вакуолями, які містять запакованих у вигляди куль збудників захворювання (клітини Вірхова). Грануляційна тканина добре васкуляризована. Для якого захворювання характерна описана гранульома?
A. Сапу
B. Риносклероми
C. Лепри
D. Туберкульозу
E. Сифілісу
145. При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених в основному Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовуються поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангхаінса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні описані гранульому?
A. Лепри
B. Риносклероми
C. Сифілісу
D. Туберкульозу
E. Сапу
146. Дитина віком 8 років захворіла гостро. Клінічно спостерігалася нудота, блювота, головний біль. Через дві доби від початку захворювання наступила смерть. На аутопсії виявлено, що м'які мозкові оболонки різко повнокровні, просякнуті густим каламутним жовтувато-зеленуватим ексуда_том на базальній поверхні головного мозку. Тканина мозку набрякла. Мигдалики мозочка збільшені в об'ємі. виражена странгуляційна борозна. Поставте діагноз?
A. Скарлатина
B. Коклюш
C. Менінгококова інфекція
D. Дифтерія
E. Кір
147. На розтині трупа чоло_віка віком 56 років у термінальному відділі тонкої кишки виявлено де_кілька виразок розмірами від 4 до 5 см. Краї виразок піднімаються над поверхнею слизової оболонки, стінки виразок покриті сірувато-жовтуватими масами, які кришаться. Реакція Відаля позитивна. Поставте діагноз.
A. Поворотний тиф
B. Хвороба Крона
C. Черевний тиф
D. Дизентерія
E. Паратиф
148. У хворої жінки спостерігається субфебрильна температура, кашель, відходження мокроти з грожилками крові, задишка, підвищення АТ, зниження дірезу (менше) 500 мл на добу, набряки кінцівок. Клінічно виявлена хронічна ниркова недостатність II ступепя. Дані симптоми розвинулися поступово протягом 6 тижнів. Для уточнення діагнозу виконана біопсія нирок, після чого поставлено діагноз синдром Гудпасчера. Вкажіть який патологічний процес лежить в основі даного захворювання.
A. Наявність аутоантитіл до базальної мембрани
B. Наявність аутоантитіл до ДНК
C. Відкладення імунних комплексів у клубочках
D. Наявність аутоантитіл до мітохондрій
E. Цитотоксична реакція проти епітелію канальців
149. Жінки віком 49 років, тривалий час хворіла хронічним гломерулонефритом, який привів до смерті. На розтині встановлено, що нирки мають розміри 7х3х2.5 см, масу 65,0 г, щільні, дрібнозернисті. Мікроскопічно: фібринозне запалення серозних і слизових оболонок, дистрофічні зміни паренхіматозних органів, набряк головного мозку. Яке ускладнення привело до вказаних змін серозних оболонок і внурішніх органів?
A. Сепсис
B. Тромбоцитопенія
C. ДВЗ-снндром
D. Анемія
E. Уремія
150. Чоловік віком 63 роки хворіє на хронічний фіброзно-кавернозний туберкульоз легень протягом 24 років, поступив у нефрологічне відділення з явищами уремії. Прижиттєва проба на наявність у нирках амілоїду виявилася позитивною. Яка форма амілоїдозу в даному випадку має місце?
A. Сімейний вроджений
B. Вторинний системний
C. Первинний системний
D. Обмежений (місцевий)
E. Сенильний (старечий)
151. У хлопчика 7-ти років з'я_вилися болі в ділянці пупка, незначне здуття живота, гурчан_ня, нудота. Протягом тижня закрепи замінювалися проносами (випорожнення жовтуваті з незначною домішкою слизу). Стілець частий, випорожнення рідкі, із значною кількістю слизу, який мав зелене забарвлення і пінистий вигляд. Мікроскопічне дос_лідження біопсії різних відділів кишк показало наявність у сли_зовій оболонці 12-ти палої кишки серпоподібнихтрофозотів на поверхні мікроворсин епітеліальних клітин та ентероколіт з по_мірною лімфогістіоцитарною інфільтрацією слизової оболонки. Поставте діагноз.
A. Кампілобактерний ентероколіт
B. Лямбліоз
C. Амебіаз
D. Сальмонельоз
E. Дизентерію
152. У хворої жінки віком 35 років протягом 3-х тижнів спостерігається наростаюча слабість м'язів. При обстеженні поставлений діагноз важкої міастенії. Який тип гіперчутливості лежить в основі розвитку даного захворювання?
A. І тип
B. Атопія
C. ІІІ тип
D. ІV тип
E. ІІ тип
153. У жінки выком 27 років народився мертвий плід з гестаційним віком понад 43 тижні. Шкіра плоду суха. лупиться. Відзначається загальна гіпотрофія і наявність ядер скостеніння проксимального епіфіза великогомілкової і плечової юсток Води, пуповина та оболонки посліду забарвлені меконієм. Для якого перыоду розвитку плода характерні описані морфологічні змінн?
A. Гіостнатального періоду
B. Антенатального періоду
C. Періоду прогенезу
D. Інтранатального періоду
E. Пренатального періоду
154. Виберіть одну правильну відповідь. У дитини, після перенесеного корур, при огляді виявлено у м'яких тканинах щік і промежини нечітко відмежовані, набряклі, червоно-чорного кольору ділянки, які злегка флуктують. Яке ускладнення розвинулося у дитини?
A. Волога гангрена (нома)
B. Суха гангрена
C. Трофічна виразка
D. Газова гангрена
E. Пролежень
155. У новонародженої дитин при огляді виявлено дефект в ділянці твердого піднебіння у вигляді порожнини. Внаслідок якого процесу він утворився?
A. Атрофії
B. Некрозу
C. Гістогенетичного апоптозу
D. Морфогенетичного апоптозу
E. Філогенетичного апоптозу
156. При гістологічному вивченні біоптату виявлено черевно-тифозну гранульому із значною кількістю макрофагів, в цитоплазмі яких розміщуються бактерії. Вкажіть шлях проникнення бактерій у клітину.
A. Через калій-натрієві насоси
B. Шляхом фагоцитозу
C. Пасивний транспорт
D. Шляхом клазматозу
E. Шляхом піноцитозу
157. У дівчинки 4 років під час операції в заочеревинній ділянці виявлено, що права нирка на 1/3 менша від лівої. Діаметр правої ниркової артерії 0,3 мм, лівої - 0,4 мм. Який патологічний процес має місце в даному випадку?
A. Атрофія фізіологічна
B. Агенезія
C. Гіпоплазія
D. Атрофія патологічна
E. Аплазія
158. Чоловік віком 45 років на протязі останні 10 років скаржився на біль у спині, обмеження повноцінних рухів у хребті. Хворий помер від прогресуючої ниркової недостатності. При автопсійному дослідженні виявлено амілоїдоз нирок, у суглобах хребта - анкілоз, деструкція суглобового хряща, паннус, склероз синовіальної оболонки з дифузним хронічним запаленням. Діагностуйте захворювання.
A. Остеопороз хребта
B. Остеоартроз хребта
C. Паратиреоїдна остеодистрофія
D. Ревматоїдний артрит
E. Анкілозуючий спондилоартрит
159. Під час розтину тіла дівчики 9 років у верхівці правої легені було зайдене вогнище казеозного некрозу діаметром 15 мм, біфуркаційні лімфатичні вузли були збільшені, містили дрібні вогнища некрозу коагуляційного типу. Мікроскопічно - у легеневому вогнищі та в лімфатичних вузлах навколо некротичних мас були розташовані епітеліоїдні клітини, лімфоцити та поодинокі багатоядерні гігантські клітини. Діагностуйте захворювання.
A. Гематогенний генералізований туберкульоз
B. Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень
C. Вторинний вогнищевий туберкульоз
D. Вторинний фіброзно-вогнищевий туберкульоз
E. Первинний туберкульоз
160. На розтині тіла чоловіка 63 років, були знайдені множинні патологічні порожнини в обидвох легенях, мікроскопічно у внутрішньому шарі стінки порожнини знайдені некротичні маси, які дифузно інфільтровані нейтрофілами, середній - містить інфільтрат з епітеліоїдних клітин, лімфоцитів та багатоядерних гігантів, зовнішній шар складається із зрілої сполучної тканини. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.
A. Гострий кавернозний
B. Фіброзно-вогнищевий
C. Циротичний туберкульоз
D. Гострий вогнищевой
E. Фіброзно-кавернозний
161. Чоловік 59 років мав ознаки паренхіматозної жовтяниці та портальної гіпертензії. Під час гістологічного дослідження пункційного біоптату печінки було знайдено: балково-часточкова будова стерта, частина гепатоцитів має ознаки жирвої дистрофії, формуються порто-портальні сполучнотканинні септи, періпортально розташований лімфо-макрофагальний інфільтрат. Діагностуйте захворювання печінки.
A. Гострий гепатоз
B. Постнекротичний цироз
C. Портальний цироз
D. Хронічний гепатоз
E. Біліарний цироз
162. У чоловіка 72 років, що помер від інфаркту міокарду, на секції виявлено збільшення та деформація правого колінного суглобу. При гістологічному дослідженні тканин суглобу та прилягаючих ділянок знайдено: масивні вогнища казеозного некрозу та множинні епітеліоїдноклітинні гранульоми, у м'яких тканинах навколо суглобу- ознаки ексудативного запалення. Діагностуйте описаний процес.
A. Сифілітичний артрит
B. Ревматоїдний артрит
C. Деформуючий остеоартроз
D. Гонорейний артрит
E. Туберкульозний артрит
163. При гістологічному дослідженні ділянки перелому стегнової кістки було виявлено грануляційну тканину в стадії дозрівання, зрілу сполучну тканину та помірну кількість примітивних кісткових балочок з незначним вмістом вапна; в оточуючих ділянках - вогнищеві лімфо-макрофагальні інфільтрати та гемоси_де_роз. Діагностйте вид ураження кістки.
A. Несправжній суглоб
B. Попередня сполучнотканинна мозоля
C. Попередня кісткова мозоля
D. Попередня кістково-хрящева мозоля
E. Остаточна кісткова мозоля
164. Під час гістологічного дослідження стулок мітрального клапана серця дівчинки 14 років було встановлено, що ендотеліальні клітини вогнищево десквамовані, в цих ділянках на поверхні стулки розташовані дрібні тромботичні нашарування, сполучна тканина стулки помірно дезорганізована з ділянками склерозу та ангіоматозу. Діагностуйте вид клапанного ендокардиту.
A. Фібропластичний
B. Гострий бородавчастий
C. Поворотньо-бородавчастий
D. Дифузний
E. Поліпозно-виразковий
165. Патогістологічно у вишкрібку з порожнини матки у жінки 36 років, яка мала значну маткову кровотечу, було знайдено велику кількість світлих епітеліальних клітин Лангханса та багатоядерних симпластів, кількість фігур мітозу дуже значна, строма утвору була відсутня, судинні порожнини вистелені вказаними клітинами. Діагностуйте пухлину матки.
A. Частковий міхурцевий занесок
B. Низькодиференційована аденокарцинома ендометрію
C. Повний міхурцевий занесок
D. Хоріонепітеліома
E. Поліп ендометрію
166. У збільшеному шийному лімфатичному вузлі дівчинки 14 років, мікроскопічно були знайдено, що тканинна будова вузла порушена, лімфоїдні фолікули відсутні, є ділянки склерозу та вогнища некрозу, клітинний склад вузла поліморфний, присутні лімфоцити, еозинофіли, атипові клітини великих розмірів з багаточасточковими ядрами та одноядерні клітини також великих розмірів. Діагностуйте захворювання.
A. Лімфогранулематоз
B. Лімфома Беркіта
C. Дифузна неходжкінська лімфома
D. Хронічний лімфолейкоз
E. Гострий лімфолейкоз
167. Жінка 54 років мала значну деформацію суглобів пальців рук і стоп. Гістологічно: навколосуглобова сполучна тканина - мукоїдне набухання, ділянки фібриноїдного некрозу, скупчення макрофагів, ділянки склерозу; в синовіальній оболонці - набрякі ворсини, з ознаками мукоїдного та фібриноїдного набухання, в синовіальній порожнині зустрічаються поодинокі "рисові тільця". Діагностуйте захворювання.
A. Ревматоїдний артрит
B. Подагра
C. Ревматизм
D. Хвороба Бехтерева
E. Гематогенний туберкульоз
168. Жінці віком 45 років, яка скаржиться на прогресуючу м'язеву слабість, зроблено біопсію м'яких тканин гомілки. При гістологічному дослідженні біоптату знайдено: дрібновогнищеву петрифікацію дерми і скелетних м'язів, зменшення кількості глікогену і зниження поперечної посмугованості у м'язових волокнах, деякі волокна некротизовані, строма інфільтрована лімфоцитами, макрофагами і плазматичними клітинами. Діагностуйте захворювання.
A. Системний червоний вовчак
B. Вузликовий периартеріїт
C. Системна склеродермія
D. Ревматизм
E. Дерматоміозит
169. Під час автопсійного дослідження нирки було встановлено: макроскопічно - нирки звичайної форми та розмірів, коровий шар помірно потовщений; мікроскопічно: епітеліальні клітини звивистих канальців збільшені в розмірах, ядро зміщене на периферію, цитоплазма майже не фарбується, містить велики вакуолі, вміст яких суданонегативний та ШИК негативний. Діагностуйте вид дистрофії.
A. Гіаліновокраплинна
B. Жирова
C. Рогова
D. Гідропічна
E. Вуглеводнева
170. Жінка 28 років померла при явищах серцевої недостатності, під час дослідження серця було встановлено: макроскопічно - стулки мітрального клапану ущільнені, потовщені та помірно деформовані; мікроскопічно - пучки колагенових фібрил гомогенізовані, еозинофільні, метахромазія та компоненти імунних комплексів не виявляються, оточує їх незначний макрофагальний інфільтрат. Діагностуйте вид ураження сполучної тканини.
A. Мукоїдне набухання
B. Амілоїдоз
C. Фібриноїдне набухання
D. Гіаліноз
E. Склероз
171. Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації (множинні метастази та карциноз очеревини) муцинозної цистаденокарциноми і тривалий час мала вимушене положення в ліжку, були знайдені велики ділянки некрозу шкіри та підлеглих м'яких тканин крижової ділянці. Діагностуйте вид некрозу.
A. Інфаркт
B. Пролежень
C. Воскоподібний (ценкероський) некроз
D. Секвестр
E. Сирнистий некроз
172. Жінка 59 років, поступила в лікарню з ознаками ексикозу в стані глибокого шоку, автопсійне мікробіологічне дослідження кишкового вмісту виявило наявність вібріону Ель Тор. Який вид шоку спричинив смерть хворої.
A. Травматичний
B. Гіповолемічний
C. Токсичний
D. Анафілактичний
E. Кардіогенний
173. У біоптаті слизової оболонки бронха в хворого на хронічний бронхіт були знайдені ділянки багатошарового плоского нероговіючого епітелію. Діагностуйте патологічний процес в слизовій оболонці бронха.
A. Гіперплазія
B. Дисплазія
C. Метаплазія
D. Атрофія
E. Гіпертрофія
174. Під час розтину тіла чоловіка 61 року, була діагностована аневризма висхідної частини та дуги аорти. Гістологічно в стінці аорти знайдені значні плазмоклітинні інфільтрати та ділянки фрагментації еластичних мембран та вогнища еластолізису. Діагностуйте форму та період розвитку сифілісу.
A. Природжений пізній сифіліс
B. Набутий третинний
C. Набутий первинний
D. Набутий нейросифіліс
E. Набутий вторинний
175. Жінка 32 років померла в післяпологовому періоді. На розтині були знайдені ознаки гнійного ендометриту, гнійний тромбофлебіт вен матки, множинні абсцеси легень, абсцеси нирок і селезінки, апостематозний міокардит та гнійний менінгіт. Діагностуйте вид сепсису.
A. Хроніосепсис
B. Гострий септичний ендокардит
C. Затяжний септичний ендокардит
D. Септицемія
E. Септикопіємія
176. Під час розтину тіла новонародженої дитини були знайдені ознаки гідроцефалії, привушна слина залоза збільшена, ущільнена. Гістологічно в тканині залози знайдено лімфо-макрофагальний інфльтрат строми, дрібні ділянки склерозу, частина епітеліальних клітин протоків та ацинусів збільшені в розмірах, містять внутрішньоядерні еозинофільні включення великих розмірів. Діагностуйте вірусне інфекційне захворювання дитини.
A. Герпес
B. Кір
C. Інфекційний мононуклеоз
D. Цитомегалія
E. Свинка
177. На розтині тіла дівчинки 16 років, було знайдене, що поверхня зіву та мигдаликів вкрита білувато-жовтими плівками, які міцно пов'язані з підлеглою сполучною тканиною, серцеві камери дилятовані, міокард тьмяний та в'ялий, помірно строкатий. Мікроскопічно в міокарді зайдені множинні вогнища некрозу кардіоміоцитів та ознаки їх жирової дистрофії, незначні вогнищеві інфільтрати інтерстицію. Діагностуйте захворювання.
A. Дифтерія
B. Грип
C. Коклюш
D. Скарлатина
E. Кір
178. Чоловік 62 років помер внаслідок декомпенсації легеневого серця, на секції було знайдено, що легені збільшені в розмірах, тканина легень містить щільні вузли, овальної форми і темносірого або чорного кольору. Гістологічно у вузлах виявлялася сполучна тканина та значні скупчення коніофагів, в цитоплазмі яких були скупчення екзогенного пігменту. Діагностуйте захворювання.
A. Пневмоконіоз
B. Крупозна пневмоія
C. Бура індурація легень
D. Пневмоцироз
E. Вогнищева пневмонія
179. У хлопчика 1,5 річного віку, що помер від вірусної пневмонії, на автопсії виявлено: виступаючі потиличні та лобові горби ("квадратна голова") , сідловидний ніс, сплюснута потилиця, незарощене велике тім'ячко, потовщення у ділянках кістково-суглобових з'єднань ребер та епіфізів довгих трубчастих кісток, Х-подібна деформація нижніх кінцівок. При макроскопічному дослідженні зона росту кісток - нерівна, розширена, скловидна; гістологічно - розширення хрящової зони з неправильним чергуванням і розташуванням хрящових клітин, відсутня чітка і рівна погранична лінія між хрящовою та остеоїдною тканинами. Діагностуйте захворювання скелету.
A. Недосконалий остеогенез
B. Фіброзна дисплазія
C. Хондродисплазія
D. Вроджений сифіліс
E. Рахіт
180. Під час розтину тіла чоловіка 29 років, який тривалий час хворів на виразкову хворобу дванадцятипалої кишки були знайдені ознаки перитоніту, множинні стеатонекрози позаочеревинної жирової тканини та підшлункової залози, а в діляці тіла ії знайдений виразкоподібний дефект діаметром 5 мм і глибиною до 10 мм, краї якого містили некротичні маси. Діагностуйте ускладнення виразкової хвороби дванадцятипалої кишки.
A. Кровотеча
B. Стеноз
C. Пенетрація
D. Малігнізація
E. Перфорація
181. У хлопчика 14 - ти років виявлено збільшення в об'ємі нижньої третини стегна, місцеву гіперемію, посилення венозного малюнку в зоні патологічного процесу. Рентгенологічно - коровий шар стегнової кістки зруйнований, структури колінного суглобу збережені. При дослідженні біоптату виявлено скупчення атипових остеобластів з множинними мітозами та ділянками аномально сформованих кісткових балок, ознаки інвазії у прилеглі тканини. Діагностуйте захворювання.
A. Остеогенна саркома
B. Фіброзна дисплазія
C. Остеоїд-остеома
D. Хондросаркома
E. Остеобластокластома
182. У дівчинки 5-ти років після перенесеної пневмонії з'явилися біль та припухлість в колінному суглобі та нижній третині стегна з місцевою гіперемією. При морфологічному дослідженні виявлено некроз тканин кістки, скупчення нейтрофільних лейкоцитів, субперіостальні абсцеси, в прилеглих м'яких тканинах - флегмонозне запалення. Діагностуйте захворювання.
A. Негематогенний остеомієліт
B. Туберкульозний остеомієліт
C. Гострий гематогенний остеомієліт
D. Хронічний внутрішньокістковий абсцес
E. Хронічний гематогенний остеомієліт
183. Хворому з опіковим шоком введено сечогінний препарат, який збільшує осмотичний тиск як у просвіті судин, так і в нирках - на протязі всього нефрона. Вкажіть який сечогінний засіб був введений хворому?
A. Діакарб
B. Спиронолактон
C. Дихлотіазид
D. Маніт
E. Фуросемид
184. При лабораторному аналізі калу хворого на яйця гельмінтів встановлено, що яйця належать ціп'яку бичачому. Призначте найбільш ефективний засіб для лікування теніозу.
A. Піперазин
B. Хлоридин
C. Метронідазол
D. Нафтамон
E. Екстракт чоловічої папороті
185. Пацієнт зі скаргами на дратливість і поганий сон звернувся до лікаря за допомогою. Хворий погодився лікуватися тільки фітотерапевтичними засобами. Який препарат призначити хворому?
A. Настоянка евкаліпту
B. Настоянка календули
C. Настоянка ехінацеї
D. Настоянка кропиви собачої
E. Настоянка заманіхи
186. Хворому на туберкульоз в комплексній терапії призначено препарат - похідне гідразиду ізонікотинової кислоти. Визначити цей препарат?
A. Рифампіцин
B. Канаміцин
C. Ізоніазид
D. Стрептоміцину сульфат
E. Цефалоридін
187. Хворому з загостренням хронічного бронхіту та непереносимістю антибіотиків призначено сульфаніламідний препарат тривалої дії. Який засіб був призначений хворому?
A. Фталазол
B. Сульфадиметоксин
C. Сульфадимезин
D. Етазол
E. Норсульфазол
188. У хворого виразкова хвороба, секреція шлункових залоз підвищена. Який препарат з групи блокаторів Н1-гістамінових рецепторів доцільно йому призначити.
A. Платифілін
B. Альмагель
C. Вентер
D. Вікалін
E. Фамотидин
189. Хворому з дискінезією жовчовивідних шляхів та закрепами лікар призначив жовчогінний засіб, який має ще значну послаблюючу дію. Який засіб призначив лікар?
A. Алохол
B. Нікодин
C. Холензим
D. Холосас
E. Магнію сульфат
190. Хворому з кардіогенним шоком, гіпотензією, задухою, і набряками ввели неглікозидний кардіотонік. Вкажіть, який саме препарат був введений хворому.
A. Кордіамін
B. Кофеіну натрію бензоат
C. Бемегрид
D. Добутамін
E. Етимізол
191. Хворому, який страждає на остеоартроз і виразкову хворобу шлунка, призначили протизапальний препарат з групи селективних інгибіторів циклооксигенази. Який препарат призначили хворому?
A. Міелоксикам
B. Піроксикам
C. Ібупрофен
D. Діклофенак - натрію
E. Кислота мефенамова
192. Хворий 68 років скаржиться на болі за грудиною, загальну слабкість. Артеріальний тиск 170/100 мм рт.ст., миготлива аритмія. Який протиаритмічний засіб потрібно призначити хворому?
A. Калію хлорид
B. Етмозин
C. Аймалін
D. Атропіну сульфат
E. Атенолол
193. Хворому на гіпертонічну хворобу лікар призначив комплексне лікування анаприліном і апресином. В чому раціональність такого поєднання препаратів?
A. Підсилення судинорелаксуючої дії
B. Анаприлін попереджує тахікардію, викликану апресином
C. Підсилення седативної дії
D. Підсилення сечогінної дії
E. Різке потенціювання дії препаратів
194. Хворий 70 років скаржиться на болі за грудиною, особливо після фізичних навантажень, серцебиття. У хворого артеріальний тиск 160/100 мм рт.ст., пульс 90-85 уд/хв. Який антиангінальний засіб призначити хворому?
A. Верапаміл
B. Нітрогліцерин
C. Валідол
D. Рибоксин
E. Но-шпа
195. У вагітної під час пологів виникла маткова кровотеча зумовлена підвищенням проникності судинної стінки. Який препарат доцільно використати для зупинки кровотечі?
A. Тромбін
B. Вікасол
C. Етамзилат
D. Фібриноген
E. Протаміну сульфат
196. У хворого деменція, діарея, дерматит. Діагностовано пелагру. Який вітамінний препарат Ви застосуєте для лікування?
A. Тіаміну бромід
B. Кислота никотинова
C. Токоферолу ацетат
D. Кокарбоксилаза
E. Рибофлавін
197. У хворого діагностовано передозування гепарину. Назвіть антидот, який необхідно ввести внутрішньовенно.
A. Тромбін
B. Протаміну сульфат
C. Кальцію хлорид
D. Фібриноген
E. Вікасол
198. У хворого на шизофренію діагностована гіпертонічна хвороба. Який препарат з групи невролептиків йому доцільно призначити?
A. Галоперідол
B. Сульпірід
C. Дроперідол
D. Трифтазин
E. Аміназин
199. Для поверхневої анестезії раньової поверхні хворому призначили препарат з групи місцевоанестезуючих засобів - складний ефір параамінобензойної кислоти, пагано розчинний у воді, який застосовують у вигляді мазей, паст, присипок, усередину в порошку, ректально в супозиторіях. Назвіть препарат.
A. Лідокаїн
B. Анестезин
C. Дикаїн
D. Новокаїн
E. Танін
200. Після закапування в око крапель у хворого на глаукому розвинувся міоз і короткозорість. Внутрішньоочний тиск знизився. Яка група препаратів здатна викликати такий ефект.
A. Місцевоанестезуючі засоби
B. М-Холіноблокуючі засоби
C. М-Холіноміметичні засоби
D. Н-Холіноміметичні засоби
E. Гангліоблокатори
201. Хворому з метою відновлення дихання при отруєнні чадним газом був введений аналептичний засіб рефлекторного типу дії з групи н-холіноміметичних засобів. Який засіб було призначено хворому.
A. Мезатон
B. Пентамін
C. Лобеліну гідрохлорид
D. Адреналіну гідрохлорид
E. Атропіну сульфат
202. Хворий похилого віку скаржиться на головний біль, запаморочення, швидку втому, погіршення пам'яті. В анамнезі черепно-мозкова травма. Яку групу препаратів необхідно призначити хворому?
A. Анальгетики
B. Транквілізатори
C. Нейролептики
D. Снодійні
E. Ноотропні засоби
203. У хворого з ларінго-трахеітом відмічається сухий кашель, що спричиняє різкі болі у грудній порожнині. Що необхідно включити у комплексну терапію для заспокоєння кашлю?
A. Кодеїну фосфат
B. Камфору
C. Сальбутамол
D. Метацин
E. Настій трави термопсису
204. Після оперативного втручання хворому призначили внутрішньом'язево напівсинтетичний антибіотик з групи пеніцилінів з переважною дією на грампозитивні мікроорганізми, який не руйнується в кислому середовищі шлунка. Визначити препарат.
A. Еритроміцин
B. Ампіокс
C. Оксациліну натрієва сіль
D. Біцилін - 5
E. Левоміцетин
205. Хворому з опіками рук лікар призначив препарат для зовнішнього застосування який має широкий спектр антимікробної дії. До його складу входять йод, димексид, гліцерин. Визначити препарат.
A. Ваготил
B. Розчин Люголя
C. Протаргол
D. Йоддицерин
E. Риванол
206. При розтині хворого, який помер від інфаркту міокарда виявлено старі та свіжі множинні переломи кісток, зміна об'єму і форми зубів, голубі склери. З історії хвороби відомо, що мав понижений слух. Гістологічно: в губчастій речовині кісток є зменшена кількість дуже тонких пластинок, в кірковому шарі пластинчастих кісток - різко зменшена кількість остеонів. Вкажіть найбільш ймовірне захворювання.
A. Остеопороз вторинний
B. Мукополісахаридоз
C. Недосконалий остеосинтез
D. Синдром Альпорта
E. Мармурова хвороба
207. При падінні у жінки 70 років виник перелом шийки стегна. Назвіть гормон, який відіграє етіологічну роль у виникненні остеопорозних переломів.
A. Естроген
B. Соматотропний гормон
C. Кальцитонін
D. Мінералокортикоїди
E. Паратгормон
208. Після падіння у дитини виник перелом однієї із кісток передпліччя, через певний час наступило загоєння. Назвіть форму регенерації та клітини, які приймали в цьому участь.
A. Клітинна, остеобласти, остеокласти
B. Патологічна, остеокласти
C. Фізіологічна, остеокласти
D. Внутрішньоклітинна, остеоцити
E. Репаративна, остеокласти і остеобласти
209. Назвіть форму регенерації серцевого м'яза при інфаркті міокарда і вкажіть її джерело.
A. Патологічна, фібробласти і кардіоміоцити
B. Внутрішньоклітинна, кардіоміоцити
C. Репаративна, фібробласти
D. Фізіологічна, кардіоміоцити
E. Клітинна, фібробласти
210. У хворого, прооперованого з приводу масивної заочеревинної пухлини, розвинулася гостра ниркова недостатність. Які морфологічні зміни лежать в її основі?
A. Тромбоемболія ниркової артерії
B. Апоптоз
C. Некротичні зміни ептелію канальців
D. Гематурія
E. Некротичні зміни в клубочках нирки
211. Хворий раком стравоходу із множинними метастазами помер від ракової кахексії. Які зміни внутрішніх органів найбільш вірогідно будуть виявлені на розтині?
A. Гемосидероз скелетних м'язів
B. Ожиріння серця
C. Жирова дистрофія печінки
D. Бура індурація легень
E. Бура атрофія міокарда
212. Під час огляду новонародженої дитини виявили зрощення пальців верхніх кінцівок (синдактилія). Така вада розвитку є результатом порушення:
A. Морфогенетичного апоптозу
B. Гістогенетичного апоптозу
C. Філогенетичного апоптозу
D. Некрозу
E. Атрофії
213. При електронномікроскопічному дослідженні клітини було встановлено, що вона загинула внаслідок некрозу, а не апоптозу, оскільки для апоптозу не є характерним:
A. Фагоцитоз апоптозних тілець
B. Розщеплення ДНК
C. Збереження цілісності органел
D. Відсутність запальної відповіді
E. Дифузна локалізація хроматину в клітині
214. При електронномікроскопічному дослідженні біоптату печінки виявлено, що між чисельними мітохондріями знаходиться велика кількість плоских цистерн і міхурців із секреторними гранулами, стінки яких утворені мембранами. Про гіперплазію складових якої ультраструктури йде мова?
A. Лізосом
B. Мікротрубочок
C. Апарату Гольджі
D. Ендоплазматичного ретикулуму
E. Піноцитозних міхурців
215. При електронномікроскопічному дослідженні м'язових клітин серця було діагностовано гіпертрофію міокарда, оскільки цитоплазма кардіоміоцитів містила велику кількість:
A. Гліальних філаментів
B. Нейрофіламентів
C. Віметину
D. Десміну
E. Цитокератину
216. Чоловік 47 років поступив у діагностичне відділення профпатології для уточнення характеру пневмоконіозу. При вивченні біоптату легені виявлено багато дрібних гранульом, які локалізуються субплеврально в інтерстиційній тканині навколо дрібних судин і бронхів. Гранульоми складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, плазматичних клітин, а також клітин типу Лангханса або гігантських клітин сторонніх тіл. У гранульомах і всередині гігантських клітин розташовуються голчасті кристалічні включення (спікули) від 3 до 10 нм у довжину, які мають подвійну променезаломлюваність у поляризованому світлі і складаються з карбонату кальцію. Виявлення цих структур дозволило лікарю поставити діагноз:
A. Азбестоз
B. Гострий бериліоз
C. Силікоз
D. Антракоз
E. Хронічний бериліоз
217. Хворий помер від раку шкіри. Із анамнезу встановлено, що він 15 років працював у науковій лабораторії з вивчення впливу іонізуючого опромінення на життєві об'єкти. Назвіть, яке іонізуюче опромінення привело до цього захворювання.
A. б-промені
B. в-промені
C. Нейтрони
D. Рентгенівське
E. г-промені
218. У 19-річної дівчинки клінічно виявлено таку групу синдромів: низький зріст, статевий інфантилізм, відставання у інтелектуальному та статевому розвитку, вада серця. Які найбільш ймовірні причини даної патології?
A. Нерозходження статевих хромосом
B. Трисомія по 18-й хромосомі
C. Трисомія по 20-й хромосомі
D. Трисомія по 13-й хромосомі
E. Часткова моносомія
219. При обстеженні 7-річної дитини виявлено наступні синдроми: низький зріст, широке округле лице, близько розміщені очі із вузькими очними щілинами, напіввідкритий рот. Діагностовано також вада серця. Ці клінічні ознаки найбільш характерні для хвороби Дауна. Вкажіть причину даної патології.
A. Трисомія 13-ої хромосоми
B. Нерозходження статевих хромосом
C. Часткова моносомія
D. Трисомія 20-ої хромосоми
E. Трисомія 21-ої хромосоми
220. При розтині трупа новонародженого хлопчика виявлена полідактилія, мікроцефалія, незарощення верхньої губи та верхнього піднебіння, а також гіпртрофія паренхіматозних органів. Вказані вади відповідають синдрому Патау. Яка найбільш ймовірна причина даної патології?
A. Часткова моносомія
B. Трисомія 13-ої хромосоми
C. Трисомія 18-ої хромосоми
D. Нерозходження статевих хромосом
E. Трисомія 21-ої хромосоми
221. У новонародженої дитини виявлено наступну патологію: аномалія розвитку нижньої щелепи та гортані, що супроводжується характерними змінами голосу, а також мікроцефалія, вада серця, чотирьохпалість. Яка найбільш йморівна причина таких аномалій?
A. Часткова моносомія короткого плеча 9-ої хромосоми
B. Часткова моносомія короткого плеча 11-ої хромосоми
C. Трисомія 21-ої хромосоми
D. Часткова моносомія короткого плеча 7-ої хромосоми
E. Часткова моносомія короткого плеча 5-ої хромосоми
222. У льотчика, який загинув внаслідок розгерметизації кабіни літака, при розтині були виявлені добре виражене трупне задубіння, емфізема підшкірної клітковини тулуба та лиця, у легенях спостерігався набряк та периваскулярні крововиливи, у венах кров піниста та рідка. При гістологічному дослідженні внутрішніх органів у судинах виявлено велику кількість пухирців, у печінці - жирова дистрофія. В головному і спинному мозку - множинні дрібні ішемічні осередки сірого розм'якшення. Вкажіть найбільш ймовірну причину таких змін.
A. Повітряна емболія
B. Тромбоемболія
C. Тканинна емболія
D. Жирова емболія
E. Газова емболія
223. У чоловіка віком 50 років, який гостро захворів, діагностовано дизентерію. Смерть наступила на 8-й день захворювання. Під час розтину виявлено потовщену стінку сигмовидної та початкових відділів прямої кишки, фібринозну плівку на поверхні слизової. Гістологічно: глибокий некроз слизової оболонки з просяканням некротичних мас фібрином. Який вид коліту мав місце у хворого?
A. Гангренозний коліт
B. Постдизентерійний коліт
C. Дифтеритичний коліт
D. Катаральний коліт
E. Виразковий коліт
224. У чоловіка 40 років в ділянці шиї виникло почервоніння та набряк шкіри і з часом розвинувся невеликий гнійник. На розрізі осередок щільний, жовто-зеленого забарвлення. В гнійних масах видно білі крупинки. Гістологічно виявлено друзи грибка, плазматичні та ксантомні клітини, макрофаги. Вкажіть найбільш ймовірний вид мікозу.
A. Кокцидіоїдомікоз
B. Споротрихоз
C. Кандидоз
D. Актиномікоз
E. Аспергільоз
225. На розтині чоловіка, який помер на 5-у добу захворювання черевним тифом, виявлені наступні зміни: групові фолікули клубової кишки збільшені, повнокровні і виступають над слизовою оболонкою, на їх поверхні видно борозни та звивини. Гістологічно: повнокрів'я і набряк тканини, наявність великих клітин із світлою цитоплазмою, які містять черевнотифозні палички. Про якийц період місцевих змін при черевному тифі можна думати?
A. Стадія утворення виразок
B. Стадія мозкоподібного набухання
C. Стадія некрозу
D. Стадія загоювання виразок
E. Стадія чистих виразок
226. При розтину трупа чоловіка 40 років виявлено різко розширений просвіт тонкої кишки, переповнений рідиною, яка нагадує "рисовий відвар". Стінка кишки набрякла, на слизовій велика кількість дрібнокрапкових крововиливів. Для якого інфекційного захворювання характерний описаний ентерит?
A. Чума
B. Бруцельоз
C. Туляремія
D. Холера
E. Сибірка
227. Під час розтину в печінці померлого був виявлений утвір у вигляді міхура округлої форми з гладкою поверхнею діаметром 5 см. В його порожнині знаходилася велика кількість дрібних міхурців з прозорим безбарвним вмістом. Тканина печінки навколо міхура склерозована. Вкажіть ймовірний патологічний процес.
A. Гідатидозний ехінококоз
B. Альвеококоз
C. Цистицеркоз
D. Опісторхоз
E. Шистосомоз
228. Під час розтину трупа чоловіка 55 років, який протягом останніх восьми років хворіл на хронічну форму тропічної малярії, виявлено, що сіра речовина головного мозку та селезінка аспідно-сірого кольору. Який пігмент зумовив таке забарвлення?
A. Гематопорфірин
B. Ліпофусцин
C. Гемосидерин
D. Гемомеланін
E. Меланін
229. При гістологічному дослідженні в скелетних м'язах виявлено зміну діаметру м'язових волокон (дрібні та гігантські), ядра розміщуються ланцюжком, їх багато, є кільцевидні волокна, які містять міофібрили, орієнтовані по колу, на противагу поздовжньо орієнтованих в нормі. При забарвленні гематоксилін-еозином вони набувають голубого кольору. Має місце дегенерація, некроз і фагоцитоз м'язових волокон. Для якого захворювання є характерними виявлені морфологічні зміни?
A. Міотонічна дистрофія
B. Поліміозит
C. Прогресуюча міопатія
D. М'язова дистрофія Дюшена
E. М'язова дистрофія Беккера
230. При гістологічному дослідженні біоптатів скелетних м'язів хворого з підозрою на колагеноз виявлено дистрофічні зміни: відсутність поперечної посмугованості, багато некротизованих м'язових волокон, відклади дрібних зерен вапна в осередках некрозу. Вкажіть найбільш ймоіврне захворювання.
A. Міотонічна дистрофія
B. Дерматоміозит
C. Системна склеродермія
D. М'язова дистрофія Беккера
E. Поліміозит
231. При гістологічному дослідженні біоптату печінки чоловіка з проявами печінкової недостатності знайдено порушення будови часточок, гідропічну та балонну дистрофію гепатоцитів, їх некроз на періферії часточок. Крім того спостерігається дифузна гістіолімфоцитарна інфільтрація склерозований портальних трактів, яка проникає на періферію часточок, оточуя і руйнуя гепатоцити. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хронічний активний алкольний гепатит.
B. Гострий акольний гепатит.
C. Гостра циклічна форма вірусного гепатиту.
D. Холестатична форма вірусного гепатиту.
E. Хронічний перситуючий алкогольний гепатит.
232. При електронномікроскопічному дослідженні покривного епітелію дихальних шляхів та слизової оболонки середнього вуха в їх війках знайдені дефектні малорухомі мікротрубочки. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хвороба Альцгеймера.
B. Синдром Картагенера.
C. Хвороба Вільсона-Коновалова.
D. Синдром Целвегера.
E. Синдром Чедіака-Хігасі.
233. При огляді тіла жінки, що була доставлена для розтину, знайдено деформацію нижніх кінцівок, хребта та ребер. Кістки легко ріжуться ножем, мають на розрізі множинні пухлиноподібні утворення, пістрявого вигляду з поодинокими кистами. Гістологічно: осередки лакунарного розсмоктування, новоутворення фиброзної тканини, гігантоклітинні гранульоми, скопичення ерітроцитів та гемосидерину, а також кисти. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Метастази пухлини.
B. Мієломна хвороба.
C. Хвороба Реклінгхаузена.
D. Рахіт.
E. Подагра.
234. У мертвонародженої дитини знайдено повний дефект задньої стінки хребтового канала, м'яких тканин, шкіри та мозкових оболонок. Розпластаний спинний мозок лежить відкритим на передній стінці канала. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Менінгоцеле.
B. Енцефалоцистоцеле.
C. Рахіосхіз.
D. Мієлоцеле.
E. Менінгомієлоцеле.
235. У померлого, який при житті траждав на прогресуючу форму вторинного туберкульозу, під час аутопсії знайдено збільшену, щільну ліву легеню, на розтині жовтого кольору з фібринозними накладеннями на плеврі. Мікроскопічно виявлено переважання некротичних змін. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Інфільтративний туберкульоз.
B. Гострий осередковий туберкульоз.
C. Казеозна пневмонія.
D. Фиброзно-кавернозний туберкульоз.
E. Фіброзно-осередковий туберкульоз.
236. У чоловіка при обстеженні виявлено порушеня синтезу жовчних кислот, зниження каталазної активності печінки. при електронномікроскопічному дослідженні біоптату печінки виявлено відсутність пероксисом в гепатоцитах, зменьшення числа мітохондрій, редукцію ендоплазматичної сітки, накопичення в цитоплазмі глікогену та ліпідів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Акаталаземія.
B. Системна недостатність карнітину.
C. Хвороба Вільсона-Коновалова.
D. Синдром Целвегера.
E. Синдром Картагенера.
237. При патологоанатомічному дослідженні інтранатально загиблої дитини виявлено укорочення та потовщення кінцівок, великі шкіряні складки, збільшення голови, сідлопордібний ніс, зкорочення шиї, потовщення тіл хребців, гіпоплазію грудини та легень. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Летальна мікромелія.
B. Мармурова хвороба.
C. Недосконалий остеогенез.
D. Ахондродисплазія.
E. Фокомелія.
238. У хворого 40 років за життя довгий час була висока температура, затемнення свідомості, бактеріємія. При розтині склера і шкіра жовтого кольору, крововиливи у серозних і слизових оболонках, збільшені лімфатині вузли та селезінка. Мікроскопічно в селезінці та лимфовузлах проліферація ретикулярних клітин. В серці, печінці, нирках - проміжне запалення, в стінках судин васкуліти, фібриноїдний набряк. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гострий недиференційований лейкоз.
B. Септикопіємія.
C. Септицемія
D. Хроніосепсіс.
E. Гострий лімфолейкоз.
239. У дитини 10 років, що страждає хронічним тонзилітом з багаторазовими рецидивами, виникла гостра біль у стегні. Під час оперативного втручання видалені фрагменти кісткової тканини з явищами флегмонозного запалення кісткового мозку, гаверсових каналів, некрозами компактної пластинки. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гострий гематогенний остеомієліт.
B. Хвороба Педжета.
C. Абсцесс Броді.
D. Хронічний гематогенний остеомієліт.
E. Періостит.
240. При розтині новонародженої дитини, яка померла на першому тижні життя від серцевої недостатності, виявлено збільшення серця з наявністю гіпертрофії м'язових волокон переважно лівого шлуночка. Ендокард лівого шлуночка, а також мітральний і аортальний клапани значно потовщени, біло-жовтого кольору. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Фібропластичний ендокардит.
B. Фіброеластоз ендокарда.
C. Кардіоміопатія.
D. Гіпертрофія міокарда.
E. Дифузний ендокардит.
241. При розтині чоловіка, померлого від опікової хвороби, знайдено набряк головного мозку, збільшення печінки, а також нирок, корковий шар яких набряклий, пістрявий, мозковий - повнокровний. Мікроскопічно: некроз канальців головних відділів з деструкцією базальних мембран, набряк інтерстицію з лейкоцитарною інфільтацією та крововиливами. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гостра тубулопатія.
B. Подагрична нирка.
C. Пієлонефрит.
D. Тубулоінтерстиціаальний нефрит.
E. Мієломна нирка.
242. При електронномікроскопічному дослідженні біоптату м'язів передпліччя хворого 25 років, який страждав на слабкість скелетних м'язів, виявлено осередки пошкодження плазматичних мембран та наявність у мітохондріальному матриксі численних щільних гранул кальцію. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хвороба Чедіака-Хігасі.
B. Синдром Целвегера.
C. Хвороба Дабіна-Джонса.
D. Синдром Картагенера.
E. Синдром Кернса-Сайра.
243. П'ятирічний хлопчик на протязі 2 років страждав прогресуючую м'язовою слабкістю спочатку тазового поясу, стегон і гомілок, потім плечевого поясу та тулуба та загинув від пневмонії. На розтині об'ем м'язів збільшенок за рахунок вакатного розростання жирової клітковини та сполучної тканини. Мікроскопічно серед масивного росту жирової та сполучної тканини - поодиникокі атрофічні м'язові волокна з осередками їх некрозу та фагоцитозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. М'язова дистрофія Ерба.
B. М'язова дистрофія Лейдена.
C. М'язова дистрофія Дюшена.
D. Міастенія.
E. Боковий аміотрофічний склероз.
244. При електронномікроскопічному дослідженні пунктата печінки дитини 5 років, що страждає циклічною нейтропенією, аденопатією, гепатоспленомегалію та рецидивуючими інфекціями, знайдення утворення гігантських органел, у тому числі гігантських лізосом. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хвороба Тея-Сакса.
B. Хвороба Дабіна-Джонса.
C. Ювенільний гангліозідоз.
D. Хвороба Садхофа.
E. Синдром Чедіака Хігасі.
245. При розтині чоловіка, який тривалий час зловживав алкоголем, печінка малих розмірів, щільна, дрібнобугриста. Мікроскопічно:несправжні часточки, дрібні, розподілені вузькими пучками сполучної тканини, інфільтрованої лімфоцитами та макрофагами; гепатоцити у стані великокрапельного ожиріння. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хронічний активний алкогольний гепатит.
B. Портальний цироз печінки.
C. Постнекротичний цироз печінки.
D. Хронічний персистуючий алкогольний гепатит.
E. Жировой гепатоз.
246. При електронномікроскопічному дослідженні біоптату печінки хворого на цукровий діабет в ядрах гепатоцитів виявлено пошкодження пор нуклеолеми та "дирчасті, пусті ядра". Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?
A. Каріолізіс.
B. Дійсні ядерні включення.
C. Дисфункціональний набряк ядра.
D. Вірусообумовлені ядерні включення.
E. Ядерні цитоплазматичні включення.
247. У 30-річного чоловіка, який хворів на гостре респіраторне захворювання та загинув при явищах гострої легенево-серцевої недостатності, під час розтину знайдено фібринозно-геморагічне запалення в слизовій оболонці гортані та трахеї, деструктивний панбронхит, збільшені легені, яки мають пістрявий вигляд за рахунок абсцесів, крововиливів, некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Парагрип.
B. Респіраторно-синцитіальна інфекція.
C. Кір.
D. Аденовірусна інфекція.
E. Грип.
248. Під час розтину чоловіка, у якого після поранення кінцівки виникло тривале нагноєння рани, і який помер при явищах інтоксікації, знайдено загальне виснаженя, зневоднення, була атрофія печінки, міокарду, селезінки, поперечно-смугастої мускулатури та амілоїдоз нирок. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Септицемія.
B. Бруцельоз.
C. Хвороба Чорногубова.
D. Септикопіємія.
E. Хронісепсіс.
249. У новонародженої дитини мають місце значний дефект передньої черевної стінки, гіпоплазія черевної порожнини, наявність неприкритих петель тонкої кишки, печінки поза черевної порожнини. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Евентрація органов черевної порожнини.
B. Ентерокистома.
C. Мекелев дивертикул.
D. Пупково-кишкова нориця.
E. Грижа пупка.
250. У працівника шкіряного виробництва спостерігалось гостре захворювання з явищами гострої ниркової недостатності. На 5-ту добу хворий помер. При аутопсії в нирках крім некротичних змін канальців з деструкцією базальних мембран і великою кількістю "циліндрів", виявлено масивні відкладення солей кальцію в ділянках некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Ураження антифризом.
B. Ураження нирок сульфаніламідами.
C. Сечокам'яна хвороба.
D. Гемолітична нирка.
E. "Сулемова нирка".
251. У хворої дівчинки 12 років мають місце птоз, швидка стомлюваність мовних м'язів і м'язів стегна. Біопсія останніх виявила ділянки дистрофії, атрофії та некрозу поперечно-смугастої мускулатури з осередковим накопиченням лімфоцитів. В тимусі знайдено тимому. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Міастенія.
B. Дерматоміозит.
C. Боковий аміотрофічний склероз.
D. Міозит.
E. Прогресуюча м'язова дистрофія.
252. При розтині померлого, який хворів на туберкульоз, у верхній долі правої легені знайдено порожнину розмірами 3х2 см, яка сполучається з бронхом. Стінка порожнини щільна, має три шари: внутрішній - піогенний, середній - шар туберкульозної грануляційної тканини, зовнішній - сполучнотканинний. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Фіброзно-осередковий туберкульоз.
B. Туберкульома.
C. Гострий осередковий туберкульоз.
D. Гострий кавернозний тубеокульоз.
E. Фіброзно-кавернозний туберкульоз.
253. На розтині жінки, віком 45 років, яка протягом останніх 15 років страждала на артериальну гіпертензію, цукровий діабет та дисфункцію яєчників, виявлено ожиріння за верхнім типом, базофільну аденому у передній долі гіпофізу, гіперплазію кори надниркових залоз Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хвороба Іценко-Кушинга
B. Синдром Іценко-Кушинга
C. Адипозогенітальна дистрофія
D. Гіпертонічна хвороба
E. Аддисонова хороба
254. На розтині дитини, віком 5 років, яка протягом усього життя страждала від гострих респіраторних інфекцій, хронічного бронхіту, пневмоній, та системного ураження екскреторних залоз, у легенях виявлено обтураційны ателектази та бронхоектази, з поверхні розрізу - стікає густа гнійно-слизьова маса. Мікроскопічно - явища гнійного бронхіту та пневмонії, дрібні бронхоектази та абсцеси. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. хронічна пневмонія
B. бронхоектатична хвороба
C. хронічний бронхіт.
D. легенева форма муковісцидозу
E. бронхопневмонія
255. На розтині жінки, яка померла від значних опіків, виявлено венозну гіперемію інтермедіарної зони та пірамід при осередковій ішемії коркового шару нирок. Мікроскопічно: капіляри клубочків у стані спадіння, у епітеліїї канальців - гіаліново-крапельна, гідропічна та жирова дістрофія , в канальцях - циліндри. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гострий гломерулонефрит.
B. Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит.
C. Гостра ниркова недостатність (олігоанурічна стадія).
D. Гостра ниркова недостатність (шокова стадія).
E. Хронічний гломерулонефрит.
256. У больного, длительно страдавшего ревматизмом, обнаружен стеноз митрального отверстия, смерть наступила от сердечно-легочной недостаточности. На вскрытии обнаружена бурая индурация легких. Назовите при каком виде нарушения кровообращения возникают подобные изменения в легких.
A. Хроническая правожелудочковая недостаточность.
B. Хроническая левожелудочковая недостаточность.
C. Портальная гипертензия.
D. Острая левожелудочковая недостаточность.
E. Острая правожелудочковая недостаточность
257. Больной, со стенозом митрального клапана 4 степени , умер от сердечно-легочной недостаточности. На вскрытии обнаружен гемосидероз легких. Назовите вид нарушения кровообращения в легких.
A. Общее венозное полнокровие.
B. Артериальная гиперемия.
C. Кровоизлияние.
D. Вакантная гиперемия.
E. Местное венозное полнокровие.
258. При гистологическом исследовании удаленного легкого обнаружена туберкулема с некрозом в центре. Назовите вид некроза.
A. Колликвационный
B. Жировой
C. Коагуляционный
D. Гангрена
E. Казеозный
259. Больной умер от сердечной недостаточности, в анамнезе - пульмонэктомия по поводу кисты правого легкого. На вскрытии обнаружено увеличенное в размере левое легкое. Назовите патологический процесс в левом легком.
A. Нейротическая атрофия
B. Нейрогуморальная гипертрофия
C. Викарная гипертрофия
D. Дисциркуляторная атрофия
E. Дисфункциональная атрофия
260. У больного ребенка с высокой температурой и геморрагической сыпью по всему телу, смерть наступила внезапно. На вскрытии обнаружено кровоизлияние в оба надпочечника, поставлен диагноз сепсис. Назовите возбудителя для которого характерны эти изменения.
A. Стафилококк
B. Цитомегаловирус
C. Пневмококк
D. Менингококк
E. Стрептококк
261. У больного через день после ранения появилась подкожная крепитация и быстро распространяющийся отек и некроз мягких тканей конечности. Поставлен диагноз газовая гангрена, назовите возможного возбудителя.
A. Пневмококк
B. Стрептококк
C. Бледная трепонема
D. Стафилококк
E. Perfringes
262. Больной заболел гриппом, умер на 2-ой день от интоксикации. Назовите вид возбудителя.
A. Микоплазма
B. Бледная трепонема
C. Грибы
D. Бактерия
E. Вирус
263. У ребенка появилась высокая температура, мелкоточечная сыпь, коньюнктивит. Умер от присоединившейся пневмонии. При гистологическом исследовании легких обнаружены эндо-, мезо-, панбронхит и гигантоклеточная пневмония. Для какого заболевания характерны обнаруженные изменения.
A. Дифтерия
B. Корь
C. Скарлатина
D. Ветряная оспа
E. Крупозная пневмония
264. Больной 30 лет с пересаженной почкой после длительной иммуносупрессивной терапии умер от генерализованной цитомегалии. Назовите причину этого осложнения.
A. Лучевой
B. Экологический
C. Возрастной
D. Лекарственный иммунодефицит
E. Бактериальный
265. Больной с пересаженной почкой получал иммуносупрессивную терапию, умер от интоксикации. При морфологическом исследовании в легких, почке, поджелудочной железе обнаружены гигантские клетки с крупными ядрами и светлым ободком, напоминающими глаз совы. Назовите заболевание.
A. Чума
B. Цитомегалия
C. Сифилис
D. Туберкулез
E. Лепра
266. У больного с ампутированной нижней конечностью в культе появились болезненные узелки. При микроскопическом исследовании обнаружены ампутационные невромы, к какому виду патологических процессов относятся эти образования.
A. Метаплазия
B. Регенерация
C. Гиперемия
D. Воспаление
E. Дистрофия
267. У больного после глубоких ожогов кожи образовались коллоидные рубцы. К какому виду патологических процессов относятся эти образования.
A. Не полная регенерация (субституция)
B. Атрофия
C. Гипертрофия
D. Полная регенерация (реституция)
E. Метаплазия
268. У больного с лейкозом в трепанобиоптате в участках пролиферации обнаружены атипичные миелоидные клетки, уменьшение количества костных балок, а вокруг оставшихся балок скопление остеокластов. Назовите характер изменения костных балок.
A. Гиперплазия
B. Остеомаляция
C. Обызвествление
D. Травматическое повреждение
E. Некроз
269. Мужчина, 40 лет страдал хроническим бронхитом, умер от истощения. На вскрытии в легких в просвете бронхов обнаружено эндофитное разрастание светло-серой мягковатой ткани. При микроскопическом исследовании в стенке бронха среди разрастаний атипичного плоского эпителия обнаружены роговые жемчужины. Ваш диагноз.
A. Плоскоклеточный рак без ороговения
B. Недиффиринцированный рак
C. Аденокарцинома
D. Плоскоклеточный рак с ороговением
E. Апудома
270. Больной длительно страдал ревматическим эндокардитом и пороком митрального клапана. При очередном обострении наступила смерть от ишемического инсульта. Назовите форму ревматического эндокардита вызвавшего это осложнение.
A. Диффузный вальвулит
B. Острый бородавчатый
C. Пристеночный
D. Возвратно-бородавчатый
E. Фибропластический
271. Больной страдал циррозом печени, умер от желудочного кровотечения. На вскрытии обнаружены: цирроз, варикозное расширение вены передней брюшной стенки ("голова медузы"), пищевода, асцит, спленомегалия, венозное полнокровие брыжейки. Назовите осложнение цирроза печени.
A. Печеночная недостаточность
B. Печеночная энцефалопатия
C. Портальная гипертензия
D. Печеночно-почечная недостаточность
E. Рак печени
272. Больной мочекаменной болезнью умер от хронической почечной недос- таточности. На вскрытии: правая почка увеличена на размерах , паренхима истончена, лоханка и чашечки расширены, заполнены жидкостью. В устье мочеточника камень. Назовите патологический процесс в правой почке.
A. Гидронефроз
B. Гломерулонефрит
C. Викарная гипертрофия
D. Опухоль почки
E. Пиелонефрит
273. У женщины с маточным кровотечением, при гинекологическом осмотре в полости матки обнаружена ткань темно-красного цвета с множественными полостями, напоминающая "губку". При микроскопическом исследовании опухоли в лакунах крови обнаружен синцитий эпителиальных клеток с гиперхромными ядрами и клетки трофобласта. Назовите опухоль.
A. Хорионэпителиома
B. Пузырный занос
C. Аденокарцинома
D. Фибромиома
E. Плоскоклеточная
274. Больной, с ревматоидным артритом, длительное время получал кортикостероиды, внезапно прекратил их прием, через несколоко дней умер. На вскрытии обнаружены уменьшенные в размере надпочечники с тонкой серой корой. Назовите причины смерти больного.
A. Сердечная недостаточность
B. Почечная недостаточность
C. Легочная недостаточность
D. Печеночная недостаточность
E. Надпочечниковая недостаточность
275. Женщине с дисфункциональным маточным кровотечением сделали диагностическое выскабливание. Гистологически в соскобе выявлено множество мелких штампованных желез, выстланых многорядным эпителием. Просветы отдельных желез кистозно расширены. Назовите разновидность общепатологического процесса в эндометрии.
A. Железисто-кистозная гиперплазия.
B. Метаплазия
C. Дисплазия
D. Гипертрофические разрастания
E. Атрофия
276. При гистологическом исследовании удаленного лимфоузла, выявлены гранулемы с наличием эпителиоидных и гигантских многоядерных клеток. Какие клетки являются источником эпителиоидных клеток.
A. Перициты
B. Нейтрофилы
C. Моноциты
D. Лимфоциты
E. Эпителиальные клетки
277. У умершего больного, связанного с производством оксида кремния, при микроскопическом исследовании в легких обнаружены гигантоклеточные гранулемы. К какому виду гранулем они относятся?
A. Иммунные
B. Инфекционные
C. Неустановленной этиологии
D. Медикаментозные
E. Неиммунные
278. У больного на операции удалены из полости носа разрастания слизистой оболочки. При гистологическом исследовании в них выявлена диффузная инфильтрация лимфоцитами, плазмоцитами, макрофагами. Назовите вид воспаления.
A. Образованием остроконечных кондилом
B. Гранулематозное
C. С образованием полипов
D. Интерстициальное
E. Экссудативное
279. При вскрытии умершего от пневмонии больного выявлено, что нижняя доля правого легкого плотная, безвоздушная, на разрезе серого цвета, на висцеральной плевре наложения фибрина. Укажите наиболее вероятную этиологию пневмонии.
A. Стафилококковая
B. Микоплазменная
C. Пневмококковая
D. Вирусная
E. Стрептококковая
280. У больного с наркоманией длительно отмечалась лихорадка, генерализованная лимфоаденопатия, снижение массы тела. Смерть наступила от пневмоцистной пневмонии. Ваш предположительный диагноз.
A. Лимфосаркома
B. Туберкулез
C. СПИД
D. Сепсис
E. Лимфолейкоз
281. У ребенка с острым вирусным заболеванием возник катаральный ларинготрахеобронхит с отеком гортани и асфиксией. Назовите возникшее осложнение.
A. Истинный круп.
B. Ложный круп.
C. Инороднее тело.
D. Бронхиальная астма.
E. Пневмония.
282. У больного с наркоманией по результатам клинико-лабораторного исследования поставлен диагноз СПИД. Укажите возбудителя данного заболевания.
A. Ретровирусы
B. Риновирусы
C. Реовирусы
D. Энтеровирусы
E. Аденовирусы
283. Больной с повышенной активностью тиреостимулирующих иммуноглобулинов поставлен диагноз Базедова болезнь. Назовите иммунный механизм развития данного заболевания.
A. Системная анафилаксия
B. Цитотоксичность опосредованная Т-лимфоцитами
C. Антителоопосредованная клеточная дисфункция
D. Антителозависимая цитотоксичность
E. Комплемент зависимая реакция
284. Для постановки туберкулиновой пробы ребенку внутрикожно введен туберкулин. Через 24 часа в месте введения отмечена выраженная гиперемия, уплотнение. Назовите иммунный механизм развития гиперчувствительности.
A. Образование гранулем
B. Местная анафилаксия
C. Иммунокомплексная реакция
D. Клеточная цитотоксичность
E. Комплементзависимая реакция
285. На основании клинико-лабораторных данных больному поставлен диагноз хронический миелолейкоз. Какой метод является наиболее информативным для подтверждения миелопролиферативного синдрома при данном Заболевании.
A. Пункционная биопсия печени
B. Биопсия лимфатического узла
C. Исследование периферической крови.
D. Трепанбиопсия костного мозга
E. Пункционная биопсия селезенки
286. Больной с кровоизлиянием в мозг умер через 2 недели от начала заболевания. При морфологическом исследовании головного мозга обнаружена организующаяся гематома, а в нейронах прилежащих к этой зоне выявлена гипертрофия, увеличение размеров и числа ядрышек с высокой концентрацией в них РНК, гиперплазия отростков нейронов. Чем обусловлены данные изменения в нейронах.
A. Клеточной регенерацией
B. Гиперплазией внутриклеточных структур
C. Физиологической регенерацией
D. Патологической регенерацией
E. Метаплазией
287. При гистологическом исследовании меланомы кожи выявлена инвазия опухоли в пучки коллагеновых волокон сетчатого слоя дермы на уровне потовых желез. Укажите уровень инвазии опухоли.
A. 1
B. 4
C. 5
D. 2
E. 3
288. Больной удалена, локализованная на бедре плотно-эластическая, неподвижная, болезненная опухоль. При патоморфологическом исследовании выявлено: опухоль желтого цвета, без капсулы, зернистого строения с очагами некрозов и кровоизлияний, гистологически отмечается выраженный полиморфизм клеток. Ваш диагноз.
A. Липома
B. Ангиосаркома
C. Рабдомиосаркома
D. Злокачественная синовиома
E. Липосаркома
289. Мужчина злоупотреблявший алкоголем, после переохлаждения внезапно заболел. Поставлен диагноз крупозная пневмония. Укажите вид этой пневмонии по распространенности легочного поражения.
A. Долевая
B. Тотальная интерстициальная
C. Двухстороняя мелкоочаговая
D. Полисегментарная
E. Псевдолобарная
290. Больному на основании клинико-лабораторных исследований поставлен диагноз: ревматизм, возвратно-бородавчатый эндокардит. Назовите характерное осложнение, возникающее при данной патологии.
A. Аневризма сердца
B. Почечная недостаточность
C. Легочная недостаточность
D. Тромбоэмболический синдром
E. Тромбгеморрагический синдром
291. Больной с застойной сердечной недостаточностью умер от нарушения ритма сердца. На секции выявлено: сердце шаровидной формы, массой 900 гр., полости расширены, в полостях пристеночные тромбы, коронарные артерии не изменены. Ваш предположительный диагноз.
A. Легочное сердце
B. Хроническая ишемическая болезнь сердца
C. Аневризма сердца
D. Дилятационная кардиомиопатия
E. Миокардит
292. После проведения диагностической биопсии печени больному поставлен диагноз хронический активный гепатит. Назовите наиболее характерный гистологический признак активности заболевания.
A. Внутридуктальный холестаз
B. Уменьшение количества клеток Купфера
C. Наличие телец Маллори
D. Лимфоидная инфильтрация портальных трактов
E. Очаги некроза гепатоцитов
293. У беременной после криминального аборта возник сепсис. Смерть наступила при явлениях нарастающей почечной недостаточности. При патоморфологическом исследовании почек выявлен распространенный тромбоз гломерулярных капилляров, афферентных артериол, начинающийся некроз эпителия извитых канальцев и клубочков. Какие изменения почек послужили причиной почечной недостаточности?
A. Папиллярный некроз
B. Амилоидоз почек
C. Острый гломерулонефрит
D. Острый тубулярный некроз
E. Кортикальный некроз
294. При интраоперационной биопсии молочной железы выявлено концентрическое разрастание внутридольковой соединительной ткани вокруг мелких протоков выстланых однослойным эпителием. Ваш предположительный диагноз.
A. Дольковый неинфильтрирующий рак
B. Внутрипротоковая папиллома
C. Фиброаденома
D. Мастит
E. Внутрипротоковый неинфильтрирующий рак
295. У больного с верхним типом ожирения клинически длительно отмечались артериальная гипертония, гипергликемия, глюкозурия. Смерть наступила от кровоизлияния в головной мозг. При патоморфологическом исследовании выявлены базофильная аденома гипофиза, гиперплазия коры надпочечников. Ваш предположительный диагноз.
A. Синдром Иценко-Кушинга
B. Адипозогенитальная дистрофия
C. Сахарный диабет
D. Болезнь Иценко-Кушинга
E. Болезнь Симмондса
296. У больного с нарастающей почечной недостаточностью отмечена высокая протеинурия, отеки, артериальная гипертония, а также гипергликемия. Больному проведена биопсия почки. При гистологическом исследовании биоптата выявлен диффузный интракапиллярный гломерулосклероз, расширение и уплотнение мезангия, утолщение базальной мембраны клубочков. С учетом клинических данных диагностирован синдром Киммельстил-Уилсона. С каким заболеванием связано развитие данного синдрома.
A. Пиелонефрит
B. Подострый гломерулонефрит
C. Сахарный диабет
D. Амилоидоз почек
E. Инфаркт почки
297. Методом парацентеза швидко випущено з черевної порожнини 12 лiтрiв асцитичної рiдини. У хворого розвинувся колапс i гiперемiя очеревини. Визначiть вид артерiальної гiперемiї очеревини.
A. Колатеральна
B. Гiперемiя пiсля анемiї
C. Гiперемiя пiсля анемiї
D. Гiперемiя внаслiдок функцiонування артерiо-венозного шунта
E. Вакатна мiсцева
298. При черевному тифi некротизованi пейєровi бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колiр. Який пiгмент просякає некротизовану тканину?
A. Гемоглобiн
B. Лiпофусцин
C. Меланiн
D. Бiлiрубiн
E. Iндол
299. Дiвчинка 4 рокiв померла вiд дизентерiї. На розтинi слизова прямої кишки покрита бiло-сiрою плiвкою, яка легко знiмається пiнцетом. Зустрiчаються поодинокi виразки. Який вид ексудативного запалення має мiсце?
A. Альтеративне
B. Дифтеритичне
C. Гнiйне
D. Катаральне
E. Крупозне
300. Мiкроскопiчно в стромi мiокарду виявлено запальний iнфiльтрат, який складається з гiстiоцитiв, фiбробластiв, лiмфоцитiв i плазмоцитiв. Про який мiокардит йде мова?
A. Промiжний продуктивний
B. Серозний
C. Гранулематозний
D. Альтеративний
E. Паренхiматозний
301. На секцiї виявлено аневризму висхiдного вiддiлу аорти. Мiкроскопiчно в стiнцi аорти виявлено запальнi iнфiльтрати з лiмфоцитiв, плазматичних клiтин, фiбробластiв, гiгантських клiтин Пiрогова-Лангханса. Про яке захворювання слiд думати?
A. Туберкульоз
B. Ревматизм
C. Гiпертонiчну хворобу
D. Сифiлiс
E. Атеросклероз
302. Хворий з явищами гiпотiреозу помер вiд серцевої недостатностi. При гiстологiчному дослiдженнi щитовидної залози виявлено дифузну iнфiльтрацiю залози лiмфоцитами, i плазмоситами, атрофiю паренхiми i розростання сполучної тканини. Про яке захворювання йде мова?
A. Зоб Базедов
B. тиреїдит Ригеля
C. тиреїдит Хасiмото
D. Тиреїдит Декервена
E. Зоб тиреотоксичний
303. В шкiрi виявлена щiльна, рухома, чiтко вiдмежована вiд оточуючих тканин пухлина. На розрiзi вона бiлого кольору, представлена волокнистою тканиною. Мiкроскопiчно - хаотично переплетенi колагеновi волокна, клiтин мало. Назвiть пухлину?
A. Десмоїд.
B. Тверда фiброма
C. Гiстiоцитома
D. М'яка фiброма
E. Дерматофiброма
304. Хворого на гiпертонiчну хворобу розвинувся гiпертонiчний криз. Помер вiд гострої ниркової недостатностi. Якi найбiльш ймовiрнi морфологiчнi змiни в артерiолах нирки?
A. Стенозуючий атеросклероз
B. Гiалiноз
C. Склероз
D. Фiбриноїдний некроз
E. Гiпереластоз
305. На розтинi померлої виявлено морфологiчнi прояви хронiчної правошлуночкової серцевої недостатностi, стеноз лiвого атрiовентрикулярного отвору, недостатнiсть мiтрального клапана. Гiстологiчно в мiокардi - вогнищевий кардiосклероз, наявнiсть квiтучих гранулем Ашоф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче дiагнозiв найбiльш iмовiрний?
A. Склеродермiя.
B. Системний червоний вовчак.
C. Вузликовий периартериїт.
D. Ревматизм.
E. Дерматомiозит.
306. У хлопчика, хворого на хронiчний туберкульозний бронхоаденiт з перiодами загострення i затихання виникли опухання i деформацiя суглобiв. Шкiрна туберкулiнова проба позитивна. У бiоптатi синовiальної оболонки виявлено набряк i дифузну пролiферацiю лiмфоцитiв та макрофагiв. Вкажiть найбiльш ймовiрний синдром.
A. Ревматизм
B. Неспецифiчний полiартрит
C. Ревматизм Понсе
D. Ревматичний артрит
E. Хвороба Бєхтєрєва
307. У хворого пiд час операцiї з приводу хронiчного апендициту виявленi розростання слизеподiбної тканини на очеревинi. Червеподiбний паросток кiстозно розширений, заповнений слизистими масами у виглядi шарiв. Вкажiть найбiльш ймовiрне захворювання.
A. Первинний гангренозний апендицит
B. Апостематозний апендицит
C. Мукоцелє червоподiбного паростка
D. Флегмонозний апендицит
E. Несправжнiй апендицит
308. У хворого на 5-й день лихоманки вiдмiчено наявнiсть екзантем на шкiрi, гiпотонiю, на 3-ому тижнi хвороби появились пролежени, бульбарнi розлади: порушення ковтання i дихання. Смерть наступила вiд серцевої недостатностi. Патологоанатомiчно виявлено серозний менiнгiт, деструктивно-пролiферативний ендотромбоваскулiт (гранулеми Попова) у довгастому мозку, iнтерстицiальний мiокардит, некрози i крововиливи у наднирниках. Вкажiть найбiльш вiрогiдне захворювання.
A. Грип
B. Висипний тиф
C. Черевний тиф
D. Скарлатина
E. Кiр
309. При гiстологiчному дослiдженнi бiопсiї шийки матки виявлено замiщення плоского епiтелiю цилiндричним епiтелiєм цервiкального каналу i значне розростання залоз пiд покривним епiтелiєм. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?
A. Аденоматоз
B. Простий ендоцервiкоз
C. пролiферуючий ендоцервiкоз
D. Загоюючий ендоцервiкоз
E. Сосочковий ендоцервiкоз
310. Чоловiк 74 рокiв помер вiд хронiчної серцевої недостатностi. На аутопсiї в серцi виявлено старий постiнфарктний рубець. Гiстологiчно: дiлянки фiброзу, гiпертрофiя кардiомiоцитiв. Проявом якої регенерацiї є описанi змiни?
A. Патологiчної
B. Субституцiї
C. Фiзiологiчної
D. Реституцiї
E. Метаплазiї
311. У перiод епiдемiї грипу померла дитина 5-рiчного вiку вiд менiнгiту. Патологоанатомiчно виявлено: базальний лептоменiнгiт, лобарну казеозну пневмонiю, яка поєднувалася iз масивним казеозним бронхоаденiтом. Гiстологiчно: у перифокальних тканинах переважали альтеративнi i ексудативнi змiни. У туберкульозних гранулемах вiдмiчено значний некроз i ослаблену клiтинну реакцiю. Вкажiть ймовiрний тип запальної реакцiї на iмуннiй основi.
A. Гiперчутливiсть вповiльненого типу
B. Набутий iмунодефiцит
C. Гiперчутливiсть негайного типу
D. Нормергiчний тип
E. Вроджений iмунодефiцит
312. При аутопсiї мужчини середнього вiку виявлено множиннi крововиливи на шкiрi, в серозних i слизових оболонках, а також в кон'юктивi ока, потовщення нiгтьових фаланг, жовтяницю, вогнища некрозу пiдшкiрної жирової клiтковини, полiпозно-виразковий ендокардит аортального клапану iз перфорацiєю однiєї iз стулок, склероз i деформацiю iнших. Гiстологiчно вiдмiчено iнфiльтрацiю лiмфоцитами, гiстiоцитами i макрофагами строми внутрiшнiх органiв, ендо- i периваскулiти. Нейтрофiли у iнфiльтратi вiдсутнi. Вкажiть ймовiрне захворювання.
A. Септичний ендокардит
B. Атеросклеротична вада аортального клапану.
C. Фiбропластичний парiетальний ендокардит.
D. Ревматизм.
E. Iдiопатичний мiокардит.
313. На рoзтинi померлої виявлено ознаки ревматичної вади серця: потовщенi, деформованi клапани, якi набули хрящеподiбної консистенцiї, з блискучою поверхнею. Який дистрофiчний процес спостерiгається в клапанах серця ?
A. Амiлоїдоз
B. Ожирiння
C. Гiалiноз
D. Кальциноз
E. Колагеноз
314. Дiвчинка 8 рокiв хворiла дифтерiєю, померла при ознаках серцевої недостатностi. На розтинi мiокард дряблий, порожнини камер серця розширенi. Мiкроскопiчно - вираженi дистрофiчнi i некротичнi змiни кардiомiоцитiв, повнокрiв'я судин, набряк строми з незначною лiмфоцитарною iнфiльтрацiєю. Який мiокардит привiв до недостатностi серцевої дiяльностi?
A. Продуктивний.
B. Ексудативний
C. Промiжний
D. Серозний
E. Альтеративний
315. На розтинi у правiй плевральнiй порожнинi виявлено 0,5 л жовтуватої прозорої рiдини з наявнiстю бiлих рихлих комочкiв. Парiєтальна i вiсцеральна плевра покритi бiлим рихлим нальотом. Про який вид ексудативного запалення йде мова?
A. Катаральне
B. Гнильне
C. Крупозне
D. Серозне
E. Гнiйне
316. Хворий на крупозну пневмонiєю пiсля зниження температури, на 6-ий день захворювання, самостiйно припинив стацiонарне лiкування. Яке найбiльш ймовiрне ускладнення розвинеться в найближчий час?
A. Карнiфiкацiя
B. Абсцес легенi
C. Гангрена легенi
D. Бронхоектатична хвороба
E. Легеневе серце
317. У хворого пiсля сильного переохолодження появились кашель, болi в правiй половинi грудної клiтки, якi посилювались при диханнi, лихоманка. Помер на 5-ий день захворювання при явищах гострої серцевої недостатностi. На розтинi нижня частка правої легенi ущiльнена, плевра покрита бiло-сiрою плiвкою, поверхня розрiзу дрiбнозерниста, сiрого кольору. Гiстологiчно в просвiтi альвеол виявлено фiбрин, просякнутий великою кiлькiстю нейтрофiльних лейкоцитiв. Вкажiть ймовiрну хворобу?
A. Вогнищева пневмонiя
B. Iнтарстицiальна пневмонiя
C. Крупозна пневмонiя
D. Пербронхiальна пневмонiя
E. Мiжлобулярна пневмонiя
318. Дитина, хвора на гостру респiраторну iнфекцiю померла вiд асфiксiї. На розтинi виявлено гiперемiю i рiзкий набряк гортанi, стеноз її просвiту, множиннi петехiальнi крововиливи у внутрiшнiх органах, на слизових i серозних оболонках, катаральне запалення верхнiх дихальних шляхiв. Вкажiть найбiльш iмовiрну причину смертi?
A. Трахеїт
B. бронхiт
C. Несправжнiй круп
D. Кровотеча
E. Справжнiй круп
319. У бiоптатi лiмфатичного вузла виявлено скупчення навколо вогнищ некрозу епiтелiоїдних клiтин i лiмфоцитiв з наявнiстю гiгантських багатоядерних клiтин Лангенгарса. Для якого захворювання характернi виявленi морфологiчнi змiни?
A. Туберкульозу
B. Лiмфогранулематозу
C. Склероми
D. Прокази
E. Сифiлiсу
320. У алкоголiка, пiсля рiзкого переохолодження розвинулись слабкiсть, задишка, болi в груднiй клiтцi, лихоманка. Виявлено притуплення перкуляторного звуку i шум тертя плеври. Хворий помер через тиждень вiд легенево- серцевої недостатностi. На аутопсiї виявлено: нижня доля правої легенi щiльної консистенцiї, сiрого кольору на розрiзi, дрiбнозерниста. Плевра покрита фiбрином. Вкажiть найбiльш ймовiрне захворювання.
A. Паравертибральна пневмонiя
B. Дольова бронхопневмонiя
C. Гiпостатична пневмонiя
D. Тотальна бронхопневмонiя
E. Крупозна пневмонiя
321. Смерть хворого наступила вiд гострої крововтрати. Встановлено, що причиною кровотечi була аррозiя артерiї дна поздовжньо-розташованої виразки нижнього вiддiлу здухвинної кишки. Гiстологiчно виявлено некроз стiнки, виразки, перифокальний катаральний ентерит, пролiферацiю ретикулярних клiтин у пеєрових бляшках, мезентерiальних лiмфовузлах, селезiнцi iз витiсненням лiмфрцитiв i утворенням макрофагальних гранулем. Вкажiть найбiльш ймовiрне захворювання?
A. Черевний тиф
B. Туберкульоз травного тракту
C. Сибiрка
D. Дизентерiя
E. Бруцельоз
322. У хворої через 3 днi пiсля кримiнального аборту пiднялася температура до 40 С, свiдомiсть потьмарилася, на шкiрi з'явилися петехiальнi крововиливи. Через двi доби наступила смерть. Гiстологiчно виявлено: септичну селезiнку, дистрофiчнi змiни, iнтерстицiальне запалення в мiокардi, печiнцi, нирках. Яка форма сепсису є найбiльш вiрогiдною?
A. Хвороба Чорногузова
B. Септико пiємiя
C. Затяжний септичний ендокардит
D. Септицемiя
E. Хронiосепсис
323. У дитини пiсля падiння утворилася невелика зона осаднення на колiнi, яка через деякий час повнiстю епiтелiзувалася. Яка форма регенерацiї мала мiсце в даному випадку?
A. Репаративна
B. Внутрiшньоклiтинна
C. Регенераторна
D. Фiзiологiчна
E. Клiтинна
324. При гiстологiчному дослiдженнi дiагностичної бiопсiї лiвого вушка серця виявлено ревматичну гранулему, яка побудована iз вогнища фiбриноїдного некрозу, навколо якого розмiщенi базофiльнi макрофаги, лiмфоцити, фiбробласти i поодинокi плазмоцити. Вкажiть ймовiрний тип запальної реакцiї на iмуннiй основi.
A. Нормергiчний тип
B. Гiперчутливiсть сповiльненого типу
C. Набутий iмунодефiцит
D. Вроджений iмунодефiцит
E. Гiперчутливiсть негайного типу
325. При мiкроскопiчному дослiдженнi шийного лiмфатичного вузла виявлено скупчення епiтелiоїдних клiтин, лiмфоцитiв i гiгантських клiтин Пiрогова-Ланганса. Казеозний некроз вiдсутнiй. Вкажiть найбiльш вiрогiдну патологiю.
A. Саркоїдоз
B. Сап.
C. Сифiлiс.
D. Туберкульоз.
E. Риносклерома.
326. При гiстологiчному дослiдженнi новоутворення шкiри виявлено: паренхiма сформована з покривного епiтелiю iз збiльшеним числом шарiв. В епiтелiї збережена полярнiсть клiтин, стратифiкацiя, цiлiснiсть власної мембрани. Строма розташована в центрi сосочкiв. Вкажiть вид атипiзму.
A. Клiтинний.
B. Метаболiчний.
C. Функцiональний.
D. Морфологiчний.
E. Тканинний
327. Оперативно висiчена сполучна тканина деформованого мiтрального клапану при забарвленнi гематоксилiн-еозином дає базофiльну реакцiю, а пiд впливом толуїдинового синього фарбується в рожевий колiр (метахромазiя). Якi змiни сполучної тканини виявляються такими типами реакцiй?
A. Фiбриноїдний некроз сполучної тканини
B. Набряк сполучної тканини
C. Мукоїдний набряк
D. Петрифiкацiя клапанiв
E. Гiалiноз клапанiв
328. На який тип пошкодження виникає феномен "дротяної петлi" в капiлярах клубочкiв нирки з подальшим накопиченням в них також фiбриноїду?
A. Бактерiальне iнфiкування
B. Iмунокомплексне пошкодження
C. Дiя екзогенних токсичних факторiв
D. Рiзке переохолодження
E. Вплив ендогенних токсинiв
329. Головний клiнiко-анатомiчний прояв реакцiї строми мiокарда на хронiчну гiпоксiю органу:
A. Розростання сполучної тканини (кардiосклероз)
B. Iнфiльтрацiя строми лiпiдами
C. Формування неспецифiчної гранульоми
D. Атрофiя строми
E. Ослизнення строми
330. У хлопчика 14 рокiв виявлена прогресуюча слабiсть м'язiв грудей i плечового поясу. Пiд час обстеження звертає на себе увагу: недостатнє змикання повiк, гладкий лоб, товстi губи. Змiн зi сторони периферичної нервової системи та спинного мозку не виявлено. Назвати хворобу:
A. Прогресивна м'язова дистрофiя Лейдена
B. Прогресивна м'язова дистрофiя Ерба
C. Тимома
D. Мiастенiя
E. Прогресивна м'язова дистрофiя Дюшена
331. Чоловiк, 19 рокiв страждав з раннього дитинства бронхо-ектатичною хворобою. Помер вiд ниркової недостатностi. На розтинi окрiм множинних бронхоектатичних каверн, заповнених гнiйним ексудатом виявлено збiльшенi в розмiрах нирки щiльної консистенцiї, кiрковий шар потовщений, бiлого кольору, щiльний. Пiрамiди нирки анемiчнi, чiткi. Назвати процес, який розвився в нирках ?
A. Вторинний нефросклероз
B. Хронiчний пiєлонефрит
C. Вторинний амiлоїдоз
D. Гломерулонефрит
E. Вроджений кiстоз нирок
332. Дитина 3 рокiв з множинними порушеннями розвитку кiсток лицевого вiддiлу черепа. В кровi вмiст iмуноглобулiнiв в межах фiзiологiчної норми. Причина смертi - сепсис, який розвився на фонi бронхопневмонiї. На розтинi встановлена вiдсутнiсть тимусу. Назвати головну причину страждання дитини ?
A. Синдром хронiчної iнтоксикацiї
B. Синдром комбiнованого iмунодефiциту
C. Вторинний iмунодефiцитний синдром
D. Синдром недостатностi клiтинного iмунiтету
E. Гострий лiмфолейкоз
333. В лiмфатичному вузлi хворого, який працював на пiдприємствi з шкiдливими умовами працi, при гiстологiчному дослiдженнi встановлено повнокрiв'я та набряк кiркового шару, в свiтлому центрi фолiкулiв та в мозковiй речовинi велика кiлькiсть плазматичних клiтин, зменшення кiлькостi лiмфоцитiв, активна пролiферацiя клiтин синусiв та значна макрофагальна реакцiя. Назвати характер змiн в лiмфовузлi ?
A. Гострий лiмфаденiт
B. Спадкова недостатнiсть периферичної лiмфоїдної тканини
C. Пригнiчення лiмфоїдної тканини
D. Антигенна стимуляцiя лiмфоїдної тканини
E. Лiмфогранулематоз
334. Як назвати процес накопичення вапна в вогнищах туберкульозу, iнфарктах, атеросклеротичних бляшках, старих рубцях ?
A. Метаболiчне обвапнування
B. Фiбриноїдний некроз
C. Метастатичне обвапнування
D. Органiзацiя процесу
E. Дистрофiчне обвапнування
335. У лiмфовузлi, направленому для гiстологiчного дослiдження, виявлено розростання фiброзної тканини, яка оточує вогнища полiморфних клiтин, серед яких велика кiлькiсть гiгантських багатоядерних, окремих гiгантських одноядерних i лiмфоцити. Дiагностувати процес?
A. Склерома
B. Туберкульоз
C. Лiмфогранулематоз (нодулярний склероз)
D. Токсоплазмоз
E. Хронiчний мiєлолейкоз
336. Чоловiк, 60 рокiв з дiагнозом полiрадикулоневрит помирає вiд хронiчної ниркової недостатностi. На розтинi в ребрах, кiстках зводу черепа, грудинi виявлено множиннi вузли м'яко-еластичної консистенцiї. Кiсткова речовина вiдповiдно вузлам декальцинована. Множиннi точковi крововиливи в усiх м'яких тканинах i на шкiрi. Нирки великi, бiлi, щiльнi. На розрiзi - сальний блиск. Дiагностувати головне захворювання ?
A. Первинна амiлоїдна нефропатiя
B. Хвороба Сезарi
C. Мiєломна хвороба
D. Лiмфогрануломатоз
E. Хронiчний мiєлолейкоз
337. У 6 рiчного хлопчика видалили пухлину, яка локалiзувалась в мозочку, по серединнiй лiнiї. Гiстологiчно пухлина представлена переважно клiтинними структурами, якi мають бiдний вiнчик цитоплазми, гiперхромне ядро,проявляють мiтотичну активнiсть. Клiтини проявляють тенденцiю до утворення "розеток". Вказанi властивостi характернi для:
A. Медулобластоми
B. Астроцитоми
C. Мультиформної спонгiобластоми
D. Бiполярної спонгiобластоми
E. Олiгодендроглiоми
338. У хворого з церебральною формою перебiгу хронiчної малярiї спостерiгається коматозний стан. Вкажiть , з чим зв'язаний його розвиток ?
A. Депонуванням збудника малярiї в капiлярах
B. Виникненням тромбозу судин мозку
C. Розвитком загальної анемiї
D. Масивним крововиливом в тканину мозку
E. Iз стазом еритроцитiв в капiлярних структурах мозку
339. У хворого 40 рокiв видалено пухлину до 2 см в дiаметрi, яка локалiзувалась в дiлянцi мосто-мозочкового кута стовбура мозку i мала тенденцiю до росту в слуховий прохiд. Назвiть найбiльш вiрогiдний тип пухлини ?
A. Медулобластома
B. Астроцитома
C. Менiнгеома
D. Шваннома
E. Олiгодендроглiома
340. У хворого з пернiцiозною (В12 - фолiєводефiцитною) анемiєю проявились змiни неврологiчного характеру в нижнiх кiнцiвках: зростаючi слабкiсть, затруднення рухiв i координацiї, онiмiння. Вказанi змiни є наслiдком:
A. Порушення кровообiгу в ЦНС
B. Руйнування провiдникових структур периферичних нервiв
C. Дегенерацiї провiдникових структур спинного мозку
D. Руйнування рецепторних структур
E. Вiдмирання нейронiв в сiрiй речовинi спинного мозку
341. Пiд час гiстологiчного дослiдження злоякiсної меланоми прогноз несприятливого перебiгу захворювання пов'язують з проявом:
A. Тенденцiя пухлини до вертикального росту
B. Розпадом пухлини
C. Характером морфологiї клiтинного складу пухлини
D. Накопичення в клiтинах пухлини пiгменту
E. Тенденцiя пухлини до горизонтального росту
342. При гiстологiчному дослiдженнi кiстозного утворення шкiри вказується, що структурним компонентом стiнки кiсти є придатки шкiри. Який тип патологiї вiдповiдає вказаним змiнам ?
A. Епiдермальна кiста
B. Дермоїдна кiста
C. Стеатокiстома
D. Гiдроаденома
E. Трихолемомна кiста
343. У хворої з пiдвищеною чутливiстю до вживання продуктiв, що вмiщують бiлки злакових рослин, на шкiрi розвились симетричнi пухирчатi висипання, шкiрний свербiж. Гiстологiчне дослiдження вказує на вiдкладання в папiлярних структурах шкiри гранулярних депозитiв Ig A. Вказанi змiни характернi для:
A. Пемфiгуса
B. Порфiрiї
C. Опiку
D. Герпетиформного дерматиту
E. Бульозного пемфiгуса
344. У хворого з серологiчно пiдтвердженим дiагнозом СНIД на шкiрi нижнiх кiнцiвок появились зростаючi в кiлькостi, яскраво-червонi папули i вузлики зливного характеру. Пiд час гiстологiчного дослiдження вiдмiчено формування судинних щiлин, капiлярiв iз екстравазальним розмiщенням еритроцитiв. Вказанi змiни характернi для:
A. Капiлярної гемангiоми
B. Саркоми Капошi
C. Артерiальної гемангiоми
D. Телеангiоектазiї
E. Гемангiосаркоми
345. У дитини 6 рокiв з дiагнозом пухлини дiафiзу стегнової кiстки пiд час обстеження вiдмiчено наявнiсть кiлькох метастатичних вогнищ iншої кiсткової локалiзацiї. В гiстологiчному описаннi вказується, що первинна пухлина переважно складається iз округлих клiтин з бiдною цитоплазмою, якi мають незначну тенденцiю до утворення псевдорозеток, i проявляють себе поодинокими мiтозами. Вказанi змiни характернi для:
A. Фiбросаркоми
B. Саркоми Юiнга
C. Хондрома
D. Остеосаркоми
E. Плазмоцитоми
346. У хворого 66 рокiв в локусi патологiчного перелому ребра виявлена лiтичного характеру пухлина. В клiнiцi захворювання вказується на виявлену протеїнурiю з присутнiстю аномальних бiлкiв типу Бенс-Джонса, а також наявнiсть остеолiтичних вогнищ в кiстках хребта i тазу. Гiстологiчно склад клiтин представлений клiтинами типу плазмобластiв. Вказана клiнiка вiдповiдає:
A. Фiбросаркомi
B. Мiєломнiй хворобi
C. Остеосаркомi
D. Туберкульозному остеомiєлiту
E. Нейробластомi
347. У дитини 3 рокiв з диспепсiєю алiментарного характеру протягом 60 днiв в перебiгу захворювання вiдмiчали прогресуючу кровоточивiсть ясен, наявнiсть петехiальних крововиливiв в шкiрi та слизовiй оболонцi ротової порожнини, наявнiсть перидентальної iнфекцiї. На секцiї виявлено крововилив в головний мозок. Вказанi змiни характернi для:
A. Авiтамiнозу В6
B. Авiтамiнозу С
C. Авiтамiнозу А
D. Авiтамiнозу В1
E. Авiтамiнозу Д
348. У хворого сепсисом в фiналi захворювання вiдмiчена швидкопрогресуюча, наростаюча легенева недостатнiсть. На секцiї - помiтний набряк тканини легень. Гiстологiчно вiдмiчається потовщення та набряк альвеолярних перегородок, наявнiсть гiалiнових мембран та некротизованих епiтелiальних клiтин в альвеолах. Вказанi змiни характернi для:
A. Набряку легень гемодинамiчного характеру
B. Розвитку бронхоектатичної хвороби
C. Обструкцiї бронхiв
D. Респiраторного дистрес-синдрому (шокова легеня)
E. Приєднання в фiналi захворювання пневмонiї
349. На секцiї раптово померлого вiдмiчено ущiльнення верхньої долi правої легенi. Тут же на вiсцеральнiй плеврi локального характеру вiдкладання фiбрину. На розрiзi доля сiрого кольору, безповiтряна. В дихальних шляхах вiдмiчена помiрна кiлькiсть гнiйної мокроти. В паренхiмi легень - дистрофiчнi змiни. Описанi змiни характернi для:
A. Спонтанного пневмотораксу
B. Промiжної пневмонiї
C. Ателектазу
D. Бронхопневмонiї
E. Крупозної пневмонiї
350. Пiд час гiстологiчного дослiдження секцiйного випадку з наявнiстю вогнищ пухлинного росту в печiнку, кiстки, головний мозок, шлунок i наявнiстю вогнищ пухлини в легенях вiдмiчено, що пухлина переважно складається iз "гнiзд" примiтивних, за формою витягнутих клiтин, котрi не мали тенденцiї до формування залозистих структур. Вкажiть найбiльш вiрогiдний дiагноз:
A. Остеосаркома
B. Аденокарцинома шлунку
C. Хондросаркома
D. Лiмфобластна лiмфома
E. Дрiбноклiтинний рак легень (вiвсяноклiтинний)
351. У хворого первинним туберкульозом легень вiдмiчено прогресування хвороби у виглядi росту первинного афекту. Вказане прогресування зв'язане з:
A. Дефектом розвитку В-клiтинного iмунiтету
B. Токсичнiстю збудника
C. Дефектом розвитку Т-клiтинного iмунiтету
D. Приєднанням додаткової iнфекцiї
E. Дефектом функцiї макрофагiв
352. Пiд час секцiїi нирки значно збiльшенi в розмiрах, дряблi, кiрковий шар рiзко набряклий i чiтко вiдмежований вiд гiпертрофованого мозкового шару. Їх капсула знiмається легко. Поверхня строката. Гiстологiчно: в просвiтi капсул Боумена-Шумлянського- скупчення еритроцитiв i серозної рiдини. Бiльшiсть клубочкiв набряклi, збiльшенi в розмiрах. Судини рiзко розширенi. Деякi судиннi петлi клубочкiв некротизованi. Навколо канальцiв i багатьох клубочкiв виражена лiмфоїдноклiтинна iнфiльтрацiя. Ваш дiагноз?
A. Гострий фiбринозний гломерулонефрит;
B. Гострий геморагiчний гломерулонефрит;
C. Гострий продуктивний гломерулонефрит;
D. Хронiчний гломерулонефрит.
E. Вогнищевий гломерулонефрит;
353. На секцiї у жiнки 70 рокiв нирки - 8 х 3,5 х 2 см, ущiльненi, фiброзна капсула важко знiмається, поверхня - грубозерниста, кiркова речовина витончена, тканина тьмяна. Кожна з нирок вагою 90 г. При гiстологiчному дослiдженнi в частинi клубочкiв спостерiгають пролiферацiю епiтелiю капсули Боумена з напiвмiсяцевими утворами, iншi клубочки гiалiнiзованi. В стромi нечисленнi лiмфоїднi iнфiльтрати. Стiнки судин гiперплазованi, прозори звуженi. Ваш дiагноз?
A. Атеросклеротично зморщена нирка;
B. Пiдгострий екстракапiлярний продуктивний гломерулонефрит.
C. Хронiчний гломерулонефрит;
D. Артеросклеротичний нефросклероз (первинно зморщена нирка);
E. Гострий екстракапiлярний ексудактивний гломерулонефрит;
354. На розтинi нирки зменшенi до 5,5 х 3,2 х 1,5 см, щiльнi, капсула знiмається важко, поверхня нерiвна, дрiбнозерниста,. На розрiзi: атрофiя паренхiми, особливо кiркової речовини, малюнок стертий. Кровоноснi судини у виглядi товстих, бiлих трубочок, не спадаються. Гiстологiчно - гiалiноз та склероз дрiбних артерiй, гiалiноз та склероз бiльшої частини клубочкiв, зменшення кiлькостi канальцiв, розростання сполучної тканини в стромi. Деякi з клубочкiв компенсаторно гiпертрофованi, а канальцi розширенi. Ваш дiагноз?
A. Гострий гломерулонефрит;
B. Первинно зморщена нирка (артерiолосклеротичний нефросклероз);
C. Амiлоїдоз нирок;
D. Хронiчний гломерулонефрит.
E. Вторинно зморщена нирка;
355. Пiд час тубуло-iнтерстицiального нефриту основним компонентом запального iнфiльтрату є :
A. Т-кiлери
B. Плазматичнi клiтини
C. В-лiмфоцити
D. Еозинофiльнi гранулоцити
E. Т-хелпери
356. В уразi можуть бути слiдуючi злоякiснi пухлини, окрiм :
A. Аденоакантоми
B. Лускатоклiтинного незроговiлого пiстряку
C. Лейомiосаркоми
D. Аденокарциноми
E. Гемангiоми
357. Хворий 56 рокiв поступив в клiнiку з приступом стенокардiї. На ЕКГ змiн, характерних для iнфаркту мiокарда не виявлено. Через 15 хвилин з моменту початку приступу наступила смерть вiд фiбриляцiї. На розтинi виявлено стенозуючий (до 90%) атеросклероз всiх гiлок коронарних артерiй, гiпертрофiя мiокарда. Який найбiльш вiрогiдний патологоанатомiчний дiагноз?
A. Гостра вогнищева iшемiчна дистрофiя мiокарда на фонi гiпертонiчної хвороби.
B. Гiпертрофiчна кардiомiопатiя.
C. Раптова коронарна смерть на фонi атеросклерозу.
D. Гостра вогнищева iшемiчна дистрофiя мiокарда на фонi атеросклерозу.
E. Раптова коронарна смерть на фонi гiпертонiчної хвороби.
358. Хворий 63 рокiв протягом 2-х тижнiв самостiйно лiкувався антибiотиками у зв'язку з гострим респiраторним захворюванням. Смерть наступила вiд прогресуючої дихальної недостатностi. В легенях виявлена полiморфна картина: стiнки альвеол з нерiвномiрною лiмфо-гiстiоцитарною iнфiльтрацiєю, в альвеолярному епiтелiї зустрiчаються гiгантськi одноядернi клiтини; мiсцями визначається лускатоклiтинна метаплазiя бронхiолярного епiтелiю; в багатьох дiлянках - деструктивний гнiйний бронхiолiт, в навколишнiх альвеолах серозно-лейкоцитарний ексудат, видно фокуси абсцедування. Ваш дiагноз?
A. Вiрусно-бактерiальна пневмонiя
B. Вiрусна пневмонiя
C. Фрiдлендерiвська пневмонiя
D. Пневмоцистна пневмонiя
E. Мiкоплазменна пневмонiя
359. Учасник лiквiдацiї аварiї на ЧАЕС, 43 рокiв, скаржиться на слабiсть, швидку втому, втрату ваги, перiодичне пiдвищення температури, втрату апетиту. Останнiй рiк постiйно кашель iз видiленням невеликої кiлькостi мокроти. Бiль в правому пiдребер'ї. Посилена пiгментацiя шкiри. Пiтливiсть. Помер з явищами серцевої недостатностi. Пiд час розтину: на верхiвцi правої легенi i нижче - порожнини з щiльними бiлуватими стiнками та крихким сiрим замазкоподiбним вмiстом. Легенi рiжуться звучно, з трiском. Стiнки бронхiв потовщенi, деформованi. Спостерiгаються дистрофiчнi змiни паренхiматозних органiв.
A. Хронiчна бронхоектатична хвороба
B. Верхiвковий рак легень
C. Ехiнокок легень
D. Фiброзно-кавернозний туберкульоз легень
E. Хронiчний абсцес легень
360. Ухворого, який довго палив та страждав на хронiчний бронхiт виявлена пухлина легень. Пiд час операцiї встановлено, що пухлина тiсно пов'язана зi стiнкою бронха i росте у виглядi полiпа. Мiкроскопiчно виявлено групи полiморфних епiтелiальних клiтин, мiтози, помiж яких зустрiчають лускатi оксифiльнi без'ядернi структури. Назвати гiстологiчний тип пухлини ?
A. Рабдомiосаркома
B. Солiдна аденокарцинома
C. Лускатоклiтинний рак з ороговiнням
D. Слизистий рак
E. Щiльна папiлома
361. У хворого на розтинi в правiй плевральнiй порожнинi було знайдено 380 мл жовтої медоподiбної рiдини з неприємним запахом. При мiкроскопiї рiдини - багато нейтрофiльних гранулоцитiв. Ваш дiагноз?
A. Флегмона
B. Гнiйний катар плеври
C. Емпiєма плеври
D. Абсцес легенi
E. Гангрена легенi
362. Критерiєм, що дозволяє говорити про хронiчну виразку в стадiї загоєння є:
A. Повне вiдновлення слизової оболонки в зонi виразкового дефекту
B. Епiтелiзацiя рубця
C. Наявнiсть рубцевої тканини на днi виразки
D. Вiдсутнiсть лiмфоїдної iнфiльтрацiї в краях i днi виразки.
E. Наявнiсть грануляцiйної тканини на днi виразки
363. Капiлярнi петлi ниркового клубочка набувають вигляду "гусячої лапки" при гломерулонефритi:
A. Мембранозному
B. Фiбропластичному
C. Екстракапiлярному пролiферативному
D. Мезангiально-пролiферативному
E. Iнтракапiлярному ексудативному
364. У померлого 67 рокiв на розтинi знайденi ознаки фiбринозного сигмоїдиту та проктиту, мiсцями з виразками слизової неправильної форми. Ваш дiагноз:
A. Холера
B. Черевний тиф
C. Амебiаз
D. Дизентерiя
E. Балантидiаз
365. У бiоптатi слизової оболонки шлунка виявлено зменшення кiлькостi залоз, розростання сполучної тканини. Збереженi залози розмiщенi групами, їх протоки розширенi. Слизова iнфiльтрована лiмфоцитами, плазматичними клiтинами, поодинокими нейтрофiлами. В шлункових залозах видно келихоподiбнi клiтини та клiтини Панета. Ваш дiагноз?
A. Хронiчний атрофiчний гастрит;
B. Залозисто-лускатоклiтинний пiстряк шлунка;
C. Лускатоклiтинний пiстряк шлунка;
D. Хронiчний поверхневий гастрит;
E. Хвороба Менетрiє.
366. Хворий 64 рокiв, першi ознаки захворювання у виглядi слабкостi i болi в правому пiдребер'ї помiтив за 2 мiсяцi до госпiталiзацiї. В стацiонарi вiдмiчались: кахексiя, асцит, пожовтiння шкiри i склер. Хворий помер. Пiд час розтину: по малiй кривизнi шлунку виявлено утворення у виглядi полiпу на товстiй нiжцi. Печiнка дуже щiльна, поверхня дрiбнозерниста, лiва доля представлена вогнищевими бiлуватими розростаннями щiльної консистенцiї, якi зливаються. В нижнiй третi стравоходу варикозне розширення вен. Атеросклероз аорти. Набряк мозку. Ваш дiагноз ?
A. Постнекротичний цироз печiнки
B. Прогресуючий портальний цироз печiнки
C. Рак шлунка з метастазами в печiнку
D. Рак печiнки на фонi портального цирозу
E. Хронiчний гепатит
367. Хворий 42 рокiв, останнi два роки лiкувався вiд хронiчного алкоголiзму. В даний час скаржиться на швидку втрату ваги, сверблячку шкiри, збiльшення об'єму живота, задуху, тупу бiль в правому пiдребер'ї. Макроскопiчно: печiнка малих розмiрiв, щiльна, дрiбногорбкувата. Пункцiйна бiопсiя печiнки: гiдропiчна i балонна дистрофiя печiнкових клiтин, окремi фокуси некрозiв. Зустрiчаються гiалiновi тiльця Малорi. В печiнковi дольки вклинюються широкi фiбрознi розростання, якi роздiляють паренхiму на "несправжнi дольки". Вздовж холангiол спостерiгається активна пролiферацiя клiтин, мiсцями з утворенням невеликих гранульом. Ваш дiагноз?
A. Портальний цироз печiнки
B. Токсична дистрофiя печiнки
C. Хронiчний холангiт
D. Холангiоцелюлярний рак
E. Хронiчний алкогольний гепатит
368. Заболевание развивается у новорожденных детей, и проявляется в виде упорных поносов, общей кахексии и клинической картины сепсиса. Дети погибают в возрасте 2-3 лет. при патанатомическом исследовании отмечается отсутствие в тимусе эпителиальног ретикулума, тимических телец и лимфоциов. Тимус представлен дольками из ретикулярной стромы. В лимфоидных органах имеется тяжолая степень гипоплазии. К какому типу иммунопатологических процессов относится представленное заболевание?
A. Комбинированные иммунодефицитные сминдромы
B. Аутоиммунные болезни
C. Синдром недостаточности клеточного иммунитета
D. Аллергические реакции
E. Синдром недостаточности гуморального иммунитета
369. На вскрытии трупа мальчика 4 мес обнаружено: абсцессы и гранулемы в лимфатических узлах, селезенке, тимусе. Гепато- и спленомегалия, увеличение лимфатических узлов. В вилочковой железе - атрофия с преждевременным жировым метаморфозом. Гигантоклеточная гранулематозная абсцедирующая пневмония, гнойный правосторонний отит. Из анамнеза известно: в возрасте 18 дней на коже появильсь экзематозные изменения с нагноением в области ушных раковин и вокруг носа, увеличение подмышечных лимфоузлов. Какое заболевание имеет место?
A. Синдром Ди-Джорджи
B. Сепсис
C. СПИД
D. Синдром Брутона
E. Хроническая гранулематозная болезнь
370. Каккая из перечисленных функций не относится к Т-лимфоцитам?
A. Продукция иммуноглобулинов и специфических антител
B. Осуществлять реакцию ГЗТ
C. Распознавать "свое" и "чужое"
D. Специфически реагируют с антигеном
E. Играют роль в нестерильном иммунитете
371. У мальчика 11 месяцев, умершего при явлениях септикопиемии (входные ворота - двусторонняя стафилококовая пневмония) в сыворотке крови выявлено резкое снижение Ig. На морфологическом исследовании обнаружено: в тимусе - несвоевременный жировой метаморфоз с накоплением жира в клетках корковой зоны долек. В л/у, селезенке фолликулярная и корковая зоны отсутствуют. Л/у представлен Е-зависимой паракортикальной зоной. Клетки плазматического ряда нигде не определяются. Какому иммуннодефицитному состоянию соответствует данная морфологическая картина?
A. СПИД
B. Агаммаглобулинемия сцепленная с Х-хромосомой (синдром Брутона)
C. Хроническая гранулематозная болезнь
D. Синдром недостаточности клеточного иммунитета (синдром Дай-Джорджа)
E. Тяжелый комбинированный иммунодефицит
372. На вскрытии новорожденного 5 дне, умершего внезапно на фоне ОРВИ с признаками тетании отмечается гипоплазия вилочковой железы и агенезия паращитовидных желез, недоразвитие дуги аорты, гипертелоризм. В л/у при микроскопическом иссследовании фолликулы с выраженными светлыми центрами. Такая морфологическая картина соответствует:
A. Гипоплазии тимуса (Синдром Дай-Джорджа)
B. Врожденная агаммаглобулинемия
C. ВИЧ-инфекция
D. Тяжелый комбинированный иммунодефицит
E. Синдром Незелофа
373. У женщины 32 лет с II группой крови (Rh"-") от 2-щй беременности родился мертвый ребенок с гестационным возрастом 34 недели. У отца III(Rh+) группа крови. Н вскрытии - кожа бледная, частично мацерированая, местами с петехиальными кровоизлияниями. П/к клетчатка, ткань мозга и оболочки резко отечны. В полостях тела - транссудат, гепато- испленомегалия, гиперплазия миокарда. В печени селезенке, л/у, почках - очаги экстрамедуллярного кроветворения, состоящие из эритробластов. Какое заболевание привело ребенка к смерти?
A. Геморрагическая болезнь новорожденных
B. Наследственный микросфероцитоз
C. Пневмопатии
D. Отечная форма гемолитической болезни новорожденных
E. Желтушная форма гемолитической болезни новорожденных
374. У больной 35 лет, проведена трансплантация почки. Через неделю функция трансплантата прогрессивно ухудшалась. Через 1,5 месяца выполнена трансплантатнефрэктомия. При микроскопическом исследовании удаленного трансплантата в строме выявлена диффузная инфильтрация лимфоцитами, с наличием нейтрофилов и макрофагов, а так же некроз эпителия проксимальных канальцев, расстройства кровообращения в виде гиперемии, петехиальных кровоизлияний, сотрый васкулит. Такие изменения соответствуют:
A. Реакции отторжения тренсплантата
B. Феномену Артюса
C. Развитию сепсиса
D. Атрофии почки
E. Гломерулонефриту
375. Больная 42 лет, поступила в хирургическое отделение в крайне тяжелом состоянии (терминальном). Из анамнеза: более 10 лет страдает наркоманией. При исследовании крови на ВИЧ - результат положительный. На вскрытии: разлитой фибринозно-гнойный перитонит, межпетлевые абсцессы, левосторонний пиовариум и пиосальпингс с перфорацией, двусторонняя нижнедолевая бронхопневмония, кахексия, л/у уменьшены в размерах, плотные, структура их не определяется. Назовите период СПИДа.
A. Персистирующая генерализованная лимфоаденопатия
B. СПИД
C. Инкубационный
D. Пре СПИД
E. СПИД-ассоциированный комплекс
376. У больного М. 32 лет, диагностирован СПИД. При исследовании биопсии л/у обнаружены резко увеличенные в объеме фолликулы с крупными светлыми центрами, в которых выявляются иммунобласты и многочисленные митозы Такая морфологическая картина характерна:
A. Истощение лимфоидной ткани
B. Т-лимфоцитопении
C. Лимфома иммунобластная
D. Атрофия лимфоидной ткани
E. Фолликулярной гиперплазии
377. Критерий, являющийся основанием для выделенияинфаркта миокарда ИБС в самостоятельную форму:
A. Органопатологический
B. Морфологический
C. Этиологический
D. Социальный
E. Патогенетический
378. Появление у больных, умерших от шока, гепатоцитов со светлой (оптически пустой) циоплазмой объясняется:
A. Колликвационным некрозом
B. Гидропической дистрофией
C. Исчезновением запасов гликогена
D. Ожирение клеток
E. Зернистой дистрофией
379. Главный критерий для выделения в статистической классификации болезней нозологических форм, т.е. самостоятельных болезней:
A. Этиология
B. Функциональные нарушения
C. Органопатология
D. Патогенез
E. Клиника
380. У ребенка 5 лет развился менинкогокковый менингит. Опишите характер воспаления мягких мозговых оболочек на 5-6 день от начала болезни при микроскопии.
A. Катаральное
B. Гнилостное
C. Геморрагическое
D. Серозное
E. Фибринозно-гнойное
381. У ребенка 10 лет слизистая оболочка зева и небных миндалин пропитана фибринозным экссудатом с примесью лейкоцитов, образующих массивные наложения на ее поверхности. Верхние слои эптелия некротизированы. Мягкие ткани шеи отечны. Назовите результат бактериологического исследования:
A. Палочка Вексана
B. Менингококк
C. Палочка коклюша
D. ?-гемолитический стрептококк группы А
E. Коринобактерия дифтерии
382. У мужчины 40 лет на шее появилось покраснение, небольшой гнойник, впоследствии окруженный созревающими грануляциями и зрелой соединительной тканью, где обнаруживыются при биопсии плазматические клетки, ксантомные, эпителиоидные. На разрезе очаг плотной, желтовато-зеленой окраски. В гное видны желтовато-белые крупинки друзы. Назовите возможный микоз.
A. Актиномикоз
B. Иктоплазмоз
C. Мадуромикоз
D. Аспергилез
E. Кандидоз
383. У мужчины 30 лет, увлекавшегося разведением голубей, в легких при аутопсии обнаружены гранулемы, сходные с туберкулезными и выделен плесневый аэробный грибок. Назовите возможный вариант висцерального микоза.
A. Спортрихоз
B. Нокардиоз
C. Актиномикоз
D. Кокцидиоидомикоз
E. Аспергилез
384. При гистологическом исследовании головного мозга в нервных клетках гипокампа обнаружены эозинофильные округлые образования (включения) в цитоплазме (тельца Бабеша-Негри). Для какого заболевания эти образования имеют диагностической значение?
A. Холера
B. Сыпной тиф
C. Сибирская язва
D. Бешенство
E. Чума
385. При аутопсии умершего, на коже дистальных отделов нижних конечностей обнаружены багрово-красные пятна, бляшки и узлы (саркома Капоши). Выявлена также острая пневмония, вызванная пневмоцистами. Для какого заболевания характерны данные изменения?
A. СПИД
B. Грипп
C. Корь
D. Сибирская язва
E. Дифтерия
386. При микроскопическом исследовании печени в протоках обнаруживается большое количество паразитов, явления воспаления - холангит, холецистит. В паренхиме печени участки некроза, замещающиеся соединительной тканью. Какое заболевание приводит к данному поражению печени?
A. Описторхоз
B. Эхинококкоз
C. Цистециркоз
D. Балантидиаз
E. Шистосомоз
387. На аутопсии умершего обнаружен цистит. Микроскопически в стенке пузыря кровоизлияния, лейкоцитарные инфильтраты, язвы, гранулемы. Паразитарные гранулемы также обнаружены в ткани головного мозга, печени, легких. При каком заболевании возможна данная патология?
A. Шистосомоз
B. Цистециркоз
C. Эхинококкоз
D. Амебиаз
E. Описторхоз
388. На вскрытии умершего обнаружен гемомеланоз печени, селезенки и элементов ретикулоэндтелиальной стромы. Для какого заболевания характерны такие изменения?
A. Сыпной тиф
B. Сахарный диабет
C. Грипп
D. Дизентерия
E. Малярия
389. На аутопсии умершей при макроскопическом изучении печениобнаружено округлое образование плотной консистенции размером 10х8 см, на разрезе имеющее пористый вид с прослойками соединительной ткани. В центре полость распада. Для какого заболевания характерны такие изменения?
A. Вирусный гепатит
B. Эхинококкоз
C. Биллиарный цирроз печени
D. Алкогольный гепатит
E. Портальный цирроц печени
390. Какие изменения головного мозга могу считаться морфологическим эквивалентом постаноксической энцефалопатии:
A. Парциальные некрозы мозга
B. Ишемический инфаркт
C. Тотальный некроз мозга
D. Тромбоз церебральных артерий
E. Кровоизлияние
391. Ожирение II ст. - это увеличение массы тела до:
A. 20%
B. 75%
C. 10-15%
D. 30-40%
E. 45%
392. Булемия - это
A. Постоянная жажда
B. Постоянная изжога
C. Расстройство трофики тканей
D. Отсутствие аппетита
E. "Волчий голод"
393. Анорексия - это
A. Увеличение количества потребления жидкости
B. Уменьшение количества потребления жидкости
C. Изменение вкусовой чувствительности
D. Уменьшение количества потребляемых белков
E. Отсутствие аппетита
394. Для синтеза клеточных мембран необходимы:
A. Твердые жиры
B. Нейтрофильные жиры - глицерин
C. Фосфолипиды
D. Липоевая кислота
E. Нафтены
395. После длительного воздействия повышенного атмосферного давления и быстрого перехода к нормальному атмосферному давлению может развиться:
A. Пневмония
B. Ателектаз
C. Пневмоторакс
D. Декомпрессионная болезнь
E. Эмфизема
396. При облучении какими видами ионизирующих излучений максимальна проникающая способность?
A. Альфа и бетта
B. Гамма
C. Бетта
D. Альфа и гамма
E. Нейтроны и гамма
397. Какие процессы развиваются в костях при регулярном воздействии механической вибрации?
A. Усиление роста
B. Воспаление
C. Ослабление роста
D. Дезорганизация, склероз, микроцисты, отложение Са
E. Опухолевый рост
398. После 40 лет количество Т-лимфоцитов:
A. Уменьшается на 25%
B. Увеличивется на 40%
C. Уменьшается на 40%
D. Не изменяется
E. Увеличивается на 15%
399. После 60 лет эластичность сосудов:
A. Увеличивается на 20%
B. Не изменяется
C. Уменьшается незначительно
D. Увеличивается на 10%
E. Уменьшается на 30%
400. Метаболизм веществ в печени в пожилом возрасте:
A. Замедляется
B. Ускоряется на 10%
C. Ускоряется на 20%
D. Не изменяется
E. Изменяется только при болезни
401. Легочная ткань у пожилого человека:
A. Гиперплазируется
B. С пониженной диффузионной способностью
C. С повышенной диффузионной способностью
D. Повышенного кровенаполнения
E. Без изменений
402. Хвора 70 рокiв прооперована з приводу "гострого живота". Пiд час операцiї виявлено близько 80 см клубової кишки чорного кольору, очеревина тьмяна, покрита фiбринозним нашаруванням, перистальтика не визначається, просвiт верхньої брижової артерiї обтурований сухим бурим згустком кровi, який легко кришиться та прикрiплений до стiнки судини. Який процес розвинувся в кишцi?
A. Бiлий iнфаркт
B. Пролежень
C. Коагуляцiйний некроз
D. Гангрена
E. Бiлий iнфаркт iз геморагiчним вiнчиком
403. При розтинi померлого хворого, що довгий час страждав гiпертонiчною хворобою, виявлене рiзко збiльшене серце, масою 800.0 г. Назвiть вид компенсаторної гiпертрофiї серця.
A. Вiкарна
B. Робоча
C. Нейрогуморальна
D. Гiпертрофiчнi розростання
E. Вакатна
404. Хворий, що страждав раком шлунка, помер унаслiдок ракової кахексiї. На розтинi трупа були знайденi характернi змiни в серцi. Як назвати таке серце?
A. Тигрове
B. Панцирне
C. Волове
D. Буре атрофiчне
E. Волосате
405. Хворий, що страждав хронiчною обструктивною емфiземою легень, помер вiд легенево-серцевої недостатностi. Якi змiни можна виявити в серцi?
A. Гiпертрофiю лiвого шлуночка серця
B. Великоосередковий кардiосклероз
C. Гiпертрофiю правого шлуночка серця
D. Розрив серця
E. Амiлоїдоз
406. На розтинi трупа на пiдставi характерних макроскопiчних змiн дiагностована паренхiматозна жирова дистрофiя мiокарда серця. Яка образна назва серця при цiй дистрофiї?
A. Панцирне серце
B. Волове серце
C. Тигрове серце
D. Легеневе серце
E. Волосате серце
407. На розтинi трупа дитини 4-х рокiв знайденi збiльшенi в розмiрах лiмфатичнi вузли, вилочкова залоза i селезiнка. Кiстковий мозок трубчастих кiсток соковитий, малинового кольору. У легенях вогнище бронхопневмонiї. За життя в кровi дитини виявлено 56(109 лейкоцитiв, серед яких 70% лiмфобластiв. Яке основне захворювання було у дитини?
A. Сепсис
B. Лейкоз гострий
C. Бронхопневмонiя
D. Лiмфосаркома
E. Лейкоз хронiчний
408. У хворого цукровим дiабетом з'явився рiзкий бiль у правiй стопi. При оглядi великий палець стопи чорного кольору, тканини стопи набряклi, осередки вiдшарування епiдермiсу, видiлення з неприємним запахом. Яка клiнiко-морфологiчна форма некрозу розвилася в хворого?
A. Гангрена суха
B. Пролежень
C. Гангрена волога
D. Секвестр
E. Iнфаркт
409. Хворий 67 рокiв протягом 20 рокiв страждав гiпертонiчною хворобою. Помер вiд хронiчної ниркової недостатностi. Який вид мали нирки при розтинi трупа?
A. Великi червонi
B. Великi бiлi
C. Великi строкатi
D. Великi з множинними тонкостiнними кiстами
E. Маленькi, щiльнi, поверхня дрiбнозерниста.
410. У хворої з молочної залози оперативно видалений щiльний вузол дiаметром 2.0 см у капсулi. На розтинi вiн бiло-рожевий, волокнистий. Мiкроскопiчно: пухлина представлена залозами без клiтинного атипiзму, що здавленi сполучною тканиною. У пухлинi строма переважає над залозистою паренхiмою. Ваш дiагноз?
A. Пролiферативна мастопатiя
B. Аденокарцинома
C. Непролiферативна мастопатiя
D. Аденома
E. Фiброаденома
411. У хворого з вадою мiтрального клапану з'явився кашель, мокротиння ржавого кольору. Який пiгмент обумовив такий колiр мокротиння?
A. Меланiн
B. Гемомеланiн
C. Гемоглобiн
D. Сiрчасте залiзо
E. Гемосидерин
412. Пiд час розтину трупу померлого в печiнцi виявленi метастази раку. Вважаючи, що мова йде про первиннi метастази гематогенного генезу, яка локалiзацiя первинної пухлини?
A. Гортань
B. Нирки
C. Шлунок
D. Молочна залоза
E. Легенi
413. У хворого висока температура, задуха, бiль у правiй частинi грудної клiтини. Плевральна пункцiя дала 700 мл в?язкої рiдини жовто-зеленого кольору. Який патологiчний процес розвився у плевральнiй порожнинi?
A. Серозний плеврит
B. Карциноматоз плеври
C. Геморрагичний плеврит
D. Емпiєма плеври
E. Бронхопневмонiя
414. Слизова оболонка товстої кишки у померлого при дизентерiї на розтинi повнокровна, покрита плiвкою сiрого кольору, що вiдривається iз зусиллям. Який вид запалення розвинувся в кишцi у хворого?
A. Серозне запалення
B. Крупозне запалення
C. Геморагiчне запалення
D. Дифтеритичне запалення
E. Катаральне запалення
415. При мiкроскопiчному дослiдженнi вилученого лiмфатичного вузла у хворого з пiдозрою на туберкульоз виявленi гранульоми, у центрi яких - вогнище казеозного некрозу, далi вали з епiтелiоiдних клiтин i лiмфоцитiв, мiж якими зустрiчаються поодинокi гiгантськi клiтини з великим числом ядер, розташованих пiдковоподiбно. Назвiть гiгантськi клiтини по автору.
A. Вiрхова
B. Мiкулича
C. Пiрогова-Лангханса
D. Анiчкова
E. Рида-Березовського-Штернберга
416. У жiнки 65 рокiв видалено пухлиноподiбне утворення 1,0 х 1,0 х 0,8 см, що росло пiд шкiрою стегна. Макроскопично: утворення представлене жировою тканиною у капсулi. Мiкроскопiчно: рiзнокалiбернi часточки з жирових клiтин, що роздiленi прошарками iз сполучної тканини. Назвiть це утворення.
A. Десмоїд
B. Гiбернома
C. Лiпосаркома
D. Лiпома
E. Фiброма
417. Для гiстологiчного дослiдження доставлене очне яблуко, у судиннiй оболонцi якого виявлене пухлиноподiбне утворення 1 х 0,4 см, щiльної консистенцiї, чорного кольору. Мiкроскопiчно: великi полiморфнi клiтини сгрупованi в альвеолярнi структури. У клiтках - множиннi патологiчнi мiтози i у цитоплазмi багатьох з них визначається пiгмент жовто-бурого кольору. Ваш дiагноз?
A. Ганглiонейробластома
B. Неврiнома
C. Ангiосаркома
D. Нейробластома
E. Меланома
418. При мiкроскопiчному дослiдженнi бiоптату з товстої кишки виявлена пухлина з призматичного епiтелiю, що формує атиповi залозистi структури рiзної форми i розмiру. Клiтини полiморфнi, ядра гiперхромнi, є патологiчнi мiтози. Базальна мембрана залоз зруйнована. Деякi залози вистеленi псевдобагаторядним епiтелiєм, просвiт збережений. Ваш дiагноз.
A. Аденокарцинома
B. Базально-клiтинний рак
C. Недиференцiйований рак
D. Солiдний рак
E. Слизовий рак
419. При розтинi померлого 43 рокiв виявлена збiльшена сiра щiльна безповiтряна нижня частка лiвої легенi, вiсцеральна плевра цiєї частки з нашаруванням фiбрину. Мiкроскопiчно: у всiх альвеолах фiбринозно-лейкоцитарний ексудат. Яка iз стадiй розвитку крупозної пневмонiї мала мiсце?
A. Припливу
B. Червоного опечiнкування
C. Розрiшання
D. Великої строкатої легенi
E. Сiрого опечiнкування
420. У хворої на цукровий дiабет при обстеженнi виявлено збiльшення розмiрiв печiнки. У кровi пiдвищення рiвня триглiцеридiв, лiпопротеїдiв. Який вид дистрофiї можна чекати у бiоптатi iз печiнки?
A. Мукоїдне набухання
B. Паренхiматозна жирова дистрофiя
C. Гiалiноз
D. Амiлоїдоз
E. Гiалiново-крапельна дистрофiя
421. При обстеженнi хворого 47 рокiв, робiтника анiлiнової фабрики, виявлене хронiчне недокрiв'я i жовтяничне забарвлення шкiри. При дослiдженнi бiоптату з кiсткового мозку виявлений коричнево-жовтий пiгмент у цитоплазмi макрофагiв (реакцiя на залiзо за Перлсом позитивна). Про який з нижченаведених пiгментiв iде мова?
A. Лiпофусцин
B. Гематин
C. Бiлiрубiн
D. Гемосидерин
E. Гематоїдин
422. На розтинi померлого вiд легенево-серцевої недостатностi в легенях виявлено значну кiлькiсть щiльних мiлiарних i бiльш великих круглої, овальної та неправильної форми вузликiв сiрого та сiро-чорного кольору дiаметром 0.1-0.5 см, якi мiсцями зливаються мiж собою. Iз анамнезу вiдомо, що хворий на протязi 15 рокiв працював на вiдкритих вугiльних рудниках. Який пневмоконiоз розвинувся у хворого?
A. Азбестоз
B. Вузликова форма сiлiкозу
C. Алюмiноз
D. Берилiоз
E. Талькоз
423. На розтинi трупа жiнки, яка хворiла на нирковокам'яну хворобу, ускладненою двостороннiм гiдронефрозом, виявлено деформацiю дрiбних суглобiв через наявнiсть утворень каменистої щiльностi. За життя в кровi пiдвищився вмiст сечової кислоти. Змiни у дрiбних суглобах зумовленi вiдкладенням?
A. Лiпiдiв
B. Гiалiну
C. Холестерину
D. Уратiв
E. Фосфатiв
424. При розтинi померлого вiд легенево-серцевої недостатностi виявлена двобiчна крупозна пневмонiя. Якi збудники характернi для цiєї хвороби?
A. Вiруси
B. Стрептококи
C. Стафiлококи
D. Мiкоплазма
E. Пневмококи I, II, III i IV типiв
425. При розтинi трупа жiнки 60 рокiв, померлої вiд гострої постгеморагiчної анемiї, в клубовiй кишцi знайдено багато виразок розмiром вiд 4 до 6 см в дiаметрi. Края виразок пiднiмаються над поверхнею слизової оболонки, стiнки виразок покритi сухими сiрувато- жовтими масами з кров'ю, позитивна реакцiя Вiдаля. Якого збудника необхiдно виявити iз вмiсту клубової кишки i жовчного мiхура для пiдтвердження дiагнозу черевного тифу?
A. Стафилококи
B. Yersinia enterocolitica
C. Холерний вiбрiон
D. Salmonella typhi
E. Шигели
426. Дитина 6 мiсяцiв померла вiд важкої форми бронхопневмонiї. При розтинi не знайдено тимуса; селезiнка i лимфатичнi вузли рiзко зменшенi у розмiрах. При мiкроскопiчному дослiдженнi у селезiнцi i лiмфатичних вузлах - вiдсутнi лiмфоїднi фолiкули. Яка причина зазначених змiн у органах iмунної системи?
A. Недорозвинення селезiнки
B. Атрофiя тимуса
C. Недорозвинення лiмфовузлiв
D. Гiпоплазiя тимуса
E. Агенезiя тимуса
427. У дитини 10 рокiв протягом тижня поноси, тенезми, фальшивi позиви на низ. Запiдозрена дизентерiя. Який збудник можливо виявити в клiтинах епiтелiю слизової оболонки товстої кишки при гiстологiчному дослiдженнi бiоптату?
A. Сальмонели
B. Лямблiї
C. Шигели
D. Кампiлобактер
E. Амеби
428. У чоловiка 30 рокiв при гiстологiчному дослiдженнi бiоптату з шийного лiмфатичного вузла виявленi гранульоми, якi складаються з епiтелiоїдних, лiмфоїдних, багатоядерних гiгантських клiтин типу Пiрогова-Лангханса. У центрi гранульом визначається некроз. Який збудник потрiбно виявити в зонi некрозу для пiдтвердження дiагнозу туберкульоз?
A. Блiду трепонему
B. Мiкобактерiю Коха
C. Бацили Волковича-Фрiша
D. Стафiлокока
E. Сальмонели
429. Мужчина, 45 лет, умер от разлитого гнойного перитонита. На вскрытии в дистальном отделе подвздошной кишки выявлено несколько глубоких язв, расположенных циркулярно, перпендикулярно к оси кишечника с неровными краями и дном, не связанных с лимфоидным аппаратом кишечника; одна из язв перфорировала. Для какого заболевания наиболее характерны описанные изменения?
A. Бациллярная дизентерия
B. Туберкулез кишечника
C. Болезнь Крона
D. Неспецифический язвенный колит
E. Брюшной тиф
430. Мужчина 48 лет умер от прогрессирующей легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии обнаружены эмфизема легких, сетчатый пневмослероз, кортико-плеврально расположенные узелки бело серого цвета, в средних полях легких симметрично расположенные полости диаметром до 3,5 см с плотными стенками, гипертрофия правого желудочка сердца. Для какого заболевания легких характерна данная картина?
A. Острый туберкулез легких
B. Бронхоэктатическая болезнь
C. Гематогенно-диссеменированный туберкулез легких
D. Фиброзно-кавернозный туберкулез легких
E. Хронические абсцессы легких
431. В пункционном биоптате печени найдена выраженная вакуольная и жировая дистрофия гепатоцитов, ступенчатые некрозы их во всех портальных трактах, порто-портальные и порто-центральные мостовидные некрозы, портальный и перипортальный склероз с выраженной преимущественно лимфоцитарной инфильтрацией, цепочки лимфоцитов в дольках. Выбирите наиболее правильный диагноз.
A. Хронический гепатит С с умеренной активностью
B. Цирроз печени
C. Хронический гепатит С со слабой активностью
D. Гепатит А
E. Хронический гепатит С с выраженной активностью
432. У приехавшего из средней Азии больного, умершего от множественных абсцессов печени, на вскрытии в восходящей кишке найдены неправильной формы язвы с нависающими краями, слизистая оболочка над дном язв проваливается при надавливании зондом. О каком заболевании наиболее вероятно можно думать?
A. Бактериальная дизентерия
B. Брюшной тиф
C. Сальмонеллез
D. Амебиаз
E. Холера
433. В пункционном биоптате печени найдена вакуольная дистрофия гепатоцитов, ступенчатые и мостовидные некрозы их, портальный и перипортальный склероз с образованием внутридольковых септ, умеренная лимфо-гистиоцитарная инфильтрация, нарушение балочного и дольчатого строения с образованием ложных долек, регенераторных узлов. Выбирите наиболее верный диагноз.
A. Хронический гепатит со слабо выраженной активностью
B. Хронический гепатит с высокой степенью активности
C. Острый гепатит
D. Цирроз печени на фоне активного гепатита
E. Хронический гепатит с умеренно выраженной активностью
434. У больного, жителя приморского города на юге страны, с выраженными поносами и рвотой, погибшего от обезвоживания на вскрытии найдена картина острого гастроэнтерита с серозно-десквамативным воспалением в тонкой кишке. Выберите наиболее верный диагноз.
A. Бактериальная дизентерия
B. Брюшной тиф
C. Сальмонеллез
D. Амебиаз
E. Холера
435. При вскрытии трупа проходчика, проработавшего в шахте более 10 лет в легком выявлены тяжи белесоватой волокнистой ткани и узелки 0,2-0,3 см в диаметре, единичные до 1 см в диаметре и более. При гистологическом исследовании в узелках небольшое количество коричневатой пыли, концентрические разрастания соединительной ткани, бедной клетками, с выраженным гиалинозом. О каком пневмокониозе следует думать в данном случае?
A. Бериллиоз
B. Сидероз
C. Асбестоз
D. Антракоз
E. Силикоз
436. При эндоскопическом исследовании мочевого рузыря проведена биопсия опухоли, состоящей из тонких, ветвящихся сосочков с небольшим количеством сосудов и соединительной тканив центре каждого сосочкаи нсколькими рядами мономорфных клеток переходного эпителия на периферии. Выберите, какой из названных диагнозов наиболее полно и точно отражает сущность опухоли?
A. Переходноклеточная карцинома
B. Фидроаденома
C. Плоскоклеточная карцинома
D. Плотная папиллома
E. Мягкая папиллома
437. При вскрытии трупа больного, погибшего от острого миллиарного туберкулеза, в воротах правого легкого выявлен плотный узел диаметром 2,5 см, на разрезе белесовато-желтого цвета, тусклый, без различимой структуры. При микроскопическом исследовании в лимфоузле обнаружена гомогенная бесструктурная розовая масса со следами карипикноза по периферии. Установите процесс в лимфоузле.
A. Казеозный некроз
B. Гангрена
C. Фибриноидный некроз
D. Инфаркт
E. Восковидный некроз
438. Больной 32 лет, страдавший в течении 8 лет язвенной болезнью желудка, доставлен в хирургическое отделение с жалобами на резкую боль в подложечной области, холодный пот, бледность кожных покровов. Отмечается резкое напряжение мышц передней брюшной стенки. При лапаротомии обнаружен дефект в стенке пилорического отдела желудка. Брюшина тусклая, грязно-серого цвета с желто-серого цвета наложениями. Какое осложнение язвенной болезни желудка развилось у больного ?
A. Пенетрация.
B. Перигастрит
C. Перфорация.
D. Флегмона стенки желудка.
E. Кровотечение.
439. У мужчины 43 лет, умершего в хирургическом отделении при явлениях разлитого гнойного перитонита, на вскрытии в дистальном отделе тонкого кишечника обнаружены выступающие в просвет пейеровы бляшки, поверхность некоторых из них была покрыта струпом, коричневато-зеленоватого цвета, в центре некоторых бляшек имелись глубокие дефекты, достигающие серозного слоя, окружающая слизистая оболочка гиперемирована, набухшая, блестящая. Для какого заболевания характерны изменения, обнаруженные в тонком кишечнике?
A. Дизентерия
B. Брюшной тиф
C. Болезнь Крона
D. Стафилококковый энтерит
E. Туберкулез кишечника
440. У молодой девушки после укуса змеи развилась картина гемолиза. Отмечена желтушность кожных покровов, склер и слизистых. Данный симптомокомплекс обусловлен избыточным накоплением:.
A. гемомеланина.
B. ферритина
C. непрямого билирубина
D. прямого билирубина
E. прямого и непрямого билирубина
441. У женщины, доставленной после укуса гюрзы (ядовитая змея), выявлен резко выраженный гемолиз. Несмотря на интенсивную терапию, больная на седьмые сутки умерла. На вскрытии селезенка, костный мозг и лимфатические узлы имели бурую окраску. При микроскопическом исследовании в цитоплазме макрофагов обнаружено обилие пигмента, дающего положительную реакцию по Перлсу. Какой пигмент накопился в тканях?
A. липофусцина
B. билирубина.
C. гематоидина
D. гемосидерина
E. гематина
442. Больной, длительно страдающий гипертонической болезнью, умер от кровоизлияния в мозг. При микроскопическом исследовании стенка артериол, кровоснабжающих данный участок мозга выглядит гомогенной, эозинофильной, резко ШИК-позитивна. Эти сосуды метилвиолетом и иод-грюн окрашены соответственно в фиолетовый и зеленый цвет. Такая микроскопическая картина свидетельствовала о наличии:
A. простого гиалина
B. амилоидоза
C. сложного гиалина
D. гиалиново-капельной дистрофии
E. липогиалина
443. У женщины, страдавшей правосторонним гнойным отитом, на вскрытии в области правой височной доли обнаружена полость 4х3см, содержащая вязкую мутную желто-зеленую жидкость. Внутренний слой стенки представлен рыхлой желтовато-розовой тканью, наружный-плотной белесоватой тканью. Для какого общепатологического процесса характерны описанные изменения в правой височной доле головного мозга?
A. Острый абсцесс.
B. Серое размягчение мозга
C. Эмпиема.
D. Хронический абсцесс.
E. Хронический абсцесс.
444. Мужчина 29 лет поступил в нефрологическое отделение с жалобами на головную боль, тошноту, рвоту. Болеет в течении 20 лет. Причиной смерти явилась уремия. На вскрытии почки резко уменьшены в размерах, плотные, капсула снимается с трудом. Поверхность почек неравномерно мелкозернистая, кора неравномерно истончена до 0,2см. О каком заболевании почек следует думать?
A. Хронический гломерулонефрит.
B. Амилоидоз почек.
C. Хронический пиелонефрит
D. Некротический нефроз
E. Быстропрогрессирующий гломерулонефрит
445. У пожилого мужчины, страдавшего гипертонической болезнью и умершего от кровоизлияния в мозг, на вскрытии обнаружена увеличенная предстательная железа размерами 6х4см, плотноэластической консистенции, на разрезе ткань ее белесовато-розового цвета. Какой общепатологический процесс развился в предстательной железе?
A. Гормональная гипертрофия.
B. Гормональная гиперплазия.
C. Викарная гипертрофия.
D. Рабочая гипертрофия.
E. Компенсаторная гиперплазия.
446. При вскрытии больного, умершего от сепсиса, обнаружена увеличенная селезенка ( 16х8х6 см , вес 300,0гр ), ткань на разрезе темно-красного цвета, сочная, с обильным соскобом пульпы. Какой общепатологический процесс развился в селезенке?
A. Гормональная гипертрофия.
B. Рабочая гипертрофия.
C. Компенсаторная гиперплазия.
D. Рабочая гипертрофия
E. Защитная гиперплазия.
447. На вскрытии трупа женщины 63 лет, страдавшей ревматизмом, комбинированным митральным пороком. Створки митрального клапана резко утолщены, сращены между собой, каменистой плотности, определяется хруст при разрезе. Какой патологический процесс обусловил каменистую плотность клапана сердца?
A. Амилоидоз.
B. Гиалиноз.
C. Метаболическое обызвествление.
D. Дистрофическое обызвествление
E. Метастатическое обызвествление
448. При вскрытии трупа больного, страдавшего крупозной пневмонией и умершего от пневмококкового сепсиса, в правой плевральной полости содержалось 900мл мутной зеленовато- желтого цвета жидкости. Листки плевры тусклые, полнокровные. Назовите клинико-морфологическую форму воспаления в плевральной полости.
A. Фибринозное воспаление.
B. Острый абсцесс.
C. Флегмона.
D. Хронический абсцесс.
E. Эмпиема.
449. На вскрытии трупа больного, страдавшего лейкозом и умершего от нарастающей хронической анемии, на вскрытии сердце увеличено в размерах, мышца сердца на разрезе тусклая, дряблая, бледно-серого цвета, под эндокардом определяются желтые пятна и полосы. Какой патологический процесс развился в сердце?
A. Гиалиново-капельная дистрофия.
B. Рабочая гипертрофия
C. Мезенхимальная жировая дистрофия.
D. Паренхиматозная жировая дистрофия
E. Вакуольная дистрофия.
450. В хирургическое отделение доставлена женщина 32 лет с жалобами на острые приступообразные боли в правой нижней части живота, расстройство стула, тошноту, рвоту. Больная прооперирована, червеобразный отросток слепой кишки слегка увеличен, длиной 12см, перекручен, в слизистой оболочке дистальном отделе на небольшом участке имеется треугольной формы мелкий дефект эпителия. Серозная оболочка тусклая, полнокровная. Назовите форму заболевания.
A. Простой аппендицит.
B. Вторичный гангренозный аппендицит.
C. Первичный гангренозный аппендицит
D. Флегмонозный аппендицит.
E. Поверхностный аппендицит.
451. Больной, 59 лет, в течение длительного времени страдает хроническим алкоголизмом. После употребления больших доз алкоголя неоднократно отмечалась желтуха. При многократном исследовании биопсийного материала печени были диагносцированы повторные атаки алкогольного гепатита. При макроскопическом исследовании- печень желтого цвета плотной консистенции, край ее заострен, поверхность печени неровная, с множеством мелких узлов. О каком заболевании следует думать?
A. Острый гепатит.
B. Цирроз печени.
C. Хронический гепатит.
D. Подострая дистрофия печени.
E. Рак печени.
452. Мужчина 23 лет умер при явлениях отека мозга. Микроскопически в ткани головного мозга выявлены полнокровие, отек, периваскулярные мононуклеарные инфильтраты, лизис нейронов, гиперплазия астроцитов и клеток микроглии, формирующих небольшие узелки. Такая морфологическая картина характерна для:
A. вирусного энцефалита
B. прионовой энцефалопатии
C. алкогольной интоксикации
D. бактериального энцефалита
E. паразитарной инфекции
453. У мужчины 35 лет заболевание началось остро со внезапного поноса. Испражнения были водянистыми. Позже присоединилась многократная рвота. Вследствие обезвоживания кожа морщинистая. Наблюдались судороги, сильная жажда, одышка. Развилось коматозное состояние и больной умер. При вскрытии обнаружено, что просвет тонкой кишки резко расширен, переполнен бесцветной жидкостью, которая напоминает рисовый отвар. Стенка кишки, в том числе ее слизистая оболочка, отечная, с красными пятнами (множество мелкоточечных кровоизлияний). Ваш диагноз?
A. чума
B. холера
C. сибирская язва
D. туляремия
E. бруцеллез
454. Мужчина 29 лет, по специальности охотник, внезапно заболел: температура 38-40оС, наблюдались озноб, боль в мышцах, рвота, носовые кровотечения, на кисти появилась папула до 1.5 см в диаметре, которая быстро превратилась в пустулу с образованием очень болезненной язвы. Развилась генерализованная лимфаденопатия. При гистологическом исследовании биоптата кожи в дерме обнаружены гранулемы, которые состоят из эпителиоидных, лимфоидных, многоядерных гигантских клеток типа "инородных тел", полиморфноядерных лейкоцитов. В центре гранулем определяется некроз. Ваш диагноз?
A. туберкулез
B. сибирская язва
C. туляремия
D. чума
E. бруцеллез
455. Работник одного из сельскохозяйственных предприятий остро заболел и при нарастающих явлениях интоксикации умер. На аутопсии обнаружена увеличенная, дряблая, на разрезе - темно-вишневого, почти черного, цвета селезенка, которая дает обильный соскоб пульпы. Мягкие мозговые оболочки свода и основания мозга отечные, пропитаны кровью, темно-красного цвета ("красный чепец", или "шапочка кардинала"). Микроскопически обнаружено серозно-геморрагическое воспаление оболочек и ткани мозга с разрушением стенок мелких сосудов. Ваш диагноз?
A. туляремия
B. чума
C. бруцеллез
D. сибирская язва
E. туберкулез
456. Женщина 45 лет, жительница сельской местности. Долгое время жаловалась на слабость, бессонницу, раздражительность, боли в мышцах и суставах, повышение температуры до 37,1-37,3°С. Смерть наступила при явлениях полиорганной недостаточности. На аутопсии в органах обнаружены гранулемы, сформированные макрофагами (эпителиоидными клетками), расположенными беспорядочно гигантскими клетками типа Пирогова-Лангханса и небольшим количеством плазматических клеток и эозинофилов. В гранулемах много сосудов, очаги некроза отсутствуют, выявлен системный продуктивно-деструктивный васкулит. Ваш диагноз?
A. туберкулез
B. сибирская язва
C. туляремия
D. чума
E. бруцеллез
457. Женщина, 67 лет, заболела остро. Появился резко выраженный отек и болезненность кожи и подлежащих мягких тканей шеи. Диагностирована флегмона шеи и медиастинит. Больная умрла. На аутопсии левая миндалина чуть увеличена в объеме, плотная, на разрезе желтовато-зеленоватого цвета, с множеством мелких полостей, которые придают ей сотовидную структуру. Мягкие ткани шеи и клетчатка переднего средостения с признаками гнойного расплавления. Микроскопически в ткани много мелких абсцессов, в центре которых расположены интенсивно базофильные образования, которые состоят из коротких палочкоподобных элементов, прикрепленных одним концом к общему центру. Ваш диагноз?
A. актиномикоз
B. лейшманиаз
C. гиардиаз (лямблиоз)
D. бруцеллез
E. амебиаз
458. Пiдлiток скаржиться на потоншення м'язiв i зменшення об'єму гомiлки, якi виникли пiсля тривало незагоювавшогося перелому стегнової кiстки без пошкодження нервiв. Як називається така атрофiя м'язiв.
A. Нейротична
B. Визвана здавлюванням
C. Вiд дiї фiзичних факторiв
D. Дисфункцiональна
E. Визвана недостатнiм кровопостачанням
459. На розтинi виявлена збiльшена в розмiрi печiнка строкатого виду, з малюнком мускатного горiха на розрiзi. У просвiтi печiнкових вен знайденi пристiннi тромби. Назвiть вид порушення кровообiгу в печiнцi.
A. Загальне венозне повнокрiв'я
B. Кровотеча
C. Недокрiв'я
D. Мiсцеве венозне повнокрiв'я
E. Крововилив
460. У хворого при гастроскопiї виявлена виразка слизової оболонки шлунка з штампованими краями i буро-чорним дном, а при гастробiопсiї пiдтверджена гостра виразка з коричнево-чорним пiгментом в її некротичному шарi. Який це пiгмент?
A. Солянокислий гематин
B. Гемосидерин
C. Порфiрин
D. Феритин
E. Бiлiрубiн
461. У хворого виразковою хворобою шлунка з кровотечею при ендоскопiї в шлунку знайдена рiдина кольору кавової гущавини. Який пiгмент обумовив такий колiр вмiсту шлунка?
A. Солянокислий гематин
B. Порфiрин
C. Бiлiрубiн
D. Ферити
E. Гемосидерин
462. У хворого, померлого вiд гiпертонiчної хвороби, на розтинi виявлене збiльшене серце масою 600 г з потовщеною до 2 см стiнкою лiвого шлуночка i розширеною порожниною шлуночка. Уточнiть рiзновид пристосувальної перебудови серця.
A. Вiкарна гiпертрофiя
B. Ексцентрична гiпертрофiя
C. Концентрична гiпертрофiя
D. Ексцентрична атрофiя
E. Вакантна гiпертрофiя
463. При розтинi померлого хворого вiд хронiчної ниркової недостатностi в слизуватiй оболонцi товстої кишки виявленi сiро-жовтi, щiльно з'єднанi плiвки , якi вiдокремлюються з утворенням виразок. Уточнiть вид запалення.
A. Катаральне
B. Серозне
C. Гнiйне
D. Крупозне
E. Дифтерiтичне
464. При мiкроскопiчному дослiдженнi пiсляоперацiйного iнфiльтрату навколо шовного матерiалу виявленi епiтелiоїдноклiтиннi гранульоми з гiгантськими багатоядерними макрофагами. До якого виду гранульом вони вiдносяться:
A. Туберкульознi гранулеми
B. Ревматичнi гранульоми
C. Мiтотичнi гранульоми
D. Гранульоми стороннiх тiл
E. Лепроматознi гранульоми
465. У хворої, яка мешкає в Чорнобильськiй зонi, через 5 рокiв пiсля аварiї збiльшилась щитовидна залоза, в бiоптатi дiагностовано папiлярний рак залози. Укажiть ведучий механiзм у розвитку цього захворювання.
A. Недолiк йоду в їжi
B. Стрес
C. Травма
D. Вплив радiонуклiдiв
E. Надлишок йоду в їжi
466. При аутопсiї хворої, що померла вiд полiорганної недостатностi, виявленi численнi згортки кровi в мiкросудинах легень, головного мозку нирок, печiнки, наднирникiв, а також вогнищевi геморагiї в слизових i серозних оболонках органiв. Який процес виявлено в даному випадку?
A. Дисемiнований тромбоз
B. Дисемiноване внутрiшньосудинне згортання кровi
C. Дисемiнований стаз
D. Дисемiноване гостре недокрiв'я
E. Дисемiнований садж-феномен.
467. У померлого вiд розриву аневризми висхiдного вiддiлу аорти внутрiшня поверхня аневризми з бiлiсуватими вузликами. При мiкроскопiї в середнiй оболонцi аорти навколо мiкросудин виявленi iнфiльтрати iз лiмфоцитiв i плазмоцитiв, з домiшкою гiгантських багатоядерних клiтин Пирогова-Лангханса. Ваш дiагноз.
A. Сифiлiтичний мезаортит
B. Облiтеруючий ендартерiїт
C. Неспецифiчний аортит
D. Атеросклероз
E. Вузликовий периартерiїт
468. При розтинi дитини, що страждала гнiйним омфалiтом, виявленi абсцеси печiнки збiльшена селезiнка з рясним зскрiбком пульпи, гнiйний менiнгоенцефалiт i гнiйний виразковий колiт. Уточнiть захворювання.
A. Септико пiємiя
B. Неспецифiчний виразковий колiт
C. Спленомегалiя
D. Менiнгококовий менiнгiт
E. Дизентерiя
469. У дитини з позитивними туберкулiновими пробами при рентгеноскопiї виявили первинний легеневий туберкульозний комплекс. Назвiть його патологоанатомiчнi компоненти .
A. Вогнище пневмонiї i гнiйний лiмфаденiт
B. Вогнище казеозної пневмонiї, грануломатозний лiмфангiт i лiмфаденiт
C. Вогнище пневмонiї i гнiйний лiмфангiт
D. Гнiйний плеврит i лiмфаденiт
E. Вогнище пневмонiї i гнiйний плеврит
470. У померлого вiд тяжкого грипу в головному мозку знайденi навколосудиннi лiмфоцитарнi iнфiльтрати i множиннi дрiбнi крововиливи, дистрофiя нейронiв i нейроглiальнi вузлики. Ваш дiагноз.
A. Iнфаркт мозку
B. Вiрусний енцефалiт
C. Iшемiчна енцефалопатiя
D. Гнiйний енцефалiт
E. Мозковий крововилив
471. У хворого гнiйною раною виникла бактерiємiя, збiльшились лiмфатичнi вузли i селезiнка, в яких при мiкроскопiї виявлена гiперплазiя i плазмоцитарна трансформацiя В-лiмфоцитiв. Який процес вiддзеркалюють виявленi морфологiчнi змiни.
A. Пролiферативне запалення
B. Пiдвищений синтез iмуноглобулiнiв
C. Малiгнiзацiя
D. Гiперчутливiсть уповiльненого типу
E. Гiперчутливiсть негайного типу
472. У пацiєнта при вдиханнi пилу амброзiї виникає гострий набряк слизової оболонки носоглотки и астмоподiбний спазм бронхiол з експiраторною задухою. Якi iмуноглобулiни зумовлюють таку реакцiю?
A. Ig G
B. Ig A
C. Ig E
D. Всi iмуноглобулiни разом
E. Ig M
473. У хворої через 9 днiв пiсля введення великих доз протиправцевої сироватки розвилася кропивниця з пiдвищенням температури, шкiрною сверблячкою, набряком слизуватих оболонок. Вкажiть iмунологiчний механiзм хвороби.
A. Реагiнова анафiлактична реакцiя
B. Грануломатоз
C. Патогенний ефект сенсибiлiзованих лiмфоцитiв
D. Цитотоксична дiя антитiл
E. Iмунокомплексний механiзм
474. У хворого при рентгенологiчному обстеженнi в плоских кiстках виявленi множиннi вогнища остеопорозу i остеолiзiсу. У трепанобiоптатi виявлено високий змiст пухлинних плазматичних клiтин. Ваш дiагноз.
A. Хронiчний мiєлолейкоз
B. Гiстiоцитоз
C. Гострий моноцитарний лейкоз
D. Мiєломна хвороба
E. Лiмфогрануломатоз
475. У хворого в глибокiй комi пiсля черепно-мозкової травми в оперативно видалених повнокровних, сiро-зелених оболонках мозку мiкроскопiчно виявлена запальна лейкоцитарна iнфiльтрацiя и кокова мiкрофлора. Уточнiть дiагноз.
A. Гнiйний менiнгiт
B. Серозний менiнгiт
C. Геморагiчний менiнгiт
D. Гнiйний бактерiальний менiнгiт
E. Вiрусний менiнгiт
476. При мiкроскопiчному дослiдженнi запального iнфiльтрату шкiри виявлене накопичення гнiйно-лейкоцитарного ексудату в декiлькох волосяних фолiкулах. Як називається таке запалення:
A. Фурункул
B. Флегмона
C. Натiчник
D. Карбункул
E. Абсцес
477. У хворої, що страждала вторинним сифiлiсом, з'явилися вогнища депiгментацiї шкiри у верхнiх вiддiлах спини. Назвiть патологiчний процес у шкiрi.
A. Дисплазiя
B. Лейкоплакiя
C. Пара кератоз
D. Лейкодерма
E. Метаплазiя
478. У хворого з пiдвищеним змiстом паратгормону при гiстологiчному дослiдженнi дiлянки патологiчного перелому кiстки виявленi вогнища лакунарного розсмоктування остеоїдних балок, кiсти i новоутворення фiброзної тканини. Ваш дiагноз.
A. Аденома паращитовидної залози
B. Мiнеральна дистрофiя
C. Остеомiєлiт
D. Мiєломна хвороба
E. Остеобластокластома
479. При розтинi померлого вiд легенево-серцевої недостатностi знайденi стовщенi, деформованi бронхи, заповненi слизово-гнiйним ексудатом. При мiкроскопiї в бронхах виявлена запальна iнфiльтрацiя, вогнища плоскоклiтинної метаплазiї епiтелiю та збiльшення кiлькостi келиховидних клiтин. Ваш дiагноз.
A. Хронiчний бронхiт
B. Емфiзема легень
C. Рак легенiв
D. Пневмосклероз
E. Бронхопневмонiя
480. На розтинi хворого, померлого вiд сердечної недостатностi, виявлене збiльшене серце масою 550 г, фiбринозний перикардит, а також зморщенi, щiльнi нирки масою по 50 г, з дрiбнозернистою поверхнею i вираженим гiалiнозом артерiол та клубочкiв. Назвiть основне захворювання.
A. Перикардит
B. Гiпертонiчна хвороба
C. Кардiомiопатiя
D. Ревматизм
E. Атеросклероз
481. У хворого облiтеруючим перикардитом в оперативно вилученому перикардi мiкроскопiчно виявленi множиннi казеозно-епiтелiоїднi гранульоми з гiгантськими багатоядерними клiтинами Пирогова-Лангханса. Уточнiть дiагноз.
A. Ревматичний перикардит
B. Некротичний перикардит
C. Фiбропластичний перикардит
D. Iдiопатичний перикардит
E. Туберкульозний перикардит
482. У хворого з кривавою блювотою на операцiї в шлунку знайдена виразка, проникаюча в м'язовий шар шлунка. Краї виразки щiльнi, в днi - кровоточива судина. При цитобiопсiї в краях i днi виразки виявлена рубцева тканина. Яка це виразка?
A. Пенетруюча виразка
B. Гостра кровоточива виразка
C. Хронiчна кровоточива виразка
D. Перфоративна виразка шлунка
E. Малiгнiзована виразка
483. У хворого з пiдвищеним титром антитiл до обкладових клiтин шлунка при ендоскопiчнiй гастробiопсiї виявлений хронiчний атрофiчний гастрит тiла шлунка. Назвiть основний механiзм розвитку такого гастриту.
A. Запальний
B. Токсичний
C. Рефлюксний
D. Аутоiмунний
E. Бактерiальний
484. На розтинi у померлого хворого виявлена аденома передмiхурової залози i великi нирки з рiзко збiльшеними балiями i чашечками, заповненими прозорою рiдиною. Назвiть процес у нирках.
A. Туберкульоз
B. Гiдронефроз
C. Полiкiстоз
D. Гломерулонефрит
E. Пiєлонефрит
485. При мiкроскопiчному дослiдженнi бiоптата шийки матки хворої на хронiчний ендоцервiкоз виявлена клiтинна i ядерна атипiя багатошарового плоского епiтелiю, патологiчнi мiтози, а також роговi перлини в глибинi епiтелiальних шарiв. Ваш дiагноз:
A. Плоскоклiтинний рак зi зроговiнням
B. Перехiдноклiтинний рак.
C. Залозистий рак.
D. Плоскоклiтинний рак без зроговiння
E. Анапластичний рак.
486. У молодої людини виявлений надлишок соматотропного гормону, збiльшенi розмiри носа, губ, ушей, нижньої щелепи, кистей i стоп. Ваш дiагноз.
A. Акромегалiя
B. Хвороба Iценко-Кушинга
C. Гiпофiзарний нанiзм
D. Адiпозогенiтальна дистрофiя
E. Адiсонова хвороба
487. У молодої жiнки, померлої вiд наднирникової недостатностi, наднирники рiзко зменшенi, в потоншенiй корковiй речовинi ендокриноцити вiдсутнi, вони замiщенi лiмфоцитарними iнфiльтратами i дрiбними вогнищами склерозу. Ваш дiагноз
A. Хвороба Кушинга
B. Синдром Уотерхауза-Фрiдерiксена
C. Хвороба Кона
D. Феохромоцитома
E. Хвороба Адiсона
488. У хворого вiком 6 рокiв через кiлька хвилин пiсля укусу оси в дiлянцi правої кистi появився рiзкий бiль, припухлiсть, почервонiння, локально пiдвищилася температура. Який морфологiчний процес лежить в основi вказаних змiн:
A. серозне запалення
B. Пролiферативне запалення
C. Геморагiчне запалення
D. Транссудацiя
E. Дистрофiя
489. У чоловiка вiком 28 рокiв пiсля наобережного поводження з чайником на правому вказiвному пальцi з'явився рiзкий бiль, почервонiння, припухлiсть. Через кiлька хвилин у цiй дiлянцi виник мiхур, який заповнений прозорою, солом'яно-жовтого кольору рiдиною. Проявом якого патологiчного процесу є вказанi змiни:
A. вакуольної дистрофiї
B. ексудативного запалення
C. пролiферативного запалення
D. травматичного набряку
E. альтеративного запалення
490. У жiнки вiком 56 рокiв, яка тривалий час (протягом 13 рокiв) страждає хронiчним пiлефлебiтичним абсцесом печiнки (пiсля перенесеного шигельозу з'явилися ознаки ниркової недостатностi. Яке ускладнення в нирках, може бути пов'язане з хронiчним абсцесом i, що могло послужити причиною цьому
A. амiлоїдоз нирок
B. Постстрептококовий гломерулонефрит
C. Вогнищевий iнтерстицiальний нефрит
D. Пролiферативний гломерулонефрит
E. Подагрична нирка
491. В дiвчинки вiком 3,5 роки, яка гостро захворiла дiагностований черевний тиф. Смерть наступила на 5 добу вiд початку захворювання. На розтинi виявлено, що груповi фолiкули на протязi 1,5 м термiнального вiддiлу клубової кишки збiльшенi, повнокровнi, набряклi, виступають над слизовою оболонкою. На їх поверхнi видно борозни i звивини, якi нагадують поверхню мозку На розрiзi - сiро-червонi, соковитi. Гiстологiчно виявлено повнокров'я, набряк, тифознi вузлики, якi складаються з великих мононуклеарних клiтин, що мають свiтлу цитоплазму i мiстять черевнотифознi палички. Про який патологiчний процес можна думати:
A. гостре пролiферативне запалення
B. Гипертрофiю
C. Катаральне запалення
D. Гiперплазiю
E. Хронiчне пролiферативне запалення
492. Хлопчика вiком 14 рокiв турбувала сверблячка, пiдвищення температури дiлянцi облямiвки нижньої губи, пiзнiше з'явилося багато дрiбних пухирцiв, якi мiстять ледь каламутну, солом'яно-жовтого кольору, опалесцуючу рiдину. При мiкроскопiчному дослiдженнi виявленi лiмфоцити, поодинокi нейтрофiли, злущенi епiтелiальнi клiтини. Який патологiчний процес лежить в основi даного явища:
A. Альтерацiя
B. Набряк
C. Пролiферативне запалення
D. Бiлкова вакуольна дистрофiя
E. ексудативне запалення
493. Чоловiк вiком 55 рокiв тривалий час хворiв на хронiчний гломерулонефрит. Помер при явищах хронiчної ниркової недостатностi. На аутопсiї вiдзначений уринозний запах. На поверхнi епiкарда i перикарда виявляються сiрувато-бiлуватi ворсинчастi нашарування, пiсля зняття яких добре видно рiзко розширенi i переповненi кров'ю судини. Який процес патологiчний процес мав мiсце в перикардi?
A. геморагiчне запалення
B. пролiферативне запалення
C. артерiальне повнокрiв'я
D. фiбринозне запалення
E. органiзацiя
494. Чоловiк вiком 48 рокiв помер вiд сибiркового сепсису. На розтинi виявлено, що м'якi мозковi оболонки на склепiннi та основi мозку набряклi, просякнутi кров'ю, темно-червоного кольору, нагадують "шапочку кардинала". Гiстологiчно - альтерацiя стiнок дрiбних судин оболонок i тканини мозку, дрiбнi лiмфоцитарнi iнфiльтрати. Якому патологiчному процесу вiдповiдають описанi змiни:
A. Субарахноїдальному крововиливу
B. Набряку мозку
C. Крововиливу у мозок
D. Венозному повнокрiв'ю мозку
E. геморагiчному запаленню
495. Жiнка вiком 38 рокiв хворiє на декомпенсовану ваду мiтрального клапана ревматичної етiологiї. При обстеженнi перед операцiєю кардiохiрург виявив у порожнинi перикарда бiля 60 мл солом'яно-жовтої, опалесцуючої рiдини. Листки перикарда повнокровнi, тьмянi. При гiстологiчному дослiдженнi iнтраоперацiйної бiопсiї виявлена помiрна лiмфоїдна iнфiльтрацiя з домiшкою поодиноких полiморфно-ядерних лейкоцитiв, еритроцитiв. Вираженi повнокров'я i набряк епiкарда. До якого виду ексудативного запалення можна вiднести описанi патологiчнi змiни:
A. фiбринозне
B. серозне запалення
C. гнiйне
D. катаральне
E. геморагiчне
496. Жiнка вiком 33 роки знаходилася в гастроентерологiчно-му вiддiленнi з дiагнозом: гострий гастрит. Ендоскопiчно - по малiй кривизнi шлунка виявляється безлiч виразок дiаметром до 1 см. Гiстологiчно - в гастробiоптатi: поверхневий дефект слизової оболонки, який покритий темно-сiрими некротичними масами; у глибинi цього дефекту повнокров'я i набряк тканин, скупчення дрiбних клiтин iз значним гiперхромним ядром. Про який вид запалення свiдчать виявленi змiни в стiнцi шлунка:
A. Пролiферативне запалення
B. альтеративне запалення
C. Регенерацiю
D. Ексудативне запалення
E. Гiперплазiю
497. Дiвчинка вiком 6 рокiв захворiла на дифтерiю i померла на третю добу вiд асфiксiї внаслiдок справжнього крупу. На аутопсiї слизова оболонка гортанi, трахеї i бронхiв стовщена, набрякла, тьмяна, покрита сiруватими плiвками, якi легко вiдокремлюються. Про який вид запалення свiдчать морфологiчнi змiни у гортанi:
A. Серозне запалення
B. Дифтеритичне запалення
C. Катаральне запалення
D. крупозне запалення
E. Геморагiчне запалення
498. В клiнiку доставлено молодого чоловiка, який був покусаний бродячою собакою. З метою профiлактики йому проведений курс вакцинацiї проти сказу. Через 30 хвилин пiсля введення вакцини на шкiрi в дiлянцi на мiсцi щеплення розвинулася виражена гiперемiя i бiль, набряк навколишнiх тканин, пiднялася температура тiла до 38°С. Яка реакцiя гiперчутливостi розвинулася у даного хворого:
A. Контактний дерматит
B. реакцiя типу феномена Артюса
C. Атопiчна реакцiя
D. Iдiосинкразiя
E. Реакцiя типу сироваткової хвороби
499. У хворої жiнки вiком 46 рокiв, яка лiкувалася з приводу загострення хронiчного гастриту, при обстеженнi кровi виявлена макроцитарна гiперхромна анемiя. Поставлено дiагноз "Пернiциозна анемiя". Який процес лежить в основi цiєї патологiї?
A. наявнiсть антитiл проти парiєтальних клiтин шлунка
B. Наявнiсть антитiл проти базальної мембрани шлунка
C. Недостатнiсть залiза в їжi:
D. Порушення розщеплення бiлкiв у шлунку
E. Наявнiсть антитiл проти клiтин покривно-ямкового епiтелiю шлунка
500. Хворому вiком 53 роки пiсля опромiнення виконана операцiя по пересадцi кiсткового мозку. Поступово у хворого нормалiзувалися показники бiлої i червоної кровi. Через 7 тижнiв пiсля операцiї у хворого з'явилися шкiрнi геморагiчнi висипання, через 10 днiв дiарея, iнодi з прожилками кровi, ще через 2 тижнi - збiльшення печiнки, посилилася анемiя та нейтропенiя. В бiоптатах печiнки - дистрофiя гепатоцитiв, некроз окремих часточок, розвитокдрiбновузлового цирозу печiнки, лiмфоцитарна iнфiльтрацiя часточок i портальних трактiв. Яка iмунологiчна реакцiя служить причиною погiршення стану хворого?
A. Вiдторгнення трансплантату
B. Загострення хронiчного гепатиту
C. реакцiя "трансплантат проти хазяїна"
D. Розвиток сепсису
E. Розвиток гострої лейкемiї
501. У хлопчика вiком 10 рокiв поставлена проба Макту (з туберкулiном}. Через 48 годин на мiсцi введення туберкулiну утворилася папула розмiром до 8 мм в дiаметрi. Реакцiя якого типу гiперчутливостi розвинулася пiсля введення туберкулiну?
A. Сироваткова хвороба
B. Феномен Артюса
C. Атопiчна реакцiя
D. гiперчутливiсть IVтипу
E. Анафiлаксiя
502. У дiвчинки 9 рокiв чеpез 2 тижнi пiсля перенесеного ГРЗ розвинулися набряки кiнцiвок, пiдвищення АТ, сеча у виглядi "м'ясних помиїв" Дiагностований постстрептококовий гломерулонефрит з нефритичним синдромом. Який патологiчний процес лежить в основi патологiї нирок?
A. утворення аутоантитiл проти базальної мембрани нирок
B. вiдкладення iмунних комплекснi у канальцях мiж базаль-ною мембраною та епiтелiальними клiтинами;
C. ураження канальцiв нирок токсинами стрептококiв
D. вiдкладення iмунних комплексiв мiж базальною мембраною та ендотелiальними клiтинами у клубочку нирки
E. токсична дiя ацетилсалiцилової кислоти на нирки
503. Жiнка 30 рокiв звернулася до лiкаря зi скаргами на наявнiсть висипки, почервонiння i набряк шкiри, що з'являється пiсля вживання у їжу деяких продуктiв. Кропивниця - це:
A. Системна реакцiя гiперчутливостi I типу
B. Реакцiя гiперчутливостi IV типу
C. Постгемотрансфузiйна реакцiя
D. Мiсцевий прояв гiперчутливостi II типу
E. мiсцевий прояв гiперчутливостi I типу
504. У хворого чоловiка вiком 35 рокiв, пiсля приймання таблетки аспiрину-325 розвинувся алергiчний набряк Квiнке. Яке найнебезпечнiше ускладненням такого набряку:
A. Гiперсекрецiя слизу
B. Серцева недостатнiсть
C. Гостра обструкцiя дихальних шляхiв
D. асфiксiя внаслiдок набряку гортанi
E. Спастичнi болi у животi
505. У дiвчинки 13 рокiв через I4 днiв пiсля перенесеної ангiни розвинувся нефритичний синдром. Дiагностований гострий постстрептококовий гломерулонефрит. Проявом якого процесу є така реакцiя гiперчутливостi III типу:
A. цитотоксичностi Т-лiмфоцитiв
B. антитiльного ушкодження
C. аутоiмунного ушкодження
D. iмунокомплексного пошкодження
E. реакцiї антитiл з антигенами на поверхнi клiтини хазяїна
506. Хворому вiком 67 рокiв хiрург видалив порожнинне утворення печiнки. Встановлено, що макроскопiчно стiнка порожнини утворена щiльною волокнистою сполучною тканиною, вмiст являє собою каламутну, густу, жовтувато-зеленуватого кольору рiдину з неприємним запахом, яка мiкроскопiчно складається переважно з ПМЯЛ. Якому патологiчному процесу вiдповiдають такi морфологiчнi змiни:
A. гостроiлу абсцесу
B. хронiчному абсцесу
C. флегмонi
D. емпiємi
E. холодному абсцесу туберкульозної природи
507. Пiдчас проведення операцiї з приводу гострого флегмонозного апендициту у хлопчика 14 рокiв хiрург звернув увагу на те, що листки очеревини на всьому протязi дифузно потовщенi, повнокровнi, тьмянi, шорсткi. В черевнiй порожнинi виявлено бiля 800 мл каламутної, густої, жовтувато-зеленуватого кольору рiдини з неприємним запахом, яка мiкроскопiчно складається переважно з ПМЯЛ, поодиноких еритроцитiв. Якому патологiчному процесу вiдповiдають такi морфологiчнi змiни:
A. гнiйно-геморагiчному запаленню
B. емпiємi
C. абсцесу
D. катарально-?нiйному запаленню
E. флегмонi
508. На аутопсiї трупа чоловiка 39 рокiв, який раптово помер, в iнтимi черевного вiддiлу аорти визначаються дiлянки жовтуватого кольору, схильнi до злиття, з утворенням плоских довгих смуг, якi не пiдвищуються над її поверхнею. Гiстологiчно - в цих дiлянках серед глад-ком'язових клiтин i макрофагiв виявляються клiтини з пiнистою цитоплазмою. При забарвленнi суданом Ш вiдзначається їх яскраво-жовто-гарче забарвлення. Для якої стадiя атеросклерозу найхарактернiша описана картина:
A. лiпоїдозу
B. Атерокальцинозу
C. Виразки
D. Атероматозу
E. Лiпосклерозу
509. Чоловiк вiком 75 рокiв поступив у клiнiку iз скаргами на рiзкi болi в черевнiй порожнинi, слабiсть, ниткоподiбний пульс. Пiд час операцiї виявлено, що парааортальна клiтковина iмбiбована кров'ю. В черевному вiддiлi аорта мiшкоподiбно вибухає, стiнка її стоншена. В центрi її виявляється дефект з нерiвними краями. Яке захворювання викликало дане ускладнення:
A. Iшемiчна хвороба серця
B. атеросклероз
C. Кардiмiопатiя
D. Гiпертонiчна хвороба
E. Системний васкулiт
510. На аутопсiї трупа чоловiка вiком 74 рокiв, пiдвищеного вiдживлення, який помер вiд гострого iнфаркту мiокарда, виявлено, що в iнтимi коронарних, ниркових i стегнових артерiй є велика кiлькiсть жовтуватих, щiльних утворень, якi вибухають в просвiт i рiзко його звужують. Поверхня деяких з них безструктурна, брудного кольору. В просвiтi лiвої стегнової артерiї сухий, темно-червоного кольору, шаруватий, тьмяний згусток кровi, який спаяний iз стiнкою судини i кришиться. Якiй стадiї атеросклерозу вiдповiдають деструктивнi змiни деяких бляшок стадiї:
A. Атерокальцинозу
B. Атероматозу
C. Еластофiброзу
D. Еластозу
E. виразки
511. Чоловiк вiком 65 рокiв знаходився у ЛОР-вiддiленнi з приводу гнiйного, рецидивуючого отиту. На 9 добу перебування в стацiонарi помер вiд набряку мозку з вклиненням мигдаликiв мозочка у великий потиличний отвiр. На аутопсiї у скроневiй областi лiвої пiвкулi виявлено дiлянку круглої форми, безструктурну, яка являє собою порожнину з нерiвними, шорсткими краями, заповнену каламутною сливкоподiбною жовтувато-зеленувагою рiдиною. Стiнки порожнини вистеленi тканиною мозку. Про який патологiчний процес свiдчать описанi морфологiчнi змiни свiдчать у тканинi мозку:
A. Хронiчний абсцес
B. Флегмону
C. гострий абсцесс
D. Колiквацiйний некроз (сiре розм'якшення мозку)
E. Емпiєму
512. У жiнки 28 рокiв народився мертвий плiд з гестацiйним вiком понад 43 тижнi. Шкiра плоду суха лупиться. На аутопсiї - загальна гiпотрофiя i наявнiсть ядер окостенiння проксимального епiфiза великогомiлкової i плечової кiсток. навколоплiднi води, пуповина та оболонки послiду забарвленi меконiєм. Проявом якого перiоду є описанi морфологiчнi змiни:
A. Постнатального перiоду
B. Iнтранатального перiоду
C. Пренатального перiоду
D. антенатального перiоду
E. Перiоду прогенезу
513. У хлопчика вiком 6 рокiв з'явилися болi в областi пупка, здуття живота, гурчання, нудота. Протягом тижня закрепи замiнялися поносами (випорожння пiнявi з незначною домiшкою слизу). Стiлець частий, випорожнення рiдкi, iз значною кiлькiстю слизу, який мав зелене забарвлення i пiняво-пухнастий вигляд. При гiстологiчному дослiдженнi бiопсiї рiзних вiддiлiв кишки виявлено наявнiсть у слизовiй оболонцi 12-ти палої кишки оерпоподiбних трофозотв на поверхнi мiкроворсин епiтелiальних клiтин та ентероколiт з помiрною лiiмфогiстiоцитарною iнфiльтрацiєю слизової оболонки, Про яке кишкове iнфекцiйне захворювання йде мова?
A. гiардiаз (лямблiоз);
B. Кампiлобактерний ентероколг?;
C. Дизентерiю
D. Амебiаз
E. Сальмонельоз
514. Жiнка вiком 68 рокiв хворiє на хронiчний фiброзно-кавернозний туберкульоз легень протягом 20 рокiв. Поступив у нефрологiчне вiддiлення з явищами уремiї. Прижиттєва проба на наявнiсть у нирках амiлоїду виявилася позитивною. Про яку форму амiлоїдозу йде мова в даному випадку?
A. первинний системний
B. вторинний системний
C. сiмейний вроджений
D. сенильний (старечий)
E. обмежений (мiсцевий)
515. На розтинi трупа чоловiка вiком 57 рокiв, який помер вiд висипного тифу, виявлено, що м'язи передньої черевної стiнки i стегон щiльнi, лажi, бiлуваато-жовтого кольору, нагадують стеаринову свiчу. Проявом якого патологiчного процесу є описанi змiни у м'язах:
A. ценкеровського некрозу
B. колiквацiйного некрозу
C. казеозного некрозу
D. фiбриноїдного некрозу
E. апоптозу
516. У хворого вiком 35 рокiв з ознаками гострого iнфекцiйного респiраторного захворювання при електронно-мiкроскопiчному дослiдженнi епiтелiю бронха виявленi вiруснi частинки, а також ультраструктури, якi зв'язанi з клiтинною мембраною i утворюють спiралеподiбної форми фiгури. Якi патологiчнi утворення вони являють собою?
A. пошкодженi мiтохондрiї
B. пiноцитознi мiхурцi
C. псевдомiєлiновi утворення мембрани
D. залишковi резидуальнi тiльця
E. фаголiзоми
517. Пiд час розтину тiла чоловiка 38 рокiв, який тривалий час зловживав алкоголем та помер внаслiдок субтотального панкреонекрозу, були знайденi наступнi макроскоповi змiни печiнки: розмiри збiльшенi, поверхня гладка, тканина в'яла жовтого кольору; мiкроскопово: балково-часточкова будова частково порушена внаслiдок мезенхiмально-клiтинної реакцiї, майже всi гепатоцити мають перснеподiбну форму; iнфiльтрацiя портальних трактiв нейтрофiльними лейкоцитами та тiльця Малорi i Каунсильмена не знайденi. Дiагностуйте захворювання печiнки.
A. Портальний цироз
B. Хронiчний персистуючий гепатит
C. Хронiчний гепатоз
D. Гострий гепатоз
E. Алкогольний гепатит
518. Пiд час розтину тiла чоловiка 38 рокiв, який тривалий час зловживав алкоголем та помер внаслiдок субтотального панкреонекрозу, були знайденi наступнi макроскоповi змiни печiнки: розмiри збiльшенi, поверхня з дiлянками западiння, тканини щiльна; мiкроскопово: балково-часточкова будова збережена, незначний перипортальний склероз, iнтрачасточково розташованi множиннi дрiбновогнищевi некрози гепатоцитiв, дiлянки некрозу та портальнi тракти iнфiльтрованi нейтрофiлами, в цитоплазмi гепатоцитiв розташованi множиннi тiльця Малорi. Дiагностуйте захворювання печiнки.
A. Хронiчний гепатоз
B. Гострий гепатоз
C. Хронiчний алкогольний гепатоз
D. Хронiчний персистуючий гепатит
E. Гострий алкогольний гепатит
519. Пiд час розтину тiла жiнки 28 рокiв, яка хворiла на гострий апендицит, були знайденi множиннi гострi абсцеси печiнки, що привело до смертi. Якi морфологiчнi змiни стiнки паростку та оточуючих тканин привели до розвитку смертельного ускладнення?
A. Самоампутацiя паростку
B. Емпiєма паростку
C. Апендикулярний тромбоартерiїт
D. Перфорацiя стiнки паростку
E. Апендикулярний тромбофлебiт
520. Жiнка 32 рокiв поступила в хiрургiчну клiнiку з картиною гострого живота, був дiагностований гострий апендицит; пiд час дослiдження видаленого червоподiбного паростку було встановлено, що вiн збiльшений в розмiрах, стiнки потовщенi, очеревина вкрита зеленкуватими плiвчастими нашаруваннями, в просвiтi мiстяться каловi маси та гнiй; мiкроскопово: всi шари стiнки паростку мiстять дифузний лейкоцитарний iнфiльтрат, у власнiй пластинцi слизової оболонки та у м'язевому шарi розташованi множиннi дрiбнi абсцеси, на очеревинi знайденi фiбринознi нашарування з лейкоцитарним iнфiльтратом. Дiагностйте вид апендициту.
A. Простий
B. Апостематозний
C. Гангренозний
D. Флегмонозний
E. Поверхневий
521. Жiнка 20 рокiв поступила в хiрургiчну клiнiку зi скаргами на м'язеву слабiсть та швидку втомлюванiсть, в неї виник птоз, були ураженi жувальнi, мовнi та ковтальнi м"язи, окрiм того було дiагностовано збiльшення тимуса. Пiсля тимектомiї гiстологiчно в тимусi була знайдена фолiкулярна гiперплазiя, а в бiоптатi скелетного м'язу - дистрофiя та некроз окремих м'язевих волокон та вогнищевий лiмфоцитарний iнфiльтрат. Дiагностуйте захворювання м'язевої системи.
A. Дерматомiозит
B. М'язева дистрофiя Дюшена
C. Прогресуюча м'язева дистрофiя
D. Мiастенiя
E. М'язева дистрофiя Ерба
522. Пiд час розтину тiла хлопчика 9 рокiв знайденi ознаки гiпотрофiї, коричневий колiр шкiри, прояви геморагiчного синдрому (крововиливи в шкiру, в слизовi та серознi оболонки, множиннi гемартрози), окрiм того виявленi значнi змiни кiсток (епiфiзеолiз, фiброз кiсткового мозку). Дiагностуйте вид гiповiтамiнозу, що викликав цi змiни.
A. Вiтамiну С
B. Вiтамiну Д
C. Вiтамiну В
D. Вiтамiну Е
E. Вiтамiну А
523. Пiд час розтину тiла хлопчика 9 мiсяцiв знайденi ознаки гiпотрофiї та значнi змiни кiсток скелету: кранiотабес, остеофiти лобних кiсток, потовщення епiфiзiв трубчастих кiсток. Дiагностуйте вид гiповiтамiнозу, що викликав цi змiни.
A. Вiтамiну Е
B. Вiтамiну Д
C. Вiтамiну А
D. Вiтамiну В
E. Вiтамiну С
524. У мужчини 32 рокiв було виявлено дифтеритичне запалення слизової оболонки зiву. Виберiть морфологiчну ознаку, що обумовлює клiнiчний перебiг процесу.
A. Щiльний зв'язок плiвки iз пiдлягаючими тканинами
B. Щiльна консистенцiя ексудату
C. Глибокий некроз слизової та пiдлягаючих тканин
D. Наявнiсть нейтрофiльних лейкоцитiв у ексудатi
E. Наявнiсть полiмеризованого фiбрину у ексудатi
525. -рiчний хлопчик помер вiд серцевої слабостi, що розвинулась пiсля атаки ревматизму. При дослiдженнi аутопсiйного матерiалу було виявлено дифузне iнтерстицiйне запалення у мiокардi з полiморфноклiтинним iнфiльтратом. Виберiть, який тип клiтин буде визначати перебiг процесу при даному видi запалення.
A. Плазматичнi клiтини
B. Епiтелiоїднi клiтини
C. Нейтрофiли
D. Макрофаги
E. Еозинофiли
526. Хвора 33 рокiв протягом декiлькох рокiв хворiла на системний червоний вовчак з ураженням нирок, шкiри та серцево-судинної системи. Для уточнення дiагнозу було проведено бiопсiйне дослiдження шкiри i виявлено типовi змiни. Виберiть морфологiчний прояв, що свiдчить про переважання iмунокомплексних реакцiй.
A. Плазматичне просочування стiнок судин
B. Некротизуючий васкулiт
C. Геморагiчний васкулiт
D. Фiбриноїдний некроз стiнок судин
E. Фiбринозний васкулiт
527. У хлопчика 5 рокiв пiсля перенесеної ангiни збiльшились шийнi лiмфовузли. Оскiльки пiсля терапiї лiмфовузли майже не зменшувались, було проведено бiопсiйне дослiдження лiмфоїдної тканини. Виберiть морфологiчний прояв, що свiдчать про наявнiсть ознак гуморальних iмунних реакцiй у вiдповiдь на антигенну стимуляцiю.
A. Збiльшення кiлькостi плазматичних клiтин
B. Виражений апоптоз у зародкових центрах
C. Скупчення лiмфоцитiв
D. Фолiкулярна гiперплазiя корової частини
E. Наявнiсть трансформованих лiмфоцитiв
528. У жiнки 30 рокiв з гiпернефроїдним раком правої нирки з проростанням пухлини у ниркову вену пiд час операцiї нефректомiї, наступила раптова зупинка серця. При автопсiї в порожнинi правого шлуночка виявлено пухлинний ембол великих розмiрiв. Вкажiть який з вказаних факторiв мав провiдне патогенетичне значення у розвитку раптової смертi.
A. Спазм вiнцевих артерiй серця
B. Спазм бронхiального дерева
C. Великi розмiри ембола
D. Пульмокоронарний рефлекс
E. Спазм гiлок легеневої артерiї
529. У чоловiка 60 рокiв, який хворiв на бронхоектатичну хворобу i помер вiд ниркової недостатностi, на автопсiї виявлено амiлоїдоз нирок. Вкажiть дiагностично найважливiшу його ознаку.
A. Сальний вигляд нирок
B. Конго-рот позитивнi депозити у клубочках
C. Склероз нирок
D. Ущiльнення нирок
E. Збiльшення нирок у розмiрах
530. У 47-рiчного чоловiка пiд час колоноскопiї дiагностовано полiп прямої кишки, який був видалений. При гiстологiчному дослiдженнi полiпу виявленi характернi морфологiчнi ознаки аденоматозного полiпу, а також деякi ознаки малiгнiзацiї. Вкажiть найдостовiрнiшу морфологiчну ознаку малiгнiзацiї.
A. Епiтелiальнi клiтини у залозах мають гiперхромнi ядера
B. У залозистому епiтелiї спостерiгається множиннi мiтози
C. Поодинокi залозистi структури знаходяться у нiжцi полiпу
D. Пухлина має органоїдну будову
E. Полiп побудований з призматичного епiтелiю, який утворює залозистi структури
531. У 23-рiчного чоловiка протягом трьох-чотирьох мiсяцiв вiдзначається збiльшення шийних лiмфатичних лiмфовузлiв вздовж заднього краю грудинно-ключично-сосцевидного м'язу. З дiагностичною метою зроблена бiопсiя одного з цих лiмфовузлiв. При гiстологiчному дослiдженнi виявленi типовi ознаки хвороби Ходжкiна, змiшано-клiтинного варiанту Виберiть, на пiдставi якої морфологiчної ознаки став можливим такий дiагноз:
A. У складi пухлини є множиннi еозинофiльнi лейкоцити
B. Пухлина мiстить поодинокi клiтини Березовського-Штернберга
C. Серед цих клiтин спостерiгаються великi i малi клiтини Ходжкiна
D. Звичайна будова лiмфовузла вiдсутня
E. Пухлина складається з виражено полiморфних клiтин
532. -рiчний чоловiк помер вiд масивного крововиливу у головиний мозок, який виник внаслiдок гiпертонiчної хвороби. При автопсiйному дослiдженнi виявленi типовi патоморфологiчнi ознаки артерiальної гiпертензiї. Вкажiть найдостовiрнiшу морфологiчну ознаку її:
A. Гiпертрофiя мiокарду лiвого шлуночка серця
B. Плазматичне прояскання мiкроциркуляторного русла
C. Дифузний гломерулогiалiноз
D. Розповсюджений артерiосклероз внутрiшнiх органiв i головного мозку
E. Розповсюджений артерiоло-капiлярогiалiноз внутрiшнiх органiв i головного мозку
533. При патолого-анатомiчному розтинi тiла померлого виявленi яскравi ознаки септикопiємiї та полiпозно-виразковий ендокардит аортального клапану. З анамнезу вiдомо, що септичний стан у хворого триває протягом 1,5-2 мiсяцiв. Вкажiть найбiльш достовiрнiшу патоморфологiчну ознаку полiпозно-виразкового-ендокардиту:
A. Ураження саме аортального клапану
B. Деформацiя клапану
C. Мiкропетрифiкацiя стулок клапану
D. Множиннi тромботичнi-нашарування на стулках клапану
E. Колонiї бактерiй у пристiнкових тромбах стулок клапанiв
534. У 23-рiчного хворого, який помер вiд прогресуючої серцевої недостатностi дiагностованi типовi прояви ревматичного ураження серця: ендокардит мiтального клапану, мiокардит i серозно-фiбринозний перикардит. Виберiть найтиповiшi змiни мiокарду, характернi для ревматичного мiокардиту:
A. У iнтерстицiї мiокарда лiвого шлуночка спостерiгається вогнищевий лiмфо-макрофагальний iнфiльтрат
B. У iнтерстицiї мiокарда лiвого шлуночка, переважно периваскулярно спостерiгаються дрiбнi скупчення великих гiперхромних макрофагiв
C. У iнтерстицiї мiокарда лiвого шлуночка спостерiгається мукоїдне набухання
D. У iнтерстицiї мiокарда лiвого шлуночка спостерiгається дрiбно вогнищевий i дифузний склероз
E. У iнтерстицiї мiокарда лiвого шлуночка спостерiгається дифузний лiмфо-макрофагальний iнфiльтрат
535. У 27-рiчної жiнки сукупность клiнiчних та лабораторних ознак дозволяє заподозрити ревматичне захворювання. Вкажiть, яке з наведених положень є найбiльш достовiрним для дiагностики ревматичних захворювань:
A. Генетична схильнiсть
B. Системне ураження судин
C. Системна прогресуюча дезорганiзацiя сполучної тканини
D. Iмунопатологiчнi реакцiї
E. Хронiчний хвилеподiбний перебiг
536. У результатi гiстологiчного дослiдження бiоптату iз стiнки бронха в слизовому шарi виявлено: вогнищеву плоскоклiтинну метаплазiю призматичного епiтелiю, збiльшення кiлькостi келихоподiбних клiтин, розростання грануляцiйної тканини, що виступають над поверхнею слизового шару та мiстять дифузний запальний iнфiльтрат, який складається з лiмфоцитiв, плазматичних клiтин, гiстiоцитiв. Дiагностуйте вид бронхiту:
A. Хронiчний гнiйний бронхiт
B. Хронiчний деформуючий бронхiт
C. Хронiчний полiпозний бронхiт
D. Хронiчний слизисто-гнiйний бронхiт
E. Хронiчний слизистий бронхiт
537. Чоловiковi 56 рокiв проведено бронхоскопiю, в ходi якої в лiвому головному бронсi виявлено екзофiтну пухлину, яка звужує просвiт бронха на 2/3; гiстологiчно - пухлина побудована з полiморфних епiтелiальних клiтин, з численними патологiчними мiтозами та гiперхромними ядрами; пухлиннi клiтини формують тяжi та гнiзда, в центральних частинах яких виявляються еозинофiльнi, концентрично орiєнтованi маси. Дiагностуйте пухлину.
A. Великоклiтинний рак
B. Плоскоклiтинний роговiючий рак
C. Залозисто-плоскоклiтинний рак
D. Дрiбноклiтинний рак
E. Плоскоклiтинний нероговiючий рак
538. В ходi гiстологiчного дослiдження вишкрiбку стiнок порожнини матки 45-рiчної жiнки з порушеннями оварiально-менструального циклу виявлено збiльшення кiлькостi ендометрiальних залоз, клiтини залоз з морфологiчними ознаками фази пролiферацiї, деякi залози - кистозно розширенi. Дiагностуйте захворювання.
A. Залозисто-кистозна гiперплазiя ендометрiю
B. Залозиста гiперплазiя ендометрiю
C. Атипова гiперплазiя ендометрiю
D. Аденокарцинома ендометрiю
E. Залозистий полiп ендометрiю
539. У 12-рiчного хлопчика пiсля перенесеного стрептококового тонзилiту роз_винулась олiгурiя, пiдвищення артерiального тиску та набряки пiдшкрiної жирової клiтковини в дiлянцi обличчя. Проведено пункцiйну бiопсiю нирки. В бiоптатi виявлено дифузне ураження всiх дослiджуваних клубочкiв, гiперемiю капiлярiв клубочкiв, поодинокi фiбриновi мiкротромби в просвiтах капiлярiв, розширення мезангiальних просторiв та iнфiльтрацiя мезангiуму сегментоядерними лейкоцитами. Дiагностуйте вид гломерулонефриту.
A. Гострий ексудативний гломерулонефрит
B. Хронiчний фiбробластичний гломерулонефрит
C. Пiдгострий екстракапiлярний гломерулонефрит
D. Хронiчний мезангiокапiлярний гломерулонефрит
E. Хронiчний мезангiопролiферативний гломерулонефрит
540. У 68-рiчної жiнки внаслiдок стенозуючого атеросклерозу вiнцевих артерiй розвинувся гострий iнфаркт мiокарду. Пiд час секцiї виявлено: в просвiтi перед_ньої мiжшлуночкової гiлки лiвої коронарної артерiї крихкi сiро-жовтi маси, що нагадують атероматозний детрит i повнiстю обтурують просвiт су_дини, в товщi передньої та бiчної стiнок лiвого шлуночка - трансмуральну дiлянку неправильної форми, сiро-жовтого забарвлення, по периферiї оточену геморагiчним вiнцем. Дiагностуйте причину iнфаркту.
A. Ретроградна емболiя
B. Жирова емболiя
C. Тромбоз
D. Тканинна емболiя
E. Емболiя стороннiми тiлами
541. Жiнка 72 рокiв впродовж тривалого часу хворiла вторинним туберкульозом легень. В останнi роки життя спостерiгалося прогресування хронiчної ниркової недостатностi, яка i послужила безпосередньою причиною летального кiнця. Пiд час автопсiйного дослiдження виявлено наступнi макроскоповi змiни: нирки та селезiнка збiльшенi в розмiрах, щiльної консистенцiї, паренхiма нирок однорiдна, сiрого кольору, "сального" вигляду; пульпа селезiнка - з множинними дрiбними напiвпрозорими сiрими вклю_ченнями. Дiагностуйте вид мезенхiмальної дистрофiї.
A. Первинний амiлоїдоз
B. Вторинний амiлоїдоз
C. Фiбриноїдне набухання
D. Системний гiалiноз
E. Мукоїдне набухання
542. -рiчний чоловiк з дiагностованою дифетрiєю зiву помер внаслiдок "раннього паралiчу серця". Пiд час розтину виявлено наступнi змiни: обидва мигдалики вкритi масивними сiрими наспластуваннями, щiльно з'єд_на_ними з пiдлеглими тканинами; порожнина лiвого шлуночка дилятована, мiока_рд в'ялої консис_тенцiї, на всьому протязi строкатий - дрiбнi сiро-жовтi зони чергуються з крапковими геморагiями. Мiкроскопово: в мiокардi iнтрамурально роз_пов_сюдженi некрози груп кардiомiоцитiв, якi по периферiї оточенi дрiб_ними полiморфноклiтинними запальними iнфiльтратами. Дiагностуйте мор_фологiчний субстрат "раннього паралiча" серця.
A. Гранулематозний мiокардит
B. Дифузний ексудативний мiокардит
C. Альтеративний мiокардит
D. Дифузний iнтерстицiйний мiокардит
E. Вогнищевий iнтерстицiйний мiокардит
543. В ходi гiстологiчного дослiдження резекованої здухвинної кишки у чоловiка, прооперованого з приводу перфорацiї стiнки кишки та поширеного фiб_риноз_но-гнiйного перитонiту, виявлено наступнi змiни: виразковий дефект, в днi яко_го визначається зона казеозного некрозу та поодинокi гiгантськi багато_ядернi клiтини Пирогова-Ланхганса по периферiї; у власнiй пластинцi сли_зово_го шару множиннi гiгантоклiтиннi гранульоми iз казеозним некрозом в центральних частинах; на поверхнi серозного шару - фiбринозно-гнiйний ексудат. В лiмфа_тичних вузлах брижi - гранульоматозне запалення з гiгантоклiтинними гра_нульомами та казеозним некрозом. Дiагностуйте захворювання.
A. Черевний тиф
B. Гематогенно-дисемiнований туберкульоз
C. Iєрсiнiоз
D. Сальмонельоз
E. Первинний туберкульоз
544. Що лежить в основi патогенезу органоспецифiчних аутоiмунних хвороб?
A. Первинне порушення в iмунокомпетентнiй системi.
B. Порушення контролю iмунного гомеостазу.
C. Атрофiя тканини лiмфоїдного гомеостазу.
D. Поява в органiзмi нових чужерiдних антигенiв.
E. Порушення фiзiологiчної iзоляцiї органiв i тканин, до яких фiзiологiчна толерантнiсть вiдсутня.
545. Що лежить в основi патогенезу органонеспецифiчних аутоiмунних хвороб?
A. Порушення фiзiологiчної iзоляцiї органiв i тканин до яких фiзiологiчна толерантнiсть вiдсутня.
B. Поява в органiзмi нових чужерiдних антигенiв.
C. Недостатнiсть клiтинного iмунiтету.
D. Порушення iмунного гомеостазу лiмфоїдною системою.
E. Атрофiя лiмфоїдної системи.
546. Яка характерна морфологiя для реакцiї гiперчутливостi негайного типу?
A. Пролiферативно-репаративнi реакцiї.
B. Гостре iмунне запалення з наявнiстю фiбрiнозного, фiбрiнозно-геморагiчного ексудату.
C. Дистрофiчнi процеси.
D. Склеротичнi процеси.
E. Утворення рубцiв.
547. Яка характерна морфологiя для реакцiї гiперчутливостi сповiльненого типу?
A. Хронiчне iмунне запалення з наявнiстю лiмфоцитарної i макрофагальної iнфiльтрацiї.
B. Альтеративне запалення.
C. Дистрофiчнi процеси.
D. Утворення рубцiв.
E. Фiбрiнозно-геморагiчне запалення.
548. Реакцiї гуморального iмунiтету лiмфоїдна тканина здiйснює з допомогою:
A. Т-лiмфоцитiв ( тимусзалежнi лiмфоцити ).
B. Плазмоцитiв.
C. В-лiмфоцитiв ( бурсазалежнi лiмфоцити ).
D. Макрофагiв.
E. Лiмфоїдних клiтин.
549. Реакцiї клiтинного iмунiтету лiмфоїдна тканина здiйснює з допомогою:
A. Макрофагiв.
B. В-лiмфоцитiв ( бурсазалежнi лiмфоцити ).
C. Фiброцитiв.
D. Плазмоцитiв.
E. Т-лiмфоцитiв ( тимусзалежнi лiмфоцити ).
550. До патогiстологiчного вiддiлення надiсланий шматочок тканини шлунку з наявнiстю виразки. При гiстологiчному дослiдженнi в стiнцi виразки виявлено: некроз та лейкоцити, грануляцiйна тканина, надмiрний розвиток склеротичної тканини та метаплазiя епiтелiю слизової в краї виразки. Про який вид регенерацiї свiдчать цi змiни?
A. Гiпертрофiя.
B. Фiзiологiчна регенерацiя.
C. Спотворена патологiчна регенерацiя з порушенням змiни фаз.
D. Повна репаративна регенерацiя ( реституцiя ).
E. Неповна репаративна регенерацiя ( субституцiя ).
551. Хворий 60 рокiв помер вiд гострої шлункової кровотечi. На розтинi виявлено варикозно розширенi вени шлунку, стравоходу, кров у порожнинi шлунку, кишкiвнику, рiзко зменшена, ущiльнена бугриста печiнка. Який патологiчний процес привiв через ускладнення до смертi хворого?
A. Хронiчний гастрит.
B. Виразкова хвороба.
C. Синдром Елiсона-Золлiнгера.
D. Жовчно-кам'яна хвороба.
E. Цироз печiнки.
552. Назвiть одне з найважчих ускладнень iнфаркту мiокарда, який розвинуцвся у хворого IХС:
A. Утворення рубця.
B. Атеросклероз вiнцевих артерiй.
C. Крупозно-вогнищевий кардiосклероз.
D. Гостра аневризма серця.
E. Розвиток повторного iнфаркту.
553. У макропрепаратi збiльшенi в розмiрах нирки з гладкою поверхнею, строкатi за рахунок чергування свiтлих дiлянок з вогнищами петехiальних крововиливiв. При мiкроскопiчному дослiдженнi виявлено: у клубочках окремi судиннi петлi в станi фiбрiноїдного некрозу, базальнi мембрани капiлярiв потовщенi, якi мають вид "дротяних петель", в просвiтах деяких капiлярiв мiстяться гiалiновi тромби. Для якого захворювання iз групи аутоiмунних хвороб характернi цi морфологiчнi прояви в нирках?
A. Первинно-зморщена нирка.
B. Амiлоїдоз нирок.
C. Гломерулонефрит.
D. Токсичний нефроз.
E. Вовчаночний нефрит.
554. Хворий 67 рокiв мав важку форму грипу ( штам вiрусу грипу А2 ) з летальним наслiдком. На секцiї змiни в легенях були подiбнi змiнам "великих строкатих легень". При мiкроскопiчному дослiдженнi виявлено: рiзке повнокрiв'я судин, крововиливи, набряк легеневої тканини, в просвiтi бронхiв i альвеол ексудат, який мiстить переважно еритроцити. Про який характер запалення легень свiдчать цi морфологiчнi ознаки?
A. Десквамативна бронхопневмонiя.
B. Геморагiчна бронхопневмонiя.
C. Гнiйна бронхопневмонiя.
D. Фiбрiнозна пневмонiя.
E. Катаральна бронхопневмонiя.
555. Хворий на цукровий дiабет помер вiд хронiчної ниркової недостатностi ( ХНН ) з розвитком уремiї. Пiд час секцiїї виявленi всi прояви уремiї з змiнами в нирках. Якi найiмовiрнiшi мiкроскопiчнi змiни мають мiсце в нирках при цьому ?
A. Вогнищевий некроз коркової речовини нирок.
B. Гiалiновi цилiндри в просвiтi канальцiв нефрону.
C. Гiалiноз та склероз клубочкiв.
D. Некроз епiтелiю канальцiв нефрону.
E. Спазм приносних артерiол.
556. Апендикс, надiсланий до патоморфологiчного вiддiлення пiсля апендиктомiї, потовщений i збiльшений у розмiрах, серозна оболонка тмяна, судини повнокрiвнi, з просвiту вiдростка на розрiзi видiляється рiдина жовто-зеленого кольору. При якiй формi апендициту розвиваються такi змiни?
A. Флегмонозний апендицит.
B. Поверхневий катаральний апендицит.
C. Гангренозний апендицит.
D. Апостематозний апендицит.
E. Простий катаральний апендицит.
557. При мiкроскопiчному дослiдженнi печiнки виявлено венозне повнокрiв'я центра часток, дiапедез еритроцитiв у мiжтрабекулярнi простори, дистрофiя i атрофiя гепатоцитiв центра часток, наявнiсть розростання сполучної тканини в мiсцях атрофiї гепатоцитiв, жирова дистрофiя гепатоцитiв периферiї часток. Про який патологiчний процес у печiнцi йде мова ?
A. Гепатит.
B. Бiлiарний цироз.
C. Мускатна печiнка з передциротичними явищами.
D. Токсична дистрофiя печiнки.
E. Жировий гепатоз.
558. На секцiї виявлено: множиннi геморагiчнi iнфаркти легень, у деяких судинах легень буруватого кольору щiльнi маси, варикозне розширення вен нижнiх кiнцiвок, в яких наявнiсть кришковатих темно-бурого кольору мас. Про який патологiчний процес iдеться мова?
A. Жирова емболiя судин легеневої артерiї.
B. Тканинна емболiя судин легеневої артерiї.
C. Тромбемболiя судин легеневої артерiї.
D. Застiйний тромбоз судин легеневої артерiї.
E. Геморагiчна бронхопневмонiя.
559. У патоморфологiчну лабораторiю надiслана сполучна тканина з крупною артерiальною судиною, в просвiтi якої сiруватого кольору суха кришковата маса, щiльно з'єднана з стiнкою судини. При гiстологiчному дослiдженнi виявлено в артерiальнiй судинi маса облiтеруючого характеру, яка мiстить у собi фiбрiн, тромбоцити, малу кiлькiсть еритроцитiв з переважною кiлькiстю лейкоцитiв з явищем початкової органiзацiї. Рiзновид якого процесу спостерiгаеться в цьому випадку?
A. Тромб-ембол у просвiтi судини.
B. Гiалiновий тромб у просвiтi судини.
C. Облiтеруючий бiлий тромб у просвiтi артерiальной судини.
D. Згорток кровi у просвiтi судин.
E. Сполучна тканина в просвiтi судин.
560. У мiкропрепаратi бiоптату бронха виявлено рiзке повнокрiв'я судин мiкроциркуляторного русла з фiбрiноїдними змiнами i пiдвищенням проникливостi їх стiнок, серозний периваскулярний набряк слизової оболонки i пiдслизового шару, слизова оболонка iнфiльтрована еозинофiлами, базофiлами, лiмфоїдними i плазматичними клiтинами. Базальна мембрана епiтелiю потовщена за рахунок набряку, слизовi залози в станi гiперсекрецiї з пiдвищеною наявнiстю глiкозамiнглiканiв. З яким захворюванням пов'язана морфологiя цього iмунного запалення?
A. Сироваткова хвороба.
B. Бронхiальна астма.
C. Парагрип.
D. Системний червоний вовчок.
E. Анафiлактичний шок.
561. Iшемiчна хвороба серця ( IХС ) обумовлена недостатнiстю коронарного кровообiгу i проявляється:
A. Продуктивним мiокардитом.
B. Дистрофiя мiокардiоцитiв.
C. Крововиливи в мiокард.
D. Гiпертрофiєю мiокарду.
E. Iнфарктом мiокарду.
562. Яка з клiнiко-морфологiчних форм гiпертонiчної хвороби складає її суть як основного захворювання?
A. Кардiальна форма.
B. Ниркова форма.
C. Наднирникова форма.
D. Церебральна форма.
E. Кишкiвникова форма.
563. Смерть хворого наступила вiд серцево-судинної недостатностi. На аутопсiї серце значно збiльшене в розмiрах, дрябле, порожнини розширенi з тромботичними накладаннями на ендокардi, мiокард на розрiзi строкатий, клапани не змiненi. Назвiть патологiчний процес:
A. Мiокардiопатiя.
B. Ревматичний мiокардит.
C. Гiпертрофiя мiокарда при гiпертонiчнiй хворобi.
D. Iзольований iдiопатичний мiокардит.
E. Вади мiтрального клапану.
564. Яка з форм ураження мiокарду при ревматизмi спостерiгається частiше у дорослих людей?
A. Альтеративний мiокардит.
B. Вогнищевий продуктивний ексудативний мiокардит.
C. Вузликовий продуктивний ( гранулематозний ) мiокардит.
D. Дифузний промiжний ексудативний мiокардит.
E. Еозинофiльний мiокардит.
565. Хворий 67 рокiв страждав хронiчним гломерулонефритом з хронiчною нирковою недостатнiстю. Помер вiд азотемiчної уремiї. На аутопсiї виявленi всi прояви уремiї дистрофiчного i запального характеру в органах i тканинах. Який вид запалення найчастiше має мiсце при уремiї?
A. Гнiйне запалення.
B. Фiбрiнозне запалення.
C. Серозне запалення.
D. Катаральне запалення.
E. Гнилосне запалення.
566. При гiстологiчному дослiдженнi зiшкрiба слизової оболонки матки у хворої 54 рокiв з клiнiчним дiагнозом порушення оварiально-менструального циклу виявлено - розростання залозистих структур, що складаються з клiтин з гiперхромними ядрами, фiгурами мiтозiв, атипiєю. Змiни в залозистих структурах супроводжуються порушенням цiлiсностi базальної мембрани клiтин.Для якого патологiчного процесу характернi виявленi мiкроскопiчно змiни?
A. Залозиста гiперплазiя ендометрiю.
B. Гострий ендометрит.
C. Плацентарний полiп.
D. Хорiонепiтелiома матки.
E. Аденокарцинома матки.
567. У патогiстологiчну лабораторiю надiслано шматочок шкiра з пiдшкiрною клiтковиною. Макроскопiчно в пiдшкiрнiй клiтковинi знайдена щiльна пухлина добре вiдмежована вiд навколишнiх тканин. При мiкроскопiчному дослiдженнi пухлинне утворення представлено хаотично переплетеними пучками колагенових волокон i невеликою кiлькiстю вогнищево розташованих сполучнотканинних клiтин. Яка пухлина видiлена?
A. Меланома.
B. Гемангiома.
C. Лейомiома.
D. Лiпома.
E. Щiльна фiброма.
568. Якi змiни в серцi розвиваються при хронiчнiй обструктивнiй емфiземi легень.
A. Гiпертрофiя лiвого шлуночка серця.
B. Ожирiння серця.
C. Атрофiя серця.
D. Iнфаркт мiокарду.
E. Гiпертрофiя правого шлуночка серця.
569. На розтинi хворого, що помер вiд серцево-легеневої недостатностi знайдено темний колiр легень, нерiвномiрне вздуття, "легеневе серце". З анамнезу вiдомо, що хворий протягом 18 рокiв працював шахтарем. Яке захворювання привело до смертi?
A. Сiлiкоз легень.
B. Рак легень.
C. Крупозна пневмонiя.
D. Антракоз легень.
E. Гостра бронхопневмонiя.
570. Вкажiть доброякiсну органонеспецифiчну пухлину з епiтелiю:
A. Фiброма.
B. Семiнома.
C. Аденома.
D. Лейомiома.
E. Лiпома.
571. У хворого на туберкульоз в біоптаті нирки при гістологічному дослідженні у вогнищі казеозного некрозу виявлені безпорядно розсипані дрібні зерна хроматину. Проявом якого патологічного процесу є ці зерна?
A. Каріорексису
B. Апоптозу
C. Пікнозу ядер
D. Мітотичної активності ядер
E. Каріолізису
572. Хворий 23 р. (у 22 р. перехворів вірусним гепатитом В) госпіталізований зі скаргами на біль в правому підребер'ї, диспепсичні явища, втрату ваги. В біоптаті печінки виявлено незворотну внутрішньоклітинну зміну, що є патогномонічною для перенесеного вірусного гепатиту В. Назвіть цю зміну.
A. Гідропічна дистрофія гепатоцитів
B. Тільця Каунсілмена
C. Жирова дистрофія гепатоцитів
D. Зерниста дистрофія гепатоцитів
E. Скупчення глікогену в ядрах клітин
573. У хворого в харкотинні та біоптаті легень у великій кількості були знайдені клітини з внутрішньоклітинними коричневими гранулами, що давали позитивну реакцію на залізо. Проявом якого типу цитофізіологічної активності клітин є наявність коричневих гранул?
A. Мікропіноцитозу
B. Апоптозу
C. Фагоцитозу
D. Резорбції
E. Макропіноцитозу
574. У хворого о 8 годині ранку з'явилися болі за грудиною, о 9 годині ранку в приймальному відділенні за даними ЕКГ встановлений інфаркт міокарда. Через 10 хвилин хворий помер. Яку найбільш достовірну морфологічну ознаку інфаркту міокарда знайдуть при гістологічному дослідженні після розтину трупа?
A. Вакуольну дистрофію кардіоміоцитів субендо_кар_ді_аль_ної зони
B. Зникнення глікогену в кардіоміоцитах
C. Падіння активності дегідрогеназ в фібробластах
D. Жирову інфільтрацію кардіоміоцитів
E. Розслаблення міофібрил кардіоміоцитів
575. В біоптаті нирки: склероз, лімфо-плазмоцитарна інфільтрація стінок мисок та чашок; дистрофія та атрофія канальців. Збережені канальні розширені, розтягнені колоїдоподібними масами, епітелій сплюснутий ("щитовидна" нирка). Якому із пато_логічних процесів це відповідає?
A. Хронічний пієлонефрит
B. Тубуло-інтерстиціальний нефрит
C. Гломерулонефрит
D. Нефросклероз
E. Гострий пієлонефрит
576. У хворого, який зловживав алкого_лем, клініка ниркової недостатно_с_ті, міо_гло__бін_урія, скарги на гострий біль в усіх скелетних м'язах і серці. Гістологічно: набряк, вогнищевий некроз, явища міофагоцитозу і регенера_ції м'язових волокон. Ваш діагноз?
A. Стероїдна міопатія
B. Алкогольна міопатія
C. Тиреотоксична міопатія
D. Прогресуюча м'язова дистрофія
E. Хінгамінова міопатія
577. При аутопсії померлої 2-х місячної дитини відмічено: у шкірі - папули та пустули, у легенях та печінці - лімфоцитарне інтерстиційне запалення, в кістках - новоутворення кісткової тканини, остеохондрит, в головному мозку - лімфоцитарний менінгоенцефаліт. Найбільш вірогідний діагноз:
A. Сепсис, викликаний грамнегативними бактеріями
B. Пізній природжений сифіліс
C. Природжена інфекція вірусом імунодефіциту людини
D. Набута інфекція вірусом імунодефіциту людини
E. Ранній природжений сифіліс
578. На розтині померлого, який за тиждень до смерті лікувався спочатку в терапевтичному, а потім в хірургічному відділенні, знайдені множинні дрібні абсцеси у селезінці, легенях, нирках., міокарді. Первинного вогнища не знайдено. Як правильно називати такий сепсис з точки зору воріт інфекції?
A. Хірургічний
B. Параінфекційний
C. Одонтогенний
D. Криптогенний
E. Терапевтичний
579. У померлої, яка 7 років лікувалася від нефролітіазу, на аутопсії права нирка збільшена у 3 рази. Розтин нирки показав, що вона перетворилася на тонкостінний мішок, заповнений гнійним вмістом (піонефроз). Камінь знаходився у вусті сечоводу. Яка найбільш вірогідна послідовність морфологічних змін?
A. Нефролітіаз, калькульозний гідронефроз, апостематоз, піонефроз
B. Нефролітіаз, апостематоз, піонефроз
C. Нефролітіаз, піонефроз
D. Нефролітіаз, калькульозний гідронефроз, піонефроз
E. Нефролітіаз, пієлоектазія, калькульозний гідронефроз, піонефроз
580. У померлого 44 років, громадянина України, за результатами розтину встановлено поєднання пневмоцистної пневмонії, саркоми Капоші та В-клітинної лімфоми. В анамнезі невпорядковані статеві контакти. Що є найбільш вірогідним?
A. Вторинний імунодефіцит внаслідок первинної В-клітинної лімфоми
B. Інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія преСНІДу
C. Всі захворювання є незалежними
D. Інфекція вірусом імунодефіциту людини, стадія СНІДу
E. Вторинний імунодефіцит внаслідок саркоми Капоші
581. Патологоанатом в біоптаті шкіри побачив гостре серозно-геморагічне запалення і ділянку некрозу. З анамнезу: захворювання почалося з появи невеликої червоної плями, в центрі якої утворився міхур із серозно-геморагічною рідиною. Згодом центральна частина стала чорною. Що є більш вірогідним?
A. Алергічний дерматит
B. Хімічний дерматит
C. Карбункул при сибірці
D. Актиномікоз шкіри
E. Карбункул стрептококовий
582. На розтині померлого 18 років селезінка вагою 580 грамів, темно-червоного кольору на розрізі, дає рясний зскрібок пульпи. Гістологічно: виражена проліферація ретикулярних та гемопоетичних клітин. Як правильно називати таку селезінку?
A. "Септична"
B. "Лейкозна"
C. "Ціанотична"
D. "Сагова"
E. "Порфірова"
583. При мікроскопічному дослідженні нирок спостерігається проліферація нефротелія капсули Боумена, подоцитів і макрофагів з утворенням в її просвіті "півмісяцевих" структур, які стискують клубочок. Капіляри клубочків зазнають некрозу, в їх просвіті спостерігаються фібринові тромби. Деякі клубочки склерозуються або гіалінізуються. Спостерігається виражена дистрофія нефроцитів, набряк та інфільтрація строми нирок. Назвіть патологію нирок.
A. Хронічний пієлонефрит
B. Гострий гломерулонефрит
C. Хронічний гломерулонефрит
D. Підгострий гломерулонефрит
E. Амілоїдоз нирок
584. У хворого, який помер від хронічної ниркової недостатності на грунті хронічного гломерулонефрита нирки зменшені в розмірах, щільної консистенції, капсула знімається важко, оголяючи зернисту поверхню. На розрізі кірковий та мозковий шари тонкі, тканина нирок суха, недокрівна, сірого кольору. Назвіть патологічний процес в нирках.
A. Атеросклеротично-зморщені нирки
B. Вторинно-зморщені нирки
C. Пієлонефротично-зморщені нирки
D. Первинно-зморщені нирки
E. Амілоїдно-зморщені нирки
585. При гістологічному дослідженні нирок померлого від хронічної ниркової недостатності спостерігається склероз, лімфоплазмоцитарна інфільтрація мисок і чашок, гіаліноз слизової оболонки їх з метаплазією перехідного епітелія в багатошаровий плоский. В інтерстиції - хронічне запалення з полями склерозу, інкапсуляцією абсцесів і розсмоктуванням некротичних мас макрофагами. Канальці зазнають дистофії та некрозу. В збережених канальцях просвіт розширений, заповнений колоїдним вмістом (нагадує щитовидну залозу), епітелій сплощений. Клубочки склерозовані. Назвіть патологічний процес.
A. Хронічний гломерулонефрит
B. Гострий пієлонефрит
C. Хронічний пієлонефрит
D. Хронічний тубуло-інтерстиціальний нефрит
E. Амілоїдоз нирок
586. Хворий, який тривалий час працював у хімічній промисловості, помер при явищах зростаючої дихальної недостатності. В легенях виявлена значна кількість вузликів та вузлів, які являють собою склеротичні осередки овальної форми сіро-чорного кольору. Діагностуйте захворювання.
A. Асбесто з
B. Талькоз
C. Слюдяний пневмоконіоз
D. Вузликова форма силікозу
E. Хронічний Берліоз
587. При мікроскопічному дослідженні загрудинної залози визначається зменшення об'єму часточок, петрифікація тимічних тілець, розростання сполучної і жирової тканини. Продукція тимічних гормонів значно зменшена. Про яку патологію залози іде мова?
A. Набута тимомегалія
B. Атрофія
C. Аплазія
D. Агенезія
E. Вроджена тимомегалія
588. У хворого в м'яких тканинах кінцівки після укусу оси розвинулась реакція гіперчутливості негайного типу. Який ексудат буде утворюватись при цій реакції?
A. Гнилісний
B. Катаральний
C. Серозний
D. Фібринозно-геморагічний
E. Фібринозно-гнійний
589. При гістологічному дослідженні щитовидної залози визначається значна інфільтрація лімфоцитами, руйнування паренхіматозних елементів, розростання волокон сполучної тканини. Для якого захворювання характерна така картина?
A. Ендемічний зоб
B. Паренхіматозний зоб
C. Дифузний токсичний зоб
D. Колоїдний зоб
E. Зоб Хосімото
590. На слизовій оболонці правого піднебінного мигдалика спостерігається безболісна виразка з гладким лакованим дном та рівними хрящеподібної консистенції краями. Мікроскопічно - запальний інфільтрат складається з лімфоцитів, плазмоцитів, невеликої кількості нейтрофілів та епітеліоїдних клітин. Яким збудником викликаються такі зміни?
A. Бліда трепонема
B. Стафілокок
C. Кандиди
D. Стрептокок
E. Актиноміцети
591. У хворого при огляді мигдаликів виявлено їх збільшення, слизова оболонка повнокрівна, набрякла, вкрита білувато-жовтими плівками, при їх відторгненні слизова оболонка кровить. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені. Який мікроорганізм викликав такі зміни?
A. Кандида
B. Мікобактерія туберкульозу
C. Бліда трепонема
D. Паличка Лефлера
E. Шигела
592. У жінки 20 р. скарги на слабкість, патологічну стомлюваність м'язів до повної зупинки їх функції, яка відновлювалась після відпочинку, птоз повік. При біопсії скелетних м'язів виявлено їх дистрофію, атрофію, некроз, вогнищеву інфільтрацію лімфоцитами. Ваш діагноз?
A. Міастенія
B. Ревматизм
C. Ревматоїдний артрит
D. Паратиреоїдна дисплазія
E. Фіброзна дисплазія
593. При біопсії вузла з поперечнопосмугованого м'язу знайшли клітини, які нагадують ембріональні м'язи та міобласти без клітинного атипізму. Ваш діагноз?
A. Рабдоміома
B. Рабдоміосаркома
C. Гібернома
D. Лейоміома
E. Фіброміома
594. У хворого 26 р. верхня щелепа розширилась, потовщилась, деформуючи обличчя. При біопсії спостерігається волокниста фіброзна тканина, серед якої визначаються малообвапнені кісткові балки примітивної будови та остеоїдні балочки. Ваш діагноз?
A. Ревматоїдний артрит
B. Остеомієліт
C. Моноосальна фіброзна дисплазія
D. Хвороба Педжета
E. Поліосальна фіброзна дисплазія
595. У хворого 75 років, який довгий час страждав на атеросклероз церебральних судин, на аутопсії у правій тім'яно-скроневої ділянці головного мозку виявлено вогнище неправильної форми, в'ялої консистенції, сірого кольору. Яка найбільш вірогідна причина розвитку цього процесу?
A. Тромбоз правої середньої мозкової артерії
B. Тромбоз правої передньої мозкової артерії
C. Тромбоз правої задньої мозкової артерії
D. Тромбоз судини м'якої мозкової оболонки
E. Тромбоз базилярної артерії
596. У жінки 37 років об'єктивно: сосок з ареолою молочної залози набряклий, пастозний, має вигляд "лимонної шкірки". Уся молочна залоза збільшена у розмірах, ущільнена. В біоптаті виявляються солідні пласти, побудовані з шароподібних клітин з поліморфними ядрами, з великою кількістю патологічних мітозів. Строма дуже бідна, з лімфоцитарною інфільтрацією. Встановити діагноз.
A. Медулярний рак
B. Аденофіброма
C. Аденома
D. Хвороба Педжета
E. Скірозний рак
597. При розтині дитини, померлої від серцевої недостатності, виявлено: розширення порожнин шлуночків серця. Мікроскопічно в стромі міокарда повнокрів'я, набряк, виражені дифузні інфільтрати з гістіоцитів, лімфоцитів, нейтрофілів, еозинофілів. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Альтеративний міокардит
B. Дифузнопроміжний ексудативний міокардит
C. Вузликовий продуктивний міокардит
D. Проміжний продуктивний міокардит
E. Осередковий проміжний ексудативний міокардит
598. У хворого 50 років при фіброгастроскопії виявлено набухання та гіперемія слизової оболонки шлунку, велика кількість мутного, в'язкого ексудату на поверхні. Який морфологічний склад ексудату?
A. Фібрин
B. Глобуліни
C. Слиз
D. Багато ПЯЛ
E. Лімфоцити
599. При розтині трупу чоловіка, померлого від ракової інтоксикації, при макроскопічному дослідженні стінка шлунку потовщена до 1,2 см, слизова оболонка нерухома, її складки не виявляються. На розрізі однорідна, білісувата, хрящоподібної щільності. Яка гістологічна форма найбільш часто зустрічається при вказаному раку?
A. Недиференційований рак із скірозним ростом
B. Залозисто-плоскоклітинний рак
C. Медулярний рак
D. Високодиференційована аденокарцинома
E. Помірнодиференційована аденокарцинома
600. При гістологічному дослідженні біоптату зі слизової оболонки шлунку жінки 50 років виявлено: потоншення слизової оболонки, зменшення кількості залоз, фокуси кишкової метаплазії; повнокрів'я, набряк та склероз строми; дифузна лімфоплазмоцитарна інфільтрація зі значними домішками ПЯЛ. Встановити діагноз.
A. Гострий катаральний гастрит
B. Хронічний атрофічний гастрит у неактивній фазі
C. Гострий фібринозний гастрит
D. Хронічний атрофічний гастрит в активній фазі
E. Хронічний поверхневий гастрит
601. При розтині померлого, що страждав на гіпертонічну хворобу, у речовині головного мозку виявлена "іржава кіста". Що передувало виникненню кісти?
A. Абсцес
B. Ішемічний інфаркт
C. Плазморагії
D. Гематома
E. Діапедезні крововиливи
602. При зовнішньому огляді новонародженого виявлялися виражені зміни шкірних покривів всього тіла. Шкіра суха, тьмяна із нерівною поверхнею та з наявністю сірих пластин, які відшаровуються. З яким видом дистрофії пов'язана ця патологія?
A. Фібриноїдним набуханням
B. Гіаліново-крапельною
C. Мукоїдним набуханням
D. Роговою
E. Гідропічною
603. У хворого, померлого від інфаркту міокарду, при морфологічному дослідженні виявлено глибокий дефект стінки шлунка з ураженням м'язової оболонки. Проксимальний край його підритий, дистальний пологий , на дні - зона некрозу, під якою грануляційна тканина та масивна ділянка рубцевої тканини на місці м'язового шару, обрив його на краях дефекту. Встановити діагноз.
A. Хронічна виразка з малігнізацією
B. Хронічна виразка у стадії загострення
C. Рак-виразка
D. Гостра виразка
E. Ерозія
604. У хворого, який страждав на рак нирки з множинними метастазами, також і у надниркові залози, з'явилися темне коричневе пофарбування шкірних покривів, слабкість, гіпотонія, адинамія. Який пігмент зумовив зміну кольору шкіри?
A. Порфірин
B. Меланін
C. Білівердін
D. Гемосидерин
E. Ліпофусцин
605. У трьохрічної дівчинки, незабаром після перенесеного гострого риніту, з'явилися розповсюджені набряки (анасарка), масивна протеїнурія, гіпоальбумінемія, гіперліпідемія, відсутність малих відростків подоцитів клубочків нирок. Аналогічний приступ був купований кортикостероїдними препаратами. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Підгострий гломерулонефрит
B. Ліпоїдний нефроз
C. Фокальний сегментарний гломерулосклероз
D. Післястрептококовий гломерулонефрит
E. Мембранозна нефропатія
606. На аутопсії хворого, померлого від отруєння етиленгліколем, нирки дещо збільшені у розмірах, набряклі, їх капсула знімається дуже легко, кіркова речовина широка, блідо-сіра, мозкова речовина - темно-червона. Яка патологія нирок розвинулась у хворого?
A. Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит
B. Гострий гломерулонефрит
C. Некротичний нефроз
D. Гострий пієлонефрит
E. Гострий гломерулонекроз
607. У дитини 15 років через 14 днів після перенесеної ангіни з'явилися набряки на обличчі зранку, підвищення артеріального тиску, сеча у вигляді "м'ясних помиїв". Імуногістохімічне дослідження біоптату нирки виявило відкладання імунних комплексів на базальних мембранах капілярів та у мезангії клубочків. Яке захворювання розвинулось у хворого?
A. Гострий гломерулонефрит
B. Гострий гломерулонекроз
C. Гострий пієлонефрит
D. Ліпоїдний нефроз
E. Некротичний нефроз
608. У хворого на дизентерією 40 років на 10 добу хвороби збільшилась температура тіла, з'явився біль у поперековій ділянці, озноб, велика кількість лейкоцитів у сечі. Якими морфологічними змінами можна пояснити цю клініку?
A. Гломерулонефритом
B. Гнійним пієлонефритом
C. Пілефлебітичними абсцесами
D. Ліпоїдним нефрозом
E. Некротичним нефрозом
609. На аутопсії жінки, яка хворіла на хронічну дизентерію, в стромі та паренхімі міокарду, нирок, в слизовій оболонці шлунку, у сполучній тканині легень виявлені фіолетового кольору аморфні відкладання. Яке ускладнення розвинулось у хворої?
A. Метастатичне звапніння
B. Амілоїдоз
C. Дистрофічне звапніння
D. Метаболічне звапніння
E. Гіаліноз
610. У хворої на вірусний гепатит при дослідженні біоптату серед гепатоцитів з балонною дистрофією в синусоїдних капілярах виявлені тільця Каунсильмена, які при електроно-мікроскопічному дослідженні являють собою фрагменти клітин, які оточені клітинною мембраною, містять компактно розташовані органели, а також фрагменти ядер. Проявом якого процесу являють собою тільця Каунсильмена?
A. Некрозу
B. Агенезії
C. Апоптозу
D. Атрофії
E. Гіпоплазії
611. При розтині трупа чоловіка зі злоякісною пухлиною шлунку, померлого від ракової інтоксикації, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми осередки, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках мілких бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке ускладнення розвинулось у хворого?
A. Гострий бронхіт
B. Гостра гнійна бронхопневмонія
C. Проміжна пневмонія
D. Гостра серозна бронхопневмонія
E. Крупозна пневмонія
612. При мікроскопічному дослідженні оперативно видаленого апендикса відмічався набряк, дифузна нейтрофільна інфільтрація стінки з некрозом та наявністю дефекту слизової оболонки з ураженням її м'язової пластинки. Яка форма апендициту розвилась у хворого?
A. Апостематозна
B. Флегмонозна
C. Поверхнева
D. Флегмонозно-виразкова
E. Гангренозна
613. У дитини 4 років виявлено осередок затемнення у ІІІ сегменті лівої легені, збільшення прикореневих лімфатичних вузлів, менінгіальна симптоматика. Які морфологічні зміни м'якої мозкової оболонки можна побачити у випадку летального наслідку?
A. Злуки між оболонками мозку
B. М'які мозкові оболонки у вигляді "зеленого чепчика"
C. Геморагічний ексудат
D. Просоподібні бугорки
E. Серозний набряк
614. У жінки 39 років при операції були видалені збільшена у розмірах маточна труба та частина яєчника з великою кістою. При гістологічному дослідженні стінки труби виявлені децидуальні клітини, ворсини хоріону. Який найбільш імовірний діагноз було встановлено при дослідженні маточної труби?
A. Трубна вагітність
B. Хоріонкарцинома
C. "Паперовий " плід
D. Плацентарний полип
E. Літопедіон
615. Больной умер от прогрессирующей сердечной недостаточности. На вскрытии: сердце расширено в поперечнике, дряблое; мышца на разрезе неравномерного кровенаполнения, пестрая; при гистологическом исследовании в миокарде полнокровие, в строме значительное количество преимущественно мелких одноядерных клеток, раздвигающих кардиомиоциты. Выявленные морфологические изменения свидетельствуют о:
A. венозном полнокровии
B. негнойном межуточном миокардите
C. Кардиосклерозе
D. Инфаркте миокарда
E. жировой дистрофии миокарда
616. При гистологическом исследовании легких больного умершего от сердечной недостаточности, выявлены очаги воспаления с заполнением альвеол жидкостью окрашенной в бледно-розовый цвет, местами с наличием тонких розоватых нитей образующих мелкопетлистую сеть с большим количеством одноядерных, преимущественно мелких, округлой формы клеток. Каков характер экссудата в легких?
A. Геморрагический
B. Серозный
C. Серозно-фибринозный
D. Фибринозный
E. Гнойный
617. У больного 48 лет с измененным тембром голоса произведена биопсия гортани; при гистологическом исследовании обнаружены скопление клеток продолговатой формы со светлым ядром, крупных богатых цитоплазмой клеток с ядрами расположенными на периферии в виде подковы, мелких округлой формы клеток с гиперхромно окрашенными ядрами и очень узким ободком цитоплазмы; на большем протяжении описанные клетки формируют узелки с тенденцией к слиянию и наличием в центре гомогенных в розовый цвет окрашенных масс с обломками ядер. Выявленные гистологические изменения характерны для:
A. Сифилиса
B. Лимфогранулематоза
C. Склеромы
D. Туберкулеза
E. Лепры (проказы)
618. Патологоанатом у женщины 21года при гистологическом исследовании увеличенных шейных лимфатических узлов обнаружены узелки, состоящие преимущественно из плоских слегка вытянутых с бледно окрашенным ядром, гигантских округло-овальной формы клеток с бледно-розовой цитоплазмой и с ядрами расположенными на периферии и мелких округлой формы клеток с узким ободком цитоплазмы; в центре некоторых узелков бесструктурные массы, окрашенные в бледно-розовый цвет. Обнаруженные изменения характерны для:
A. Бруцеллеза
B. Туберкулеза
C. Лимфогранулематоза
D. Саркоидоза
E. Неспецифического гиперпластического лимфаденита
619. При гистологическом исследовании увеличенных надключичных лимфатических узлов, у женщины 40 лет, обнаружено нарушение их структуры с очагами скопления слегка вытянутой формы клеток со светлым ядром, многоядерных крупных овально-округлой формы клеток, богатых цитоплазмой с ядрами расположенными на периферии в виде частокола, окруженные лимфоидными клетками; в центре скопление клеток бесструктурные массы, окрашенные в розовый цвет. Описанные изменения характерны для?
A. Лимфогранулематоза
B. Саркоидоза
C. Туберкулезного лимфаденита
D. Метастаза опухоли
E. Гиперпластического лимфаденита
620. В оперативно удаленной доле легкого по поводу нагноившейся кисты, в 8 сегменте выявлен очаг неправильно-округлой формы диаметром. 1,8 см, плотный на ощупь. На разрезе бело-желтого цвета с тусклой поверхностью и мелкими участками костной плотности. Макроскопическая картина характерна для:
A. Зажившего туберкулезного аффекта
B. Карнификации
C. Хронической пневмонии
D. Хондромы
E. Периферического рака легкого
621. У мужчины 45 лет в течение последних 3 лет беспокоил сухой кашель, нарастала одышка, легочная недостаточность, быстрая потеря веса. На вскрытии установлено легочное сердце, В легких большое количество полостей с неровными краями, содержащие воздух. Резко выраженный фиброз, легочной ткани. Легкие в виде "медовых сот". Гистологически: интерстициальный фиброз с выраженной инфильтрацией стромы лимфоцитами плазматическими клетками. Установите диагноз?
A. Фиброзирующий альвеолит
B. Хроническая буллезная эмфизема
C. Пылевой пневмосклероз
D. Бронхоэктатическая болезнь
E. Поствоспалительный пневмосклероз
622. Больная 38 лет умерла во время некупируемого приступа бронхиальной астмы. При гистологическом исследовании в просвете бронхов обнаружены скопления слизи, в стенке бронхов много тучных клеток (лаброцитов), многие из них в состоянии дегрануляции, а также много эозинофилов. Каков патогенез этих изменений в бронхах?
A. Атопия, анафилаксия
B. Цитотоксическое, цитолитическое действие антител
C. Клеточно обусловленный цитолиз
D. Гранулематоз
E. Иммунокомплексный механизм
623. У больного 23 лет после перенесенной ангины развился мочевой синдром (гематурия, протеинурия, лейкоцитурия). В пункционной биопсии почек обнаружена картина интракапиллярного пролиферативного гломерулонефрита, а электронномикроскопически выявлены крупные субэпителиальные депозиты. Каков патогенез этого заболевания?
A. Иммунокомплексный механизм
B. Атопия, анафилаксия с образованием IgE и фиксацией их на тучных клетках.
C. Цитотоксическое, цитолитическое действие антител
D. Клеточно обусловленный цитолиз
E. Гранулематоз
624. На вскрытии умершего ребенка 1,5 лет выявлены: геморрагические высыпания на коже, умеренная гиперемия и отек слизистой носоглотки, мелкие кровоизлияния в слизистых оболочках и внутренних органах, резкие дистрофические изменения в печени, миокарде, острый некротический нефроз, массивные кровоизлияния в надпочечниках. Для какого заболевания наиболее характерны обнаруженные изменения?
A. Дифтерия зева
B. Токсическая форма гриппа
C. Менингококкцемия
D. Токсическая скарлатина
E. Септическая скарлатина
625. Заболевание ребенка началось с высокой температуры, боли в горле, припухлости подчелюстных лимфатических узлов. При осмотре зева слизистая отечна, умеренно гиперемирована, миндалины увеличены, покрыты серовато-беловатыми пленчатыми наложениями, плотно спаянными с надлежащей тканью, при попытке снятия которых образуется кровоточащие дефекты. Для какого заболевания характерны обнаруженные изменения?
A. Дифтерия
B. Корь
C. Скарлатина
D. Катаральная ангина
E. Менингококковая инфекция
626. Девочка 6 лет заболела остро. Появилась боль в горле, высокая температура, присоединилась мелкоклеточная геморрагическая сыпь на коже. При осмотре полости рта выявлена резкая гиперемия зева, малиновый язык, увеличенные ярко-красного цвета миндалины с сероватыми и желтоватыми тусклыми очагами, которые распространяются на перитонзиллярные ткани, увеличены подчелюстные лимфатические узлы. Для какого заболевания характерны данные изменения?
A. Менингококковый назофарингит
B. Септическая скарлатина
C. Дифтерия гортани
D. Дифтерия зева
E. Токсическая скарлатина
627. Заболевание ребенка началось с насморка, недомагания. Появилась высокая температура, головная боль, тошнота, рвота. Ребенок госпитализирован в инфекционное отделение, однако через 2 суток, несмотря на лечение, наступила смерть. На вскрытии обнаружены резко утолщенные, тусклые, отечные полнокровные желтовато-зеленоватого цвета мягкие мозговые оболочки, мозг резко отечен с ущемлением ствола в большом затылочном отверстии. Для какого заболевания характерны приведенные клинико-морфологические данные?
A. Менингококковый менингит
B. Менингококкцемия
C. Дифтерия
D. Полиомиелит
E. Септическая скарлатина
628. Мужчина 40 лет, мясник, умер от сепсиса. На правой щеке его определяется конусовидный, плотный, темно-красный инфильтрат 6 см с черной корочкой в центре. Правая половина лица, шеи резко отечны, плотные. При микроскопическом исследовании в инфильтрате острейшее серозно-геморрагическое воспаление, в центре инфильтрата некроз эпидермиса и подлежащих слоев. Какой диагноз поставил патологоанатом?
A. Туляремия
B. Фурункул
C. Чума
D. Флегмона шеи
E. Сибирская язва
629. При микроскопическом исследовании крайней плоти мужчины 20 лет, удаленной по поводу фимоза (узость крайней плоти, не позволяющая полностью обнажить головку полового члена) патологоанатом обнаружил полиморфный инфильтрат, состоящий из беспорядочно расположенных плазматических, лимфоидных, эпителиоидных клеток. В сосудах выраженный васкулит. Для какого заболевания характерны описанные изменения?
A. Проказа
B. Актиномикоз
C. Узелковый периортерит
D. Сифилис
E. Туберкулез
630. При вскрытии больного 40 лет в тонкой кишке обнаружены увеличенные групповые фолликулы, поверхность их с бороздами и извилинами, рисунок напоминают мозг ребенка, фолликулы выступают под слизистой оболочкой кишки. На разрезе они сочные, серо-красные. При микроскопическом исследовании видна пролиферация моноцитов, гистиоцитов, ретикулярных клеток, скопление макрофагов, которые образуют гранулемы, лимфоциты вытеснены. Для какого заболевания характерны описанные изменения?
A. Сальмонеллез
B. Холера
C. Амебиаз
D. Брюшной тиф
E. Дизентерия
631. При осмотре больного находившегося на горных пастбищах поступившего в тяжелом состоянии с высокой температурой, врач отметил, что паховые лимфатические узлы увеличены до 8 см, кожа над ними красная, резко болезненная, они спаяны с окружающей тканью, неподвижные. При микроскопическом исследовании в лимфатическом узле острейшее серозно-геморрагическое воспаление. Для какого заболевания это характерно?
A. Туляремий
B. Бруцеллёза
C. Сибирской язвы
D. Сифилиса
E. Чумы
632. Мужчина 35 лет, геолог, умер через 2 суток от начала заболевания от тяжелой интоксикации. При вскрытии патологоанатом обнаружил нижнедолевую плевропневмонию справа. Доля легкого увеличена, полнокровная, плотная, пёстрая, чередуется участки красного, серо-красно-желтого цвета. Поверхность разреза гладкая. Плевра этой доли тусклая, полнокровная с кровоизлияниями. В плевральной полости 300 мл розовато-красной кровянистой жидкости, клетчатка средостения и лимфатические узлы в нем красного цвета. При микроскопическом исследовании легких в просвете альвеол серозно-геморрагический экссудат, кровоизлияния, участки некроза и гнойного воспаления. О каком заболевании следует думать?
A. Сибирская язва (легочная форма).
B. Чума (первично-легочная форма)
C. Гриппозная пневмония
D. Крупозная пневмония
E. Туляремия (легочная форма)
633. У мужчины 40 лет охотник, на указательном пальце правой руки в начале образовалась пустула, а потом язва с неровными краями. Подмышечные лимфатические узлы справа значительно увеличены, спаяны между собой. Взята биопсия кожи пальца. При микроскопическом исследовании выявлен некроз эпителия и подлежащих тканей, в дерме - мягкие гранулёмы, состоящие из эпителиоидных клеток, лимфоцитов, много сегментоядерных лейкоцитов, гигантских клеток. В центре гранулём участки некроза и нагноения. Эти изменения характерны для?
A. Туляремии
B. Бруцеллеза
C. Актиномикоза
D. Сифилиса
E. Туберкулеза
634. Больная 35 лет, доярка, умерла от сердечно-сосудистой недостаточности. При вскрытии патологоанатом диагносцировал полипозно-язвенный эндокардит аортального клапана. При микроскопическом исследовании в аортальном клапане полиморфноклеточная воспалительная инфильтрация, участки изъявления и тромбы с организацией. В строме миокарда склероз, гранулёмы, состоящие из беспорядочно расположенных эпителиоидных, гигантских клеток, плазматических, эозинофилов, в сосудах васкулит. Для какого заболевания характерны описанные изменения в сердце?
A. Ревматизм
B. Системная красная волчанка
C. Хронический сепсис
D. Бруцеллёз
E. Системная склеродермия
635. Больная 45 лет, работница мехового ателье, умерла внезапно. При вскрытии мягкие мозговые оболочки свода и основания мозга темно-красного цвета, пропитаны кровно как бы покрыты "красным чепцом". Микроскопически в мягких мозговых оболочках геморрагическое воспаление, в ткани мозга серозно-геморрагическое воспаление, некроз стенок мелких сосудов, множественные кровоизлияния. Какое заболевание наиболее вероятно у больной?
A. Менингококковая инфекция
B. Кровоизлияния в мозг при травматическом повреждении
C. Туберкулезный лептоменингит
D. Сибирская язва
E. Кровоизлияния в мозг при гипертонической болезни
636. Мужчина 40 лет, мясник, умер от сепсиса. На правой щеке определяется конусовидный, плотный, темно-красный инфильтрат диаметром 5 см с черной лодочкой в центре. Правая половина лица, шеи резко отечны, плотные. При микроскопическом исследовании в инфильтрате острейшее серозно-гемаррагическое воспаление, в центре некроз эпидермиса и подлежащих слоёв. В лимфатических узлах серозно-геморрагический лимфаденит, лимфатические узлы большие, округлые их клетчатка отечна и красная. О каком заболевании следует думать?
A. Сибирская язва
B. Фурункул
C. Туляремия
D. Чума
E. Карбункул
637. Военнослужащий, вернувшийся из Чечни, доставлен в госпиталь, в тяжелом состоянии с нарушением сознания, глотания и дыхания. На коже конечностей, туловища, слизистой оболочки коньюиктивы глаз, определяется петехиальная сыпь. Смерть наступила от остановки дыхания. При вскрытии в капиллярах и артериолах серого вещества, продолговатого мозга, в варолиевом мосту, в подкорковых ганглиях обнаружен диструктивно-пролиферативный эндотромбоваскулит, наличие узелков вокруг погибших сосудов из клеток глии, лимфоцитов, гистиоцитов. Аналогично картина васкулита обнаружены в почке, в сердце острый интерстициальный негнойный миокардит. О каком заболевании следует думать?
A. Эпидемический сыпной тиф
B. Бруцеллёз
C. Узелковый периартерит
D. Ревматизм.
E. Полиомиелит
638. При вскрытии трупа мужчины, страдавшего раком желудка, осложненного стенозом, отмечено, что подкожно-жировой слой охряно-желтого цвета, толщина его на передней брюшной стенке составляет 0.4 см. Описанные изменения соответствует:
A. Общей атрофии
B. Жировому некрозу
C. Гормональной атрофии
D. Паренхиматозной жировой дистрофии
E. Норме
639. Больному после тяжелого облучения выполнена операция по пересадке костного мозга. Постепенно у больного нормализовались показатели белой и красной крови. Через несколько недель у больного появились кожные геморрагические высыпания, диарея, иногда с прожилками крови, увеличение печени, усилилась анемия и нейтропения. При биопсии печени отмечены дистрофия гепатоцитов, некроз отдельных долек, лимфоцитарная инфильтрация долек и портальных трактов. Что явилось причиной описанных изменений?
A. Реакция "трансплантат против хозяина"
B. Развитие острой лейкемии
C. Развитие сепсиса
D. Обострение хронического гепатита
E. Отторжение трансплантата
640. После проведения туберкулиновой пробы (проба Манту) у ребенка через 48 часов на месте введения туберкулина образовалась папула размером до 10 мм в диаметре. Какой механизм гиперчувствительности лежит в основе описанных изменений?
A. Клеточная цитотоксичность
B. Антителозависимая цитотоксичность
C. Анафилаксия
D. Гранулематоз
E. Иммунокомплексная цитотоксичность
641. На вскрытии мужчины 52 лет, длительное время страдавшего туберкулезным простатитом и умершего от менингоэнцефалита, в мягких оболочках основания и боковых поверхностей головного мозга, селезенке, почках, печени обнаружено большое количество плотных серого цвета узелков дм. 0,5-1мм; при гистологическом исследовании узелки состоят из эпителиоидных, лимфоидных и немногочисленных гигантских клеток с ядрами, расположенными на периферии клеток в виде подковы. Обнаруженные изменения свидетельствуют об:
A. Остром милиарном туберкулезе
B. Хроническом милиарном туберкулезе
C. Септикопиемии
D. Острейшем туберкулезном сепсисе
E. Крупноочаговом диссеминированном туберкулезе
642. При исследовании удаленного желудка, врач обнаружил в антральном отделе по малой кривизне глубокий дефект, доходящий до мышечного слоя, диаметром 1,5 см, округлой формы с ровными краями. В дне дефекта определялся полупрозрачный, плотноватый участок, по внешнему виду напоминавший гиалиновый хрящ. Какой процесс развился в дне дефекта в желудке?
A. Гиалиноз местный
B. Фибриноидные изменения
C. Общий гиалиноз
D. Мукоидное набухание
E. Амилоидоз
643. При исследовании почек умершего мужчины 63 лет патологоанатом обнаружил следующие изменения: макроскопически определялись асимметричные кортико-медулярные рубцы, расширение чашечно-лоханочной системы. При микроскопическом исследовании: атрофия кистозно расширенных канальцев, заполненных эозинофильными массами, напаминающими щитовидную железу, перигломерулярный склероз. Какое заболевание развилось в почках у умершего?
A. Туберкулез почек
B. Амилоидоз почек
C. Почки при гипертонической болезни
D. Хронический гломерулонефрит с исходом в сморщивание почек
E. Хронический пиелонефрит со сморщиванием
644. У женщины 23 лет с мальабсорбцией часто развиваются спонтанные микропереломы отдельных костных балок которые вместе с образованной костной мозолью рентгенологически определяются в виде зон просветления. При гистологическом исследовании кости - истончение костных балок, увеличение образования остеоида, истончение кортикального слоя диафизов. Каким заболеванием страдает женщина?
A. Подагра
B. Остеомаляция
C. Ранний рахит
D. Поздний рахит
E. Гипервитаминоз Д
645. У ребенка 9 лет на 3 неделе заболевания появилась гектическая лихорадка, желтушность кожи, склер и ребенок погиб от печеночно-почечной недостаточности. При вскрытии в прямой кишке обнаружены множественные, неправильной формы дефекты с неровными краями и серо-белыми, плотно спаянными с подлежащей тканью пленками, гнойный тромбофлебит кишки. В печени - множественные пилефлебетические абсцессы, жировая дистрофия гепатоцитов, в почках- картина острого некротического некроза. Какое заболевание послужило причиной развития летального исхода у ребенка?
A. Амебиаз
B. Холера
C. Сальмонеллез
D. Брюшной тиф
E. Дизентерия
646. При розтині хворого, померлого через тиждень від початку профузної діареї, виявлений різко виразимий ексікоз, всі тканини сухі, кров густа. При бактеріологічному дослідженні вміста тонкої кишки, що нагадує рисовий відвар, знайдені вібріони. Яке захворювання привело хворого до смерті?
A. Дизентерія
B. Харчова токсикоінфекція
C. Холера
D. Черевний тиф
E. Сальмонельоз
647. У хворого з дизентерією при колоноскопії виявлено, що слизова оболонка товстої кишки гіперемірована, набрякла, її поверхня покрита сіро-зеленими плівками. Назвіть морфологічну форму дизентерійного коліту.
A. Некротичний коліт
B. Гнійний коліт
C. Фібринозний коліт
D. Катаральний коліт
E. Виразковий коліт
648. У хворого на 5-й день від початку діареї при колоноскопії в запаленій слизовій оболонці прямої кишки знайдені сіро-зелені плівчасті накладення, щільно фіксовані з належною тканиною. Який діагноз найбільш вірогідний?
A. Дизентерія
B. Хвороба Крону
C. Черевний тиф
D. Сальмонеллез
E. Неспецифічний виразковий коліт
649. При розтині, померлого від чуми хворого, на фоні геморагічного синдрому знайден геморагічний некроз шкіри стегна, лимфангіт, паховий геморагічний лімфаденіт. Назвіть форму чуми.
A. Геморагічна
B. Шкірно-бубонна
C. Бубонна
D. Первинно-легенева
E. Первинно-септична
650. При гістологічному дослідженні ворсинчатої пухлини сечового міхура встановлено, що вона побудована з клітин атипічного перехідного епітелію з патологічними мітозами, які формують пухлинні сосочки і проростають в м'язовий шар. Назвіть вид пухлини.
A. Ворсинчата аденома
B. Перехідно-клітинний рак
C. Папілома
D. Аденокарцинома
E. Саркома
651. У померлої дитини, що страждала діареєю, при розтині знайдений эксикоз і поширений дифтеритичний коліт. В мазку-відбитку виявлені грамнегативні палички. Який діагноз найбільш можливий?
A. Дифтерія
B. Дизентерія
C. Черевний тиф
D. Холера
E. Сальмонельоз
652. На розтині, померлого від інтоксикації хворого в тонкій кишці знайден набряк групових лімфатичних фолікулів, виступаючих над поверхнею слизової оболонки у вигляді м'яко-еластичних бляшок з нерівною поверхнею у вигляді борозен і звивин, що нагадує поверхню мозку. Який діагноз найбільш можливий?
A. Холера
B. Гострий ентерит
C. Дизентерія
D. Сальмонельоз
E. Черевний тиф
653. Хворий помер від інтоксикації на 4-у добу після вживання сирих яєць. На розтині слизова оболонка шлунку і тонкої кишки запалена, вкрита слизовим ексудатом; в легенях, головному мозку і печінці знайдені абсцеси. Який діагноз найбільш можливий?
A. Сальмонельоз (черевнотифозная форма)
B. Дизентерія
C. Сальмонельоз (інтестінальна форма)
D. Черевний тиф
E. Сальмонельоз (септична форма)
654. У дитини з помірно вираженою загальною інтоксикацією виявлена дифтерія з поразкою крупних бронхів. Який вид запалення характерний для цього виду дифтерії?
A. Альтеративне
B. Геморагічне
C. Крупозне
D. Продуктивне
E. Діфтеритичне
655. Під час землетрусу у витягнутого з-під плити чоловіка знайдені значні разможення м'яких тканин кінцівок, міоглобинурія і анурія. Назвіть патологічний процес розвинувся в нирках.
A. Гломерулонефріт
B. Амілоїдоз
C. Піелонефрит
D. Папілярний некроз
E. Гострий тубулярний некроз
656. На розтині трупа хворого, страждаючого хронічною нирковою недостатністю в нирках знайдені камні-урати. З порушенням якого обміну зв'язано це захворювання?
A. Білірубіна
B. Ліпопротеїдів
C. Гемосидеріна
D. Хромопротеїдів
E. Нуклеопротеідів
657. При розтині трупа чоловіка, страждаючого хронічним абсцесом легенів, в селезінці, печінці, нирках при гістохімічному дослідженні знайдений амілоїд АА. Назвіть форму амілоїда по виду фибрилярного білка.
A. Старечий
B. Природжений системний
C. Локальний
D. Вторинний системний
E. Первинний системний
658. При дослідженні біоптату шкіри хворого алергічним васкулітом знайдено: стіна судин потовщена, гомогенна, пікрофуксином забарвлена в жовтий колір, ШИК-позитивна. Назвіть різновид мезенхимальної дистрофії.
A. Амілоїдоз
B. Мукоїдне набухання
C. Гиаліноз
D. Фибриноїдне набухання
E. Ліпідоз
659. Молода жінка померла через 4 доби після кримінального аборту. На секції фибринозно-гнійний ендометрит, тромбгеморагічний синдром, морфологічні прояви гострої ниркової недостатності, септична гіперплазія селезінки. Вкажіть клинико-морфологічну форму сепсису.
A. Хроніосепсис
B. Септікопіємія
C. Бактеріальний шок
D. Септичний ендометрит
E. Септицемія
660. У хворої, страждаючої повторним сифілісом, в шкірі тулуба з'явилися дрібні червоні плями і пухирці з каламутною рідиною. Назвіть патологічний процес в шкірі.
A. Піодермія і лейкоплакія
B. Розеоли і пустули
C. Фурункули і карбункули
D. Дісплазія
E. Дерматит і лейкодерма
661. У хворого з тривалою гиперкальціємією при рентгенологічному обстеженні в нирках виявлено множинне каміння, в кістках остеопороз. Яка пухлина може призвести до цих змін?
A. Феохромоцитома
B. Пухлина задньої частки гіпофіза
C. Аденома навколощитовидної залози
D. Аденома з базофільних клітин гіпофіза
E. Альдостерома
662. У хворого 10 літ тому було видалено праву легеню з приводу пухлини, об'єм лівої легені збільшився на 50%. Який процес розвинувся в лівій легені?
A. Нейрогуморальна гіпертрофія
B. Робоча гіпертрофія
C. Несправжня гіпертрофія
D. Вікарна гіпертрофія
E. Гипертрофічні розростання
663. У хворого з цирозом печінки, після видалення з черевної порожнини 10 літрів асцитичної рідини розвинувся колапс і гіперемія очеревини. Визначте вид артеріальної гіперемії очеревини.
A. Запальна
B. Гіперемія після анемії
C. Внаслідок шунтування крові
D. Вакатна
E. Колатеральна
664. У хворого на слизовій оболонці порожнини рота з'явилося вогнище сірувато-білого кольору, щільне, яке виступає над слизовою оболонкою. Гістологічно в цієй ділянці виразимий гиперкератоз. Який патологічний процес розвинувся в слизовій оболонці?
A. Лейкоплакія
B. Гиаліноз
C. Осередковий іхтіоз
D. Локальний пухлинний амілоїдоз
E. Лейкодерма
665. У хворого вірусним гепатитом в біоптаті печінці знайдені осередкові скупчення Т-лімфоцитов і макрофагів навкруги окремих гепатоцитів, що містять вірус. Як називається таке пошкодження печінки?
A. Паранекроз
B. Некроз печінки
C. Апоптоз
D. Фагоцитоз гепатоцитів
E. Імуноклітинний кілінг
666. У жінки 43 р., яка має двох здорових дітей, народилася дівчинка з маленькою голівкою, візькими очними щілинами, однією поперечною складкою на долонній поверхні обох кистей. Яке захворювання можна запідозрити у новонародженої?
A. Хворобу Дауна
B. Синдром Патау
C. Синдром Едвардса
D. Моносомію УО
E. Синдром Шерешевського-Тернера
667. У хворого 78 років, який помер від серцево-легеневої недостатності, при розтині виявлено збільшення правої легені, значні фібринозні нашарування на плеврі. Гістологічно: в просвіті альвеол скупчення фібрину і нейтрофілів. Лімфатичні вузли кореня легень дещо збільшені, блідо-рожевого кольору. Яка стадія крупозної пневмонії розинулась?
A. Стадія червоного зпечінкування
B. Стадія припливу
C. Стадія альвеоліта
D. Стадія розрішення
E. Стадія сірого зпечінкування
668. У хворого 45 р., який помер від двобічної бронхопневмонії, у нижній долі правої легені виявлена порожнина діаметром 4 см, заповнена рідкими жовтувато-білими масами. Який патологічний процес ускладнив перебіг пневмонії?
A. Абсцес
B. Туберкулома
C. Гангрена
D. Гранульома
E. Секвестр
669. При розтині хворого, який помер від гострої ниркової недостатності, макроскопічно виявлено набухання і збільшення правої нирки, напруження фіброзної капсули, яка легко знімається. Гітологічно: виражені некротичні зміни канальців головних відділів, деструкція базальних мембран дистальних канальців - тубулорексис. Застій ультрафільтрату в капсулі клубочка. Яка стадія гострої ниркової недостатності має місце?
A. Відновлення діурезу
B. Нефротична
C. Азотемічна
D. Олігоанурична
E. Шокова
670. Хворий 63 р., який тривалий час хворів на інфекційний поліартрит, помер при явищах ниркової недостатності. Макроскопічно: нирки значно збільшені, ущільнені, воскопідібні. При гістологічному дослідженні нирок виявлено склероз інтермедіальної зони і пірамід, велику кількість ліпідів у стромі канальців, амілоїд. Який патологічний процесускладнивперебігінфекційного поліартриту?
A. Нефролітіаз
B. Нефротичний амілоїдоз
C. Нефросклероз
D. Пієлонефрит
E. Полікістоз нирок
671. При розтині трупа чоловіка 55 р., що помер від ниркової недостатності, виявлено збільшені повнокрівні нирки. На розрізі тканина жовто-сірого кольору. При гістологічному дослідженні інтерстиційна тканина всіх шарів нирки інфільтрована лейкоцитами, множинні міліарні абсцеси. Просвіт канальців забитий циліндрами злущеного епітелію. Яке захворювання спричинило виникнення ниркової недостатності?
A. Хронічний пієлонефрит
B. Нефросклероз
C. Інтерстиційний нефрит
D. Нефролітіаз
E. Гострий пієлонефрит
672. Чоловіка 40 років госпіталізовано з приводу пневмонії. На третю добу він помер. При мікроскопічному дослідженні головного мозку виявлено вогнища демієлінізації навколо вен і венул. Судини оточені лімфоцитами і мононуклеарними клітинами, поодинокі проліферати з клітин мікроглії з ліпідами. Для якого ахворювання характерні описані зміни?
A. Енцефаліт
B. Розсіяний склероз
C. Гіпертонічна хвороба
D. Хвороба Альцгеймера
E. Атеросклероз
673. При мікроскопічному дослідженні некропсії легень хворого 52 р. Виявлено вогнища некрозу, оточені валом епітеліоїдних клітин та лімфоцитів з домішкою макрофагів та плазматичних клітин. Між лімфоцитами та епітеліоїдними клітинами розміщені великі клітини округлої форми з великою кількістю ядер, розміщених на периферії. Як називається виявлене утворення?
A. Гранульома довкола паразита
B. Вогнищеве інтерстиційне продуктивне запалення
C. Сифілітична гранульома
D. Туберкульозна гранульома
E. Гранульома довкола стороннього тіла
674. Хворий 31 р. доставлений у важкому станꗬÁ恱Йደ¿က؀謞

㨓㨓䕩 ￿￿￿¤ϬϬϬϬϬϬϬ рˤܤܤܤܤŒްؤܤ༳ö෠෠෠෠෠෠෠෠ๆ ่่่่่่$ဩɨኑB๬Ϭ෠෠෠෠෠๬ дитини 10 р. З'явилися різкий біль при ковтанні, набряк шиї, температура тіла підвищилась до 390С, з'явились яскраво-червоні дрібноточкові висипання по всьому тілу. У зіві і мигдаликах - різке повнокрів'я ("палаючий зів"), "малиновий язик". На поверхні мигдаликів - поодинокі сіруваті вогнища некрозів. Про яке захворювання може йти мова?
A. Менінгококовий назофарингіт
B. Грип
C. Дифтерія
D. Кір
E. Скарлатина
679. При розтині чоловіка 40 р., який 10 років хворів на туберкульоз, у І і ІІ сегментах правої легені виявлена порожнина зі щільною стінкою. Внутрішня поверхня порожнини нерівна, з балками, які являють собоюоблітеровані бронхи або тромбовані судини. Середня та нижня долі щільні, на розрізі з жовтуватими вогнищами. Яку форму туберкульозу можна запідозрити у хворого?
A. Гострий кавернозний
B. Фіброзно-вогнищевий
C. Циротичний
D. Туберкулома
E. Фіброзно-кавернозний
680. При огляді дитини 7 р., яка поступила в інфекційне відділення зі скаргами на різкий біль у горлі, затруднення при ковтанні, підвищення температури тіла до 390С, набряк шиї виявлено: мигдалики збільшені, їх слизова оболонка повнокрівна, вкрита великою кількістю плівок білувато-жовтого кольру, які щільно прилягають до слизової оболонки. При спробі зніти плівку залишається глибокий дефект, який кровоточить. Який вид запалення має місце?
A. Геморагічне
B. Гнійне
C. Серозне
D. Крупозне
E. Дифтеритичне
681. При розтині трупа чоловіка, який помер від черевного тифу,виявлено, що прямі м'язи передньої черевної стінки щільні, білуватого кольору, нагадують стеаринову свічку. Який патологічний процес має місце?
A. Колікваційний некроз
B. Апоптоз
C. Фібриноїдний некроз
D. Казеозний некроз
E. Воскоподібний некроз
682. Під впливом патогенних факторів може настати некротична загибель клітини, яка супроводжується порушенням утворення енергії, внаслідок чого виникають фактори, які ведуть до загибелі ядра та розриву клітинної мембрани. Головний з цих факторів:
A. Ушкодження апарата Гольджі
B. Порушення саркоплазматичного ретикулуму
C. Гіпертрофія мітохондрій
D. Зміни вмісту циклічних нуклеотидів
E. Розрив лізосом із звільненням активованих протеаз
683. При короткочасній ішемії міокарда (до 10 хвилин) спостерігаються оборотні пошкодження кардіоміоцитів внаслідок іонного дисбалансу в них. Назвіть зміни, які при цьому не спостерігаються в кардіоміоцитах.
A. Порушення внутрішньоклітинного розподілу іонів натрію та кальцію
B. Втрата іонів калію
C. Збільшення іонів кальцію
D. Накопичення іонів калію
E. Збільшення іонів натрію
684. У хворого на лейкоз виявлено пошкодження ясен: лейкемічна інфільтрація, гіпертрофія сосочків, крововиливи, осередки некрозу. При якому лейкозі дані пошкодження ясен спостерігаються найбільш часто?
A. Хронічний лімфолейкоз
B. Хронічний мієлолейкоз
C. Гострий лімфобластний лейкоз
D. Гострий монобластний лейкоз
E. Гострий мегакаріобластний лейкоз
685. У хворого к., 45 років з країв виразкового дефекту гомілки хірург висік на біопсію шматочок. Клінічний діагноз: трофічна виразка гомілки. Патолог на висновках виявленого морфологічного процесу краях виразки діагностував: вкрита виразками гума. Вкажіть, на висновках якого з указаних патологічних процесів в краях виразкового дефекту патолог поставив даний діагноз?
A. Серозне запалення, набряк, венозне повнокров'я, мікротромби
B. Сірозно-гнійне запалення, неспецифічна грануляційна тканина
C. Дифузне гнійне запалення, некроз
D. Фіброзно-гнійне запалення, некроз
E. Лімфоплазматичний інфільтрат, продуктивні васкуліти
686. При ендоскопії шлунку, на гістологічне дослідження взято біоптат слизової оболонки. Його дослідження виявило: слизова оболонка збережена, стовщена, набрякла, гіперемірована, з багато численними мілкими крововиливами, щільно вкрита слизом. Визначити форму гострого гастриту.
A. фібринозний
B. ерозівний
C. катаральний (простий)
D. некротичний
E. гнійний
687. На гістологічне дослідження прислали видалений червоподібний відросток. Розміри його збільшені, серозна оболонка ту скла, повнокровна, вкрита плівками фібрину, стінки стовщені, на розрізі із просвіту виділяється гній. При мікроскопічному дослідженні спостерігається повнокров'я судин, набряк всіх шарів і дифузна інфільтрація їх лейкоцитами. Назвіть форму гострого апендициту.
A. поверховий
B. флегмонозний
C. простий
D. гангренозний
E. апостематозний
688. Хворий, який страждав на хронічний алкоголізм помер від тромбоемболії судин головного мозку. На розтині серце збільшене, в основному, за рахунок гіпертрофії лівого шлуночка, міокард дряблий, глинистого виду. В порожнині серця тромб. Коронарні артерії інтактні. Назвіть патологію серця.
A. ендокардит
B. інфаркт міокарду
C. кардіосклероз
D. перикардит
E. кардіоміопатія
689. Під час мікроскопічного дослідження аорти виявлено: вогнищева інфільтрація інтими ліпідами, білками. Ліпіди просочують інтиму та накопичуються у м(язових клітинах та макрофагах. Встановіть стадію атеросклерозу.
A. Атероматоз
B. Атерокальциноз
C. Ліпосклероз
D. Доліпідна стадія
E. Ліпоідоз
690. Під час огляду трупу відмічено: мутні роговиці, сухі шкірні покрови із жовто-бурими пергаментного вигляду плямами. Встановіть вид посмертних змін.
A. Перерозподіл крові
B. Трупне задубіння
C. Охолодження трупа
D. Трупні плями
E. Трупне висихання
691. На розтині чоловіка 62 років шкіра сіро-земельного кольору з мілкокраплинними крововиливами, обличчя мов припудрене білуватим порошком., фібринозно-геморагічний ларингит, трахеїт, фібринозний перікардит, гастрит, ентероколіт. Для якого синдрому характерний даний комплекс морфологічних змін?
A. Синдром хронічної ниркової недостатності
B. Синдром Іценко-Кушинга
C. Синдром гострої ниркової недостатності
D. Синдром гострої печінкової недостатності
E. Синдром хронічної серцевої недостатності
692. У водія автомобіля, чоловіка 50 років виявлена неврастенія. Який денний транквілізатор можна призначити приамбулаторному лікуванні?
A. Мепротан
B. Нозепам
C. Тріоксазин
D. Хлозепід
E. Діазепам
693. Хворий 32 років , що тривалий час хворів на туберкульоз, помер на фоні наростаючої дихальної недостатності. При дослідженні лег

㨓відомості, із запахом сечовини від тіла, набряками, ознаками вираженого плевриту, перикардиту, двобічної пневмонії, гострого гастро-ентериту, що було розцінено як уремія. Який вид запалення виник у хворого у перелічених органах.
A. Геморагічне
B. Серозне
C. Фібринозне
D. Катаральне
E. Гнійне
698. -річному хворому, який знаходився у хірургічному відділенні з приводу значної шлункової кровтечі, вираженої гепато-спленомегалії та кахексії, зроблена діагностична пункційна біопсія печінки. При патогістологічному дослідженні біопсійного матеріалу встановлено: множинні вогнищеві скупчення мономорфних круглих клітин, більших за розміри, ніж лімфоцити, які верифіковано як пролімфоцити. Для якого захворювання характерні вище перелічені зміни.
A. Лімфогрануломатоз
B. Хронічний персистуючий гепатит
C. Гострий лімфолейкоз
D. Гепатоцелялярний рак печінки
E. Хронічний лімфолейкоз
699. -річний інтравенозний наркоман потрапив у інфекційну лікарню з явищами дихальної недостатності та виснаженням. При обстеженні виявлено ВІЛ-інфекцію та імунодифіцитний стан. Хворий помер у лікарні від пневмонії через 54 днів після поступлення. При патоморфологічному дослідженні обидві легені ущільнені, темно-бордово-сірі, мало повітряні, міжальвеолярні перетинки густо інфільтровані лімфоцитами, частина альвеолоцитів трансформовані у великі клітини, з центрально розташованим круглим ядром зі світлим обідком, і які нагадують "совине око". Яка опортуністична інфекція викликала пневмонію у даного хворого.
A. Токсоплазма
B. Атипова мікобактерія
C. Цитомегаловірус
D. Пневмоциста карінії
E. Герпес-вірус
700. Чотирьохрічній дитині зроблена реакція Манту. Через 60 годин після введення у шкіру туберкуліну з'явилося вогнищеве затвердіння і почервоніння шкіри, діаметром 15 мм, що було розцінено як позитивний тест. Який вид реакції гіперчутливості лежить в основі цього тесту.
A. ІІІ типу
B. Імунокомплексного
C. І типу
D. IV типу
E. ІІ типу
701. Чотирьохрічного хлопчика було госпіталізовано в реанімаційне відділення в зв'язку з прогресуючим падінням артеріального тиску. Через 24 години з моменту поступлення в стаціонар хлопчик помер внаслідок некорегованого колапсу. Під час патологоанатомічного дослідження виявлено наступні зміни: макроскопово - розповсюджені підшкірні геморагії з вогнищами некрозу та утворенням піхурців, двобічні масивні крововиливи в мозковому шарі обидвох надниркових залоз, ішемія кортикального шару нирок та гіперемія пірамід мозкового шару; гістологічно - дисеміноване внутрішньо_судинне згортання крові, некроз епітелію ниркових канальців, альтеративні зміни в печінці, міокарді, головному мозку. Діагностуйте захворювання.
A. Надгострий туберкульозний сепсис
B. Септикопіемія
C. Генералізована вірусна інфекція
D. Септицемія
E. Менінгококемія
702. -річна дівчинка поступила в травматологічне відділення із симптомами патологічного перелому правої стегнової кістки. В ході гістологічного дослідження операційного матеріалу виявлено, що в кістковому мозку видаленого фрагменту стегнової кістки розташовані множинні осередки казеозного некрозу, оточені по периферії епітеліоїдними клітинами та поодинокими клітинами Пирогова-Ланхганса; зони казеозного некрозу поширюються і на прилягаючі ділянки кісткової тканини, руйнуючи її. Діагностуйте захворювання.
A. Гематогенний туберкульоз з позалегеневими ускладненнями (тубер_ку_льоз_ний коксит)
B. Гематогенний туберкульоз з позалегеневими ускладненнями (тубер_кульоз_ний спондиліт)
C. Гематогенний туберкульоз з позалегеневими ускладненнями (тубер_кульоз_ний остеомієліт)
D. Вторинний гострий осередковий туберкульоз
E. Гематогенний загальний велико-осередковий туберкульоз
703. -річний ін'єкційний наркоман помер внаслідок прогресуючої дихальної недостатності. Під час патологоанатомічного дослідження виявлено наступні зміни: збільшення парабронхіальних, біфуркаційних, паратрахеальних, парааортальних лімфатичних вузлів; тканина всіх часток обидвох легень безповітряна, з площини зрізу вільно виділяється дуже велика кількість слизово-пінистої тягучої рідини. Мікроскопово: дифузно інтраальвеолярно розташовані пінисті еозинофільні маси та скупчення макрофагів, серед яких при посрібленні ідентифікуються дрібні, округлої форми, сіро-чорні тільця з просвітленням в центрі. Діагностуйте захворювання.
A. Пневмококова пневмонія
B. Цитомегаловірусна пневмонія
C. Пневмоцистна пневмонія
D. Стрептококова пневмонія
E. Кандидозна пневмонія
704. -річна інфантильна дівчинка раптово померла після перенесеної гострої респіраторної вірусної інфекції. Під час розтину виявлено наступні зміни: різко збільшений в розмірах тимус, генералізовану гіперплазію лімфатичних вузлів, гіпоплазовані яєчники.Діагностуйте захворювання.
A. Тиміко-лімфатичний стан
B. Акцидентальна інволюція тимуса
C. Тимома
D. Атрофія тимуса
E. Гіпоплазія тимуса
705. Смерть семирічного хлопчика наступила внаслідок гострої постгеморагічнї анемії, зумовленою профузною кровотечею із шлунково-кишкового тракту. В ході патологоанатомічного дослідження виявлено: макроскопово - малокрів'я внутрішніх органів, збільшення різних груп лімфатичних вузлів, тимомегалію, помірно виражену гепато-спленомегалію, яскраво-червоний кістковий мозок; мікроскопово - гіперцелюлярний кістковий мозок з мономорфним інфільтратом з бластних клітин, дифузно-вогнищеві пухлинні інфільтрати в печінці, селезінці, лімфатичних вузлах, оболонках та речовині головного мозку. Діагностуйте захворювання.
A. Гострий міелобластний лейкоз
B. Гострий лімфобластний лейкоз
C. Гострий недиференційований лейкоз
D. Гострий монобластний лейкоз
E. Гострий плазмобластний лейкоз
706. У 52-річної жінки, з 20-річним анамнезом артеріальної гіпертензії, впродовж останнього року почали наростати явища уремії, розвинулись набряки підшкірної жирової клітковини обличчя. Проведено пункційну біопсію нирки. В біоптаті виявлено дифузне ураження всіх досліджуваних клубочків, переважаюча частина з них - з ознаками фокального та тотального склерозу та гіалінозу, лише в поодиноких збережених спостерігається розширення мезангіальних просторів з проліферацією мезангіальних клітин. Діагностуйте вид гломерулонефриту.
A. Хронічний фібропластичний гломерулонефрит
B. Підгострий екстракапілярний гломерулонефрит
C. Гострий інтракапілярний гломерулонефрит
D. Хронічний мезангіопроліферативний гломерулонефрит
E. Хронічний мезангіокапілярний гломерулонефрит
707. При гістологічному дослідженні біоптату з ураженої ділянки шкіри виявлено: незначно виражену атрофію епідермісу, в дермі гіаліноз колагенових волокон, скупі периваскулярні лімфоцитарні інфільтрати, у підлеглих скелетних м'язах - виражений інтерстиційний набряк, втрату поперечної посмугованості, дрібновогнищеві некрози з петрифіацією. Діагностуйте виявлене захворювання.
A. Системний червоний вовчак
B. Склеродермія
C. Ревматизм
D. Вузилковий периартериїт
E. Дерматоміозит
708. При розтині тіла померлого чоловіка віком 48 років в в ділянці 1-го сегменту правої легені виявлено круглий утвір діаметром 5 см з чіткими контурами, оточений тонким прошарком сполучної тканини, виповнений білими крихкими масами. Діагностуйте форму вторинного туберкульозу.
A. Гострий кавернозний туберкульоз
B. Туберкулома
C. Гострий вогнищевий туберкульоз
D. Фіброзно-кавернозний туберкульоз
E. Казеозна пневмонія
709. На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів та набряку строми. Діагностуйте вид міокардиту.
A. Альтеративний
B. Інтерстиційний
C. Гранулематозний
D. Септичний
E. Вогнищевий проміжний ексудативний
710. На розтині тіла чоловіка віком 46 років у прямій і сигмовидній кишці на слизовій оболонці виявили множинні коричнево-зелені нашарування, крововиливи, у просвіті кишки слиз, невелику кількість крові, гістологічно - фібринозний коліт. При бактеріологічному дослідженні вмісту кишки висіяно S. Sonne. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.
A. Сальмонельоз
B. Холера
C. Ієрсініоз
D. Хвороба Крона
E. Дизентерія
711. У хворого, що страждає на психічне захворювання, після тривалого застосування трифтазину з'явилась ригідністьꗬÁ恱Йደ¿က؀謞



㨓㨓䕩 ￿￿￿¤ϬϬϬϬϬϬϬ рˤܤܤܤܤŒްؤܤ༳ö෠෠෠෠෠෠෠෠ๆ ่่่่่่$ဩɨኑB๬Ϭ෠෠෠෠෠๬исипання червоного кольору у вигляді дрібних, густо розташованих плям, величиною з макове зерно. Вони покривають все тіло, за виключенням носогубного трикутника. При огляді порожнини рота - в зіві яскраве почервоніння, мигдалики збільшені, язик сухий та малиново - червоний. Ваш діагноз?
A. Дифтерія зіва.
B. Кір.
C. Стрептококова ангіна.
D. Аденовірусна інфекція.
E. Скарлатина.
716. При розтині трупа чоловіка 47 років померлого раптово, в інтимі черевного відділу аорти знайдені осередки жовтого кольору у вигляді плям та смуг, що не вибухають над поверхнею інтими. При фарбуванні суданом ІІІ спостерігається померанчове забарвлення. Для якої сдадії атеросклерозу характерні такі зміни?
A. Стадія утворення атероматозної виразки.
B. Атероматозу.
C. Ліпоїдозу.
D. Атерокальцинозу.
E. Ліпосклерозу.
717. При розтині трупа жінки 69 років, підвищеного харчування, померлої від гострого інфаркту міокарду, в інтимі коронарних артерій знайдені багаточисленні білуваті, щільні, вибухаючі в просвіт та різко звужуючі його формування. Для якої стадії атеросклерозу характерні такі зміни?
A. Ліпосклерозу.
B. Атероматозу.
C. Стадія утворення атероматозної виразки.
D. Атерокальцинозу.
E. Ліпоїдозу.
718. У чоловіка 58 років, померлого при наростаючих явищах хронічної серцевої недостатності, діагностовано ревматичний гранулематозний міокардит. Мікроскопічно в міокарді спостерігаються гранульоми, що складаються з макрофагів з гіперхромними ядрами та світлою цитоплазмою, в центрі осередок некрозу. Який характер носить некроз в середині гранульоми?
A. Ценкеровський.
B. А. Фібріноїдний.
C. Жировий.
D. Колікваційний.
E. Казеозний.
719. До хірурга звернувся чоловік 60 років, що тривалий час страждав на сахарний діабет. Тканини правої стопи були чорного кольору, сухі, щільні з чіткими краями. Який діагноз поставив хірург?
A. Трофічна виразка.
B. Пролежень.
C. Волога ганрена.
D. Газова гангрена.
E. А. Суха гангрена.
720. Хворий, чоловік, 23 роки, захворів гостро після переохолодження. Спостерігалося підвищення артеріального тиску, гематурія, набряки на обличчі. Лікування будо неефективним. Через 6 місяців він помер від уремії. На розтині спостерігались наступні зміни: нирки збільшені, дряблі, корковий шар широкий, набряклий, жовто-сірий, тьмяний, з червоним крапом, добре відмежований від темно-червоної мозкової речовини. Мікроскопічно: пролиферациія єпітелія капсули клубочків, подоцитів та макрофагів з формуванням "півмісяців". Для якого захворювання характерні вищезазначені зміни?
A. Гострий гломерулонефрит.
B. Підгострий гломерулонефрит.
C. Хронічний гломерулонефрит.
D. Амілоїдоз нирок.
E. Гострий пієлонефрит.
721. Хворий 54 років, що страждав хронічним гломерулонефритом на протязі 12 років, помер від уремії. На розтині виявлено: обидві нирки зменшені в розмірах, щільні, мілкозернисті, капсула знімається важко. Які зміни інших внутрішніх органів будуть при цьому спостерігатися?
A. Гнійні осередки різної форми і розмірів і в багатьох органах.
B. Атрофія та склероз паренхіматозних органів.
C. Фібрінозне запалення серозних та слизових оболонок, дистрофічні зміни міокарду, печінки, набряк легенів.
D. Некротичні та геморагічні зміни.
E. Амілоїдоз інших органів.
722. Хворий 49 років госпіталізований з приводу болей в попереку. При ультразвуковому дослідженні виявлені камені в різко розширеній нирковій мисці та чашках правої нирки, при радіоізотопному дослідженні - повне випадіння функції цієї нирки. Проведено нефректомію. При морфологічному дослідженні: нирка різко збільшена, перенхіма атрофована, чашки та миска значно розширені. Мікроскопиічно: дифузний склероз, атрофія клубочків та канальців, збережені канальці кістозно розширені. Яке ускладення нирковокам'яної хвороби виникло у хворого?
A. Хронічний паранефрит.
B. Пієлонефрит.
C. Гідронефроз.
D. Гломерулонефрит.
E. Піонефроз.
723. Пациенту В., 50 лет, была пересажена почка по случаю хронической почечной недостаточности. В послеоперационном периоде ему был назначен иммунодепрессант азатиоприн. На подавление какого звена иммунитета направлено в данном случае действие этого препарата?
A. Гуморального иммунитета
B. Клеточного иммунитета
C. Аллергической реакции 3 типа
D. Системы комплемента
E. Аллергической реакции 1 типа
724. Пацієнту В., 50 років, була пересаджена нирка з нагоди хронічної ниркової недостатності. У післяопераційному періоді йому був призначений імунодепресант азатіоприн. На придушення якої ланки імунітету спрямована в цьому випадку дія цього препарату?
A. Гуморального імунітету
B. Алергічної реакції I типу
C. Алергічної реакції III типу
D. Клітинного імунітету
E. Системи комплементу
725. Проведено розтин тіла мужчини, який помер від сепсису. Виявлено гнійне розплавлення тканини шиї та клітковини переднього середостіння. Гістологічно спостерігається багато дрібних абсцесів стільникової будови у центрі яких розташовані базофільні гомогенні утвори до яких одним кінцем прикріплені короткі паличковидні структури. Ваш діагноз.
A. Дифтерія
B. Краснуха
C. Лейшманіоз
D. Туберкульоз
E. Актиномікоз
726. Хворий скаржився на лихоманку, сильний головний біль, задишку, серцебиття. При огляді виявлено педікульоз, розеули і петехії на шкірі грудної клітки, пролежні гомілок, гангрену стопи. Помер при ознаках серцевої недостатності. Гістологічно в тканині довгастого мозку спостерігаються гіперемія, стази, периваскулярні муфти із плазматичних клітин і осередки проліферації мікроглії (гранульоми Попова). Ваш діагноз.
A. Менінгококовий менінгіт
B. Краснуха
C. Черевний тиф
D. Епідемічний висипний тиф
E. Сибірковий менінгоенцефаліт
727. Хворий помер від тромбоемболічного синдрому. При проведенні аутопсій виявлено значні нашарування у вигляді поліпів на склерозованих стулках аортального клапана. Нашарування просякнуті вапном. Гістологічно в міокарді: колонії бактерій, гранулеми ашоф- талалаєва, гіпертрофія кардіоміоцитів. Ваш діагноз.
A. Ревматитчний ендокардит
B. Септитчний ендокардит
C. Вузликовий періартеріїт
D. Сифілітичний мезаортит
E. Неспецифічний аортоартеріїт
728. При розтині трупа мужчини 52 років, який помер від туберкульозу була виявлена генералізована лімфаденопатія. Імуноморфологічні дослідження лімфоцитів підтвердили наявність ВІЛ-інфекцій. З боку яких лімфоцитів були виявлені кількісні та якісні зміни:
A. Т-кілерів
B. Т-хелперів
C. Т-кілерів
D. То-клітин
E. Т-супресорів
729. Хворому 68 рроків проведена гастректомія з приводу раку, яка супроводжувалася значною крововтратою. Не зважаючи на поповнення крововтрати, в післяопераційному періоді зберігалася стійка анурія і на 5-й день наступила смерть. Під час розтитну нирки мали вигляд "шокових". Вкажіть морфологічний еквівалент гострої ниркової недостатності.
A. Фібриноїдний артеріолонекроз
B. Парапротеїнемічний некроз
C. Гломерулонекроз
D. Некротичний нефроз
E. Гломерулосклероз
730. Чоловік 40 років протягом 10 років після перелому великої гомілкової кістки страждав на хронічний остеомієліт. Три роки назад з'явився нефротичний синдром. Смерть наступила від уремії. На секції: нирки помірно зменшені, щільні, білі, з рубцями в кірковому шарі. Вкажіть патологію нирок, яка розвинулася.
A. Первинний амілоїдоз
B. APUD-амілоїдоз
C. Вторинний амілоїдоз
D. Хвороба Макла і Уельса
E. Періодична хвороба
731. При розтині дитини було виявлено дрібнокістозні зміни у підшлунковій залозі, ознаки хронічного бронхіту із розвитком ателектазів, бронхоектазами та абсцедуванням В кишківнику - копростази, а також жирову дистрофію печінки, ознаки холестазу, початки розвитку цирозу. Про яку вроджену патологію йдеться?
A. Фетальний муковісцидоз
B. Фіброеластоз ендокарду
C. Гемолітична хвороба новонароджених
D. Інші види неінфекційних фетопатій
E. Діабетична фетопатія
732. При розтині чоловіка, який служив на підводному атомному човні виявили наступні патології: спустошення в кістковому мозку (панмієлофтиз), анемію, лейкопенію, тромбоцитопенію, розпад лімфоцитів у лімфатичних вузлах, селезінці, лімфатичному апараті шлунково-кишкового тракту, крововиливи в наднирники. Яка хвороба розвинулась у даному випадку?
A. Вібраційна хвороба
B. Гострий лейкоз
C. Кесонна хвороба
D. Гостра анемія
E. Гостра променева хвороба
733. При розтині чоловіка 56 років, який працював шахтером виявили наступні зміни в легенях: ознаки хронічного бронхіту та рецидивуючої вогнищевої пневмонії, добре виражену емфізему, склеротичні зміни в стінках судин, зустрічались поодинокі невеликі каверни неправильної форми із крихкими чорними стінками та чорним вмістом. Лімфатичні вузли збільшені. Гістологічно: склероз та велика кількість макрофагів, що містять пігмент темного кольору в міжальвеолярному прострорі, периваскулярно та перибронхіально. Яка найбільш ймовірна патологія у цього чоловіка?
A. Асбестоз
B. Алюміноз
C. Сидероз
D. Сілікоантракоз
E. Сілікоз
734. На розтині чоловіка, що багато років працював на підприємстві з високим рівнем вільного двоокису кремнію у повітрі, знайдені збільшені та ущільнені в об(ємі легені зі значною кількістю міліарних і біш великих осередків склерозу округлої та овальної форми сірого або сіро-чорного кольору. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Азбестоз
B. Антракосилікоз
C. Вузловата форма силікозу
D. Дифузно-склеротична форма силікозу
E. Силікоантракоз
735. У померлого, що понад 20 років працював на шахті зі здобуття кам(яного вугілля, при розтині знайдені ущільнені легені сіро-чорного кольору зі значними ділянками новоутвореної сполучної тканини. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Силікоантракоз
B. Антракоз
C. Антракосилікоз
D. Талькоз
E. Сидероз
736. У мертвонародженої дитини, яка загинула інтранатально, на розтині знайдено: дифузний набряк та множинні крововиливи в легенях, легеневі капіляри переповнені кров(ю. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гіалінові мембрани
B. Геморагічна хвороба
C. Набряково-геморагічний синдром
D. Аспіраційна пневмонія
E. Ателектази
737. У померлого від інтоксикації чоловіка під час розтину виявлено збільшення стегна в об?ємі, на поверхні шкіри - свищі з виділенням з них гноя; стегнова кістка потовщена та деформована, має місце утворення секвестрів; при мікроскопічному дослідженні секвестральні порожнини оточені грануляційною та сполучною тканиною, кістково-мозкові канали облітеровані, компактна пластинка потовщена. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гострий гематогенний остеомієліт
B. Абсцес Броді
C. Паратиреоїдна остеодистрофія
D. Остеопетроз
E. Хронічний гематогенний остеомієліт
738. У померлої від анемії дитини віком 3 роки , яка при житті страждала на численні переломи кісток, під час розтину виявлено, що трубчасті кістки, кістки основи черепа, тазу, хребта та ребра звичайної конфігурації, важкі, а в нижніх відділах стегнових кісток - колбоподібно розширені. Мікроскопічно: маса кісткової речовини різко збільшена, кістковомозкова порожнина заповнена кістковими конгломератами або пластинчастою кісткою, остеокласти поодинокі, ознаки резорбції кістки незначні. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хронічний остеомієліт
B. Остеопороз
C. Остеопетроз
D. Паратиреоїдна остеодистрофія
E. Фіброзна дисплазія
739. У робітника тваринництва, який хворів протягом 3,5 місяців та промер від серцевої недостатності, при патологоанатомічному дослідженні знайдено поліпозно-виразковий ендокардит аортального клапана, продуктивний міокардит з наявністю бруцельозних гранульом, системний алергічний продуктивно-деструктивний васкуліт, збільшення селезінки. Яка з перелічених форм бруцельозу найбільш вірогідна?
A. Серцево-судинна форма
B. Змішана форма
C. Гепатолієнальна форма
D. Урогенітальна форма
E. Нервова форма
740. При обстеженні вагітної жінки з резус-негативною групою крові знайдено високий рівень антиеритроцитарних антитіл, для зниження якого їй було підшито шкіряний лоскут її резус-позитивного чоловіка. Через 2 тижні лоскут відторгся, мікроскопічно в ньому знайдено порушення кровообігу, набряк, клітинну інфільтрацію перважно лімфоцитами, нейтрофілами та макрофагами. Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?
A. Гранульматозне запалення
B. Реакція гіперчутливості сповільненого типу
C. Реакція гіперчутливості негайного типу
D. Інтерстиційне запалення
E. Трансплантаційний імунітет
741. При зовнішньому огляді чоловіка 40 років, померлого внаслідок серцевої недостатності, на шкірі відзначаються сліди висипу у вигляді плям і крапок коричневого кольору, а також кон(юнктивальний висип. В області крижи, остистих відростків хребців - пролежні, в місцях підшкіряних ін(єкцій ліків - олеогранульоми. При мікроскопічному дослідженні ЦНС, шкіри, надниркових залоз в судинах мікрорциркуляторного русла і дрібних артеріях - деструктивно-проліферативний ендотромбоваскуліт з наявністю гранульом Попова, в серці - інтерстиційний міокардит. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Черевний тиф
B. Висипний тиф
C. Вузликовий періартеріїт
D. ВІЛ-інфекція
E. Ку-гарячка
742. На розтині 17-річної дівчини, померлої внаслідок легеневої недостатності, знайдено: у ніжній долі правої легені зливні зони казеозного некрозу, в бронхопульмональних, бронхіальних та біфуркаційних лімфатичних вузлах - явища казеозного некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гематогенний туберкульоз з переважним ураженням легень
B. Казеозна пневмонія при вторинному туберкульозі
C. Ріст первинного афекту при первинному туберкульозі
D. Гематогенна форма прогресування первинного туберкульозу
E. Туберкульома
743. Хворий місяц по тому переніс стрептококову ангіну, скаржиться на болі у попереку. В нирковому біоптаті клубочки збільшені в об(ємі, повнокровні, багатоклітинні в зв(язку з інфільтрацією нейтрофілами капілярів та мезангіуму. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Ліпоїдний нефроз
B. Гострий гломерулонефрит, ексудативна фаза
C. Гострий гломерулонефрит, проліферативна фаза
D. Гострий гломерулонефрит, ексудативно-проліферативна фаза
E. Підгострий гломерулонефрит
744. На аутопсії померлого від ниркової недостатності відмічено, що нирки збільшені, кволі, широка кора жовто-сірого кольору з червоним крапом. При мікроскопічному дослідженні виявлено: епітелій капсули клубочків проліферує з появою "напівмісяців", капілярні петлі з осередками некрозу та фібриновими тромбами у просвітах. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Хронічний гломерулонефрит
B. Гострий гломерулонефрит
C. Ліпоїдний нефроз
D. Підгострий гломерулонефрит
E. Амілоїдоз нирок
745. На аутопсії померлого від хронічної ниркової недостатності відмічено, що нирки зменшені, щільні, воскоподібні, з великою кількістю западень на їх поверхні. Мікроскопічно: багато клубочків заміщені конго-рот-позитивною речовиною, в інших - ця речовина присутня на базальних мембранах капілярів, в мезангії, а також в стінках артерій та стромі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Амілоїдоз нирок
B. Ліпоїдний нефроз
C. Підгострий гломерулонефрит
D. Гострий гломерулонефрит
E. Хронічний гломерулонефрит
746. На розтині дитини віком 1 рік, яка з народження страждала від гострих респіраторних інфекцій, пневмоній, тетанії, виявлено відсутність вилочкової залози та паращитовидних залоз. Мікроскопічно у селезінці та лімфатичних вузлах відсутні Т-зони. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Синдром Гланцмана-Рінікера
B. Синдром Веста
C. Синдром Брутона
D. Синдром Незелофа
E. Синдром Дайджоржа
747. При мікроскопічному дослідженні селезінки та лімфатичних вузлів померлої дитини віком 5 років, яка протягом усього життя страждала гострими респіраторними інфекціями та пневмоніями, виявлено відсутність В-залежних зон на тлі недостатності клітин плазматичного ряду. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Синдром Незелофа
B. Синдром Брутона
C. Синдром Дайджоржа
D. Синдром Веста
E. Синдром Гланцмана-Рінікера
748. На розтині жінки віком 56 років, що померла від ниркової недостатності, нирки нерівномірно зменшені у розмірах, великобугриті з поверхні; на розрізі ділянки рубцової тканини чергуються з незмінною паренхимою, миски розширені, стінки їх потовщені. Мікроскопічно в стінках мисок, чашок та в інтерстиції - явища склерозу та лімфо-плазмоцитарної інфільтрації. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гострий пієлонефрит
B. Гострий гломерулонефрит
C. Хронічний гломерулонефрит
D. Хронічний пієлонефрит
E. Тубулоінтерстиційний нефрит
749. У чоловіка 50 років, що хворів на туберкульоз та помер при явищах легенево-серцевої недостатності, при розтині виявлено лобарний характер ураження легень: верхня доля правої легені збільшена, щільна, на розрізі жовтого кольору, на плеврі - фібринозні накладення. До якої з форм вторинного теркульозу відноситься вказана патологія?
A. Туберкульома
B. Казеозна пневмонія
C. Гострий осередковий туберкульоз
D. Інфільтративний туберкульоз
E. Фіброзно-осередковий туберкульоз
750. При аутопсії померлого від сибірки знайдено збільшену, в?ялу селезінку, яка дає рясний зскрібок пульпи; м?які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просочені кров?ю, мають темно-червоний колір. Гістологічно виявлено серозно-геморагічне запалення оболонок та тканини мозку з пошкодженням стінок дрібних судин, їх розривом, накопичення в просвітах сибіркових мікробів. Яка з форм сибірки найбільш вірогідна?
A. Кон?юнктивальна форма
B. Первинно-септична форма
C. Первинно-легенева форма
D. Шкіряна форма
E. Кишкова форма
751. При дослідженні тимуса дитини 5 років, що померла від гострої деструктивної стафілококової пневмонії, виявлено зменшення маси залози до 3,0 г. При гістологічному дослідженні в тимусі найдено: зменшення дольок залози, значне зменшення кількості лімфоцитів з колапсом строми, інверсія шарів, кістоподібне збільшення тілець Гасаля. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Гіпоплазія тимусу
B. Тимомегалія
C. Дисплазія тимусу
D. Агненезія тимусу
E. Акцидентальна інволюція
752. На розтині померлого від кахексії виявлено аденому паращитовидних залоз, деформацію кісток, особливо кінцівок, хребетного стовпа, ребер. Кістки м?які, порозні, легко ріжуться ножем. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Фіброзна дисплазія
B. Остеопетроз
C. Остеомієліт
D. Паратиреоїдна остеодистрофія
E. Хондродисплазія
753. Експериментальній тварині після попередньої сенсибілізації підшкірно введено дозу антигену. У місці ін?єкції розвинулось фібринозне запалення з альтерацією стінок судин, основної речовини та волокнистих структур сполучної тканини у вигляді мукоїдного на фібриноїдного набухання, фібриноїдного некрозу. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?
A. Реакція трансплантаційного імунітету
B. Гіперчутливість негайного типу
C. Норергічна реакція
D. Гранульоматоз
E. Гіперчутливість сповільненого типу
754. У померлого від задухи чоловіка, який багато років страждав на бронхіальну астму, при гістологічному дослідженні легень виявлено: в просвітах бронхіол та дрібних бронхів багато слизу з домішкою еозинофілів, склероз міжальвеолярних перегородок, розширення просвітів альвеол. Який з механізмів розвитку реакції гіперчутливості має місце?
A. Цитотоксична реакція
B. Цитоліз, обумовлений лімфоцитами
C. Реагінова реакція
D. Імунокомплексна реакція
E. Гранульоматоз
755. До лікарні поступила жінка з висипаними на шкірі пухлинамі, а також набряком гортані. Лікар поставив діагноз - кропивниця алергічного генезу. Який з приведенного переліку ексудатів характерний для алергії:
A. фібринозний
B. серозний
C. геморагічний
D. гнійний
E. змішаний
756. До лікарні потрапив хворий з пораненням яремної вени. При обстеженні встановлено зниження артеріального тиску, збільшення центрального венозного тиску, ціаноз. Яке порушення периферічного кровообігу виникло у хворого?
A. Емболія портальної вени
B. Тромбоемболія
C. Ішемія
D. Емболія малого кола кровообігу
E. Емболія великого кола кровообігу
757. У дитини, яка захворіла гостро на скарлатину, виявлено значне побільшення та яскраву гіперемію мигдаликів, поверхня яких з неглибокими дефектами, що мають нерівні краї і вкриті налетами, які легко знімаються. Вкажіть форму ангіни, що супроводжувала захворювання.
A. Фібринозна
B. Катаральна
C. Лакунарна
D. Некротична
E. Фолікулярна
758. У юнака 18 років, який захворів гостро і помер від інфекційно-токсичного шоку, на автопсії виявлено збільшені мигдалики, вкриті сіро-білими плівками, що поширюються на піднебінні дужки, набряк м'яких тканин шиї. При гістологічному дослідженні: некроз епітелію мигдаликів та дужок, підлеглі тканини просякнуті фібринозним ексудатом, який утворює масивні нашарування на поверхні. Діагностуйте інфекційне захворювання, що супроводжувалося вказаними змінами.
A. Аденовірусна інфекція
B. Скарлатина
C. Інфекційний мононуклеоз
D. Стафілококова інфекція
E. Дифтерія
759. У дитини 8-ми років, захворювання почалося гостро з катаральних явищ, гіпертермії, білявих плям на слизовій оболонці щік відповідно до малих нижніх корінних зубів, з 4 дня приєдналась великоплямиста екзантема, на 6-ий - з'явились ознаки дихальної недостатності, що прогресували і стали причиною летального наслідку на 8-ий день хвороби. При гістологічному дослідженні легень виявлено інфільтрацію міжальвеолярних перетинок лімфоцитами, плазматичними клітинами та гістіоцитами, в альвеолах гігантські клітини Вартин-Фінкельдея з еозинофільними включення в ядрах і цитоплазмі, пристінково розташовані "гіалінові мембрани"; некротичний панбронхіт, фокальна емфізема. Діагностуйте інфекційне захворювання, для якого характерні описані в легенях.
A. Парагрип
B. Кір
C. Грип
D. Респіраторно-синцитійна інфекція
E. Аденовірусна інфекція
760. Жінці 40 років проведено операцію тироїдектомії. При гістологічному дослідженні щитоподібної залози виявлено, що її фолікули різновеликі, містять пінистий колоїд, епітелій фолікулів високий, місцями формує сосочки. У стромі залози виявляються скупчення лімфоцитів, які утворюють фолікули із світлими центрами. Діагностуйте захворювання щитоподібної залози.
A. Вузловий зоб
B. Тироїдит де Кервена
C. Тироїдит Хашімото
D. Зоб Базедова
E. Тироїдит Ріделя
761. У чоловіка 60 років, який тривалий час хворів на гіпертонічну хворобу і помер від хронічної ниркової недостатності, при автопсії виявлено, що обидві нирки значно зменшені у розмірах, поверхня їх дрібно-зерниста; гістологічно - більшість клубочків гіалінізована, частина склерозована, окремі гіперплазовані; в стромі поля склерозу, артеріоло- та артеріосклероз, еластофіброз великих гілок ниркових артерії. Назвіть виявлені зміни нирок.
A. Вторинно зморщена нирка
B. Атеросклеротичний нефросклероз
C. Хронічний гломерулонефрит
D. Артеріолосклеротичний нефросклероз
E. Хронічний пієлонефрит
762. У чоловіка 42 років, що хворів на важку форму черевного тифу, розвинулась гостра ниркова недостатність, від якої він помер. При автопсії нирки збільшені у розмірах, набряклі, фіброзна капсула знімається легко; на розрізі кора - блідо-сіра, піраміди темно-червоні. При гістологічному дослідженні - у більшості канальців просвіт звужений, епітеліальні клітини збільшені у розмірах без ядер; клубочки колабовані; у стромі набряк, невелика лейкоцитарна інфільтрація, дрібні геморагії. Вкажіть патологію нирок, що є морфологічним субстратом гострої ниркової недостатності в даному випадку.
A. Гострий пієлонефрит
B. Гідронефроз
C. Піонефроз
D. Некронефроз
E. Гострий гломерулонефрит
763. У чоловік 58 років після екстракції зуба з приводу гнійного пульпіту, рана не гоїлась, з'явився набряк м'яких тканин шиї справа, на правій щоці в проекції нижньої щелепи нориця, через яку виділяється гній. Хворий помер при ознаках вираженої поліорганної недостатності. При автопсії виявлено - остеомієліт нижньої щелепи, флегмону шиї з тромбофлебітом, апостематозний міокардит, гнійна пневмонія з абсцедуванням, гнійний менінгіт. Вкажіть ускладнення остеомієліту, що привело до летального наслідку.
A. Флегмона шиї
B. Гнійний менінгіт
C. Гнійна пневмонія з абсцедуванням
D. Одонтогенний сепсис
E. Апостематозний міокардит
764. Через 6 лет после перенесенного вирусного гепатита "В" у пациента возник асцит, расширение вен передней брюшной стенки, пищеводных и геморроидальных вен, желтуха, анемия. Какое заболевание или синдром развился у больного?
A. Острый миелобластный лейкоз
B. Синдром Бадда-Киари
C. Синдром Лариша
D. Ишемическая болезнь сердца
E. Цирроз печени
765. На вскрытии больного А., 76 лет длительно курившего, который вел малоподвижный образ жизни, имел избыточный вес на интиме аотры обнаружены серо-желтые пятна и полосы, фиброзные бляшки, изъязвленные участки с кровоизлияниями, участки с кальцинозом. На какое заболевание указывают эти изменения?
A. Системная красная волчанка
B. Атеросклероз
C. Гипертоническая болезнь
D. Кардиомиопатия
E. Висцеральный сифилис
766. В легких пациента, который в течение 9 лет работал шлифовальщиком камня, обнаружены мелкие округлой формы плотные узелки, состоящие из соединительной ткани. На периферии этих узелков расположены макрофаги. Проявлением какого заболевания являются изменения в легких?
A. Бронхоэктатическая болезнь
B. Острая пневмония
C. Хронический бронхит
D. Силикоз
E. Бронхиальная астма
767. У ребенка 5 лет появилась температура до 40°С, резкая головная боль, рвота, беспокойство, озноб. Через 4 дня появилась геморрагическая сыпь на коже, олигоурия и надпочечниковая недостаточность, что и послужило причиной смерти. При бактериологическом исследовании мазков из глотки обнаружен менингококк. Какая форма болезни обнаружена?
A. Менингококковый назофарингит
B. Менингококкцемия
C. Менингоэнцефалит
D. Гидроцефалия
E. Менингококковый менингит
768. При вскрытии трупа мужчины, при жизни страдавшим хронической ишимической болезни сердца, на интиме аорты и венечных артерий обнаружены множественные атеросклеротические бляшки в стадии атерокальциноза. В основе таких изменений атеросклеротической бляшки лежит:
A. Дистрофическое обызвествление
B. Гиалиноз
C. Склероз
D. Метастатическое обызвествление
E. Метаболическое обызвествление
769. У мужчины 45 лет, лечившегося от простудного заболевания большими дозами парацетамола, появились симптомы олигурии, азотемии. Через 5 дней наступила смерть при явлениях ОПН. При гистологическом исследовании почек обнаружен диффузный отек межуточной ткани мозгового слоя почек, его инфильтрация лимфоцитами, эозинофилами, отдельными неитрофилами, разрушение эпителия канальцев; клубочки мало изменены. Наиболее вероятный тип поражения почек?
A. Нефротический синдром
B. Острый гломерулонефрит
C. Тубуло-интерстициальныж нефрит
D. Пиелонефрит
E. Некронефроз
770. У женщины 30-и лет удалена опухоль нижнечелюстной кости; ткань опухоли бурая, с кистами; состоит из мелких одноядерных и гигантских многоядерных клеток; много мелких сосудов, зерна гемосидерина. Наиболее вероятное заключение патогистолога?
A. Гемангиома кости
B. Остеобластокластома
C. Фиброзная остеодисплаздя
D. Остеосаркома
E. Остеома
771. У ребенка 5 лет при осмотре зева обнаружено: слизистая зева и миндалин гиперемирована, миндалины увеличены, покрыты плотными, белесовато-желтыми пленками, которые удаляются с трудом. На месте удаления остается глубокий дефект ткани. Мягкие ткани шеи отечны, регионарные лимфатические узлы шеи увеличены, болезнены. О каком заболевании можно думать?
A. Скарлатина
B. Паротит
C. Дифтерия зева и миндалин
D. Аденовирусная инфекция
E. Корь
772. Групповые лимфатические фолликулы тонкой кишки увеличены, выступают над поверхностью слизистой, на их поверхности видны борозды и извилины (напоминают поверхность мозга), на разрезе они сочные, серо-красные. Микроскопически отмечается пролиферация моноцитов, гистиоцитов; макрофаги образуют скопления (брюшнотифозные гранулемы). Назовите морфологическую стадию брюшного тифа.
A. Чистые язвы
B. Мозговидное набухание
C. Заживление
D. Некроз
E. Образование язв
773. Больной умер при явлениях азотемической уремии. На вскрытии: почки увеличены, ткань набухшая, полнокровная, капсула легко снимается. Полости лоханок и чашечек расширены, заполнены мутной мочой с гноем, их слизистая оболочка тусклая, с очагами кровоизлияний. На разрезе ткань почек пестрая, желто-серые участки окружены зоной полнокровия и геморрагий. Какому заболеванию соответствует такой макроскопический вид почек?
A. Нефролитиаз
B. Амилоидоз почек
C. Острый пиелонефрит
D. Поликистоз почек
E. Острый гломерулонефрит
774. Больной заболел остро. Предъявлял жалбы на озноб, повышение температуры до 40°С, головную боль, кашель, одышку. На 5 день больной скончался. На вскрытии: легкие увеличены в объеме, пестрого вида - "большое пестрое легкое". Для какого заболевания характерна такая картина в легких?
A. Аденовирусная инфекция
B. Респираторно-синцитиальная инфекция
C. Грипп
D. Крупозная пневмония
E. Бронхоэктазы
775. Мікроскопічне дослідження біоптата слизової оболонки, взятого з центрального бронха шахтаря, 56 р., виявлено зміну циліндричного епітелію на зрілий багатошаровий. Цю зміну епітелію слід назвати:
A. Адаптація епітелію
B. Метаплазія епітелію
C. Репаративна регенерація
D. Лейкоплакія
E. Гіперплазія епітелію
776. Чоловік 40 років через годину після відчуття нездужання впадає у стан колапсу, помирає, не приходячи у свідомість. На розтині виявлено збільшення об'єму легень, повнокров'я, ріжуться з шипінням за виключенням нижньої частки правої легені, яка печінкової щільності, поверхня її розрізу сіро-коричневого кольору, плевра тьмяного вигляду з легкими фібринозними накладаннями. Який діагноз найбільш вірогідний?
A. Токсичний шок
B. Бронхопневмонія
C. Крупозна пневмонія
D. Гострий венозний застій легень
E. Гострий інфаркт міокарда
777. Мікроскопічне дослідження біоптата печінки хворого з симптомами нудоти, відсутності апетиту, жовтяницею шкіри, виявлено гідро пічну та балонну дистрофію гепатоцитів, некроз окремих клітин та присутність тілець Каунсілмена в часточках печінки з порушенням їх структури, а також лімфоцитарна інфільтрація. Якому захворюванню все це властиво?
A. Гнійний гепатит
B. Вірусний гепатит
C. Токсична дистрофія печінки
D. Малярія
E. Цироз печінки
778. Хворий 42 років повністю втратив слух на праве вухо. Відповідне клінічне обстеження не виявило ніяких патологічних змін в системі правого слухового аналізатора. Томографія головного мозку виявило новоутворення в ділянці мостомозочкового кута діаметром 7 см, гомогенне, без чітких контурів. Назвати новоутворення:
A. Гангліоневрома
B. Арахноендотеліома
C. Неврилемома кінця слухового нерва
D. Астроцитома
E. Нейрофіброма
779. При автопсії дитини з клінікою спонтанного пневмоторакса були виявлені колапс та інтерстиційна емфізема правої легені, вогнищеві ателектази в легенях, точкові крововиливи в головному мозку та кон'юнктиві очей. Вкажіть захворювання, для якого характерні вказані зміни:
A. Бронхопневмонія
B. Скарлатина
C. Коклюш
D. Дифтерія дихальних шляхів
E. Кір
780. При автопсії дитини, потрапившого до клініки з проявами паралічу діафрагмального нерва та розладами ковтання були виявлені виразки мигдалин з епітелізацією, крововиливи в наднирники, дряблість міокарда. Вкажіть захворювання, для якого характерні вказані зміни та ускладнення.
A. Дифтерія
B. Кір
C. Поліомієліт
D. Скарлатина
E. Агранулоцитоз
781. У жінки похилого віку з постійними матковими кровотечами "масткого" характеру при клінічному обстеженні відмічені прояви ішемії міокарда та збільшення печінки. Вкажіть тип морфологічних змін в серці та печінці, характерний для вказаних клінічних проявів.
A. Амілоїдоз
B. Білкова дистрофія
C. Вуглеводна дистрофія
D. Кардіосклероз, фіброз печінки
E. Жирова дистрофія
782. При дослідженні біоптата тканини піхвової порції шийки матки в базальному відділі епітеліального пласта відмічено збільшення кількості клітин, підвищення мітотичної активності та порушення рядності клітин. Вкажіть характер виявленої патології.
A. Помірна дисплазія
B. Спонгіоз
C. Легка дисплазія
D. Тяжка дисплазія
E. Акантом
783. У зішкрябі з каналу шийки матки гістологічно ви_яв_ле_но призматичний епітелій і значне новоутворення за_ло__зис_то_подібних структур, які розвиваються із камбіальних елементів призматичного епітелію шийки матки. Якому із діагнозів відповідає описана гістологічна картина ?
A. Простий (стаціонарний ) ендоцервікоз
B. Проліферуючий ендоцервікоз
C. Аденоматоз шийки матки
D. Поліпи шийки матки
E. Ендоцервікоз, що загоюється
784. У юнака в період статевого дозрівання було виявлено вор__син__чато-бородавчаті потовщені множинні новоут_во_рення чор_ного кольору на шкірі шиї, пахових впа_дин, зов_нішніх статевих органів, промежини, пахово-стег_но_вих складок симетричного характеру. Мік_ро_ско_піч_но: процес локалізується в епідермісі. Ваш попе_ред_ній діагноз ?
A. Чорний акантоз
B. Епітеліальні кісти
C. Фіброепітеліальний поліп
D. Меланодермія
E. Диспластичний невус
785. На розтині жінки виявлено явища септикопіємії з ме_та_статичними абсцесами легень, нирок, піосальпінгс, гній_ний перитоніт, кахексія, лімфо_аденопатія. В анам_незі: пози_тив_ний результат дослідження крові на ВІЛ на протязі 4 років. Якому клінічному періоду СНІДу відповідають приведені патоморфологічні ознаки?
A. Реактивній лімфоаденопатії
B. Синдрому набутого імунодефіциту (СНІД)
C. Інкубаційному періоду
D. Персистуючій, генералізованій лімфаденопатії
E. ПреСНІДу (СНІД-асоційованому комплексу)
786. Аутопсією головного мозку виявлено набряк, повнокрів’я, дрібні крововиливи в довгастому мозку. Мікроскопічно: спостерігається хроматоліз, гідропія та некроз нервових клітин; у цитоплазмі нервових клітинах гіпокампу виявлено еозинофільні утворення (тільця Бабеша-Негрі). Який діагноз відпові_дає описаним морфологічним проявам?
A. Енцефаломієліт
B. Сказ
C. Менінгококовий менінгіт
D. Бруцельоз.
E. Енцефаліт
787. Хворий 34 р. помер від коми. Зі слів родичів відомо, що після закордонного відрядження в одній з країн Африки періодично розвивалися жовтяниці. На розтині: селезінка щільна, збільшена у розмірах, з чорною пульпою, печінка збільшена, повнокровна, сіро-чорна на розтині, сіра речовина головного мозку коричнево-сірого кольору, в білій речовині - множинні дрібні крововиливи. Яке інфекційне захворювання слід запідозрити?
A. Генералізована герпетична інфекція
B. Пріонова інфекція
C. Малярія
D. Менінгококцемія
E. Генералізований криптококоз
788. Хлопчик 10 р., раніше не хворів, до лікарні поступив з ознаками сильної задухи. При рентгенівському обстеженні в плевральній порожнині справа – повітря та рідина. Під час операції в правій легені виявлено субплевральну порожнину діаметром 2,4 см, неправильної форми з залишками казеозних мас, яка сполучалася із плевральною порожниною. Такі ж казеозні маси знайдені при розрізі збільшених прикореневих лімфатичних вузлів. При гістологічному дослідженні стінки порожнини виявлені лімфоцити, епітеліоїдні клітини, багатоядерні гігантські клітини. Як правильно назвати порожнину?
A. Емпієма плеври
B. Каверна при гострому кавернозному туберкульозі
C. Абсцес легені
D. Каверна при фіброзно-кавернозному туберкульозі
E. Первинна легенева каверна при туберкульозі
789. Зі слів дівчинки 11 р. мешканки села, протягом останніх 4 місяців вживала молоко від корови, яку сусідка-власниця раптово продала в інше село. В лікарню дівчинка поступила з клінікою "гострого" живота. На операції – в сліпій кишці циркулярна виразка з перфорацією. При гістологічному дослідженні у краях виразки – некротичні маси, лімфоцити, епітеліоїдні клітини, поодинокі гігантські багатоядерні клітини. Діагноз?
A. Неспецифічний виразковий коліт
B. Рак сліпої кишки
C. Первинний кишковий афект при туберкульозі
D. Амебіаз
E. Дизентерія
790. На консультацію до професора-патологоанатома потрапив гістологічний секційний матеріал від померлого 24 років. В головному мозку навколо дрібних судин відмічалася широка зона проліферуючих клітин мікроглії. У шкірі виражена проліферація ендотелію, адвентицію, перицитів, помірна периваскулярна присутність лімфоцитів та поодинокі нейтрофільні гранулоцити. В стінках судин різноманітні ознаки деструкції. Про який збудник інфекційного захворювання слід подумати?
A. Рикетсія
B. Вірус імунодефіциту людини
C. Менінгокок
D. Стрептокок
E. Спірохета
791. Больной умер от прогрессирующей сердечной недостаточности. На вскрытии сердце расширено в поперечнике, дряблое; мышца на разрезе неравномерного кровенаполнения, пестрая; при гистологическом исследовании в миокарде полнокровие, в строме значительное (большое) количество преимущественно мелких одноядерных клеток, раздвигающих кардиомиоциты. Выявленные морфологические изменения свидетельствуют о:
A. жировой дистрофии миокарда
B. негнойном межуточном миокардите
C. венозном полнокровии
D. инфаркте миокарда
E. Кардиосклерозе
792. Патологоанатом у женщины 21 года при гистологическом исследовании увеличенных шейных лимфатических узлов обнаружены узелки, состоящие преимущественно из плоских слегка вытянутых с бледно окрашенным ядром, гигантских округло-овальной формы клеток с бледно-розовой цитоплазмой и с ядрами расположенными на периферии (в виде частокола) и мелких округлой формы клеток с узким ободком цитоплазмы; в центре некоторых узелков бесструктурные массы, окрашенные в бледно-розовый цвет. Обнаруженные изменения характерны для:
A. Лимфогрануломатоза
B. неспецифического гиперпластического лимфаденита
C. Туберкулеза
D. Бруцеллеза
E. Саркоидоза
793. На вскрытии мужчины 52 лет, длительное время страдавшего туберкулезным простатитом , и умершего от менингоэнцефалита, в мягких оболочках основания и боковых поверхностей головного мозга, селезенке, почках, печени обнаружено большое количество плотных серого цвета узелков дм. 0,5-1мм; при гистологическом исследовании узелки состоят из эпителиоидных, лимфоидных и немногочисленных гигантских клеток с ядрами расположенными на периферии клеток в виде подковы. Обнаруженные изменения свидетельствуют об:
A. Остром милиарном туберкулезе
B. Острейшем туберкулезном сепсисе
C. Септикопиемии.
D. Хроническом милиарном туберкулезе
E. Крупноочаговом диссеминированном туберкулезе
794. При вскрытии мужчины 48 лет, умершего от цирроза печени, в толще 1-2 сегментов правого легкого обнаружено 3 плотных участка размером 1-1,5см, серо-желтого цвета с тусклой поверхностью, при гистологическом исследовании выявлен туберкулезный эндобронхит, фокусы творожистой бронхопневмонии, вокруг которых располагается вал из эпителиоидных, лимфоидных и гигантских клеток Пирогова-Ланганса. Для какой формы туберкулеза характерны выявленные изменения?
A. Казеозной пневмонии
B. Инфильтративно-пневмонического туберкулеза
C. Первичного легочного туберкулезного комплекса
D. Острого очагового туберкулеза
E. Фиброзно-очагового туберкулеза
795. При вскрытии мужчины 40 лет, умершего от СПИДА, обе доли левого легкого увеличены, плотны, безвоздушны, на разрезе желтого цвета, с тусклой поверхностью, на плевре фибринозное наложение. При гистологическом исследовании в альвеолах выявлен серозно-фибринозный и фибринозный экссудат с крупными участками некроза экссудата и ткани легкого. Для какого заболевания характерны изменения в легких?
A. Лимфогрануломатоза легких
B. Пневмониеподобного рака легкого
C. Казеозной пневмонии
D. Крупозно пневмонии
E. Инфильтративно-пневмонического туберкулеза
796. У мужчины 42 лет, умершего от острого малокровия вследствие легочного кровотечение, во 2 сегменте правого легкого обнаружена неправильно округлой формы полость размером 5-6см, сообщающиеся с просветом бронха, заполненная кровью, внутренняя поверхность полости неровная, покрыта дряблой бесструктурной желтоватой тканью, стенка тонкая, представлена уплотненной воспалительно измененной легочной тканью; при гистологическом исследовании внутренний слой полости состоит из расплавленных казеозных масс с большим количеством сегментоядерных лейкоцитов. Выявленные изменения в легких свидетельствуют о наличии:
A. Бронхоэктатической каверны
B. Острого кавернозного туберкулеза.
C. Абсцесса легкого
D. Инфаркта легкого с септическим распадом
E. Распадающегося рака легкого
797. Мужчина 56 лет умер от прогрессирующей сердечной недостаточности. На вскрытии легкие маленькие, плотные; верхние доли деформированы, пронизаны рубцовой тканью с инкапсулированными очагами казеозного некроза диаметром 0,2-0,5см. В верхней и средней долях справа полости размером 3-4 см и 4-5см с плотными стенками и тяжистой внутренней поверхностью, содержащие непрозрачную желто-зеленую жидкость, окружающая легочная ткань склерозирована. Сердце увеличено за счет гипертрофированного правого желудка. Определите форму вторичного туберкулеза легких?
A. Фиброзно-кавернозный туберкулеза
B. Острый кавернозный туберкулез
C. Фиброзно-очаговый туберкулез
D. Инфильтративно-пневмонический туберкулез
E. Цирротический туберкулез
798. У больного 37 лет после операции на органах брюшной полости на 5-сутки при вставании с постели возник приступ острой загрудинной боли, потеря сознания и смерть. Заподозрена тромбоэмболия легочной артерии. Диагноз на вскрытии подтвержден. Где может локализоваться тромб, послуживший источником тромбоэмболии?
A. В селезеночной вене
B. в артериях нижних конечностей
C. В брыжеечных венах
D. в венах нижних конечностей
E. В ушке левого предсердия
799. У больного с ущемленной грыжей во время операции в грыжевом мешке обнаружена багрово-синюшного цвета петля кишки с тусклой матовой серозной оболочкой. Определите, какое расстройство кровообращение возникло в кишке.
A. обтурационная ишемия
B. местное венозное полнокровие
C. компрессионная ишемия
D. местное артериальное полнокровие
E. ишемический инфаркт кишки.
800. Больная 38 лет умерла во время некупируемого приступа бронхиальной астмы. При гистологическом исследовании в просвете бронхов обнаружены скопления слизи, в стенке бронхов много тучных клеток (лаброцитов), многие из них в состоянии дегрануляции, а также много эозинофилов. Каков патогенез (механизм развития) этих изменений в бронхах?
A. Гранулематоз
B. Иммунокомплексный механизм
C. Атопия
D. Клеточно обусловленный цитолиз
E. Цитотоксическое, цитолитическое действие антител
801. У больного 23 лет после перенесенной ангины развился мочевой синдром (гематурия, протеинурия, лейкоцитурия). В пункционной биопсии почек обнаружена картина интракапиллярного пролиферативного гломерулонефрита, а электронномикроскопически выявлены крупные субэпителиальные депозиты. Каков патогенез этого заболевания?
A. Атопия
B. Иммунокомплексный механизм
C. Клеточно обусловленный цитолиз
D. Цитотоксическое, цитолитическое действие антител
E. Гранулематоз.
802. Мужчина 72 лет госпитализирован в хирургическое отделение с острой болью в брюшной полости. При обследовании выявлены симптомы перитонита (воспаления брюшины) и произведена срочная операция. Во время операции обнаружено, что часть тонкой кишки на протяжении 50 см темно-красного цвета, серозная оболочка ее тусклая, шероховатая, в брюшной полости геморрагическая жидкость. Какое расстройство кровообращения выявлено у больного?
A. Кровоизлияние
B. Стаз крови
C. Местное артериальное полнокровие
D. Местное венозное полнокровие
E. Геморрагический инфаркт
803. У больного тромбофлебитом (воспаление вен) нижних конечностей появились боли в грудной клетке, кровохарканье, нарастающая дыхательная недостаточность, при явлениях которой он умер. На вскрытии диагносцирован инфаркт легких. Какая наиболее вероятная причина его развития в данном случае?
A. тромбоз легочных вен
B. тромбоз ветвей легочной артерии
C. тромбоэмболия ветвей легочной артерии
D. тромбоэмболия бронхиальных артерий
E. тромбоз бронхиальных артерий
804. Женщина 76 лет поступила в кардиологическое отделение с клиникой острого инфаркта миокарда. Диагноз был подтвержден данными ЭКГ и лабораторного исследования. Состояние больной расценивалось, как удовлетворительное, однако, на 5 сутки состояние резко ухудшилось, и при явлениях нарастающей сердечной недостаточности больная умерла. На вскрытии подтвердился диагноз инфаркта миокарда, который осложнился разрывом сердца с гемотампонадой сердечной сорочки. Какой процесс развился в зоне инфаркта?
A. Инкапсуляция
B. Асептический аутолиз
C. Петрификация
D. Септический распад
E. Организация
805. При гистологическом исследовании в миокарде обнаружен обширный очаг коагуляционного некроза, по периферии которого определяются расширенные, резко полнокровные сосуды микроциркуляторного русла и выраженная инфильтрация сегментоядерными лейкоцитами. О чем свидетельствует описанная гистологическая картина?
A. Асептическом аутолизе
B. Организации
C. Септическом распаде
D. Инкапсуляции
E. Демаркационном воспалении
806. При исследовании почек умершего мужчины 63 лет патологоанатом обнаружил следующие изменения: макроскопически определялись асимметричные кортико-медулярные рубцы. При микроскопическом исследовании: атрофия кистозно расширенных канальцев заполненных эозинофильными цилиндрами, напоминающим щитовидную железу, перигломерулярный склероз. Какое заболевание развилось в почках у умершего?
A. Амилоидоз почек
B. Туберкулез почек
C. Хронический гломерулонефрит с исходом в сморщивание почек
D. Хронический пиелонефрит со сморщиванием
E. Почки при гипертонической болезни
807. У ребенка 9 лет на 3 неделе заболевания появилась гектическая лихорадка, желтушность кожи, склер и ребенок погиб от печеночно-почечной недостаточности. При вскрытии, в прямой кишке обнаружены множественные неправильной формы дефекты, с неровными краями с серо-белыми плотно спаянными с подлежащей тканью пленками, гнойный тромбофлебит сосудов кишки. В печени - множественные пилефлебетические абсцессы, жировая дистрофия гепатоцитов, в почках - картина острого некротического некроза. Какое заболевание послужило причиной развития летального исхода у ребенка?
A. Амебиаз
B. Сальмонелез
C. Холера
D. Брюшной тиф
E. Дизентерия
808. У хлопчика 8 місяців, хворого пневмонією, після проведеного клініко-лабораторного дослідження було виявлено: відсутність зрілих В-лімфоцитів в периферичній крові і в В-зонах лімфатичних вузлів, різке зменшення імуноглобулінів у сироватці, загальна кількість лімфоцитів в периферичній крові в межах норми. Який вид імунодефіциту у хворого?
A. Синдром Дай-Джорджа
B. Синдром Незелофа
C. Синдром Брутона
D. Синдром Віскотта-Олдріча
E. Важкий комбінований імунодефіцит
809. Хворому після важкого опромінення виконана операція по пересадці кісткового мозку. Через 2 місяці з”явилася висипка на шкірі ,діарея. Після проведеного клініко-лабораторного дослідження виявлено ознаки печінкової недостатності,місцевий некроз епітеліальних клітин у шкірі ,криптах кишечника,паренхіматозних клітин печінки. Що служить причиною погіршення стану хворого?
A. Гостре відторгнення трансплантанту
B. Розвиток сепсису
C. Загострення хронічного гепатиту
D. Хвороба ”трансплантант проти хазяїна”
E. Хронічне відторгнення трансплантанту
810. Дитина 5-ти років скаржиться на загальну слабість ,біль у горлі при ковтанні, нудоту.Об”єктивно в зіві яскраве почервоніння ,мигдалики збільшені. На другу добу хвороби з”явилася висипка у вигляді дрібних, густо розташованих плям ,величиною з макове зерно на шиї ,в верхній частині спини та грудей. Мікроскопічно-в слизовій оболонці і тканині мигдаликів різке повнокрів”я, сіруваті ,тьм”яні вогнища некрозів, на периферії яких,в зоні набряку і фібринозного випоту виявляються ланцюжки стрептококів.Ваш діагноз?
A. Кір
B. Скарлатина
C. Менінгококовий назофарингіт
D. Дифтерія
E. Грип
811. Хворий 57-и років помер від гострої легенево-серцевої недостатності.Під час розтину патологоанатом запідозрив жирову емболію легеневої артерії. Який метод забарвлення мікропрепаратів потрібно застосувати для підтвердження такого діагнозу?
A. Пікрофуксином
B. Гематоксилін-еозином
C. Метиленовим синім
D. Конго-рот
E. Суданом III
812. При розтині трупа чоловіка 62 роки, який тривалий час хворів на хронічний бронхит, виявлено, що легені збільшені в обємі, не спадаються, бліді, тістоподібної консистенції, підвищеної повітряності. Мікроскопічно: У всіх ділянках легень проксимальні відділи ацинусів різко розширені, стінки альвеол стоншені, місцями розірвані. Якому захворюванню відповідає дана морфологічна картина?
A. Бронхо ектатична хвороба
B. Емфізема легень
C. Хронічна інтерстиціальна пневмонія
D. Емпієма плеври
E. Ателектаз легень
813. У жінки 67 років з’явився набряк і болючість шкіри та підлеглих мяких тканин шиї. Діагностована флегмона шиї і медіастиніт. Хвора померла. На аутопсії лівий мигдалик збільшений, щільний, на розрізі жовтувато-зеленого забарвлення з безліччю дрібних порожнин, які нагадують щільникові структури.Мікроскопічно: дрібні абсцеси у, в центрі яких розташовуються базофільні утворення, які складаються з коротких паличкоподібних елементів. Який діагноз ?
A. Актиномікоз
B. Амебіаз
C. Лейшманіоз
D. Бруцельоз
E. Лямбліоз
814. Робітник одного із сільськогосподарських підприємств гостро занедужав і при наростаючих явищах інтоксикації помер. На розтині : селезінка збільшена, в’яла, на розрізі – темно-вишневого кольору, дає надмірний зішкріб пульпи. М’які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров’ю (“червоний чепець” або “шапочка кардинала”). Мікроскопічно: серозно-геморагічне запалення оболонок і тканин мозку. Який діагноз ?
A. Чума
B. Холера
C. Бруцельоз
D. Сибірка
E. Туляримія
815. На розтині трупа хлопчика 8 місяців, який помер від важкої форми пневмонії, ускладненої сепсисом, виявлено відсутність тимуса. У лімфатичних вузлах відсутні лімфоїдні фолікули і кіркова речовина, у селезінці розміри фолікулів зменшені, світлі центри у них відсутні. Що є причиною даних структурних змін?
A. Агенезія тимуса
B. Гіпоплазія тимуса
C. Аплазія тимуса
D. Акцидентальна інволюція тимуса
E. Атрофія тимуса
816. На розтині дитини віком 1,5 року, яка померла від рецидивуючої пневмонії, виявлено: гіпоплазію вилочкової залози та периферичної лімфоїдної тканини, атрофії кори мозочка, телеангіектазії бульбарної кон’юктиви. При імуногістохімічному дослідженні-недостатність імуноглобулінів. Яке захворювання у дитини?
A. Синдром Брутона
B. Синдром Незелофа
C. Синдром Луї-Бар
D. Синдром Дай-Джорджа
E. Синдром Веста
817. У чоловіка 38 років після лікування опіку лівої руки сформувався келоїдний рубець. Цей процес є прикладом ?
A. Патологічної регенерації
B. Вікарної гіпертрофії
C. Захисної гіперплазії
D. Метаплазії
E. Репаративної регенерації
818. У чоловіка 32 роки діагностований вірусний гепатит В. Хворому проведена пункційна біопсія печінки. При гістологічному дослідженні біоптатів печінки відмічається порушення балочної будови з поліморфізмом гепатоцитів, в яких багато фігур мітозу. Гепатоцити збільшені в об’ємі, цитоплазма заповнена вакуолями, які містять прозору рідину. Який вид дистрофії характерний для даного захворювання?
A. Гідропічна дистрофія
B. Зерниста дистрофія
C. Вуглеводна дистрофія
D. Гіаліново-крапельна дистрофія
E. Жирова дистрофія
819. В жінки 30 років на передній стінці живота (біла лінія) знаходиться пухлиноподібний утвір, який під час вагітності почав збільшуватись в розмірах. При гістологічному дослідженні пухлина побудована з диференційованої сполучної тканини, в якій колагенові волокна переважають над клітинами яка пухлина в даному випадку?
A. Тверда фіброма
B. Фібросаркома
C. Дисмоїд
D. М’яка фіброма
E. Дерматофіброма
820. У хворої 47 років взято біопсію слизової оболонки бронха. При гістологічному дослідженні виявлено тяжі атипових клітин епітелію, які вростають в підлеглу тканину. В центрі тяжів виявлено концентричні утвори рожевого кольору “Ракові перлини”. Який вид пухлини?
A. Помірнодефернційована аденокарцинома
B. Меланома
C. Плоскоклітинний рак з ороговінням
D. Плоскоклітинний рак без ороговіння
E. Перехідноклітинний рак
821. У хворого М., тривалий час страждаючого на цукровий діабет, на шкірі обличчя, рук стали з'являтися неправильної форми ділянки депігментації шкіри, що червоніють під дією ультрафіолетового проміння. Назвіть процес: ?
A. вітиліго
B. чорний акантоз
C. дерматит
D. альбінізм
E. гипермеланоз
822. У хворого на шкірі обличчя з'явилося пухлинне утворення бляшковидної форми з виразкою. Ваш попередній діагноз до гістологічного дослідження.
A. Текома
B. Базаліома
C. Карциноїд
D. Пінеалома
E. Тімома
823. На вскрытии у умершего Б., работавшего при жизни в течение 20 лет шахтером обнаружены следующие изменения в легких: увеличение в объеме, повышенная плотность, наличие значительного количества узелков округлой формы, распространенность по всей поверхности легких, серого и серо-черного цвета, которые при микроскопическом исследовании были представлены концентрически расположенными гиалинизированными пучками соединительной ткани. Среди пучков имеются макрофаги, содержащие черный пигмент. Назовите заболевание с данной морфологической характеристикой.
A. Миллиарный туберкулез легких
B. силикоз, узелковая форма
C. Крупозная пневмония
D. Бронхоэктатичекая болезнь
E. Силикоз: диффузно-склеротическая форма
824. При наружном осмотре трупа определяется бледность кожных покровов (кожа лимонно-желтым оттенком), желтушность склер. Трупные гемостазы не выражены. Количество крови в сердце и крупных сосудах уменьшено. Кровь водянистая. В коже, слизистых и серозных оболочках видны точечные кровоизлияния. Внутренние органы, особенно селезенка, печень, почка на разрезе ржавого цвета. Костный мозг плоских костей малиново-красный, сочный; в трубчатых костях имеет вид малинового желе. Назовите заболевание, связанное с дефицитом витамина В12.
A. Пернициозная анемия
B. Токсическая анемия
C. Серозно-клеточная анемия
D. Острая постгеморрагическая анемия
E. Панмиело
825. На секції тіла жінки 49 років були знайдені ознаки гунтерівського глоситу, атрофії слизової оболонки шлунку, гемосидероз печінки, кістковий мозок у всіх досліджених кістках був червоним. Під час мікроскопового аналізу встановлено: шлунок – гіперцелюлярний інфільтрат власної пластинки з наявністю лімфоїдних фолікулів, спинний мозок – фунікулярний мієлоз, селезінка – вогнища гемопоезу. Діагностуйте захворювання.
A. Гіпопластична анемія Ерліха
B. Апластична анемія Фанконі
C. Хронічний гастрит типу “А”
D. Хронічний гастрит типу “В”
E. Анемія Аддісона-Бірмера
826. На секції тіла дівчинки 5 років було знайдено: множинні точкові геморагії у шкіру, серозні та слизові оболонки, великовогнищевий крововилив у головний мозок, ознаки некротичної ангіни. Мікроскопово: в кістковому мозку, печінці, селезінці, тимусі, лімфатичних вузлах, мигдаликах та шкірі розміщуються множинні інфільтрати, в яких переважають лімфобласти. Діагностуйте захворювання.
A. Фолікулярна неходжкінська лімфома
B. Грибовидний мікоз
C. Хронічний лімфолейкоз
D. Ходжкінська лімфома
E. Гострий лімфолейкоз
827. На секції тіла дівчинки 15 років було знайдено: шийні, медіастинальні та мезентеріальні лімфатичні вузли збільшені в розмірах, об’єднані в конгломерати, на розрізі тканина вузлів неоднорідна,містить ділянки некрозу. Мікроскопово: будова лімфатичних вузлів стерта, зустрічаються ділянки склерозу та вогнища некрозу, клітинна популяція неоднорідна - включає одноядерні атипові клітини, великі атипові клітини з багато- часточковими ядрами, значний домішок еозинофілів та нейтрофілів, кількість лімфоцитів незначна. Діагностуйте вид лімфоми Ходжкіна – лімфогранулематозу (ЛГМ).
A. ЛГМ, варіант з пригніченням лімфоїної тканини
B. ЛГМ, змішано-клітинний варіант
C. ЛГМ, нодулярний склероз
D. ЛГМ, лімфогістіоцитарний варіант
E. Саркома Ходжкіна
828. Під час секції тіла невідомої жінки 84 років, встановлено що смерть спричинена масивною гнійною бронхопневмонією. Головний мозок був незначно атрофований - звивини витончені, а борозни глибокі. При мікроскоповому дослідженні головного мозку були знайдені периваскулярні депозити амілоїду, тільця Хірано і нейрофібрилярні сплетення. Діагностуйте основне захворювання.
A. Розсіяний склероз
B. Хвороба Піка
C. Хвороба Альцгеймера
D. Хвороба Паркінсона
E. Боковий аміотрофічний склероз
829. Під час секції тіла жінки 74 років, встановлено що смерть спричинена масивною гнійною бронхопневмонією. У головному та спинному мозку були знайдені численні бляшки сірого кольору діамером до 15 мм. При мікроскоповому дослідженні спинного та головного мозку знайдено: множинні перивенулярні ділянки демієлінізації з наявністю лімфо-плазмоцитарних інфільтратів, множинні вогнища гліозу. Діагностуйте основне захворювання.
A. Боковий аміотрофічний склероз
B. Хвороба Піка
C. Розсіяний склероз
D. Хвороба Паркінсона
E. Хвороба Альцгеймера
830. Чоловік 36 років, лісник за фахом, через тиждень після тривалого перебування у весняному лісі гостро захворів – гарячка, головний біль, порушення свідомості, епілептиформні припадки, смерть розвинулася на 3 день хвороби. На розтині було знайдено: набряк головного мозку, множинні точкові геморагії; під час мікроскопічного дослідження – периваскулярний та перицелюлярний набряк, множинні периваскулярні, переважно лімфоцитарні, інфільтрати. Діагностуйте основне захворювання.
A. Поліомієліт
B. Менінгококова інфекція
C. Церебро-васкулярна хвороба
D. Гнійний енцефаліт
E. Кліщовий енцефаліт
831. Внаслідок різкого припинення вживання преднізолону, який хворий приймав довгий час, у нього з’явились скарги на втрату апетиту, нудоту, підвищену втомлюваність, безсоння. Розвинувся синдром відміни. Які препарати доцільно призначити для корекції даного стану?
A. АКТГ
B. Глюкокортикоїди
C. Адреналін
D. Кортикотропін
E. Мінералокортикоїди
832. -річна жінка протягом кількох років має труднощі при ковтанні. Вона також відзначає скованість рухів пальців рук при друкуванні на комп’ютерній клавіатурі, хоча суглоби не болючі. У жінки відсутні зморшки на лиці, які повнні почати з’являтися у середньому віці. Біопсія шкіри виявила поширений фіброз дерми, але зовсім без запальної інфільтрації. Діагностуйте захворювання за переліченими клінічними й морфологічними даними.
A. Склеродермія
B. Дискоїдний червоний вовчак
C. Дерматоміозит
D. Ревматоїдний артрит
E. Амілоїдоз
833. -річна жінка звернулася зі скаргами на неможливість рухів та біль у суглобах китиць рук та ступнів ніг. Менш виражені скарги аналогічного характеру – у ліктьових та колінних суглобах симетрично. При огляді шкіра над суглобами пастозна, частковий анкілоз суглобів китець та стоп, деформація рук у формі “шиї лебедя”, навколо міжфалангових суглобів пальців – поодинокі круглі підшкірні вузли, діаметром до 1 см. При пункції колінного суглоба отримано каламутну рідину, що містить білі драглисті “зерна”. Імунофлюоресцентно у рідині виявлений ревматоїдний фактор. Діагностуйте захворювання.
A. Подагра
B. Ревматичний поліартрит
C. Змішане захворювання сполучної тканини
D. Ревматоїдний поліартрит
E. Остеоартроз
834. У 20-річної жіки протягом кількох років значно виражена слабість скелетних м’язів, що не дає можливість вільно пересуватися, розмовляти, жувати та ковтати. При огляді виявлено птоз обох повік. Рентгенографія грудної клітки встановила присутність пухлинного конгломерату у передньому середостінні. Гістологічне дослідження біопсійного матеріалу, взятого з пухлини виявило тімому, зі скелетних м’язів – незначні дистроофічні зміни. Діагностуйте захворювання.
A. Дерматоміозит Поліомієліт
B. Ерба
C. Прогресивна м’язова дистрофія
D. Міастенія
E. М’язова дистрофія
835. У 19-річної жінки, яка кілька років хворіє на міастенію, у передньому середостінні виявлена пухлина великих розмірів, яка гістологічно складається з витягнутих (веретеноподібних) клітин з овальними темними ядрами, що утворюють тяжі та гнізда, присутні тільця Гасаля. Після хірургічного видалення пухлини ознаки міастенії почали прогресивно зникати. Діагностуйте пухлину, що має етіо-патогенетичний зв’язок з міастенією.
A. Аденома паращитовидної залози
B. Парагангліома
C. Аденома щитовидної залози
D. Тимома
E. Медулобластома
836. До лікаря щелепно-лицьового хірурга звернулася жінка зі скаргами на виражену асиметричну деформацію обличчя, яка збільшувалася протягом кількох років. Доформовані ділянки тверді на дотик. У біопсійному матеріалі з уражених ділянок спостерігається примітивні кісткові балочки та остеоїд, великі ділянки кісткової тканини дифузно заміщені фіброзною тканиною з міксоматозом, кістами скупченням остеокластів, острівці відкладання цементу (цементиклі). Діагностуйте захворювання.
A. Остеома
B. Фіброма
C. Фіброзна дисплазія
D. Хірувізм
E. Остеосаркома
837. Під час розтину 56-річного бомжа зі значним кіфосколеозом, виявлено, що тіла хребців грудного відділу частково зруйновані, внаслідок формування числених порожнин (секвестрів), заповнених біло-жовтими крихкими масами. При гістологічному досліджені уражених хребців знайдено великі поля казеозного некрозу, оточені поодинокими велетенськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса, епітеліоїдними клітинами й лімфоцитами. Аналогічні зміни присутні у лімфатичних вузлах середостіння та дисеміновано у легенях й нирках. Діагностуйте захворювання.
A. Сифілітичний остеомієліт
B. Туберкульозний остеомієліт
C. Остеопороз
D. Остеоартроз
E. Гнійний остеомієліт
838. Під час гістологічного дослідження вишкрібку стінок порожнини матки 49-річної жінки з порушеннями оваріально-менструального циклу у вигляді метро_рагій виявлено: збільшення кількості ендометріальних залоз, клітини залоз з морфологічними ознаками фа_зи проліферації; частина залоз розташована дуже компактно, містить внутрішньозалозисті папілярні структури; окремі залозисті клітини – з ознаками ядерного та цитоплазматичного поліморфізму. Діагностуйте захво_рювання.
A. Атипова гіперплазія ендометрію
B. Залозистий поліп ендометрію
C. Залозисто-кистозна гіперплазія ендометрію
D. Залозиста гіперплазія ендометрію
E. Аденокарцинома ендометрію
839. У 72-річного чоловіка зі скаргами на гостру затримку сечі, виявлено збільшення часток передміхурової залози за рахунок множинних вузлових структур. Під час гістологічного дослідження операційного матеріалу встановлено, що переважна більшість вузлів побудована з поліморфних залозистих структур, з поодинокими ретенційними кистами та згущеним секретом в просвітах. Діагностуйте захворювання.
A. Аденома передміхурової залози
B. М’язево-фіброзна гіперплазія передміхурової залози
C. Змішана форма гіперплазії передміхурової залози
D. Залозиста гіперплазія передміхурової залози
E. Рак передміхурової залози
840. У 29-річної породіллі на 3-й день після пологів виник дифузний набряк правої грудної залози, болючість при пальпації, гіперемія шкіри у вказаній ділянці, підвищення температури тіла до 38(С. При гістологічному дослідженні тканини залози виявлено: в стромі - дифузний клітинний інфільтрат, який складається з великої кількості нейтрофільних лейкоцитів, інтерстиційний набряк, гіперемію судин. Діагностуйте захворювання.
A. Хронічний продуктивний мастит
B. Гострий апостематозний мастит
C. Гострий серозний мастит
D. Хронічний гнійний мастит
E. Гострий флегмонозний мастит
841. При зовнішньому дослідженні трупа чоловіка 69 років, який помер 4 години тому, патологоанатом відмітив, що м`язи померлого мають дуже щільну консистенцію, суглоби згинаються та розгинаються важко. Як називається ця патологоанатомічна ознака смерті?
A. Трупне заклякання
B. Трупні гіпостази
C. Трупне розкладання
D. Трупне висихання
E. Трупне охолодження
842. На аутопсії померлого 65 років виявлена атрофія тканини головного мозку – стоншування кори переважає в лобових, скроневих і потиличних частках, гідроцефалія. При мікроскопічному дослідженні в корі атрофічних часток мозку, гипокампі і амигдалах знайдені старечі бляшки, нейрофібрилярні сплетення (клубки), пошкодження нейронів, тільця Хірано. Поставте діагноз:
A. Розсіяний склероз
B. Гангліоневрома
C. Боковий аміотрофічний склероз
D. Хвороба Альцгеймера
E. Енцефаліт
843. При макроскопічному вивченні мозкового черепа чоловіка 58 років знайдено відсутність розподілу на внутрішню, зовнішню пластинку і середній губчастий шар, вся кісткова маса має нерівномірно-губчасту будову з вогнищами розрідження (розсмоктування пазухи) і ущільнення. Товщина кісток – 4 см. При мікроскопічному вивченні виявлені процеси перебудови кістки: визначаються дрібні фрагменти кісткових структур з нерівними контурами, будова їх безладна, тонковолокниста, виявляються остеоїдні структури, спостерігається розсмоктування пазухи кістки. Поставте діагноз:
A. Фіброзна дисплазія
B. Деформуючий остоз
C. Хвороба Педжета
D. Остеопетроз
E. Остеогенна саркома
844. Чоловік 53 років, тривалий час зловживаючий алкоголем, помер при наростаючих явищах хронічної серцевої недостатності. На розтині знайдено: маса серця 580 г, міокард в'ялий, глинистого кольору, з інтенсивним дифузним інтерстиціальним фіброзом. Коронарні артерії інтактні. При мікроскопічному дослідженні спостерігається поєднання гідропічної і жирової дистрофії, атрофії і гіпертрофії кардіоміоцитів. Зустрічаються вогнища лізису кардіоміоцитів і склерозу. Про яку кардіоміопатію йде мова?
A. Алкогольна
B. Метаболічна
C. Гипертрофічна
D. Рестриктивна
E. Ділатаційна
845. При розтині трупа вагітної жінки виявлено набряк головного мозку, геморагічну пневмонію, пістряву печінку з крововиливами. Мікроскопічно дисемінований тромбоз судин, множинні дрібні некрози та крововиливи у внутрішніх органах. В нирках фібриноїдний некроз епітелію канальців нефрона, некрози коркової речовини. Ваш діагноз ?
A. Прееклампсія
B. Септикопіємія
C. Септицемія
D. Еклампсія
E. Гостра ниркова недостатність
846. У жінки 20 років за життя спостерігалася слабість і патологічна стомлюваність поперечнопосмугованих м’язів, птоз. Смерть наступила від асфіксії. При розтині виявлено фолікулярну гіперплазію тимуса, атрофію і некроз скелетних м’язів з осередковими лімфоцитарними інфільтратами серед клітин. Вкажіть форму ураження м’язів ?
A. Атрофічний міозит
B. Прогресивна міопатія
C. М’язова дистрофія Ерба
D. М’язова дистрофія Лейдена
E. Міастенія
847. При мікроскопічному дослідженні кори головного мозку чоловіка 75 років, який страждав на хворобу Альцгеймера і помер від бронхопневмонії виявлено старечі бляшки, нейрофібрилярні сплетіння, пошкоджені нейрони. Які утвори характеризують патологію цитоскелету проксимальних дендритів при хворобі Альцгеймера ?
A. Тільця Бабеша-Негрі
B. Тільця Руселя
C. Тільця Каунсільмена
D. Тільця Малорі
E. Тільця Хірано
848. У померлого від хронічної серцевої недостатності виявлено дифузний фіброз ендокарда лівого шлуночка із втягненням в процес правої заслінки мітрального клапана, пристінкові тромби, значне зменшення порожнини шлуночка за рахунок потовщення ендокарда. Яка форма кардіоміопатії стала причиною нендостатності скоротливої функції міокарда ?
A. Дилятаційна
B. Рестриктивна
C. Гіпертрофічна
D. Конгестивна
E. Вторинна
849. Чоловік 45 років звернувся до лікаря з приводу бляшкоподібного утвору на шиї. Гістологічно в біоптаті шкіри виявлено пухлинні клітини розташовані гніздами, мають круглу і овальну форму з вузьким ободком базофільної цитоплазми та схожі на клітини базального шару епідермісу. Вкажіть назву пухлини у пацієнта ?
A. Базаліома
B. Трихоепітеліома
C. Епідермальний рак
D. Сірінгоаденома
E. Гідраденома
850. При дослідженні клітин кісткового мозку хворого, який помер від хронічного мієлолейкозу, знайдено філадельфійську хромосому. Назвіть шлях активації протоонкогенів кістковомозкових клітин.
A. Хромосомна аберація
B. Точкова мутація
C. Генна ампліфікація
D. Інсерційний мутагенез
E. Вірусна трансдукція
851. Мужчина 57 років, який більше 20 років працював інженером по обслуговуванню електронних мікроскопів, помер від сепсису. При розтині виявлено множинні геморагії в серозних і слизових оболонках, загальний гемосидероз, жирову дистрофію міокарда, печінки,нирок, виразково-некротичні і гнійні процеси в шлунково-кишковому тракті. Червоний кістковий мозок заміщений жировим. Зміни, які описані притаманні:
A. Гіпопластичній анемії
B. Постгеморагічній анемії
C. Мегалобластичній анемії
D. Медикаментозній анемії
E. Залізодефіцитній анемії
852. При розтині трупа мужчини 40 років виявлено: серозно-геморагічне запалення трахеї і бронхів, вогнищеву пневмонію, осередки ателектазу і гострої емфіземи легень. За гістологічного дослідження виявлено вакуольну дитрофію миготливого епітелію, втрату ним війок, злущення клітин з наявністю в них оксифільних включень.Такі зміни в легенях викликані:
A. Вірусом кору
B. РС-вірусами
C. Вірусами грипу
D. Вірусами парагрипу
E. Аденовірусами
853. При розтині трупа мужчини 78 років виявлено вогнищеве заміщення червоного кісткового мозку жовтим. Лімфатичні вузли, селезінка зменшені в розмірах з вираженими атрофічними змінами паренхіми. Такі зміни характерні при:
A. Гемолітичній анемії
B. Анемії Фанконі
C. Анемії Ерліха
D. Старінні
E. Залізодефіцитній анемії
854. При розтині трупа чоловіка 47 років виявлено атрофічні зміни з боку шлунково-кишкового тракту, малиново-черврний кістковий мозок, в якому переважають еритробласти і мегалобласти. В селезінці – вогнища екстрамедулярного кровотворення, велика кількість сидерофагів. В спинному мозку в задніх і бокових стовпах виражений розпад мієліну осьових циліндрів. Зміни нервових волокон характерні для:
A. Спадкової нейропатії
B. Токсичної полінейропатії
C. Уремічної полінейропатії
D. Мегалобластичних полінейропатій
E. Діабетичної полінейропатії
855. При лікуванні складної гранульоми пошкодженого зуба верхньої щелепи виявлено прикореневу кісту розміром 1,2 см. При гістологічному дослідженні її структури виявлено, що поверхня її вистлана багатошаровим плоским епітелієм без ознак кератинізації. Стінка її фіброзна, інфільтрована лімфоцитами і плазматичними клітинами. В запальному інфільтраті виявлені нейтрофільні лейкоцити та накопичення кристалів холестерину і ксантомних клітин. Який ймовірний діагноз у даному випадку?
A. Еозинофільна гранульома.
B. Фіброзна дисплазія
C. Дизонтогенна кіста
D. Радикулярна кіста
E. Примордіальна кіста
856. При лікуванні пацієнтки К, 40 років, виявлено біля порожнини зуба , заміщеної грануляційною тканиною, сосочкоподібна структура розмірами до 0,8 см, м”якої консистенції, червоного кольору, із ознаками кровоточивості, про що свідчать поодинокі виразки. При гістологічному дослідженні виявлено, що це грануляційна тканина із значною кількістю макрофагів та проміжками сполучної тканини. Який патологічний процес розвинувся у даному випадку?
A. Фіброзний пульпіт
B. Гранулюючий пульпіт
C. Епулюс
D. Амелобластома
E. Папілома
857. У чоловіка 37 років, який проживає у гірській місцевості, вживаючи лише мінеральну воду, при відвідуванні стоматолога виявлено поодинокі множинні ерозії емалі різної форми – як безбарвні, так і пігментовані (жовто-коричневого кольору). При цьому у нього спостерігається крихкість зубів і їх ламкість. Який найбільш вирогідний процес розвивається у даному випадку?
A. Ерозія зубів
B. Флюороз
C. Карієс
D. Пульпіт
E. Кислотний некроз
858. На вскрытии женщины 23 лет, погибшей от послеродового сепсиса, обнаружена увеличенная полнокровная селезенка, которая на разрезе дает обильный соскоб. Микроскопически отмечается гиперплазия и плазмоцитарная инфильтрация как красной пульпы, так и фолликулов селезенки; красная пульпа богата макрофагами. Какой из иммунопатологических процессов наиболее вероятно лежит в основе изменений селезенки?
A. Реакция гиперчувствительности замедленного типа
B. Антигенная стимуляция организма
C. Реакция гиперчувствительности немедленного типа
D. Аутоиммунизация
E. Наследственная недостаточность периферической лимфоидной ткани
859. При УЗИ-исследовании 15-летнего подростка в правой почке обнаружены признаки пиелоэктазии с нарушением оттока мочи по мочеточнику. Микроскопическое исследование биоптата почки выявило на фоне диффузной инфильтрации интерстиция лимфоцитами и гистиоцитами в корковом и мозговом веществе очаги деструкции с образованием полостей, окруженные валом из эпителиоидных и лимфоидных клеток с примесью гигантских клеток Пирогова-Лангханса. Какое заболевание наиболее вероятно?
A. Неспецифический тубуло-интерстициальный нефрит
B. Поликистоз почки
C. Туберкулез почки
D. Апостематозный нефрит
E. Хронический пиелонефрит
860. У мужчины 63 лет заболевание началось остро с явлений острого трахеита и бронхита, к которым присоединилась бронхопневмония. На 10-е стуки больной умер от легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии обнаружен фибринозно-геморрагический ларинготрахеобронхит; легкие увеличены в объеме, на разрезе имеют “пестрый” вид за счет чередования участков бронхопневмонии, кровоизлияний в легочную паренхиму, острых абсцессов и ателектазов. Во внутренних органах – дисциркуляторные и дистрофические изменения. Какой диагноз наиболее вероятен?
A. Грипп средней тяжести
B. Грипп, тяжелая форма
C. Парагрипп
D. Аденовирусная инфекция
E. Респираторнор-синцитиальная инфекция
861. При подъеме из глубокой шахты на поверхность рабочий потерял сознание и на 5 сутки умер при явлениях легочно-сердечной недостаточности. На вскрытии кожа имеет мраморный вид; в легких отек, кровоизлияния, межуточная эмфизема; полости сердца расширены, содержат жидкую кровь; в печени – жировая дистрофия гепатоцитов; в головном и спинном мозге – очаги серого размягчения мозговой ткани. Сосуды сердца и мозга интактны. Какой диагноз поставил патологоанатом?
A. Кессонная болезнь
B. Острый инфаркт миокарда
C. Геморрагический инсульт
D. Ишемический инсульт
E. Алкогольная кардиомиопатия
862. На аутопсии умершего от гриппа мужчины отмечено, что сердце несколько увеличено в размерах, пастозно, на разрезе миокард тусклый, с крапом. Микроскопически в миокарде признаки паренхиматозной жировой и гидропической дистрофии, строма — отечна, со скудной макрофагально-лимфоцитарной инфильтрацией, сосуды полнокровны, периваскулярно - петехиальные кровоизлияния. Какой вид миокардита развился в данном случае?
A. Межуточный пролиферативный миокардит
B. Серозный очаговый миокардит
C. Серозный диффузный миокардит
D. Гранулематозный миокардит
E. Гнойный миокардит
863. У ребенка 7 лет, который 3 недели назад перенес фолликулярную ангину, появились симптомы сердечной декомпенсации, при явлениях которой он скончался. На вскрытии обнаружено, что сердце дряблое, полости расширены. Микроскопически в сердечной мышце обнаружено полнокровие сосудов, гидропическая и жировая дистрофии кардиомиоцитов, отек интерстиция, значительная инфильтрация макрофагами, лимфоцитами с примесью нейтрофилов, эозинофилов. Какой вид миокардита развился в данном случае?
A. Межуточный пролиферативный миокардит
B. Гнойный миокардит
C. Гранулематозный миокардит
D. Межуточный экссудативный миокардит
E. Очаговый экссудативный миокардит
864. На аутопсии умершего, у которого при жизни имели место признаки хронической сердечной недостаточности, обнаружили, что участок стенки левого желудочка сердца истончен, выбухает наружу, образовавшаяся полость заполнена слоистыми тромботическими массами. Микроскопически установлено, что в данном участке стенка представлена рубцовой тканью, в остальном миокарде признаки гипертрофии и паренхиматозной дистрофии кардиомиоцитов, диффузный мелкоочаговый кардиосклероз. Как классифицировать патологоанатомические изменения?
A. Инфаркт миокарда
B. Постинфарктный крупноочаговый кардиосклероз
C. Острая аневризма сердца
D. Ишемическая дистрофия миокарда
E. Хроническая аневризма сердца
865. У женщины 45 лет в связи с мажущими кровянистыми выделениями из половых путей произведено диагностическое выскабливание полости матки. Микроскопическое исследование соскоба выявило истончение слизистой оболочки матки, уменьшение количества эндометриальных желез, фиброз стромы и негустую инфильтрацию ее лимфоидными клетками. Ваш диагноз?
A. Хронический атрофический эндометрит
B. Острый гнойный эндометрит
C. Хронический гипертрофический эндометрит
D. Хронический кистозный эндометрит
E. Хронический гнойный эндометрит
866. При вскрытии тела умершего мужчины 45 лет, который при жизни страдал многочисленными патологическими переломами, обнаружены изменения длинных трубчатых костей: бедренные кости и кости голени искривлены, местами спиралевидны, поверхность их бугристая, а на распиле обнаруживается облитерированный костно-мозговой канал и перестройка компактного строения кортикального слоя по типу спонгиозного. Микроскопическое исследование выявило мозаичность строения костных структур: на фоне беспорядочного тонковолокнистого или пластинчатого строения костных фрагментов имеются многочисленные полости пазушного рассасывания, сочетающиеся с признаками новообразования костной ткани. Артерии, питающие костную ткань, расширены, имеют извилистый ход. Назовите диагноз.
A. Хронический остеомиелит
B. Остеопетроз
C. Деформирующая остеодистрофия
D. Фиброзная дисплазия
E. Паратиреоидная остеодистрофия
867. У больного, перенесшего несколько лет назад операцию резекции желудка по поводу язвенной болезни, в клиническом анализе крови выявлялось уменьшение содержания гемоглобина крови, снижение цветового показателя при нормальном количестве эритроцитов. На вскрытии кожные покровы и видимые слизистые оболочки бледные; костный мозг длинных трубчатых костей ярко красный; эритроциты в мазках – нормальной формы и размеров, плохо окрашиваются красителями, выглядят очень бледными. Какой патологический процесс имел место в данном случае?
A. В12-фолиеводефицитная анемия
B. Серповидно-клеточная анемия
C. Острый лимфобластный лейкоз
D. Апластическая анемия
E. Гипохромная железодефицитная анемия
868. Мужчина обратился к гастроэнтерологу с жалобами на боли в эпигастрии. При осмотре обращала на себя внимание желтушность кожных покровов и склер, изменения слизистой оболочки языка: язык выглядел блестящим, гладким с красными пятнами. В мазках периферической крови обнаружены увеличенные в размерах эритроциты – мегалобласты. При гистологическом исследовании биоптата из тела желудка имеет место истончение слизистой оболочки, уменьшение количества желез, избыточное разрастание соединительной ткани. Укажите, какой из диагнозов наиболее вероятен в данном случае:
A. Хроническая постгеморрагическая анемия.
B. Апластичекая анемия.
C. Гемолитическая анемия.
D. Пернициозная анемия (В12-фолиеводефицитная).
E. Хронический миелолейкоз.
869. У пожилого мужчины 70 лет при жизни отмечалось прогрессирующее слабоумие с выраженной эмоциональной лабильностью, при этом очаговая неврологическая симптоматика отсутствовала. После смерти на аутопсии обнаружено истончение коры в лобных, затылочных и височных долях. При гистологическом исследовании кусочков мозга выявлено большое количество синильных бляшек (особенно в коре), уменьшение в размерах нейронов с вакуолизацией цитоплазмы и наличием в дентритах телец Хирано. Какой патологический процесс со стороны центральной нервной системы имел место в данном случае?
A. Рассеяный склероз.
B. Боковой амиотрофический склероз.
C. Вирусный менингоэнцефалит.
D. Болезнь Альцгеймера.
E. Клещевой энцефалит.
870. У девушки 20 лет появились жалобы на выраженную утомляемость глазных, жевательных, речевых и глотательных групп мышц, при этом нормальное сокращение мышц после активной деятельности полностью прекращалось, а после отдыха функция мышц восстанавливалась вновь. Со временем в патологический процесс были вовлечены мышцы конечностей и межреберная мускулатура. Неадекватная вентиляция легких привела к развитию вторичной очаговой пневмонии, которая и обусловила причину смерти. На аутопсии обнаружена атрофия поперечнополосатых мышц, их дистрофия с очаговыми скоплениями лимфоцитов в интерстиции. В увеличенной вилочковой железе обнаружена фолликулярная гиперплазия. Укажите наиболее вероятный диагноз:
A. Миастения.
B. Мышечная дистрофия Дюшена.
C. Боковой амиотрофический склероз.
D. Спинальная амиотрофия Верднига-Гоффмана.
E. Мышечная дистрофия Эрба.
871. У больного, умершего от уремии, на вскрытии выявлена деформация позвоночного столба с резким ограничением подвижности. Суставные хрящи мелких суставов позвоночника разрушены, имеются выраженные признаки длительно текущего хронического воспаления в тканях суставов, полости суставов заполнены соединительной тканью, а местами даже костной с формированием анкилозов. В аорте, сердце, легких – хроническое воспаление и очаговый склероз. В почках – амилоидоз. Какой диагноз в данном случае наиболее вероятен?
A. Паратиреоидная остеодистрофия.
B. Болезнь Педжета (деформирующий остоз).
C. Анкилозирующий спондилоартрит (болезнь Бехтерева).
D. Отеопетроз (мраморная болезнь).
E. Ревматоидный артрит.
872. У хворого 58 р. через 6 місяців після операції та хіміотерапії з приводу злоякісної пухлини кореня язика виникли порушення ковтання та утруднення проходження твердої їжі. Виявлені множинні метастази у лімфатичні вузли шиї, легені та печінку, хворий схуд на 30,0 кг. Помер при наростаючих явищах анемії та інтоксикації. Назвати вид смерті:
A. Насильницька смерть
B. Смерть від захворювання
C. Біологічна смерть
D. Клінічна смерть
E. Природна смерть
873. Хворий 64 років цукровим діабетом помер в результаті трансмурального інфаркту міокарда. На розтині встановлено розрив стінки лівого шлуночка, гемотампонада порожнини перикарда (550,0 мл), гіпостатична пневмонія, атеросклероз розповсюдженого характеру, набряк і трофічні виразки нижніх кінцівок та ознаки посмертних змін. Назвати пізню ознаку смерті:
A. Охолодження (algor mortis)
B. Задубіння м’язів (rigor mortis)
C. Трупна емфізема
D. Потьмяніння рогівки очей
E. Трупні плями
874. При розтині хворого 63 р., що помер від раптової зупинки серця, встановлено, що можливим механізмом смерті є пульмокоронарний рефлекс. Який патологічний процес є причиною його виникнення?
A. Жирова емболія
B. Тромбоз системи легеневих мікросудин
C. Повітряна емболія
D. Тромбоемболія tr.pulmonalae
E. Тромбемболія a.pulmonalae
875. У робітника 37 р., який працював у кесоні, після підйому на поверхню раптово з’явились ознаки гострого порушення мозкового кровообігу, втрата свідомості. Через декілька хвилин він помер. На розтині в лівій півкулі головного мозку виявлено осередок сірого розм’якшення, неправильної форми, розмірами 5х6х3,5см. Визначити патологічний процес, який призвів до смерті:
A. Інфаркт
B. Гума
C. Пухлина
D. Абсцес
E. Кіста
876. На 3 добу у хворої 62 р. з гострим повторним інфарктом міокарда передньо-бокової стінки лівого шлуночка, з’явилася різко виражена задуха, кашель з виділенням великої кількості піністої мокроти, цианоз обличчя. Хвора померла на фоні прогресуючої серцевої недостатності. На розтині виявлено великі, важкі легені, сіро-рожевого кольору. З поверхні розрізу стікає світла піниста рідина. Який патологічний процес в легенях обумовив смерть?
A. Набряк легенів
B. Інфаркт легенів
C. Пневмосклероз
D. Пневмонія
E. Гідроторакс
877. У породіллі 28 років через 1 годину після пологів виникла раптова атонічна маткова кровотеча. Хвора різко зблідла, наступила короткочасна зупинка дихання, серцебиття, зниження артеріального тиску. Через декілька хвилин повторна зупинка серцевої та дихальної функцій, розширення зіниць очей з відсутністю реакції на світло. В результаті своєчасних реанімаційних заходів життя породіллі було врятоване. Назвати патологічний стан, що виник у хворої:
A. Клінічна смерть
B. Біологічна смерть
C. Непритомність
D. Кома
E. Післяреанімаційна хвороба
878. У хворого, 72 р., на атеросклероз та гіпертонічну хворобу виникла гостра ішемія в басейні правої середньо-мозкової артерії. Через 3 доби хворий помер. На розтині в головному мозку виявлені набряк та набрякання, в ділянці підкоркових вузлів правої півкулі - ділянка розм’якшення мозку сіро-червоного кольору, неправильної форми, розмірами 4х4х3 см. Патологічний процес у головному мозку, що обумовив смерть:
A. Білий інфаркт з геморагічним просоченням
B. Гематома
C. Абсцес
D. Червоний (геморагічний) інфаркт
E. Білий (ішемічний) інфаркт
879. Гістологічно в артеріолах виявлено: плазматичне просочення, мукоїдне та фібриноїдне набрякання, фібриноїдний некроз стінок, дифузна інфільтрація лімфоцитами, плазмоцитами, моноцитами, осередкова проліферація гістіоцитів, ендотеліоцитів та перицитів. Остаточний діагноз: “Вузликовий периартеріїт”. Вид запалення в артеріолах:
A. Гостре неімунне запалення
B. Дифузне ексудативне запалення
C. Осередкове ексудативне запалення
D. Фібринозне запалення
E. Гостре імунне запалення
880. На розтині хворого 68 років, який помер на 10 добу в реанімаційному відділенні в результаті черепно-мозкової травми, виявлено ущільнення скелетної мускулатури всього тіла, труднощі при згинанні голови та кінцівок в суглобах. Визначити послідовність задубіння м’язів після смерті:
A. Парадоксальний
B. Висхідний
C. Ретроградний
D. Змішаний
E. Низхідний
881. У хворої 65 р., яка страждала тромбофлебітом глибоких вен гомілок, раптово виник біль за грудиною, задуха, цианоз обличчя і вона померла. На розтині в правому шлуночці і основному стовбурі легеневої артерії виявлені щільні тромби, сіро-червоного кольору, з нерівною поверхнею. Який патологічний процес призвів до смерті хворої?
A. Больовий шок
B. Гостре венозне повнокрів’я
C. Пульмокоронарний рефлекс
D. Хронічне венозне повнокрів’я
E. Тромбоемболія дрібних легеневих артерій
882. У хлопчика 7 р., із дрібнокрапчастим яскраво-рожевим висипом на гіперемованому фоні шкіри лоба, шиї, внизу живота, підколінних ямках, носо-губний трикутник блідий. В ротоглотці — відмежована яскраво-червона гіперемія, мигдалики набряклі, рихлі, в лакунах є гній, малиновий язик. Шийні лімфовузли збільшені, щільні, болючі. Поставити діагноз:
A. Дифтерія
B. Краснуха
C. Інфекційний мононуклеоз
D. Коклюш
E. Скарлатина
883. У хворого 50 р. з діагнозом “гострий перитоніт” була проведена операція. В черевній порожнині виявлений фібринозно-гнійний ексудат, ознаки розлитого перитоніту, в низхідному відділі тонкої кишки перфоративні виразки, значне збільшення мезентеріальних лімфатичних вузлів, гепатоспленомегалія. При мікроскопічному дослідженні видаленої ділянки кишки визначаються специфічні гранульоми з ділянками некрозу, в складі яких є великі макрофагальні клітини зі світлою цитоплазмою. Вказати збудник інфекційного захворювання:
A. Shigella
B. Vibrio cholerae
C. Yersinia pestis
D. Escherichia coli
E. Salmonella typhi
884. На розтині легень дитини 3 років, яка померла від менінгіту , виявлено: під плеврою, а також в тканині легень численні крапкові жовтувато-білі вогнища ураження, що нагадують просяні зерна. Мікроскопічно: спостерігається будова гранульоми - в центрі її знаходиться вогнище казеозного некрозу в оточенні епітеліоїдних клітин, лімфоцитів, макрофагів, серед яких зустрічаються гігантськи багатоядерні клітини. Про який вид туберкульозу легень можна думати ?
A. Крупозна пневмонія
B. Вторичний туберкульоз
C. Вогнищева пневмонія
D. Первинний міліарний туберкульоз
E. Сепсис
885. При дослідженні тонкої кишки померлого від кишкової кровотечі при черевному тифі, в стінці її дистальної частини вздовж кишки виявлені глибокі дефекти з рівними краями, дно утворює м”язова оболонка, деякі з дефектів ще заповнені зеленуватими некротичними масами. Наслідком якої дії збудника було утворення виразок в кишці ?
A. Цитолітична дія
B. Інтеграція з геномом клітини
C. Вазопаралітична дія
D. Пірогенна дія
E. Гігантоклітинна трансформація
886. В легенях померлого від грипу на фоні розладів кровообігу та крововиливів в головному мозку, серозних і слизових оболонках виявлені дрібні вогнища серозно-геморагічної пневмонії, фокуси гострої емфіземи та ателектази. Встановіть діагноз. Вкажіть на взаємодію збудника з клітиною-мішенню:
A. Гігантоклітинна трансформація
B. Інтеграція вірусу з геномом клітини
C. Утворення тілець Малорі
D. Цитолітична дія
E. Проліферація клітини-мішені
887. При гінекологічному огляді жінки 30 років на шийці матки виявлено яскраво-червоні блискучі плями, при дотику – легко кровоточать. Біопсійне дослідження: шматочок шийки матки вкритий циліндричним епітелієм із сосочковими виростами, в товщині тканини розростання залоз. Яка патологія шийки матки виявлена ?
A. Справжня ерозія
B. Лейкоплакія
C. Ендоцервіцит
D. Залозиста гіперплазія
E. Псевдоерозія
888. У жінки 20 років під час медичного огляду при пальпації в молочній залозі виявлено щільний вузол діаметром 1,0 см. Результат післяопераційного біопсійного дослідження : інкапсульоване розростання сполучної тканини навколо базальної мембрани протоків молочної залози, залозисті елементи різного діаметру, не утворюють часточок Яка була відповідь патологоанатома ?
A. Фіброма
B. Фіброаденома
C. Аденома
D. Фіброзний рак
E. Метастаз раку
889. Жінці 26 років з порушенням менструального циклу виконали діагностичну пункцію Дугласова простору; отримали кров, яку дослідили під мікроскопом: виявили децідуальну реакцію , ворсини хоріону. Ваш діагноз ?
A. Рак матки
B. Міхурний замет
C. Розрив маткової труби
D. Позаматкова вагітність
E. Сальпінгіт
890. Жінка 28 років після пологів потрапила до лікарні з метрорагією. У вишкрібі з порожнини матки патологічне розростання, яке складається з ворсин хоріону, децідуальної тканини, та явищами її організації, згорткив фібрину. Ваш діагноз ?
A. Залозиста гіперплазія єндометрія
B. Міхуровий замет
C. Хоріонепітеліома
D. Плацентарний поліп
E. Ендометрит
891. При морфологічному дослідженні щитоподібної залози видаленої з приводу тиреотоксичного зобу, виявили дифузну інфільтрацію тканини лімфоцитами з пошкодженням паренхімі залози та осередки склерозу. Як змінився діагноз ?
A. Анафілактична реакція
B. Рак щитоподібної залози
C. Тиреоїдит Хасимото
D. Тиреотоксикоз
E. Аденома
892. У мертвонародженої дитини шкіра потовщена, нагадує панцир черепахи, вушні раковини недорозвинуті. Гістологічно: надмірне зроговіння шкіри, атрофія зернистого шару епідермісу, відсутні запальні зміни. Яке захворювання можна припустити ?
A. Іхтіоз
B. Єритроплакія
C. Дерматоміозит
D. Лекоплакія
E. Ксеродермія
893. У жінки на шкірі шиї поступово утворювалось шароподібної форми, зморшкувате новоутворення на ніжці. У біоптаті : надмірна проліферація покривного епітелію та строми шкіри, збережена полярність клітин, їх комплексність, власна мембрана, проте відсутні додатки шкіри, характерний тканинний атипизм. Ваш діагноз?
A. Рак
B. Папілома
C. Саркома
D. Невус
E. Фіброма
894. Хворий Т. 50 років звернувся до лікаря із скаргами на наявність під шкірою у правій тім”яній ділянці новоутворення кулястої форми, діаметром до 2 см, щільної консистенції, нерухоме. При гістологічному дослідженні видаленого новоутворення виявлено безладне розміщення кісткових балок, між якими розростається волокниста сполучна тканина. Ваш діагноз?
A. Компактна остеома
B. Остеопороз
C. Остеомаляція
D. Остеосаркома
E. Губчаста остеома
895. На аутопсії серце померлого вагою до 1000 г, потовщення лівого шлуночка до 2,5 см, правого до 0,6 см; нирки зменшені в розмірі, щільні, поверхня дрібногранулярна, коркова речовина стоншена; мікроскопічно артеріоло- артеріосклероз, гломерулосклероз, нефросклероз. В стовбурі головного мозку – гематома. Про яке захворювання йде мова?
A. Амілоїдоз нирок
B. Гіпертонічна хвороба
C. Ревматизм
D. Атеросклероз
E. Ішемічна хвороба серця
896. Чоловік, 68 років, відчув сильний біль в ділянці серця, прийом нітрогліцерину не дав ефекту, через 5 днів помер у лікарні. На розтині : гемоперикард, значне випинання передньої стінки лівого шлуночка серця, яка потоншена, в”яла, гомогенна жовтувата, з наскрізним дефектом до 1 см, мікроскопічно: каріолізис, плазмоліз та цитоліз кардіоміоцитів, фібриноїдний некроз, демаркаційне запалення. Яке захворювання спричинило смерть?
A. Інфаркт міокарду
B. Панкардит
C. Аневризма серця
D. Міокардит
E. Післяінфарктний кардіосклероз
897. У дитини з гострим катаральним запаленням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, кон'юнктиви і плямисто-папулезним висипом шкірних покривів, смерть наступила від легеневої недостатності. При гістологічному дослідженні в легенях явища інтерстиціальної пневмонії з осередковим серозно-макрофагальним запаленням і безліччю гігантських клітин в стінах альвеол. Ваш діагноз:
A. Парагріпп
B. Цитомегалія
C. Грип
D. Аденовірусная інфекція
E. Кір
898. При гістологічному дослідженні головного мозку, померлого від ВІЛ-інфекції хворого в субкотрикальній білій речовині, середньому мозку і стовбурі головного мозку виявлені дрібні, периваскулярні некрози, мікрогліальні вузлики з багатоядерними гігантськими клітинами, осередковий гліофіброз. Назвіть найвірогідніший характер поразки центральної нервової системи.
A. Вакуолярна мієлопатія
B. Метаболічна енцефалопатія
C. Первинна лімфома ЦНС
D. Цитомегаловірусний енцефаліт
E. Підгострий ВІЛ-менінгоенцефаліт
899. Дитина 6 років померла від дихальної недостатності унаслідок паралічу дихальної мускулатури. При гістологічному дослідженні грудного відділу спинного мозку виявлено повнокрів'я, стертий малюнок сірої речовини, крапельні крововиливи і дрібні западаючі ділянки розм'якшення тканини мозку, запалення з проліферацією нейроглії навкруги загиблих нейронів. Ваш діагноз:
A. Менінгококковая інфекція
B. Цитомегалія
C. Поліомієліт
D. Токсоплазмоз
E. Аденовірусная інфекція
900. У чоловіка, що піддався високій дозі іонізуючого випромінювання відзначається кровоточивість з ясен, спонтанно виникаючі крововиливи на шкірі, слизових оболонках. В крові відзначається нормохромна анемія, панцитопенія. Вміст заліза в сироватці крові нормальний. При гістологічному дослідженні пунктату кісткового мозку відзначено заміщення гемопоетичної тканини жировою тканиною. Ваш діагноз:
A. Імуннна периферична цитопенія
B. Мієлодіспластичний синдром
C. Гемолітична анемія
D. Апластична анемія
E. Перніциозна анемія
901. У хворого з неврологічними порушеннями діагностована пухлина головного мозку. Під час операції видалена пухлина, що має вид щільного вузла, пов'язаного з твердою мозковою оболонкою. Гістологічно пухлина побудована з ендотеліоподібних клітин, тісно прилеглих один до одного. Ваш діагноз
A. Гліобластома
B. Менінгиальна саркома
C. Менінгіома
D. Астроцитома
E. Нейробластома
902. У хворого із швидко наростаючою внутрішньомозковою гіпертензією діагностована пухлина мозку. Під час операції видалена пухлина тім'яно-скроневої частки, м'якої консистенції, на розрізі строкатого вигляду. Гістологічно пухлина побудована з поліморфних клітин з ділянками некрозів і крововиливами. Ваш діагноз
A. Менінгіома
B. Арахноїдендотеліома
C. Олігодендрогліома
D. Гліобластома
E. Астроцитома
903. У жінки на шкірі обличчя з'явилося пігментне утворення у вигляді вузлика, що швидко зростало. Зроблена біопсія. Мікроскопічно в біоптаті визначаються поля веретеноподібних і поліморфних клітин, що містять бурий пігмент. Дуже багато мітозів. Ваш діагноз
A. Папілома
B. Меланома
C. Пігментний невус
D. Дерматофіброма
E. Рак
904. У молодої жінки в області дистального кінця стегнової кістки видалена пухлина, яка швидко зростала, строкатого вигляду – від біло-сірої до коричнево-червоного забарвлення, рихлої консистенції. Мікроскопічно основний тканинний компонент пухлини представлений кістковими і остеоїдними структурами, вистеленими атипичними остеобластами, з наявністю безлічі тонкостінних судин і атипічних фігур митозу. Ваш діагноз.
A. Остеосаркома
B. Остеома
C. Ангіосаркома
D. Хондрома
E. Саркома Юїнга
905. У хворого з гострим респіраторним захворюванням на 2-му тижні хвороби з'явилися постійні тупі болі в області серця, які не змінювали інтенсивності при фізичному навантаженні, задишка. Смерть наступила від серцевої недостатності. На розтині виявлена значна ділятація камер серця, при гістологічному дослідженні в міокарді виразима паралітична гіперемія капілярів, дістрофічні зміни і міоліз міокардіоцитів, лімфогістіоцитарна інфільтрація міжм'язової строми. Ваш діагноз.
A. Міокардит
B. Інфаркт міокарду
C. Гостра коронарна недостатність
D. Стенокардія
E. Кардіоміопатія
906. У хворого з виразимим імунодефіцитом, наявністю в крові лимфопенії із зміною співвідношення Т-хелперов до Т-супрессоров, відзначена поразка шкіри нижніх кінцівок у вигляді множинних пухлинних вузликів синюшно-червоного кольору, що зливаються і створюють поверхні виразки. При дослідженні біоптату шкіри виявлено новоутворення кровоносних судин і розширення капілярів, що створюють порожнині різної форми і величини. Діагностуйте найвірогідніший характер шкірної патології
A. Лімфома шкіри
B. Запальний дерматит
C. Базаліома
D. Дерматомікоз
E. Саркома Капоши
907. У хворого на шкірі відзначені інфільтративно-бляшкові поліморфні висипання, різних контурів, розмірів, застойно-синюшного кольору, схильні до периферичного зростання і злиття. При біопсійному дослідженні шкіри виявлені масивні проліферати з лімфоїдних клітин, які займають всю дерму і розповсюджуються в підшкірний жировий шар. Ваш діагноз.
A. Лімфома шкіри
B. Грибовидний микоз
C. Внутрішньодермальний невус
D. Шкіряні прояви системного червоного вовчака
E. Флегмона підшкіряної клітковини
908. У хворого з клінічним гіпотиреозом видалена щитовидна залоза, яка значно збільшена у розмірах, щільно-еластичної консистенції, з бугристою поверхнею. При гістологічному дослідженні в паренхимі залози визначається дифузна лімфо-плазмоцитарна інфільтрація з формуванням лімфоїдних фоллікулів з гіперплазованими гермінативними центрами, атипія та метаплазія фоллікулярного епітелію, вогнища склеротичних змін паренхіми. Ваш діагноз.
A. Аутоімунний тиреоїдит
B. Тиреоїдит де-Кервена
C. Дифузний тиреотоксичний зоб
D. Вузловий зоб
E. Дифузний еутиреоїдний зоб
909. У хворого з підозрою на системне захворювання, із ділянки підвищеної щільності і малорухливості шкіри зроблена біопсія. При дослідженні виявлені всі види дезорганізації волокон сполучної тканини із слабо виразимою клітинною реакцією з наслідком в грубий склероз і гіаліноз. Ваш діагноз.
A. Системний червоний вовчак
B. Дерматоміозит
C. Псоріаз
D. Склеродермія
E. Вузелковий периартеріїт
910. Під час операції по трансплантації нирки через 15 хвилин після накладення судинних анастомозів трансплантант став дряблий, ціанотичний, плямистий, пульсація відсутня. При мікроскопії біоптата із пересадженої нирки виявлено: периендотеліальні скопичення нейтрофілів в судинах клубочків з тромбозом і некрозом окремих клубочків. Вкажить реакцію відторгнення.
A. Зверхгостра відторгнення
B. Гостре інтерстиціальне відторгнення
C. Гостре судинне відторгнення
D. Прискорене відторгнення
E. Хронічне відторгнення
911. У хворого 75 років, який довгий час страждав на атеросклероз церебральних судин, на аутопсії виявлені: тромбоз правої середньої мозкової артерії, великий осередок сірого кашоподібного розм’якшення мозкової тканини неправильної форми. Який патологічний процес розвинувся в спинному мозку?
A. Казеозний некроз
B. Ішемічний інфаркт
C. Геморагічний інфаркт
D. Волога гангрена
E. Коагуляційний некроз
912. У хворого, оперованого з приводу розповсюдже-ної пухлини черевної порожнини, мала місце значна кровотеча, падіння артеріального тиску. Після операції розвинулась гостра ниркова недостатність, яка явилась безпосередньою причиною смерті хворого. На аутопсії макроскопічно: широкий блідо-рожевий корковий шар, різко відмежований від темно-червоних пірамід. Мікроскопічно: відсутність ядер епітелію звитих канальців, тубулорексіс, венозний застій, ядра клітин судинних клубочків та прямих канальців збережені. Яка патологія нирок розвилась у хворого?
A. Нефроз
B. Інфаркт
C. Пієлонефрит
D. Гломерулонефрит
E. Некронефроз
913. У померлої дитини 4 років при житті: менінгіальна симптоматика, на рентгенограмі осередок затемнення у ІІІ сегменті правої легені, збільшення прикореневих лімфатичних вузлів. На розтині в м’якій мозковій оболонці макроскопічно виявлені просоподібні вузлики, які мікроскопічно представлені осередком казеозного некрозу з валами епітеліоїдних, лімфоїдних клітин, між якими зустрічаються великі клітини з ядрами на периферії у вигляді півмісяця. Який найбільш вірогідний менінгіт у дитини?
A. Бруцельозний
B. Грипозний
C. Сифілітичний
D. Туберкульозний
E. Менінгококовий
914. У хворого на дизентерію 40 років на 10 добу хвороби збільшилась температура тіла, з’явився біль у поперековій ділянці, гарячка, велика кількість лейкоцитів у сечі. Мікроскопічно в пункційному біоптаті нирки спостерігались гіперемія, лейкоцитарна інфільтрація чаши та проміжної тканини нирки, в просвіті канальців - лейкоцити зі злущеним епітелієм. Яке ускладнен-ня розвилось у хворого?
A. Гострий пієлонефрит
B. Гломерулонефрит
C. Хронічний пієлонефрит
D. Пієліт
E. Некротичний нефроз
915. На шкірі обличчя у жінки 60 років на протязі року з’явилась неправильної форми коричнева бляшка з чорними вкрапленнями. При гістологічному дослідженні її в епідермісі та всій товщині дерми шкіри знайдені поліморфні великі клітини з патологічними мітозами, з крупними ядерцями, жовто-коричневим пігмен-том у цитоплазмі багатьох клітин. Вказані клітини ростуть у вигляді дрібних груп, поодинці. Встановити діагноз.
A. Меланоз шкіри
B. Меланома
C. Пігментна ксеродерма
D. Пігментна папілома
E. Пігментний невус
916. Під час операції видалення дифузного зоба щитовидної залози наступила смерть хворого від гострої наднирникової недостатності. На розтині, крім атрофії наднирників, знайдено в серці: гіпертрофія лівого шлуночка, гіпертрофія та внутрішньоклітинний набряк кардіоміоцитів, серозний набряк та лімфоїдна інфільтрація строми міокарду. Яка образна назва патології серця відмічено на розтині.
A. Тигрове серце
B. Бура атрофія серця
C. Бичаче серце
D. Легеневе серце
E. Тиреотоксичне серце
917. Об’єктивно у жінки 39 років відмічається мокнуття у ділянці соска молочної залози, наявність неглибокої виразки з запальною гіперемією та набряком шкіри. При гістологічному дослідженні біоптату цієї ділянки в ростковому шару потовщеного епідермісу виявлені атипові великі клітини зі світлою та оптично пустою цитоплазмою, з відсутністю міжклітинних містків. Такі клітини знайдені і в усті великих проток залози. Встановити діагноз.
A. Меланома
B. Базально-клітинний рак
C. Хвороба Педжета
D. Внутрішньопротоковий рак
E. Плоскоклітинний рак
918. У хворого 50 років при фіброгастроскопії виявлено дифузне набухання, гіперемія, одинокі дрібні крововиливи слизової оболонки шлунку, велика кількість мутного, в’язкого сірого ексудату на поверхні. Який гастрит розвився у хворого?
A. Фібринозний
B. Геморагічний
C. Гнійний
D. Некротичний
E. Катаральний
919. У дитини 16 років у ділянці діафізу стегнової кістки з’явився болісний м’якуватий вузол, що швидко росте з кістковомозкової порожнини з руйнуванням коркового шару кістки. Мікроскопічно виявляються мономорфні круглі клітини трохи більше зрілого лімфоциту, зі скупою світлою цитоплазмою, яка містить глікоген. Місцями вони формують псевдо-розетки з малочисленими мітозами. Між клітинами фібринозні перетинки. Встановити діагноз.
A. Лімфома
B. Рабдоміосаркома
C. Метастаз дрібноклітинного раку
D. Нейробластома
E. Саркома Юїнга
920. При гістологічному дослідженні вузла, який сповільнено ріс на протязі 3 років в центрільній ділянці кістки зап’ястка, у юнака 15 років виявлені безладно розташовані в хрящових лакунах зрілі хондроцити без мітозів. Хрящеві капсули різної форми і розмірів внаслідок різної кількості в них хондроцитів, між якими основна речовина з рідкими прошарками сполучної тканини. Який найбільш вірогідний діагноз?
A. Хондрома
B. Тератома
C. Хондросаркома
D. Хордома
E. Хондробластома
921. На розтині при зовнішньому огляді трупа жінки 36 років патологоанатом звернув увагу на ожиріння за верхнім типом, місяцеподібне обличчя, стриї на передній черевній стінці. В анамнезі у хворої остеопороз зі спонтанними переломами кісток, аменорея, артеріальна гіпертензія, гіперглікемія. Якій патології відповідають зазначені зміни у хворої?
A. Синдрому Іценко-Кушинга
B. Синдрому Сіппла
C. Адисоновій хворобі
D. Синдрому Уотерхауса-Фридериксена
E. Синдрому Конна
922. У хворого з підвищеним вмістом глюкози в крові, наявністю цукру в сечі, при пункционній біопсії нирки виявлено: розширення мезангія з осередковим накопиченням мембраноподібної речовини з перигломерулярним склерозом деяких клубочків, гіаліноз і плазматичне просякання артеріол, лімфо-гістіоцитарна інфільтрація строми з наявністю поліморфно-ядерних лейкоцитів, глікогенна інфільтрація нефроцитів вузького сегмента. Встановіть діагноз.
A. Діабетичний гломерулонефрит
B. Артеріолосклеротичний нефросклероз
C. Подострий гломерулонефрит
D. Пієлонефрит
E. Гострий гломерулонефрит
923. У чоловіка, що часто пив некип'ячену воду з ріки, розвився профузний понос. Калові маси мали вид рисового відвару, блювота "фонтаном". При цьому болю в животі були відсутні, температура тіла не підвищувалася. У біоптаті з порожньої кишки - повнокров'я, виражений набряк, набряк энтероцитів, незначна інфільтрація ворсинок лімфоцитами, плазмоцитами, окремими поліморфно-ядерними лейкоцитами. Яке захворювання розвилося у хворого?
A. Лямбліоз
B. Черевний тиф
C. Холера
D. Дизентерія
E. Сальмонельоз
924. При розтині чоловіка, що страждав на гіпертонічну хворобу і помер від гострого інфаркту міокарда, в правій гемісфері головного мозку виявлена порожнина 2 см. у діаметрі, яка заповнена прозорою жовтуватою рідиною. Стінка порожнини гладка, бурувато-жовта. Визначите найбільш імовірну патологію, виявлену в головному мозку померлого.
A. Туберкулома
B. Ехінокок
C. Кіста
D. Абсцес
E. Гума
925. При розтині померлої хворої, що страждала на ревматизм з мітральним пороком серця в стадії декомпенсації, виявлене загальне венозне повнокрів’я, зменшена в розмірах печінка з дрібновузловою поверхнею, тканина органа щільна, на розрізі часточкової будови, жовто-коричневого кольору. Визначте найбільш імовірну патологію, виявлену в печінці.
A. Портальний цироз
B. Біліарний цироз
C. Атрофія
D. Постнекротичний цироз
E. Жирова дистрофія
926. При судово-медичному розтині невідомого чоловіка, бомжа, що помер від отруєння алкоголем, у клубової кишці виявлені різко збільшені пейєрові бляшки, що виступають над поверхнею слизової оболонки, поверхня бляшок нерівна у вигляді борозен і звивин, консистенція їх м'яка, на розтині вони сіро-червоні. Для якого захворювання характерні описанні зміни?
A. Кампілобактерний ентерит
B. Черевний тиф
C. Лямбліоз
D. Дизентерія
E. Амебіаз
927. При розтині померлого в кишковому відділенні інфекційної лікарні виявлений фібринозно-гнійний перитоніт. У стінці клубової кишки виявлені множинні виразкові дефекти овальної форми, розташованих вздовж кишки, краї виразок рівні, закруглені; дно утворене м'язовим шаром або серозною оболонкою; у дні 2 виразок виявлені отвори до 0,3 см. у діаметрі. Зазначте стадію черевного тифу.
A. Стадія чистих виразок
B. Стадія мозкоподібного набухання
C. Стадія утворення „брудних” виразок
D. Стадія загоєння виразок
E. Стадія некрозу
928. Хворий 65 років звернувся до лікаря зі скаргами на часті хворобливі позиви до дефекації (тенезми) з виділенням слизу з домішкою крові. При ректороманоскопії виявлене значне звуження просвіту товстої кишки особливо дистального відділу, слизоваа оболонка набрякла, гіперемована, з ділянками некрозу та крововиливу. При бактеріологічному досліджен-ні виділень були висіяні шигели Флекснера. Визначите захворювання.
A. Сибірка
B. Хвороба Крона
C. Паратиф
D. Дизентерія
E. Черевний тиф
929. На аутопсії жінки, що хворіла на хронічну дизентерію, при гістологічному дослідженні зрізів, які забарвлені гематоксиліном та еозином, в стромі та паренхімі міокарду, нирок, в слизовій оболонці шлунку, в сполучній тканині легень виявлені фіолетового кольору аморфні відкладання. Яке ускладнення розвинулось у хворої?
A. Гіаліноз
B. Дистрофічне звапніння
C. Метаболічне звапніння
D. Амілоїдоз
E. Метастатичне звапніння

Відповіді:
1-E 2-E 3-E 4-A 5-B 6-B 7-B 8-C 9-C 10-D
11-E 12-A 13-D 14-C 15-C 16-C 17-E 18-D 19-E 20-D
21-A 22-D 23-B 24-B 25-D 26-B 27-B 28-A 29-C 30-E
31-B 32-B 33-B 34-E 35-B 36-D 37-B 38-C 39-C 40-E
41-D 42-E 43-C 44-E 45-B 46-C 47-B 48-E 49-B 50-B
51-E 52-B 53-D 54-A 55-D 56-C 57-C 58-C 59-B 60-D
61-D 62-D 63-A 64-D 65-A 66-E 67-D 68-D 69-D 70-C
71-B 72-C 73-E 74-A 75-D 76-A 77-B 78-B 79-B 80-D
81-E 82-D 83-D 84-C 85-B 86-D 87-A 88-C 89-D 90-E
91-C 92-E 93-C 94-C 95-E 96-B 97-D 98-B 99-A 100-C
101-B 102-C 103-D 104-D 105-D 106-C 107-E 108-A 109-A 110-B
111-E 112-D 113-A 114-E 115-E 116-C 117-A 118-B 119-C 120-D
121-D 122-B 123-B 124-A 125-A 126-B 127-D 128-D 129-B 130-B
131-C 132-C 133-B 134-B 135-E 136-D 137-C 138-D 139-C 140-A
141-C 142-A 143-B 144-C 145-D 146-C 147-C 148-A 149-E 150-B
151-B 152-E 153-B 154-A 155-D 156-B 157-C 158-D 159-E 160-E
161-C 162-E 163-D 164-C 165-D 166-A 167-A 168-E 169-B 170-C
171-B 172-B 173-C 174-B 175-E 176-D 177-A 178-A 179-E 180-C
181-A 182-C 183-D 184-E 185-D 186-C 187-B 188-E 189-E 190-D
191-A 192-E 193-B 194-A 195-C 196-B 197-B 198-E 199-B 200-C
201-C 202-E 203-A 204-C 205-D 206-C 207-A 208-E 209-C 210-C
211-E 212-A 213-E 214-C 215-D 216-E 217-D 218-A 219-E 220-B
221-E 222-E 223-C 224-D 225-B 226-D 227-A 228-D 229-A 230-E
231-A 232-B 233-C 234-C 235-C 236-D 237-A 238-C 239-A 240-B
241-A 242-E 243-C 244-E 245-B 246-B 247-E 248-E 249-A 250-E
251-A 252-E 253-A 254-D 255-D 256-B 257-E 258-E 259-C 260-D
261-E 262-E 263-B 264-D 265-B 266-B 267-A 268-B 269-D 270-D
271-C 272-A 273-A 274-E 275-A 276-C 277-E 278-C 279-C 280-C
281-B 282-A 283-C 284-D 285-D 286-B 287-A 288-E 289-A 290-D
291-D 292-E 293-E 294-C 295-D 296-C 297-C 298-D 299-E 300-A
301-D 302-C 303-B 304-D 305-D 306-C 307-C 308-B 309-C 310-B
311-C 312-A 313-C 314-E 315-C 316-A 317-C 318-C 319-A 320-E
321-A 322-D 323-E 324-B 325-A 326-E 327-C 328-B 329-A 330-B
331-C 332-D 333-D 334-E 335-C 336-C 337-A 338-E 339-D 340-C
341-A 342-B 343-D 344-B 345-B 346-B 347-B 348-D 349-E 350-E
351-C 352-B 353-C 354-B 355-A 356-E 357-E 358-A 359-D 360-C
361-C 362-B 363-D 364-D 365-A 366-D 367-A 368-A 369-E 370-A
371-B 372-A 373-D 374-A 375-B 376-E 377-D 378-C 379-A 380-E
381-E 382-A 383-E 384-D 385-A 386-A 387-A 388-E 389-B 390-A
391-D 392-E 393-E 394-C 395-D 396-E 397-D 398-A 399-E 400-A
401-B 402-D 403-B 404-D 405-C 406-C 407-B 408-C 409-E 410-E
411-E 412-C 413-D 414-D 415-C 416-D 417-E 418-A 419-E 420-B
421-D 422-B 423-D 424-E 425-D 426-E 427-C 428-B 429-B 430-C
431-E 432-D 433-D 434-E 435-E 436-E 437-A 438-C 439-B 440-C
441-D 442-A 443-D 444-A 445-B 446-E 447-D 448-E 449-D 450-E
451-B 452-A 453-B 454-C 455-D 456-E 457-A 458-D 459-D 460-A
461-A 462-B 463-E 464-D 465-D 466-B 467-A 468-A 469-B 470-B
471-B 472-B 473-E 474-D 475-D 476-D 477-D 478-A 479-A 480-B
481-E 482-C 483-D 484-B 485-A 486-A 487-E 488-A 489-B 490-A
491-A 492-E 493-D 494-E 495-B 496-B 497-D 498-B 499-A 500-C
501-D 502-D 503-E 504-D 505-D 506-B 507-B 508-A 509-B 510-E
511-C 512-D 513-A 514-B 515-A 516-C 517-C 518-E 519-E 520-B
521-D 522-A 523-B 524-A 525-D 526-B 527-A 528-D 529-B 530-C
531-B 532-E 533-E 534-B 535-C 536-C 537-B 538-A 539-A 540-C
541-B 542-C 543-E 544-E 545-D 546-B 547-A 548-C 549-E 550-C
551-E 552-D 553-E 554-B 555-C 556-A 557-C 558-C 559-C 560-B
561-E 562-B 563-D 564-C 565-B 566-E 567-E 568-E 569-D 570-C
571-A 572-B 573-C 574-B 575-A 576-B 577-E 578-D 579-E 580-D
581-C 582-A 583-D 584-B 585-C 586-D 587-B 588-D 589-E 590-A
591-D 592-A 593-A 594-C 595-A 596-A 597-B 598-C 599-A 600-D
601-D 602-D 603-B 604-B 605-B 606-C 607-A 608-B 609-A 610-C
611-B 612-D 613-D 614-A 615-B 616-C 617-D 618-B 619-C 620-A
621-D 622-A 623-A 624-C 625-A 626-B 627-A 628-E 629-D 630-D
631-E 632-B 633-A 634-D 635-D 636-A 637-A 638-A 639-B 640-A
641-A 642-A 643-E 644-B 645-E 646-C 647-C 648-A 649-B 650-B
651-B 652-E 653-E 654-C 655-E 656-E 657-D 658-D 659-E 660-B
661-C 662-D 663-B 664-A 665-E 666-A 667-E 668-A 669-D 670-B
671-E 672-B 673-D 674-B 675-A 676-E 677-C 678-E 679-E 680-E
681-E 682-E 683-D 684-D 685-E 686-C 687-B 688-E 689-E 690-E
691-A 692-C 693-D 694-B 695-D 696-A 697-C 698-E 699-C 700-D
701-E 702-C 703-C 704-A 705-B 706-A 707-E 708-B 709-A 710-E
711-E 712-C 713-B 714-A 715-E 716-C 717-A 718-B 719-E 720-B
721-C 722-C 723-B 724-D 725-E 726-D 727-B 728-B 729-D 730-C
731-A 732-E 733-D 734-C 735-B 736-C 737-E 738-C 739-A 740-E
741-B 742-C 743-B 744-D 745-A 746-E 747-B 748-D 749-B 750-B
751-E 752-D 753-B 754-C 755-B 756-D 757-D 758-E 759-B 760-D
761-D 762-D 763-D 764-E 765-B 766-D 767-B 768-A 769-C 770-B
771-C 772-B 773-C 774-C 775-B 776-C 777-B 778-C 779-C 780-A
781-E 782-C 783-B 784-A 785-B 786-B 787-C 788-E 789-C 790-A
791-B 792-C 793-A 794-D 795-C 796-B 797-E 798-D 799-B 800-C
801-B 802-E 803-C 804-B 805-E 806-D 807-E 808-C 809-D 810-B
811-E 812-B 813-A 814-D 815-A 816-C 817-A 818-A 819-C 820-C
821-A 822-B 823-B 824-A 825-E 826-E 827-B 828-C 829-C 830-E
831-B 832-A 833-D 834-D 835-D 836-C 837-B 838-A 839-D 840-E
841-A 842-D 843-C 844-A 845-D 846-E 847-E 848-B 849-A 850-A
851-A 852-C 853-D 854-D 855-D 856-B 857-B 858-B 859-C 860-B
861-A 862-C 863-D 864-E 865-A 866-C 867-E 868-D 869-D 870-A
871-C 872-B 873-C 874-D 875-A 876-A 877-A 878-A 879-E 880-E
881-C 882-E 883-E 884-D 885-A 886-D 887-E 888-B 889-D 890-D
891-C 892-A 893-B 894-E 895-B 896-A 897-E 898-E 899-C 900-D
901-C 902-D 903-B 904-A 905-A 906-E 907-A 908-A 909-D 910-A
911-B 912-E 913-D 914-A 915-B 916-E 917-C 918-E 919-E 920-A
921-A 922-A 923-C 924-C 925-A 926-B 927-A 928-D 929-E


Создан 13 ноя 2007



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 
http://kondikplus.io.ua/ Погода в Киеве Одноклассники.ru - Поиск одноклассников, однокурсников, бывших выпускников и старых друзей
Med-Doc.INFO - Портал для врачей, студентов, пациентов. МамаТато - усе, що ви маєте знати про дітей
Переводчик онлайнMeToYou.Mole.ru — Me To You стафф! CO.KZ WebGroup Занесено в каталог Deport.ru ГЕМОФИЛИЯ. Нужна ваша помощь! SOS! Благотворительный Фонд АДВИТА. Сбор пожертвований на лечение детей, больных онкологическими заболеваниями Шпаргалки для школьников и студентов. Большой архив шпор! Шпоргалки на все предметы! Рефераты! Курсовые! Дипломы!!! Украинская Баннерная Сеть Скачать файл shrek-old.mpg с upload.com.ua
Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус!
Медицина для лікарів, студентів, пацієнтів.
Врачам, студентам, пациентам медицинский портал, рефераты, шпаргалки медикам, болезни лечение, диагностика, профилактика - Tuesday, 29 May 2007
Банк доноров клеток крови в СПбГМУ. Жизнь ребенка, больного лейкозом, в твоих руках!

Инструкция по уходу за детьми


ЯПлакалъ: Инструкция по уходу за детьми »